16 Ιουλίου 2014

προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι, ...για κάθε εποχή... ;)



Το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη στα μισά του, όλοι έχουμε ανάγκη να χαρίσουμε στους εαυτούς μας λίγες στιγμές χαλάρωσης μετά από το δύσκολο φετινό χειμώνα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ηρεμείς σε σκιά δίπλα στη θάλασσα, με παρέα και κάποια καλά βιβλία.

Προσωπικά δε διαχωρίζω την ανάγνωση σε εποχές, για αυτό οι ακόλουθες προτάσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν αμιγώς “καλοκαιρινές”. Η ανάγνωση είναι άλλωστε ένας τρόπος ζωής και διαφυγής σε κάθε περίοδο του χρόνου, κάπως έτσι πρέπει να την βιώνουμε.

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις βιβλίων που απόλαυσα, με βάση βέβαια τις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις, για τους αναγνώστες του Art Nouveau…

  • Juan Gabriel Vasquez, Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν (μτφ. Α. Κυριακίδη, Εκδόσεις Ίκαρος, 2014)

Έξοχο μυθιστόρημα, δεξιοτεχνικά γραμμένο, που σε κατακτά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του λέξη… Ο Vasquez ανεβάζει ψηλά τον πήχη και σε καλεί στο σύμπαν του… Αξίζει να μη χάσεις το ταξίδι…
  • Roberto Bolaño, Φυλακτό (μτφ. Κ. Ηλιόπουλου, Εκδόσεις Άγρα, 2013)
Ένα μυθιστόρημα σαν ποίημα… του πρόωρα χαμένου, ταλαντούχου Χιλιανού συγγραφέα. Βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη…

  • Αλεξάντρ Γκριν, Τα πορφυρά πανιά (μτφ. Ι. Καμμένου, Εκδόσεις Κίχλη, 2013)
Μια υπέροχη νουβέλα από τις καλαίσθητες εκδόσεις Κίχλη. Ο Αλεξάντρ Γκριν με την τεχνική της παραβολής και την ατμόσφαιρα του παραμυθιού μάς παρασέρνει σε μια μυθική ιστορία αγάπης.

  • Alison Moore, Ο φάρος (μτφ. Α. Δημητριάδου, Εκδόσεις Ίκαρος, 2013)
Ιδιαίτερο μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Alison Moore, υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το βραβείο Man Booker 2012. Χαμηλών τόνων γραφή, εμφανώς επηρεασμένη από το “Στο φάρο” της V. Woolf.

  • Χρήστος Αστερίου, Ίσλα Μπόα (Εκδόσεις Πόλις, 2012)
Ένα βιβλίο που σε συνεπαίρνει με τη δράση και τους χαρακτήρες του. Ευφάνταστη υπόθεση που γεννά συνεχώς εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Αναλυτική παρουσίαση για αυτό το βιβλίο, μπορείτε να διαβάσετε και στο blog: εδώ.

  • Γιώργος Μητάς, Ιστορίες του Χαλ (Εκδόσεις Κίχλη, 2011)
Το βιβλίο του πρωτοεμφανιζόμενου στη λογοτεχνία Γιώργου Μητά σε κερδίζει με την καλοδουλεμένη χρήση της γλώσσας, τις εικόνες και τις παρατηρήσεις του. Αποτελείται από τρία διηγήματα, βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2012 από το περιοδικό Διαβάζω. Σχετική παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε επίσης στο blog: εδώ.

Καλές αναγνώσεις και μη ξεχνάτε: η ανάγνωση των βιβλίων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ταξιδεύεις, να νιώθεις αληθινά πλούσιος, να ζεις πολλές ζωές…

Τη Roadartist εκτός από το ιστολόγιο της, μπορείτε να την βρείτε στο facebook, στο twitter και στο Instagram

--**--
Δημοσιεύθηκε πρώτα στο Art Nouveau για τους αναγνώστες του. 

10 σχόλια:

To love life for what it is είπε...

