Μια από τις ωραιότερες εκδρομές εντός της Αττικής με εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, μόλις 35' από την Αθήνα.
Συνδυάζεται όλες τις εποχές με βόλτα στη θάλασσα κ στην εξοχή.
Η Βραυρώνα βρίσκεται στη νότια ακτή της Αττικής, στο λόφο όπου βρισκόταν αυτός ο οικισμός ήταν κτισμένο το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά της Αττικής.
Πρόκειται για ένα κόσμημα με μοναδικά εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Είναι πολύ κρίμα που είναι σχετικά άγνωστος... ελάχιστοι τον επισκέπτονται.
Οι απαρχές του ιερού ανάγονται στην Γεωμετρική περίοδο, 9ο ή (πιθανώτερα) 8ο αι. π.Χ., οπότε χρονολογούνται τα πολυάριθμα αναθήματα που ανακαλύφθηκαν στην θέση της ιερής πηγής.
Η παλαιότατη λατρεία της Αρτέμιδος, που απ’ ό,τι φαίνεται είχε αρχέγονες ρίζες, σχετιζόταν κατεξοχήν με το γυναικείο φύλο, δεδομένου ότι η Άρτεμις ήταν η θεά της παρθενίας και θεωρείτο προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας και αρωγός σε ζητήματα τοκετού.
Προς τον αρχαιολογικό χώρο, οι ταμπέλες για τον υγρότοπο έχουν γραμμένα τα επεξηγητικά κείμενα ακόμα και σε Braille, επίσης μπορείς να ακούσεις και τους ήχους των πουλιών και των εντόμων. Τόσο πρωτότυπες και ωραίες κατασκευές ρημάζουν στον ήλιο.
Οπότε εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν αρχαιολογικό τόπο εξαιρετικά μοναδικής αξίας και ομορφιάς, που όμως δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Όταν πήγαμε μια Κυριακή του Ιουλίου, οι μοναδικοί επισκέπτες ήμασταν εμείς με άλλη μια παρέα Ελλήνων και δυο οικογένειες Γάλλων...
Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και ο "Τάφος της Ιφιγένειας".
Η Ιφιγένεια σύμφωνα με τους γνωστούς στίχους της "Ιφιγένειας εν Ταύροις" του Ευριπίδη (στ. 1463 - 1467) ήταν κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος και λατρευόταν ιδιαίτερα ως χθόνια ηρωίδα με κέντρο λατρείας τον μυθικό τάφο της, που αναγνωρίστηκε στο εν λόγω σπήλαιο.
Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, δίπλα από το Ναό της Άρτεμης,
βρίσκεται μια παλαιοχριστιανική εκκλησία, κάτι που μας γέμισε με σκέψεις.
Η παλαιοχριστιανική στη Βραυρώνα κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μΧ. και καταστράφηκε τον 10ο αιώνα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ανήκει στο τύπο της τρικλιτης βασιλικής, τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με δυο κιονοστοιχίες αποτελούμενες από επτά αρράβδοτους κίονες. Η αψίδα του ιερού είναι ημικύκλια με το δάπεδο στρωμένο με χρωματιστά μάρμαρα. Ο ναός ήταν άγνωστος μέχρι το 1951 που έγινε η αρχαιολογική ανασκαφή, άγνωστο παραμένει επίσης που ήταν αφιερωμένος.
Εξαίρετο ταξίδι......σε έναν όμορφο τόπο και κοντά μας. Ευχαριστούμε για την ξενάγηση. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφες φωτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Eυχαριστούμε Roadartist για την όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα περιδιάβαση στον υπέροχο αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας που αξίζει πραγματικά όλοι να επισκεφτούμε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο ένα μέρος που δεν ήξερα ότι υπάρχει! Πίσω από το αεροδρόμιο, δίπλα στο Πόρτο Ράφτη;;; Πως και δεν είναι γενικά γνωστά αυτά τα μέρη;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Giannis Pit : Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος με μύθους και ιστορία, τι κρίμα να μην μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά όλα αυτά τα εξαίρετα μνημεία. Μια ζωή δεν αρκεί για να γνωρίσεις τα σημεία αυτής της χώρας, καθετί με τη δική του αξία. Χαίρομαι που σου άρεσε, καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μαρία Ελενα: Νασαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ART-TRAVELLER : Να είσαι καλά φίλε μου ταξιδευτή :) Χαρά μου να μοιράζομαι τέτοιες εκδρομές, καλό σου απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Thinks: Ναι είναι δίπλα στο αεροδρόμιο. Καθώς μπαίνεις στο ναό φαίνονται στο βάθος τα αεροπλάνα καθώς απογειώνονται, ακριβώς δίπλα στο Πόρτο Ράφτη. Εγώ πραγματικά απορώ πως τα ξετρυπώνουν κάποιοι ξένοι τουρίστες και οι Αθηναίοι ούτε καν γνωρίζουν την ύπαρξη τους. Θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένη διαδρομή με το Σούνιο... Γενικώς το γιατί δε το ξέρει κανείς είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί. Φαντάζεσαι την απάντηση ήδη. Και σκέψου πως θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί με εκδρομές - οργανωμένη κίνηση προς Σούνιο / Θορικό (το αρχαιότερο λήθινο θέατρο - εντελώς αναξιοποίητο - δες εδώ: http://roadartist.blogspot.gr/2011/09/blog-post_21.html ) / Βραυρώνα. Δίχως υπερβολή το μουσείο (δίπλα από το αρχαιολογικό) είχε εκπληκτικά εκθέματα. Εξαιρετικές συλλογές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τα άλλα τα έχουμε πεί , κόλλησα τόσο με το κοριτσάκι που ζωγράφιζε.....
ΑπάντησηΔιαγραφήσαν απο άλλο πλανήτη γμτ .
Πρέπει να σου βρώ το βιβλίο οπωσδήποτε .
(Είναι μεταξύ Λούτσας- που λέγεται και Αρτέμιδα πλέον- και Βραβρώνας ,διορθώνω λίγο τις οδηγίες που έδωσες πιο πάνω ).
φιλί ευχαριστίας (κλασσικά ;-)
@ ξωτικό: Ήταν μια όμορφη στιγμή αυτη με το κοριτσάκι. Απέναντι από τα μικρά αγαλματίδια, που τα ζωγράφιζε στο τετραδιο της. Μικρή Γαλλίδα ήταν, πόσο μου άρεσε η επαφή αυτή με τα εκθέματα. Δε ξέρω τι λες για τη Λούτσα... που δεν έχω πάει και ποτέ μου, ίσως να είναι έτσι και από την άλλη μεριά. Είναι όμως (και) ακριβώς δίπλα στο Πορτο Ράφτη και στο Αεροδρόμιο, αφού έτσι πήγαμε. Η Βραυρώνα είναι δίπλα στο ΠορτοΡάφτη. Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Θα πάω συντομώτατα. eviv
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Eviv: Εγώ σε ευχαριστώ για την ευγένεια σου. Αξίζει να το απολαύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή