Massimo Listri. Φωτογραφική Αρχιτεκτονική,
Μουσείο Μπενάκη,
οδού Πειραιώς
Μπαρόκ παλάτια
εντυπωσιακοί εσωτερικοί χώροι
αναγεννησιακές βιβλιοθήκες
που σου κόβουν την ανάσα...
Μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη όπου παρουσιάζεται μια επιλογή φωτογραφιών του Massimo Listri, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις μοναδικές αναγεννησιακές βιβλιοθήκες.
Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Listri ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα βιβλία για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Παρατήρησα προσεκτικά τις φωτογραφίες, στάθηκα ώρα μπροστά τους... Μα ένιωσα ότι δεν μου αρκεί... Αντίθετα μεγάλωσε μέσα μου η επιθυμία να ταξιδέψω και να μεθύσω τη ματιά μου σε αυτά τα κτίρια. Να χαθώ στις μοναδικά εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, εκεί που θριαμβεύει το ανθρώπινο πνεύμα και σε καλεί να αφεθείς στη μεγαλοπρέπεια, να σε μαγέψει η γνώση...
Παρατήρησα προσεκτικά τις φωτογραφίες, στάθηκα ώρα μπροστά τους... Μα ένιωσα ότι δεν μου αρκεί... Αντίθετα μεγάλωσε μέσα μου η επιθυμία να ταξιδέψω και να μεθύσω τη ματιά μου σε αυτά τα κτίρια. Να χαθώ στις μοναδικά εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, εκεί που θριαμβεύει το ανθρώπινο πνεύμα και σε καλεί να αφεθείς στη μεγαλοπρέπεια, να σε μαγέψει η γνώση...
Επιμέλεια έκθεσης: Μάγδα Μπαλτογιάννη
Μουσείο Μπενάκη
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑ ΠΟΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΑ;; ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ; ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαλαιός καημός αυτός: αν δεν ήμουνα ποιητής, θάθελα να είχα εξελιχτεί σε φωτογράφο - για να απαθανατίζω κτίρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞενικός
Πάντως ο τίτλος της έκθεσης με μπέρδεψε λίγο... "Φωτογραφική Αρχιτεκτονική"; Τι έννοια έχει αυτή η έκφραση στην Ελληνική γλώσσα (στο πλαίσιο μιας έκθεσης); Μάλλον κάτι σαν φωνογραφημένη αρχιτεκτονική. Η κάτι σαν οργανική μίξη φωτογραφιών-και-χώρου που να αποβλέπει στον συνδυασμό των δύο διαστάσεων των φωτογραφιών και των τριών διαστάσεων του εκθεσιακού χώρου συμπεριλαμβανομένων των εκθεμάτων για να δημιουργήσει μια νοητή διάσταση εμπειρίας στον νου του κάθε επισκέπτη όπου ο ίδιος γίνεται μέρος του χώρου --αυτό όμως είναι φιλοδοξία εφαρμογής πάρα πολύ απαιτητικής και δύσκολης, όπου η αρχιτεκτονική γίνεται μέρος του νοητού χώρου. (Και) για μένα σίγουρα θα είχε απλά ενεργήσει σαν ώθηση να τα δω όλα αυτά τα μέρη εκ του φυσικού οπότε ο εκθεσιακός χώρος θα ήταν περισσότερο σαν σελίδες βιβλίου ή περιοδικού παρά σαν αυτόνομη εμπειρία δημιουργημένη από τον συνδυασμό εκθεμάτων τέχνης και χώρου. Άλλωστε στον τομέα της φωτογραφίας η αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι τεχνική και όχι τέχνη, επειδή η τέχνη απαιτεί την επέμβαση του φωτογράφου ενώ η αρχιτεκτονική απαιτεί την πιστή και αντικειμενική απεικόνιση...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Hfaistiwnas : επίσης φίλε ηφ. :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : Αν νομίζω ότι κάποια έκθεση αξίζει πραγματικά, τότε φροντίζω να την παρακολουθήσω. Είναι για μένα ξεκούραση της ψυχής, της ματιάς, η καλύτερη ψυχαγωγία. Μα όσοι τις χάνουν, πιστεύω πως σίγουρα χάνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ξενικός : Ποιητή μου τίποτα δε σε εμποδίζει να γίνεις και τώρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα καημός δεν είναι η φωτογραφία, αλλά τα ταξίδια... :))
@ thinks : Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης, νομίζω μόνο η επιμελήτρια θα μπορούσε να μας εξηγήσει την επιλογή της. Χαζεύοντας τη δουλειά του συγκεκριμένου φωτογράφου στο site του, αλλά και πατώντας το όνομα του στο instagram διαπίστωσα ότι η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί σε αρκετά πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου. Νομίζω πως βρίσκω πολύ εντυπωσιακή τη θεματολογία αλλά και τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Η φωτογράφιση κτηρίων πάντα με γοήτευε. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για τεράστιες αναγεννησιακές βιβλιοθήκες, που και τι δε θα έδινα για να μπορούσα να τις επισκεφτώ. Βέβαια εκεί θα είχα ένα πρόβλημα (το σκέφτηκα και στην έκθεση) δε νομίζω να μπορούσα να συγκεντρωθώ για να διαβάσω εκεί κάποιο βιβλίο, είναι τόσο επιβλητική η ομορφιά τους που θα με μάγευε... και θα αποσυντόνιζε κάπως το μυαλό μου. Απίστευτες αίθουσες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εδώ κάποιες σκέψεις από το δελτίο τύπου της έκθεσης :
"Ο φωτογράφος που έχει ως έδρα του τη Φλωρεντία, όντας γοητευμένος από τον απόλυτο έλεγχο της σύνθεσης που του επιτρέπει να έχει η αρχιτεκτονική θεματολογία, φωτογραφίζει τον άψυχο κλασικισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Listri ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά."
Πολύ με ενθουσίασε αυτός ο ...φωτογραφικός ύμνος στην Αρχιτεκτονική αλλά και δυστυχώς φούντωσε το τεράστιο θυμό μου για το πόσο απίστευτα βάρβαρα την έχουμε εξορίσει απ'αυτή τη χώρα .....
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω οτι αν έχουν έστω και την παραμικρή δόση αλήθειας οι ρήσεις:
«Είναι η οµορφιά που θα σώσει τον κόσµο»
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«Η αισθητική είναι η ηθική του µέλλοντος»
Μαξίµ Γκόρκι
τότε δεν είναι να απορούμε με τα χάλια μας......
Χαίρομαι που το είδα έστω και λίγο μέσα απ'τα μάτια σου !!
Καλησπέρα, ρονταρτιστάκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ανάρτηση!
Έχουν τη χάρη τους αυτές οι "αρχιτεκτονικές" φωτογραφίες, οι φωτογραφίες αρχιτεκτονημάτων, που προβάλλουν τη συμμετρία, τους όγκους, το χώρο.
Δύο λογοτεχνικά ανάλογα μου έρχονται στο νου βλέποντάς τις: Το "Άουστερλιτς", του W. Sebald και τα βιβλία του Κλαούντιο Μάγκρις, κυρίως ο "Δούναβης". Στο πρώτο ο ήρωας συνηθίζει να κάθεται σε χώρους ( στο σιδηροδρομικό σταθμό, π.χ) και να σχεδιάζει το εσωτερικό των κτηρίων, τις γραμμές τους. Ενώ ο Μάγκρις, πολλές φορές θα περάσει κι απ' αυτές τις περιγραφές.
Σημείωση: Πόση αισθητική -και όχι μόνο - παιδεία αποκτά κανείς "αγγίζοντας" την αρχιτεκτονική του τόπου στον οποίο ζει..
( Κάπου εδώ έρχεται και το ξωτικό με το θυμό του για την εξορία στην οποία στείλαμε (και) την αρχιτεκτονική..)
Φιλιά.
Εντυπωσιακές φωτό...! -και οι δικές σου επίσης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντύπωση μου έκανε επίσης και ο τίτλος! -έχει κάτι το απροσδιόριστο, παραπλανητικό ίσως...
Εντύπωση μου έκανε επίσης και εκείνο το "άψυχος κλασικισμός" στο δελτίο τύπου...
***Κυρία Ξωτικού μου, όντως την έχουμε εξορίσει την Αρχιτεκτονική από αυτή τη χώρα... Εδώ και δεκαετίες έχουν δικαίωμα να υπογράφουν τα αρχιτεκτονικά σε κάθε ιδιωτικό έργο και οι πολιτικοί μηχανικοί -και οι τοπογράφοι, και οι μηχανολόγοι, κλπ, κλπ... Και μάλιστα τα εκπονούν κιόλας!!
Οτι σας ενοχλεί κ.Ξωτικού μου στο δομημένο περιβάλλον είναι σχεδόν πάντα αισθητικές ανησυχίες πολιτικών μηχανικών και εργολάβων. Οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδόν μηδενική συμμετοχή στην δομημένη αθλιότητα.
Πραγματικά ακόμη μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη όπου παρουσιάζεται μια υπέροχη επιλογή φωτογραφιών του Massimo Listri !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@@@@
ΑπάντησηΔιαγραφήH.Constantinos
Το γνωρίζω πολύ καλά !!
ήθελα να συμπληρώσω μάλιστα οτι πιστεύω πως ακόμα και τους χειρότερους αρχιτέκτονες να εμπιστευόμασταν θα είχαμε απείρως καλύτερα αποτελέσματα . Μου είναι αδιανόητο αυτό που μας συμβαίνει ΟΥΦ !!
@@@
Διονύσης Μάνεσης
:-)
Πολύ χάρηκα που συμφωνούμε !!
@
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα, ξωτικό μου, κι ας διαφωνούσαμε! :-)
@ ξωτικό : εμένα να δεις πόσο πολύ με πληγώνει και με θυμώνει αυτό το θέμα. Πάλι καλά να λες που δεν γκρέμισαν και την Πλάκα, δε θα είχαμε πουθενά αλλού να ξεφεύγει λίγο το μυαλό και να νιώθει κάτι. Δυστυχώς κάποιοι εγκλημάτισαν πάνω στην πόλη, είναι κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Διονύσης Μάνεσης : καλημέρα Διονύση, δεν έχω διαβάσει κανένα από τα δυο βιβλία που ανέφερες. Αξίζουν, να τα αναζητήσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αυτό το σκέφτεσαι και καθώς παρατηρείς τα κτίρια στην έκθεση, σε κατακλύζει αυτό το συναίσθημα... Βλέπω ότι δεν γίνεται να μη σας αγγίξει και εσάς και χαίρομαι που πιάσατε κουβέντα εδώ μεταξύ σας.
Το ξωτικό έχει δίκιο. Σίγουρα καθορίζει την αισθητική και την παιδεία σου.
Τώρα τι να πούμε για την πόλη μας... Άστο καλύτερα...
@ H.Constantinos : εντύπωση το ένα, εντύπωση το άλλο, όμως για να επισκεφτείς κάποια έκθεση ούτε λόγος ε;;; Χαχαχα. :) Στο Μπενάκη στην πειραιώς φαντάζομαι θα έχεις πάει έτσι; Γιατί το Κυκλαδικό ακόμη σε περιμένει. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει και η συζήτηση με το ξωτικό και τον Διονύση. Τελικά ότι καλό, όμορφο έχουμε σκοπό ήταν να το εξορίζουμε, είτε να το περιθωριοποιούμε σε αυτή τη χώρα.
@ art traveller : Το Μουσείο Μπενάκη έχει όντως πολύ ωραίες εκθέσεις φωτογραφίας. Και το φωτογραφικό του αρχείο είναι μοναδικά πλούσιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήRoadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια και ρωτάς για τα βιβλία. "Δύσκολα" και τα δύο, πολύ ιδιαίτερα. Σε όποιους αρέσουν, αρέσουν πολύ.
Εμένα μ' αρέσει ο Μάγκρις -αν είναι να διαβάσεις απ' αυτόν θα σου πρότεινα τον Μικρόκοσμο.
Φιλιά
@ Διονύσης Μάνεσης : Θα τα σημειώσω Διονύση και θα το έχω στο μυαλό μου για να τα ψάξω, ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτοιμάζομαι, φεύγω σε λίγο για το Θέατρο Χώρα, να δω την Ιλιάδα σε σκηνοθεσία Λιβαθινού. Ανυπομονώ, φιλιά.
Αυτή τη φορά δεν θα το χάσω:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου άρεσε το θέμα της έκθεσης αλλά και οι φωτογραφίες σου.
Παρακολουθώντας τον διάλογο που προηγήθηκε με το ξωτικό τον Κωνσταντίνο και τον Δ. Μάνεση, βεβαίως θα συμφωνήσω σε όλα.
Θα πρόσθετα όμως ότι εκτός από το δικαίωμα της υπογραφής, θα πρέπει να υπάρχει γνώση, αγάπη και σεβασμός για το αντικείμενο και την ιστορία του χώρου που το περιβάλλει.
@ Άστρια : στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται και έκθεση με έργα του Τσαρούχη, αξίζει να τα συνδιάσεις. Επίσης μπορείς να πας μια Πέμπτη, καθώς κάθε Πέμπτη μέχρι και τον Ιούλιο έχει ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένα ταξίδι τέτοιες εκθέσεις, ναι.
"Γνώση, αγάπη και σεβασμός" : αυτά ακριβώς που σπανίζουν. Φιλιά πολλά. :)
Ευχομαι ειλικρινά να πας η ίδια στα όμορφα αυτά μέρη. Γιατί τότε θα "πάμε" κι εμείς :). Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ fairy : Από το στόμα σου (ή μάλλον από τα πλήκτρα σου) :) και στου Θεού των ταξιδιών το αυτί!!! Ευχαριστώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφή