7 Δεκεμβρίου 2015

Γιάννης Τσαρούχης [ Η Ελλάδα που ζωγράφισα δεν υπάρχει πια... ]

«Νεοκλασσικό σπίτι της Αθήνας»

«Καφενείον "Ο Παρθενών"»


«Θέλω να έχω καλές σχέσεις με το περιβάλλον όπου ζω και να διαλέγω καλά περιβάλλοντα. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, επηρεάστηκα από το περιβάλλον της. Όταν βρέθηκα για 12 χρόνια στη Γαλλία, επηρεάστηκα από το περιβάλλον, όχι μοιραία για αυτό, αλλά γιατί το επεδίωκα για να πλουτίσω την τέχνη μου. Η Ελλάδα που ζωγράφιζα δεν υπάρχει πια. Κι αυτή που την αντικατέστησε είναι θέμα για συζήτηση και για ειρωνεία, όχι γι’ αγάπη. Είναι ένα κακέκτυπο της Ευρώπης. Σκοπός μου είναι να δω το δίκιο της και να βρω το σοβαρό λόγο για τον οποίο είναι αξιαγάπητη. Χρειάζεται άσκηση και εξυπνάδα για ν' αγαπήσεις. Η αστικοποίηση της κοινωνίας επί συνταγματαρχών είναι κάτι το αποκρουστικό και θέμα για γελοιογραφία. Όταν ζωγράφιζα την Ελλάδα, σκοπός μου δεν ήταν η ελληνικότης, αλλά να εκφράσω την αγάπη μου για τη ζωή, τη μόνη που είχα γνωρίσει, την ελληνική. Η Ελλάς τότε ήταν ένα άγνωστο Χ, ένα ερωτηματικό. Σήμερα αρχίζουν οι απαντήσεις και οι λύσεις. Συχνά απογοητεύουν. Δεν έχω ιδανικό να είμαι Έλληνας ή Γάλλος, αλλά να μην προδώσω ποτέ την ανεπίληπτη αγάπη για τη ζωή.»


Πηγή: Γιάννης Τσαρούχης, Για τη ζωγραφική και τον έρωτα, Επιλογή - σύνθεση: Θ. Νιάρχος, Τα Νέα.


Παλιότερες αναρτήσεις αφιερωμένες στον Γιάννη Τσαρούχη: 

στο σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη
Τσαρούχης, κείμενα και αποφθέγματα
Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989, Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς, πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα
Στον ιδιαίτερο κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη... Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας (1910-1940)

13 σχόλια:

Νικόλας Τσάρας είπε...

υπέροχος !! πάντα διαχρονικός και αξία

thinks είπε...

Μια καλή ερώτηση είναι αν η Ελλάδα που ζωγράφιζε "υπήρχε" ακόμα και όταν "την ζωγράφιζε". Στην ερώτηση αυτή ο ίδιος απαντά: "Όταν ζωγράφιζα την Ελλάδα, σκοπός μου δεν ήταν η ελληνικότης, αλλά να εκφράσω την αγάπη μου για τη ζωή, τη μόνη που είχα γνωρίσει, την ελληνική. Η Ελλάς τότε ήταν ένα άγνωστο Χ, ένα ερωτηματικό" Όταν ένας νέος ή νεότερος άνθρωπος εκφράζει την αγάπη του για την ζωή, η αγάπη αυτή, και η μόνη πραγματικότητα που γνωρίζει, συνυφάζονται και η αγάπη για την ζωή επιβεβαιώνει μιά πραγματικότητα η οποία υπάρχει, τελικά, μόνο στα μάτια του εκφραζόμενου. Όσο για την Ελλάδα, πάντα ήταν, και παραμένει, ένα ερωτηματικό, και οι απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις δεν είναι πάντοτε θετικές.

Giannis Pit είπε...

Μέσα σε δύο ζωγραφιές, εικόνες από το παρελθόν, και λίγα λόγια, αναδεικνύονται μεγάλες αλήθειες και σφιγμένες σκέψεις.
Την καλημέρα μου και την καλή σου βδομάδα.

ART-TRAVELLER είπε...

Γιάννης Τσαρούχης, ο πιο μεγάλος και ο πιο αυθεντικός Έλληνας ζωγράφος !!!

Άστρια είπε...

Αγαπημένος τόσο...
Ατέλειωτα να τον διαβάζω αλλά και να τον ακούω σε διάφορες ζωντανές ηχογραφήσεις του...
Όπως και τον Χατζιδάκη.

Άνθρωποι με αγάπη και έγνοια για κάθε τι ουσιαστικά ελληνικό αλλά και τόσο κοντά στον Άνθρωπο. Ειλικρινείς στον διάφανο λόγο τους και γι΄αυτό διαχρονικά αληθινοί.

Τώρα εμείς τί να πούμε; απλά ότι πάντα θα αγαπάμε την Ελλάδα μας, θα προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα μέσα από τα άσχημα, τα ωραία που επιμένουν να υπάρχουν σε πείσμα των καιρών. Και είναι ακόμα πολλά!

Κι εσύ αγαπημένη μου φίλη roadartist έχεις βάλει πολλά λιθαράκια σ' αυτό:)
Καλό βράδυ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Παντα διαχρονικος και αυθεντικος!!!!!!
Περασα μετα απο πολυ καιρο και απο εδω για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

Roadartist είπε...

Καλημέρα Νικόλα. Καλή Κυριακή:)

Roadartist είπε...

@ thinks : Δημήτρη μου την "Ελλάδα" ως έννοια νομίζω ελάχιστοι μπόρεσαν να γνωρίσουν, να αισθανθούν, να καταλάβουν. Νομίζω πάντως ότι βλέποντας τους Πίνακες του Τσαρούχη καταλαβαίνω τι ένιωσε και τι έπαψε να υπάρχει. Όπως π.χ. μια άλλη Αθήνα που καταστράφηκε με την άναρχη ανοικοδόμηση και πλέον έχουν απομείνει μόνο κάποιοι πίνακες ή παλιές φωτογραφίες να στην υπενθυμίζουν. Ή και κάποια κτήρια εδώ και εκεί που γλύτωσαν και με το που τα αντικρίζεις καταλαβαίνεις την αισθητική διαφορά του τότε με το σήμερα.

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : Ακριβώς αυτό...

Roadartist είπε...

@ ART-TRAVELLER : Ιδιαίτερος ναι.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Δύσκολο να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα, ιδιαίτερα αν έχεις λίγο ψαχτεί και αναζητήσει κάτι παραπάνω από ότι σου δίνεται ως μόνη αλήθεια. Δύναμη σε όλους μας. Θέλει δύναμη να συνεχίζεις να αγαπάς αυτή τη χώρα, όσο σκληρό κ αν ακούγεται. Σε φιλώ. :)

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Χρόνια πολλά σκρουτζάκο μου :) Σε ευχαριστώ! Να είσαι καλά πάντα!

thinks είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Η Ελλάδα που είχε "δει" και ζωγραφίσει ο Τσαρούχης θα μπορούσε να είχε ανθίσει, χωρίς να καταστρέψει τον εαυτό της εις όφελος του χρήματος, κρατώντας τον χαρακτήρα της όπως έγινε φερ' ειπείν με την Ρώμη. Ερευνώ τις λέξεις και τα νοήματα όταν ρωτάω αν υπήρχε ποτέ "πραγματικά", μια και όταν δόθηκε η ευκαιρία οι φύλακές της δεν έδωσαν καμία αξία στο τι ήταν και την έκαναν αυτό που είναι σήμερα...

Related Posts with Thumbnails