30 Μαρτίου 2015

"Hidden universe" @ Eugenides Foundation - Planetarium











"Το κρυμμένο σύμπαν", η νέα ταινία θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, την παρακολούθησα την περασμένη Δευτέρα σε μια πρώτη προβολή. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της παράστασης από το κινητό μου. 


Hidden Universe 3D - Theatrical Trailer


Από το Δελτίο Τύπου: 

Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Πώς εξελίσσεται και τι αλλάζει; Ποιες είναι οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί έξω; Κορυφαίοι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, εξερευνούν στα πέρατα του σύμπαντος αναζητώντας τις απαντήσεις.  Η ταινία μεγάλης επιφάνειας «Κρυμμένο Σύμπαν» μεταφέρει το κοινό σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι στα βάθη του διαστήματος με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό μέσο. Με την δύναμη του κινηματογράφησης IMAX τα έσχατα του σύμπαντος έρχονται κοντά μας με πρωτοφανή σαφήνεια μέσω πραγματικών εικόνων που συλλαμβάνονται από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο και προβάλλονται στην οθόνη για πρώτη φορά. Εκπληκτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του διαστήματος επιτρέπουν στους θεατές να εξερευνήσουν τους πρώτους γαλαξίες, να δουν αστέρια που γεννιούνται μέσα σε λαμπρά νέφη αερίου και σκόνης, να περιηγηθούν στην επιφάνεια του Άρη και να θαυμάσουν εικόνες μακρινών ουράνιων δομών, μαζί με μερικές εκπληκτικές όψεις του Ήλιου.


* Πληροφορίες για την προβολή στο Πλανητάριο
* Hidden Universe

14 σχόλια:

thinks είπε...

Αααα! κι' αυτό θέλουμε να το δούμε, αλλα τώρα παραείμαστε μακριά :-(

ξωτικό είπε...

:-)))))

Πόσα πολλά ευχαριστώ !!!!
Εγώ κράτησα επίσης το χαμόγελο όταν είπε πως ουσιαστικά είμαστε φτιαγμένοι απο αστρόσκονη !!!

(και σκέφτηκα πόσο πολύ μας λείπει η Άστρια !!!! )

(Επίσης ήταν πολύ ξεκούραστο που έβγαζες εσύ φωτό κι έτσι ήμουν ήσυχη και σίγουρη και απολάαααμβανα ;-)))

Και σε άλλα ;-))

υγ. Σου έχω πεί πως είσαι ανεκτίμητη ε ;

Roadartist είπε...

@ thinks : Δεν πειράζει πήρες κάποια ιδέα και λίγες εικόνες εδώ :)

Αλήθεια Δημήτρη ήθελα να σε ρωτήσω στην Ιταλία έχουν Πλανητάριο και αν ναι πως θα το σύγκρινες με του Ευγενίδιου;

thinks είπε...

Στη Ιταλία έψαξα τώρα και βρήκα 121 πλανητάρια:
http://www.foam13.it/Planetari%20italiani.htm
Η Γουικιπέδια για την Ιταλία γράφει τα 31 από τα παραπάνω 121.
(Και για την Ελλάδα γράφει δύο)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_planetariums

Εγώ δεν έχω πάει σε κανένα από τα παραπάνω :-(
Μόνο στο Ευγενίδειο :-)
Και έχω πάει στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Νομίζω ότι έχει σημασία να ειδικεύουμε ποια είναι πραγματικά πλανητάρια, όπου άστρα προβάλλονται στον θόλο από κλασσικό επιστημονικό προβολέα άστρων, και ποια είναι κοίλες οθόνες Imax όπου προβάλλονται ταινίες (είτε ψηφιακές είτε όχι). Ενώ δεν υπάρχει διαφορά ως προς το να κινείται το ενδιαφέρων όλων, ιδιαίτερα των παιδιών, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι και πως βλέπει και μαθαίνει κανείς.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Αυτό το αναφέρει και ο Σιμόπουλος σε άρθρα του. Την προηγούμενη φορά από τη θέση που καθόμασταν δεν έβγαιναν καθόλου φωτογραφίες... κάτι που μου έκανε εντύπωση. Ήταν σκοτεινές, σε αντίθεση με αυτή τη φορά που δες με ένα απλό κλικ ενός κινητού πως βγήκαν! Την επόμενη φορά (που θα υπάρξει!) θα φροντίσω να καθίσω εγώ στην σειρά για να κάτσουμε σε καλύτερη θέση.
Φιλιά πολλά.

