7 Μαρτίου 2016

Μνημείο Φιλοπάππου, Λόφος των Μουσών



Κάτι μέρες χειμώνα, που θύμιζαν όμως άνοιξη ή ακόμη καλοκαίρι...


Φτάσαμε στην κορυφή του Λόφου Φιλοπάππου...


Η Αθήνα από ψηλά έμοιαζε σαν ένα αεροδρόμιο, 
και αναρωτιόμουν πόσοι από τους κατοίκους αυτής της πόλης, 
θα εύχονταν με κάποιο τρόπο να εξυψωθούν, να εξιλεωθούν.


Δίπλα το Μνημείο Φιλοπάππου, νοτιοδυτικά της Ακρόπολης επί του ομώνυμου σήμερα, λόφου των Μουσών. Το 1957 σε αρχαιολογική έρευνα του μνημείου με παράλληλη ανασκαφή του χώρου από τον αρχιτέκτονα αρχαιολόγο Ιωάννη Τραυλό διαπιστώθηκε πως το μνημείο αυτό έφερε νεκρικό θάλαμο ύψους 9 μέτρων και εμβαδού 7Χ5 μέτρων. 


Η είσοδος στο θάλαμο γινόταν από σκάλα της νοτιοδυτικής πλευράς του μνημείου, απέναντι από την είσοδό του υπήρχε η σαρκοφάγος του Φιλοπάππου. Συνεπώς το μνημείο αυτό είχε το χαρακτήρα Μαυσωλείου και όχι απλού μνημείου, όπως καθιερώθηκε να λέγεται.


Από τις τέσσερις πλευρές του Μαυσωλείου σώζεται μόνο η βορειοανατολική, στην εξωτερική πλευρά της οποίας φέρεται φιλοτεχνημένη ανάγλυφα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Φιλοπάππου, που ενταφιάσθηκε σ΄ αυτό, και που ήταν η ανακήρυξή του ως Ρωμαίος Ύπατος στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.


Όποιο σημείο του ορίζοντα να κοιτάξεις από αυτό το μέρος σε περικυκλώνει παντού ομορφιά. Μια ομορφιά που επανέρχεται από τους μακρινούς αιώνες. Διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να ζεις σε αυτή την πόλη και να μην σε ελκύει η γνώση της ιστορίας, της φιλοσοφίας, να μη σε εμπνέει, όταν σε περιβάλλει παντού...  Είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε ουσιαστική επαφή με την πόλη και τα μνημεία της. 


Θυμάμαι ένα βράδυ που είχε στο Ηρώδειο συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι. Οι μελωδίες ακούγονταν μέχρι και στο μνημείο Μουσών. Όμορφες βραδιές σε μια διχασμένη πόλη... 

Μνημείο Φιλοπάππου

9 σχόλια:

Νικόλας Τσάρας είπε...

υπέροχα μέρη της Αθήνας και υπέροχη βόλτα καλημέρα και καλή εβδομάδα

Roadartist είπε...

@ Νικόλας Τσάρας: Νικόλα μου, οι περίπατοι σε αυτά τα σημεία της πόλης είναι ίσως ότι πιο ψυχοθεραπευτικό, αγαπώ πιο πολύ σε αυτή την πόλη... Επίσης καλή εβδομάδα, ευχαριστώ!

Μηθυμναίος είπε...

Από τους αγαπημένους μου περιπάτους εκεί και στα πέριξ. Την ημέρα και προ πάντων Σαββατοκύριακα. Δεν το έχω επιχειρήσει νυχτιάτικα. Το ζω τώρα με τις φωτογραφίες σου και σ' ευχαριστώ!

Καλημέρα!

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος: Αξίζει και το βράδυ, ειδικά του καλοκαιριού / άνοιξης / φθινοπώρου. Οι φωτογραφίες είναι από βόλτα πριν μήνες βραδάκι... Πρόσφατα πήγα ένα απόγευμα Σαββάτου, είναι όντως καταπληκτικό το σημείο. Από τους πιο αγαπημένους περιπάτους, εγώ σε ευχαριστώ!

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Νυχτοπερπατήματα λοιπόν, με την καλή έννοια. Το κείμενο απευθύνεται - σωστά - στο συναίσθημα. Οι ΦΩΤΟγραφίες όμως;
Ξενούδης

Roadartist είπε...

@ Xenoudis: Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν απο το κινητό, σίγουρα δεν είναι καλής ποιότητας, ίσως όσο άλλες φωτογραφίες σε παρόμοιες αναρτήσεις. Είναι και βραδινές, περισσότερο τραβήχτηκαν για να αποτυπώσουν τη στιγμή. Συγχωρέστε την όχι τόσο καλή ποιότητα τους, παρ' όλα αυτά ήθελα να ανέβουν σε αυτό το ποστ. Είναι ότι με τράβηξε εκείνο το βράδυ. Θέλω να ανεβάσω κ άλλη ανάρτηση αργότερα από το ίδιο σημείο, με φωτογραφίες ημέρας πιο φωτεινές... :)

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια...

Roadartist είπε...

Maria Elena: Καλό βράδυ, να είσαι καλά :)

eviv είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ξέρω πολύ λίγα για την πόλη που μεγάλωσα κ ζώ....
Πολύ ωραία ανάρτηση,όπως όλες,αλλωστε
eviv

Related Posts with Thumbnails