23 Ιουνίου 2014

‘A Thousand Doors’ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery



Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση "A Thousand Doors", που παρουσιάζεται στους χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.


Κάθε έργο της έκθεσης έχει τη δική του σημασία, το δικό του μήνυμα που ο κάθε καλλιτέχνης επιθυμεί να περάσει στο κοινό... 


Κάθε έργο όμως δημιουργεί κάποια μοναδικά συναισθήματα σε κάθε επισκέπτη, 
αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του, τον τρόπο σκέψης και αντίληψης του, το κατά πόσο αφήνεται σε κάθε μια δημιουργία...


Ο εσωτερικός χώρος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.


Στο κεντρικό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, έχει εγκατασταθεί ένα εντυπωσιακό έργο, το οποίο αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των αναγνωστών. Ένα μεταλλικό πλέγμα σε σχήμα λαβυρίνθου, που λειτουργεί σαν μια τρισδιάστατη "απαγγελία" ποιητικών στίχων. 

Αποτελεί δημιουργία του Γερμανού καλλιτέχνη Herold. Διακόπτει τη μελέτη των αναγνωστών, αποσπά από τη συγκέντρωση, τους προσκαλεί σε διάλειμμα, να κοιτάξουν ψηλά, να αφήσουν το μυαλό να πλανηθεί σε έναν λαβύρινθο τέχνης, φιλοσοφίας, ιστορίας, λογοτεχνίας και ποίησης. 



Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου.

Σήμερα κατέχει μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 120.000 τόμους βιβλίων και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς.


Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα κτήριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, απέναντι από τις κεντρικές κτηριακές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. 

Έχει αναδειχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Συμμετέχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα ψηφιοποίησης. 


Όλα τα έργα της έκθεσης έχουν τοποθετηθεί στους υπέροχους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου. 



Σχετικά με την "ιστορία", το σενάριο κάθε έργου, το τι μηνύματα περνά, 
σας το αφήνω να το γνωρίσετε οι ίδιοι... 


Ιωάννης Γεννάδιος


Πρώτο βιβλίο επισκεπτών...


Ένα μοναδικό πάντρεμα των παλιών εκθεμάτων με τη σύγχρονη τέχνη...





...πληκτρολογώντας σκέψεις στη γραφομηχανή...


Μια αναφορά στο παραπάνω κομμάτι της έκθεσης, όπου η Ringborg παρουσιάζει βιβλία που δεν έχουν ζητηθεί από τους χρήστες της Γενναδείου εδώ και μια σχεδόν δεκαετία. Το έργο εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θεματολογία που ενδέχεται να απασχολεί τη σύγχρονη συνείδηση, παράλληλα εκθέτει όλα εκείνα που αφήνουμε να μας διαφύγουν...  


γλυπτά και στον κήπο...



Αγέλη αλόγων... 



Σκηνή από το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "Toute la memoire du monde - Alles Wissen dieser Welt", 2005, που προβάλλεται στην έκθεση.


Συμπαγείς στοίβες βιβλίων κρύβουν τα παράθυρα του νεοκλασικού κτηρίου που στεγάζει τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Τα βιβλία αυτά, που ο Γιάννης Κουνέλλης συνέλεξε σε κάθε γωνιά της Αθήνας, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γλωσσών, ιστορικών περιόδων και θεμάτων... Εντυπωσιακό έργο, ποικίλλων συμβολισμών. 


Λειτουργεί ως υπόμνηση της απεραντοσύνης του έντυπου λόγου....


Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη μας στην έκθεση, ο περίπατος στον κήπο της Γενναδείου, γεννά συναισθήματα και παράλληλες άπειρες σκέψεις...

Video: Behind the Exhibition "A Thousand Doors" at Gennadius Library


Η έκθεση "A Thousand Doors" διοργανώνεται σε συνεργασία του Οργανισµού Πολιτισµού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική έκθεση που αποτελείται από 30 έργα σύγχρονης τέχνης σηµαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως οι Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer, Γιάννης Κουνέλλης κ.ά. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά µέσα, όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις. 

Έως τις 30 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο. Να μην τη χάσετε!

12 σχόλια:

ΚΩΣΤΗΣ είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ! ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ... ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΕΧΝΗΣ!

treno fantasma είπε...

Den to diavasa pouthena, de to pire to mati mou. Ti endiaferon! Ti wraies fotografies, me parakinises gia na paw!

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Μια φορά πήγα στη βιβλιοθήκη αυτή για την πτυχιακή μου, καταπληκτικό κτήριο. Έμεινα άφωνος με την τάξη και την οργάνωση των πραγμάτων και τη λειτουργία του.. Το εσωτερικό του μου άρεσε πολύ.. τώρα για την έκθεση δεν μπορώ να πω πολλά μιας που δεν σκαμπάζω και πολλά..

Ξενικός είπε...

ενδιαφέρουσα πρόταση, χρόνος να υπάρχει (να περισσεύει δηλαδή αυτή την εποχή).
Ξενικός

fairy είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ειδικά τα σχόλια που αφορούν όλα τα εκθέματα. Δεν έχουμε την αίσθηση πως απλά κοιτάζουμε αλλά πως ξεναγούμαστε κι έχει διαφορά!Καλησπέρα :)

Roadartist είπε...

@ Κωστης : Να είσαι καλά! Σε ευχαριστώ!

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Από τις πιο όμορφες εκθέσεις αυτής της περιόδου!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Η τέχνη μιλάει σε όλους, δεν έχει καμία δύσκολη, δυσνόητη γλώσσα, είναι πανανθρώπινη, το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι το να της αφεθούμε και να ενδιαφερθούμε για να την γνωρίσουμε. Όσο πιο πολύ θα ενδιαφέρεσαι, τόσο πιο οικεία θα σου είναι. Φιλιά! :)

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Δυστυχώς δεν μπόρεσα και εγώ να την δω νωρίτερα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα βρήκα το χρόνο και τώρα το ανέβασα για όσους ενδιαφερθούν για να προλάβουν να τη δουν πριν τελειώσει.

Roadartist είπε...

@ fairy : Πάρα πολύ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, μου έδωσες ικανοποίηση για το χρόνο που αφιέρωσα να φτιάξω αυτή την ανάρτηση. Χαίρομαι που ένιωσες έτσι!

Βίκυ Δερμάνη είπε...

ένα στολίδι η Γεννάδειος είναι. την έκθεση, που τόσο όμορφα παρουσίασες, δεν θα τη χάσω με τίποτα! οι φωτογραφίες σου και οι περιγραφές σου γι' αυτά που αγαπάς θα παρέσυραν ακόμα και τους λιγότερο λάτρεις!

Roadartist είπε...

@ Βίκυ Δερμάνη : Σε ευχαριστώ τόσο πολύ για τα λόγια σου Βίκυ, χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση, και ναι να πας να τη δεις. Αξίζει. Η Αθήνα δε μας χαρίζει συχνά τέτοιες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης... και πόσο μάλλον σε έναν τέτοιο χώρο. Για λίγες μέρες ακόμη, και με ελεύθερη είσοδο!

Related Posts with Thumbnails