Roadartist είπε...

@ thinks : Ναι έχεις δίκιο η τεχνολογία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Πριν την αρχή αυτής της νέας ταινίας, πήγαμε στην πρώτη προβολή της, ο Διευθυντής του Πλανητάριου είπε ότι η συγκεκριμένη αίθουσα είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο και (αν δε κάνω λάθος) ανέφερε η καλύτερη στην Ευρώπη. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω αλλά μου έκανε εντύπωση. Δεν είμαι σίγουρη ότι ισχύει, θα ρωτήσω σχετικά.

Επίσης εκείνη τη μέρα θα παιζόταν η ταινία τρεις φορές, ήταν εκπληκτικό το πόσο ασφυκτικά γεμάτο ήταν το Πλανητάριο. Τα εισιτήρια της πρώτης παράστασης είχανε εξαντληθεί από πολύ νωρίς και έπειτα για τις επόμενες έβλεπες κόσμο να περιμένει σε ουρά. Και με πολλά παιδιά. Στο δε κυλικείο γινόταν χαμός :) ήταν πολύ ευχάριστη η αίσθηση. Νομίζω ότι έπαιζε ρόλο και ότι την επόμενη μέρα ήταν η αργία της 25ης Μαρτίου, οπότε βόλευε και τους γονείς / μαθητές. :)

thinks είπε...

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ με ικανοποίηση ότι το πλανητάριο Imax του Εγενιδείου μπορεί να είναι από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Μου φαίνεται μάλιστα πως είναι. Και ούτε λέω ότι μεταξύ ενός πραγματικού πλανηταρίου προβολής άστρων και ενός πλανηταρίου Imax το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο :-) και ένα πλανητάριο Imax είναι ίσως πιο προσητό για τα παιδιά.

Το πρώτο πλανητάριο στο οποίο πήγα ποτέ, το 1975, το "Πλανητάριο του Λονδίνου" δίπλα στης Μαντάμ Τυσώ, έκλεισε το 2005 και ξαναάνοιξε σαν μέρος της Μανταμ Τυσώ το 2009 με εκθέματα για ...σουπερ-ήρωες των εικονογραφημένων περιοδικών Μάρβελ.

Χρειάζεται, μου φαίνεται, η ανθρωπότητα να διασώσει ότι έχει απομείνει από παιδεία και σοβαρότητα.

Roadartist είπε...

@ thinks : Ούτε εγώ θα έχω (φυσικά) πρόβλημα να το δεχτώ και δε νομίζω να είπε ο Διευθυντής ανακρίβειες, θέλω όμως να είμαι σίγουρη ότι αληθεύει, ότι άκουσα σωστά... Γιατί μου κάνει εντύπωση να μην έχει μια ανάλογη αίθουσα η Γαλλία / η Γερμανία. Τέλος πάντων, είναι κάτι όμορφο για την πόλη, και τώρα με την ανέγερση του νέου πολιτιστικού πάρκου στο Δέλτα Φαλήρου, που θα είναι ακριβώς απέναντι, θέλω να πιστεύω ότι θα επηρεαστεί θετικά και εκείνο. Αν βέβαια δεν συμβεί κάτι που να μας πάει έτη φωτός πίσω... με όλα όσα γίνονται. Αν και ήδη πάμε βέβαια τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω όλα να είναι για καλό. Δε χωρά άλλη οπισθοδρόμηση.

Όσον αφορά για την τεχνολογία δεν το κατάλαβα, νόμιζα ότι εννοούσες για την αίσθηση που σου προκαλεί σε τέτοιες παραγωγές και ότι παίζει σημαντικό ρόλο για να σε μαγέψει και να εμβαθύνεις περισσότερο σε αυτά. Πιο προσιτό και σε μεγάλους χεχε. :)



"Χρειάζεται, μου φαίνεται, η ανθρωπότητα να διασώσει ότι έχει απομείνει από παιδεία και σοβαρότητα." Αυτό Δημήτρη είναι το μόνο σίγουρο, δε το συζητώ. Σε όλα είναι σαν να επιστρέφουμε στο μεσαίωνα, η κρίση αυτή είναι κυρίως ηθική και αυτό φαίνεται παγκοσμίως. Δεν έχουμε μόνο ένα οικονομικό σύστημα που έχει "κολλήσει", δυστυχώς η ανθρωπότητα χάνει το δρόμο της. Μόνο με παιδεία και σοβαρότητα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όση έχει απομείνει πρέπει να διασωθεί.


thinks είπε...

Συμφωνώ. Μάλλον ο διευθυντής θα εννοούσε ότι έχουμε Ρολς Ρόυς. Όχι ότι είναι η μόνη Ρολς Ρόυς στον (παγκόσμιο) δρόμο (και από ότι θυμάμαι θα μπορούσαν να ανεβάσουν λίγο την ένταση φωτεινότητας της προβολής).

Ναι, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Το "πλανητάριο" Imax είναι ένα σινεμά με κοίλη/σφαιρική οθόνη, που μπορεί να προβάλει ταινίες ψηφιακά, ή από 70mm φιλμ, αλλά μόνο έτοιμες παραγωγές-ταινίες. Το κλασσικό πλανητάριο λειρουτγεί με ένα μηχάνημα-μηχανικό υπολογιστή-προβολέα, που προβάλει συγκεκριμένες μεμονωμένες ακτίνες φωτός όπου η κάθε μία είναι ένα "άστρο" στον θόλο προβολής, και ο χειριστής μπορεί να "προβάλει" τον έναστρο ουρανό αλλάζοντας οπτική, θέσεις άστρων κλπ., κατά βούληση, σε συνδυασμό ίσως και με προβολή σλάιντς, ή και ταινιών σε μέρος του θόλου. Και τα δύο είδη πλανηταρίου προκαλούν αίσθηση μαγείας και διδάσκουν, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ιδιομορφίες και πιθανότητες. Ο παλιός προβολέας πραγματικού πλανηταρίου του Ευγενιδείου είναι εκτεθειμένος κάτω από το φουαγιέ --μπορεί να πάει κανείς από τις σκάλες να τον δει σαν ...μουσειακό έκθεμα. Πάντως, καλύτερα ένα κλασσικό πλανητάριο να αλλάζει και να γίνεται Imax παρά έκθεση σούπερ-ηρώων Μάρβελ όπως του Λονδίνου :-(

Όσο για τον επερχόμενο μεσαίωνα και την απόλυτη ανάγκη διάσωσης της γνώσης... δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο...

Roadartist είπε...

@ thinks : Τον έχω δει τον προβολέα πολλές φορές στο Πλανητάριο. Νομίζω ότι τέτοια αίθουσα είχε πριν την ανακαίνιση. Μας πηγαίνανε συχνά με το σχολείο, ναι έτσι ήταν οι προβολές παλιότερα στο πλανητάριο. Μου άρεσαν αλλά τις έβρισκα λιγάκι βαρετές, αν και τότε είχανε μαγεία. Τώρα είναι πιο εντυπωσιακές. Ε λογικό. Νομίζω ήταν αρκετά θετικό που εκσυγχρονίστηκε. Ευχαριστώ για όλες τις επεξηγήσεις που έγραψες εδώ.


Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

wow...

Μηθυμναίος είπε...

Πριν λίγα χρόνια συνόδεψα το εγγονάκι μου κι έμεινα έκπληκτος με την αίθουσα και το θέμα που έτυχε να δω… Διάβασα τότε ότι είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο. Μπράβο μας!

Καλό μήνα, Καλλιτέχνιδα!

Roadartist είπε...

@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : Από τα όμορφα της πόλης :)

Roadartist είπε...

@ Μηθυμναίος : Έτσι λέγεται. Ευκαιρία να το ξαναπάς :) Καληνύχτα!

Related Posts with Thumbnails