Εγώ, από την άλλη, άρχισα εσχάτως να διαχωρίζω σε εποχές τα βιβλία, ανάλογα με το πόσο "βαριά"/καταθλιπτική αίσθηση μού βγάζουν. Για παράδειγμα, δε μου κάνει καρδιά τώρα το καλοκαίρι να τελειώσω τους "Υπνοβάτες", που ξεκίνησα τον χειμώνα και διέκοψα. Όπως επίσης δε θα διάβαζα αυτήν την περίοδο το "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας" (που θέλω να διαβάσω προσεχώς).
Οι προτάσεις σου, πάντως, μου φαίνονται αρκετά "καλοκαιρινές". Ιδιαίτερα με "ψήνουν" τα: "Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν" και "Τα πορφυρά πανιά". :-)
Ευχαριστώ για τις ιδέες!

Roadartist είπε...

@ To love life for what it is : Το "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας" το διάβασα το προπέρσινο καλοκαίρι... κάτω από ένα αλμυρίκι... Είχα ανεβάσει και μια σχετική φωτογραφία στο blog. Για ένα περίεργο λόγο, τα τελευταία χρόνια επιλέγω "βαριά" βιβλία για το καλοκαίρι (ή τουλάχιστον κάποια από εκείνα που θα διαβάσω θα είναι "βαριά") και αυτό επειδή τότε έχω το χρόνο να εμβαθύνω σε αυτά τόσο... όσο θέλω...

Μπορεί μάλιστα εκτός από λογοτεχνία, να επιλέξω και δοκίμια, ψυχολογίας, φιλοσοφία κλπ. Βιβλία που απαιτούν σκέψη και που δεν είναι τόσο για 'ξεκούραση'.

Πάντως και εγώ νομίζω πως οι συγκεκριμένες επιλογές ταιριάζουν άνετα για καλοκαίρι (και για όλο το χρόνο). Νομίζω πως αυτά τα δυο βιβλία δε θα τα μετανιώσεις :)

Άστρια είπε...

Έχω σημειώσει κάποια από την προηγούμενη λίστα. Από τη σημερινή οι τίτλοι: "Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν" και "Τα πορφυρά πανιά" προκαλούν να διαβαστούν.
Δεν θα ξεχώριζα τα βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω το καλοκαίρι σε βαριά ή διαφορετικά. Μου αρέσουν το καλοκαίρι και κάθε εποχή, εκείνα τα βιβλία που δεν μπορείς να τ' αφήσεις πριν τελειώσουν, κι όταν τελειώσουν λες μακάρι να είχε κι άλλο.
Κι αυτά μπορεί να είναι ποιήματα, ιστορία, δοκίμια φιλοσοφίας, μυθιστόρημα (για ένα μεγάλο διάστημα δεν διάβαζα, αλλά ήταν ο Ναγκίμπ Μαχφούζ που με έκανε να ξαναρχίσω και μετά ήρθαν και άλλα)

Ευχαριστώ πάντα!:)
Καλό βραδάκι

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Αν σου πω ότι χτες άρχισα το "ένα παιδί μετράει τ'αστρα" τι θα μου πεις;

MYSTELIOS είπε...

Καλό Καλοκαίρι και καλές διακοπές !!!

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Καλησπέρα Άστρια. Όντως με τόσες λίστες που ανεβάζω κατά καιρούς, τι να πρωτοσημειώσεις! :) Αυτά τα βιβλία είναι κάποια από εκείνα που θα συμπληρώσουν τις επόμενες λίστες εδώ, εφόσον το blog θα συνεχίσει τη λειτουργία του.
Καλές καλοκαιρινές αναγνώσεις, φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : χα χα χα θα σου πω καλή σου ανάγνωση :)))) Να περνάς όμορφα Ηφ. :)

Roadartist είπε...

@ art traveller : Ευχαριστώ! Επίσης! Ίσως αυτή να είναι και μια από τις τελευταίες αναρτήσεις, πριν κλείσω το blog για καλοκαίρι.

Memaria είπε...

Πολύ μου άρεσαν οι προτάσεις σου!

Καλές διακοπές και καλά να περάσεις!

Roadartist είπε...

@ me (maria) : Ευχαριστώ πολύ Μαρία, καλά να περάσεις! Επίσης καλές σου διακοπές!

Related Posts with Thumbnails