Μία εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται στο νέο αποκατεστημένο νεοκλασικό κτήριο με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου,του Μουσείου Ηρακλειδών.
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Αθήνα από το 1839 έως και το 1950. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών.
Έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει, σπουδάσει, ζήσει όλη τη ζωή μου έως και σήμερα στην Αθήνα, δίπλα από αυτά τα μνημεία, η έκθεση με συγκίνησε πολύ.
Δεν είναι λίγο να βλέπεις μέρη που ουσιαστικά τα αισθάνεσαι σαν τη γειτονιά σου, τους δρόμους που περπατάς καθημερινά... γεμάτους με χιλιάδες αναμνήσεις σου, να ξεπροβάλλουν μπροστά σου μέσα από συνεχείς εναλλαγές και σε συγκρίση με το σήμερα.
Ηρώδειο, Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Ναός του Ολυμπίου Διός, η Ακρόπολη, το μνημείο του Λυσικράτους, ο Πειραιάς, η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο Ναός του Ηφαίστου, το μνημείο του Φιλοπάππου, το θέατρο του Διονύσου, η νότια κλιτύς της Ακροπόλεως...
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για όσους αγαπάνε την Αθήνα
και ίσως θέλουν να (ξανα)γνωρίσουν την ιστορία της.
και ίσως θέλουν να (ξανα)γνωρίσουν την ιστορία της.
«...νόμιζα πως έβλεπα αρχαία παντού»
Φρανσουά Ρενέ ντε Σατωμπριάν, 1811
Οδοιπορικό από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ
Η έκθεση συμπληρώνεται με μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της Αθήνας από τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο, μία ενότητα που λειτουργεί ως επίλογος.
Επίσης το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από παλιές φωτογραφικές μηχανές και στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων δύο συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό.
Μια έκθεση που κάθε λάτρης της φωτογραφίας πρέπει να επισκεφτεί.
Εδώ ρίξε μια ματιά στο παρελθόν μαζί μου...
για δες...
το βλέμμα σου συναντιέται με εκείνον τον Αθηναίο...
Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ηρακλειδών στεγάζεται σε ένα, αξιοθαύμαστα υπέροχο αποκατεστημένο νεοκλασικό κτίριο το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο.
Φεύγεις από την έκθεση έχοντας αυτή την εικόνα μέσα στο μυαλό σου.
Και βγαίνοντας αντικρίζεις ακριβώς απέναντι σου την Ακρόπολη...
κάπως έτσι συνδέεται το χτες με το σήμερα της πόλης.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ έως και τις 31 Μαρτίου 2015.
ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Απ.Παύλου 37, Θησείο
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ: Δευτ.: Κλειστά, Τρ.-Παρ.: 15:00-19:00, Σάβ.-Κυρ.: 11:00-19:00,
Αργίες: κλειστά
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 4 ευρώ
Πραγματικά ένα υπέροχο μουσείο κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης με ένα πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό όπου προβάλλεται το ιστορικό τοπίο της πόλης με τις συνεχείς εναλλαγές του. Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Αθήνα, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξη της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους... σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση και καλή συνέχεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η παρουσίασή σου, Καλλιτέχνιδα, γίνεται αιτία κι αφορμή να μας ξεσηκώσει ώστε να γνωρίσουμε κι άλλες πτυχές αυτής της παρεξηγημένης πόλης που πάντα βρίσκει –και τους έχει– τρόπους να μας διαψεύδει…
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι να μη σε συγκινεί όταν έχεις γεννηθεί, μεγαλώσει, σπουδάσει και ζήσει σε τούτη την πόλη;
Σ’ ευχαριστώ για το ξεσήκωμα, άλλωστε, η Αποστόλου Παύλου και η συνέχειά της είναι η αγαπημένη μου διαδρομή.
Καλή σου μέρα
Εξαιρετική ανάρτηση , εξαιρετική παρουσίαση .... μια φοβερή διαδρομή !!! ευχαριστούμε πάρα πολύ ... καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ART-TRAVELLER : Χαρά μου να μοιράζομαι όσα βλέπω και με κερδίζουν πόσο μάλλον αν έχω τόσο καλοπροαίρετους επισκέπτες. Ο κόπος βρίσκει έδαφος... Σε ευχαριστώ κ εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μηθυμναίος : Και σε ένα υπέροχο κτήριο... Και μόνο για αυτό θα άξιζε την επίσκεψη μας, πόσο μάλλον αν γίνεται αφορμή να δεις και τόσες όμορφες φωτογραφίες. Ναι πραγματικά εδώ γεννήθηκα και εδώ έχω ζήσει έως σήμερα, όλη μου τη ζωή... πάντα με συγκινεί οτιδήποτε έχει να κάνει σε αναφορά με αυτά τα μέρη της πόλης, που καθημερινά τα περπατώ... Ευχαριστώ, καλημέρα. :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Νικόλας Τσάρας : Σε ευχαριστώ και εγώ για το πέρασμα και τα τόσο καλά λόγια σου. Δίνουν δύναμη για τη συνέχεια. Καλημέρες πολλές. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ-πέ-ρο-χα!...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ greendim : :-))
ΑπάντησηΔιαγραφή