11 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχαιολογικό Μουσείο Ασκληπιείου Επιδαύρου



Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζεις από την πόρτα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επιδαύρου, κοιτάζοντας προς την έξοδο. Έξω στην αυλή ακριβώς απέναντι βρίσκεται μια προτομή του Παναγή Καββαδία, ο οποίος είχε αναλάβει την υπάρχουσα έκθεση του μουσείου. 


Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μουσειακής αντίληψης των αρχών του 20ου αιώνα, με την πυκνή παρατακτική διάταξη των εκθεμάτων, η οποία τότε ήταν υποχρεωτική και λόγω του μεγάλου αριθμού.  Σήμερα μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας. Θεωρείται ότι πρέπει να διατηρηθεί ακέραιο ως κτήριο, καθώς είναι σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης των Μουσείων και της Μουσειολογίας. Εντούτοις πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκσυγχρονισμός. Το μουσείο χρειάζεται αλλαγές. 
Αν όχι στο κτήριο, τότε σίγουρα επιβάλλεται στις επιγραφές του.


Βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του ιερού του Ασκληπιού
Τα εκθέματα χρονολογούνται από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή.


Το είδος των εκθεμάτων ποικίλει και περιλαμβάνει, επιγραφές, ιατρικά εργαλεία, ακροκέραμα, ανάγλυφα, αγάλματα μεγάλου μεγέθους αλλά και πολλά αναθήματα μικρού μεγέθους, και μεγάλα τμήματα σημαντικών αρχαίων κτηρίων από το ιερό του Ασκληπιού. 


Επίσης στο Μουσείο εκτίθενται και εκμαγεία σημαντικών αγαλμάτων...


...όπως της Υγείας 4ου π.Χ. αι., της Αφροδίτης (ρωμαϊκό αντίγραφο), του Ασκληπιού (ρωμαϊκής εποχής), των αετωμάτων του ναού του Ασκληπιού, των ακρωτηρίων του ναού της Άρτεμης καθώς και αναγλύφων, τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. 






Καθώς έφευγα από το συγκεκριμένο Μουσείο σκεφτόμουν πόσο όμορφο θα ήταν αν θα μπορούσε να στεγαστεί εντός του αρχαιολογικού χώρου σε κάποιο κτήριο το Θεατρικό Μουσείο που παραπαίει.  Το αναγνωρίζω ότι είναι παράτολμη η σκέψη αυτή. Ίσως να είναι όμως ένας τρόπος να πέσει φως πάνω στα εκθέματα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού που επισκέπτεται το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Βέβαια ίσως η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας θα είναι αποτρεπτική ίσως για τους μελετητές...

Σχετικές πληροφορίες :
Υπ. Πολιτισμού 
Το θέατρο της Επιδαύρου 
Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

9 σχόλια:

  1. Οσο βλεπω να καταστρεφονται χωροι αρχαιολογικοι και μεγαλοπρεπεις οπως η Παλμυρα, απο την αγραμματοσυνη καποιων (με πολλες και διαφορες προεκτασεις) τοσο καταλαβαινω ποσο σημαντικο ειναι το εργο που προσφερεις! Οι εικονες, οι ιστορικες αναδρομες, οι πληροφοριες, τα συναισθηματα... Μια καταγραφη που, αν και το απευχομαι, ισως μια μερα να ειναι χρησιμη και ανεκτιμητη! Ευχαριστουμε! Keep walking, Roadartist!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Butterfly: Χριστινάκι σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι σημαντική αυτή η ώθηση σου για μένα, το ξέρω ότι αυτά τα θέματα δεν είναι και τα πιο δημοφιλή, αλλά εγώ θα συνεχίσω να τις κάνω όσο υπάρχει αυτό το ιστολόγιο. Ελπίζω να δούμε καλύτερες μέρες... ελπίζω... Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νάτο και το συμπλήρωμα..... ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό όλο το αφιέρωμα για την Επίδαυρο. Ομολογώ πως ποτέ δεν πήγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της και όπως πάντα φώτισες την κάθε του γωνιά.
    Δεν αποκλείεται ακόμη κάποτε να στεγαστεί σε αυτό και το Θεατρικό Μουσείο και τότε οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα αναδείξουν τον εμπνευστή ;-)

    Καλή συνέχεια στα ταξίδια σου Ροντάκι μου :-)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Giannis Pit: Να είσαι καλά Γιάννη μου, καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Margo : Xε χε ονειρικό αυτό margo. Μου φαίνεται παράτολμη σαν σκέψη και σαν να ακούω ήδη τις αντιρρήσεις από τα ΔΣ και τους καθηγητές... μα έτσι ένιωσα. Η Επίδαυρος είναι ένα φως από μόνη της, και προσελκύει το πιο φανατικό θεατρόφιλο κοινό, οπότε ίσως να έδινε περισσότερο φως σε αυτό το μουσείο, που εδώ απλά παρακμάζει... Ίσως. Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφες φωτος
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Μαρία Έλενα: Καλημέρες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε έναν τόσο αξιόλογο χώρο !!
    Ευχαριστούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή