Περνάω πολύ συχνά έξω από την Οικία της Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965) στην Πλάκα (και συχνάζω στο μεζεδοπωλείο ακριβώς απέναντι...).
Σταματούσα συνέχεια, κοιτούσα αυτή την πλάκα έξω από την είσοδο...
έλεγα να μπω, μα το αμελούσα...
Στο κτήριο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης.
Γράφει η ίδια η Αγγελική Χατζημιχάλη:
"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πλάκα, τότε που τα σπίτια είχαν ακόμη πλακόστρωτες αυλές, κληματαριές, πεζούλια και γλάστρες με ευωδερούς ανθούς. Το σπίτι του πατέρα μου, του καθηγητή Αλέξιου Κολυβά από την Ζάκυνθο, ήταν γεμάτο βιβλία, χειρόγραφα, κεντήματα, βυζαντινές εικόνες κρεμασμένες ως το ταβάνι του σπιτιού μας.
Στον παρακάτω δρόμο, στην οδό Αδριανού, σ' ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι, έμενε ο παππούς μου, ο Χιώτης συμβολαιογράφος Γρηγόριος Μπουρνιάς. Σωροί κι εδώ από πασίλογα και διαλεχτά έργα τέχνης, αρχαιοελληνικά, βυζαντινά, ανατολικά ... μανιακοί λάτρεις της τέχνης οι δυο σεβαστοί μου πρόγονοι, γνωστοί για την πολύτιμη συμβολή τους στα γράμματα και την τέχνη, εύκολα κι αβίαστα κύλησαν μέσα στο αίμα και την ψυχή μου, που την οδηγούν στην παλιά εκείνη Ελλάδα που κλείνει μέσα της όλες τις Ελλάδες..."
Τριώροφη διπλοκατοικία οικοδομημένη στη δεκαετία του 1920, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Α. Ζάχου (1871 - 1939), το μόνο από τα έργα του που σώζεται στην Αθήνα.
Εδώ κατοίκησε η μεγάλη λαογράφος μέχρι και το θάνατό της και είναι, έτσι, συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας μας. Αποτελεί έξοχο δείγμα εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Η εμπνευσμένη κατασκευή ενσωματώνει παραδοσιακά, νεοβυζαντινά και σύγχρονα μορφολογικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Η απλότητα παντρεύεται με ένα μοναδικό τρόπο με την αρχοντιά...
Η εσωτερική του διακόσμηση έγινε από λαϊκούς τεχνίτες
και είναι υψηλής αισθητικής.
Αν αφεθείς, θα βρεις μαγικές γωνιές,
για μένα δεν ήταν τόσο δύσκολο...
Αν τόσες φορές περπατάς τα σοκάκια απ' έξω,
είναι ξεχωριστή αίσθηση όταν τα παρατηρείς μέσα από το αρχοντικό...
Ενδιαφέροντα εκθέματα λαϊκής τέχνης και παράδοσης,
γιατί έχει αξία να μη ξεχνάμε από που έχουμε ξεκινήσει...
Ένδυμα από τα κουστούμια του χορού που σχεδίασε η Εύα Σικελιανού και ύφαναν στους αργαλειούς τους γυναίκες των χωριών της περιοχής των Δελφών, κατά τη διάρκεια των Δελφικών Γιορτών του 1927 και του 1930, για να χρησιμοποιηθούν στις παραστάσεις Προμηθέας Δεσμώτης και Ικέτιδες του Αισχύλου. Πρόκειται για φορεσιές εμπνευσμένες σχεδιαστικά από τις γυναικείες μορφές των ερυθρόμορφων αγγείων της κλασικής αρχαιότητας.
Χειρόγραφη επιστολή του Άγγελου Σικελιανού στην Αγγελική Χατζημιχάλη...
με τα παραπάνω λόγια...
Προσωπικά της αντικείμενα...
Για μένα το πλέον υπέροχο έκθεμα του Μουσείου.
Η γραφομηχανή όπου έγραψε τα έργα και τις μελέτες της
- καθοριστικής σημασίας για τη χώρα μας...
Όμως η Αγγελική Χατζημιχάλη δεν έμεινε κλεισμένη σ’ ένα γραφείο ή μόνο σε βιβλιοθήκες, αλλά στην κυριολεξία όργωσε την Ελλάδα μετά το 1920. Σε μια εποχή, κατά την οποία μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολες ήταν οι συγκοινωνίες, με ένα σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο.
Έφτασε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά και νησιά, ήρθε σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους, οι οποίοι της άνοιξαν τα σπίτια τους. Γνώρισε τα ήθη, τα έθιμά τους και τα έργα των χεριών τους.
Η Αγγελική Χατζημιχάλη (1895- 1966) άφησε και πλούσιο συγγραφικό λαογραφικό έργο, που την έκανε παγκοσμίως γνωστή.
Θεωρείται η «μάνα της ελληνικής Λαογραφίας».
Αξίζει να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο Μουσείο και να γνωρίσετε τις δραστηριότητες του.
Διεύθυνση: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Τηλ.: 210 3243972, 210 3243987
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 - 13:00 και 17:00 - 21:00, Σάββατο, Κυριακή 09:00 - 13:00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη.
Περαιτέρω πηγές:
γράμμα σε χαρτί
wikipedia.org
www.eie.gr
Υπέροχη ανάρτηση για ένα πραγματικά πολύ αξιόλογο μουσείο που αξίζει όλοι να το επισκεφτούμε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφα λόγια, Καλλιτέχνιδα, τι βελούδο ψυχής ξεδιπλώνει η κυρία Χατζημιχάλη, ας είναι δύναμη και θέληση για μας ώστε να κυλήσει και στο δικό μας αίμα και την ψυχή η διατήρηση της Παράδοσης. Της Ελληνικής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!
Πόσο τις χαίρομαι και τις απολαμβάνω τέτοιες αναρτήσεις! Εύγε, Μαίρη μου! Να 'ξερες πόσες φορές κι εγώ έχω κοντοσταθεί απ' έξω και δεν έκανα το βήμα να μπω... Την επόμενη φορά θα το κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ART-TRAVELLER : Και με δωρεάν είσοδο... σε μια εποχή που όλοι παραπονιούνται ότι δεν παρακολουθούν πολιτιστικά δρώμενα και δεν επισκέπτονται μουσεία, λόγω της τιμής του εισιτηρίου...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μηθυμναίος : Λόγια που τείνουν να χαθούν, που για κάποιο λόγο πάντως δεν πολυακούγονται. Χαίρομαι που σου άρεσε Μηθυμναίε, να πας να το επισκεφτείς. :) Σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ελένη Μπέη : και εγώ το ίδιο Ελένη μου. Περνάω τόσο συχνά απ' έξω και πάντα στεκόμουν, κοίταζα αυτή την ταμπέλα στην είσοδο και ποτέ δεν έκανα το βήμα να μπω μέσα. Να πας, αξίζει για πολλούς λόγους. Σε ευχαριστώ, εξαιτίας της δικής σας παρουσίας έχω ακόμη τη θέληση να μοιραζόμαστε κ από εδώ. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήένας απίστευος χώρος , που πρέπει όλοι μας να επισκεφτούμε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή