Πρόσφατα βρέθηκα στη Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το κτίριο της οδού Κριεζώτου 3 ήταν η οικία και το εργαστήριο του. Ανήκε εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη ενόσω εκείνος ακόμη ζούσε.
Πρόκειται για ένα καθ' όλα μαγικό κτίριο.
Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, που σε αφήνει άφωνο με την υψηλή αισθητική του.
Το μουσείο, οικία και εργαστήρι του ζωγράφου, είναι αφιερωμένο στον ίδιο αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας και των εκφραστών της, από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή, έως την έναρξη της δικτατορίας του 1967. Οι πιο σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας περνάνε μπροστά από τα μάτια σου...
Ο ζωγράφος εγκατέστησε το εργαστήριο και τη βιβλιοθήκη του στο ειδικά διαμορφωμένο ευρύχωρο και φωτεινό δώμα του έκτου ορόφου.
Στην παραπάνω φωτογραφία: η είσοδος στο εργαστήριο.
Στην παραπάνω φωτογραφία: η είσοδος στο εργαστήριο.
Παντού βιβλία και πίνακες...
Ένας χώρος, τόσο φωτεινός, σημαντικά ιδιαίτερος, σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό.
Κάθε γωνιά του αποπνέει μια μοναδική αύρα, παντού φως, γνώση και τέχνη.
...και σε όλο το χώρο του χιλιάδες βιβλία...
Tα καβαλέτα και τα σύνεργα της ζωγραφικής συνυπάρχουν
με παλιά έπιπλα και αντικείμενα από τα ταξίδια του καλλιτέχνη.
Πριν φύγουμε από τον 6ο όροφο του κτιρίου,
στεκόμαστε σε έργα μοναδικής ομορφιάς και παίρνουμε ανάσες κοιτάζοντας τα...
Κατεβαίνοντας στον 5ο όροφο, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως κατοικία του,
αρχικά βγαίνουμε στο μπαλκόνι του.
Εκείνη την εποχή είχε θέα προς Λυκαβηττό, Υμηττό και Ακρόπολη.
Εδώ το γραφείο του πατέρα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα,
πλαισιωμένο με σπάνια αντικείμενα και πολύτιμα έργα τέχνης.
Ίσως το σαλόνι των ονείρων μου...
Παντού βιβλία, άνετα καθιστικά,
βιβλιοθήκες, πολύχρωμα ξεχωριστά αντικείμενα,
Αντικείμενα από ταξίδια, έργα...
Εδώ έζησε και δημιούργησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας επί σαράντα συνεχή χρόνια ως το θάνατό του.
Οι χώροι αυτοί διατηρούνται μέχρι σήμερα όπως τους είχε ο ίδιος οργανώσει και διακοσμήσει.
Το 1991 ξεκίνησε να λειτουργεί σε ένα τμήμα (150 τ.μ.) του 4ου ορόφου η Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η μόνιμη έκθεση είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με έργα από όλους τους τομείς της δημιουργίας του, όπου επίσης διοργανώνονταν μικρές θεματικές εκθέσεις.
Στους τελευταίους ορόφους, ένας απίστευτος πλούτος φανερώνεται στα μάτια σου. Πραγματικά είναι τόσα τα εκθέματα, τόσοι οι τομείς αυτής της συλλογής που μένεις άφωνος με τον πολυεπίπεδο πλούτο. Η καλλιτεχνική δημιουργία (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία) συναντά την αρχιτεκτονική, την τέχνη του λόγου (πεζογραφία, ποίηση, φιλολογία, κριτική), αλλά και τον ιστορικό και φιλοσοφικό στοχασμό.
Το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη,
προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα του ποιητή.
Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη,
αντικείμενα και χειρόγραφα του ποιητή.
Ξεχωριστά βιβλία σπουδαίων εκπροσώπων της τέχνης του λόγου...
Η επιστολή του Καρυωτάκη,
το περίστροφο που αυτοκτόνησε και οι σφαίρες...
Τα γυαλιά του Ιάκωβου Καμπανέλλη,
χειρόγραφα, έργα του...
Η φωτογραφική μηχανή της Nelly's...
Σημαντικό τμήμα της Πινακοθήκης αποτελεί η Βιβλιοθήκη, με σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις και πάνω από 7.000 τόμους σχετικούς κυρίως με την Ιστορία της Τέχνης.
Ένα μουσείο που δεν είναι τόσο γνωστό, όσο θα άξιζε. Ένα στολίδι για την πόλη των Αθηνών που αξίζει να το επισκεφτείτε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει...
Εκτός από το εργαστήριο και την οικία, σε αφήνουν άφωνο τα τόσα αντικείμενα, απίστευτης συμβολικής και εικαστικής αξίας.
Τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν είναι μόνο κάποια από αυτά που θα δείτε όταν θα το επισκεφτείτε... Η επιλογή ήταν καθαρά προσωπική και αρκετά δύσκολη.
Παρασκευή, Σάββατο:10:00 - 18:00
Κλειστή Κυριακή, Δευτέρα έως Πέμπτη* και τον Αύγουστο.
Λειτουργία περιοδικής έκθεσης Τετάρτη- Σάββατο 10.00 - 18.00
Πραγματικά ωραίο σπίτι και με καλή διακόσμηση βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω τα προσωπικά αντικείμενα άλλων καλλιτεχνών περιήλθαν στην κατοχή του ή απλά φιλοξενούνται σαν εκθέματα;
Μαγικο κτηριο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕισιτηριο 7 ευρω;
@ Hfaistiwnas : Όχι. Από το ισόγειο μέχρι τον τρίτο όροφο του κτιρίου εκτίθονται αντικείμενα, έργα της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ελλάδας, από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967, που αποτελεί ταυτόχρονα και το κλίμα μέσα στο οποίο ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας έζησε και διαμόρφωσε τις καλλιτεχνικές του αντιλήψεις. Κάποια σύνολα πρόκειται για δωρέες ή ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ρα-τα-τα-πλαν : τα 7 ευρώ είναι μια απόλυτα λογική τιμή για αυτό το κτίριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μισό εισητήριο για τις ομάδες που το δικαιούνται (π.χ.φοιτητές), αλλά και εντελώς ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο για τους ανέργους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Μουσείο Μπενάκη που έχει καθιερώσει ελεύθερη είσοδο για τους άνεργους σε όλα του τα κτίρια - κάτι που άλλα μουσεία δεν έχουν εφαρμόσει.
Επίσης, ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο για ΟΛΟΥΣ κάθε Πέμπτη στα κτίρια του Μουσείου.
Θα ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο, οπότε ας την εκμεταλλευτούν όσοι ίσως να δυσκολεύονται.
Μια εξαιρετική κίνηση που αξίζει συγχαρητήρια. Ουσιαστικά είναι απολύτως ανοικτό προς όσους έχουν την οικονομική αδυναμία στο να το επισκεπτούν. Μακάρι ν' ακολουθήσουν και άλλα μουσεία το δικό του παράδειγμα.
Σας καταλαβαινω...απλα το σωστο ειναι εισιτηριο με ι...κι ειμαι οπαδος της αποψης Μπαμπινιωτη, το κτηριο με ητα, οπως εντευκτηριο...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ρα-τα-τα-πλαν : στην πρώτη λέξη, προτιμώ και εγώ με το 'ι', αλλά το Μουσείο επιμένει στο 'η'. Στην δεύτερη λέξη είμαι φανατικά οπαδός του 'ι'. Να είστε καλά Ρα-τα-τα-πλαν, και χαιρετισμούς στον Μπαμπινιώτη... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλκυστικότατη παρουσίαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ! Απλή περίεργεια.. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας φίλος το επισκεφτηκε πριν ενα εικοσαήμερο περιπου και μιλάει με πολύ ενθουσιασμό γι'αυτό...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ρουμπάκης Γιάννης : Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη. Ελκιστικό είναι το Μουσείο. Απαιτούν αρκετό χρόνο και δουλειά αυτού του είδους οι αναρτήσεις, αλλά νομίζω ότι αξίζει.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Hfaistiwnas : Ήταν και δική μου περιέργεια, καθώς έβλεπα όλους αυτούς τους θησαυρούς στην έκθεση... Απίστευτη συλλογή. Εγώ σε ευχαριστώ για την τόσο ενδιαφέρουσα ερώτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ VAD : και εσύ όταν βρεθείς Αθήνα να το βάλεις στο πρόγραμμα σου. Από τις καλύτερες Πινακοθήκες. Ίσως μια φορά να μην αρκεί... Τόσο πολύ αξίζει, ορθώς ενθουσιάστηκε ο φίλος σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλλιτέχνιδα τι ωραίο μέρος είναι αυτό; Κοίτα πόσα υπάρχουν που δεν τα ξέραμε! Σίγουρα θα πάω! Υπέροχη ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ librarian : Αν θυμάσαι στο ανέφερα πριν φύγεις για το Ναύπλιο, όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Είναι εκπληκτικό. Ήθελα καιρό να το επισκεφτώ και τελικά άξιζε. Να πας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική παρουσίαση για αυτό το υπέροχο κτίριο και τα εκθέματά του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι φωτογραφίες πολύ κατατοπιστικές. Ιδιαίτερα όμως η πρώτη φωτογραφία είναι και πολύ καλλιτεχνική! Μπράβο!
Να είσαι καλά φίλη μου για όσα απλόχερα μοιράζεσαι!
@
ΑπάντησηΔιαγραφή...όπως ακριβώς τα λες, σαυρούλα των τεχνών...
"πολυεπίπεδος πλούτος"
"φως, γνώση και τέχνη"!
έκανες μία πάρα πολύ καλή παρουσίαση
σε έναν Αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο,
που δεν είναι ευρέως γνωστός
και που είναι μαγευτικός !
όποιος μπορεί,
να τον επισκεφθεί !
αποκτάς συνείδηση εκεί μέσα ! γεμίζεις τις μπαταρίες του μυαλού και της ψυχής σου...
σε φιλώ :)
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!!!!!!!!
Μας ταξίδεψες πάλι ! Ολόψυχα μπράβο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην επόμενη κάθοδό μου θα το επισκεφθώ ! Φιλιά και σ΄ ευχαριστώ πολύ !!!!
Ευγενία
Ναι το θυμάμαι, κρίμα που δεν πήγαμε παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι όταν μου το ανέφερες δεν το φανταζόμουν έτσι!
@ Άστρια : Βάλτο στο πρόγραμμα και θα με θυμηθείς. Ήταν μια επίσκεψη που ήθελα καιρό να κάνω, και τελικά αρκετά την είχα καθυστερήσει. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, είναι σαν δώρο για την πόλη μας, μακάρι να το αγκαλιάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ quartier libre : Πραγματικά σε τέτοιους χώρους αποκτάς συνείδηση και γεμίζεις τις μπαταρίες του μυαλού και της ψυχής σου... Όπως ακριβώς το έγραψες. Δεν υπαρχει τιποτα πιο υπέροχο απο το να συναντάς εστίες πολιτισμού σε ένα κόσμο που καθημερινά σε φθειρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, καλημέρα, φιλιά.
@ rena : Να είστε καλά :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ eugeniak : Να το βάλεις οπωσδήποτε στο πρόγραμμα Ευγενία, είναι πραγματικά φοβερό μουσείο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ librarian : όταν μιλάω με ενθουσιασμό (και ανυπομονησία) για κάτι (- πράγμα που σπανίζει), να ξέρεις σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι θα αξίζει. Tip για μελλοντικές επισκέψεις. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πιο πολύ στέκομαι σε μια σου φράση σε ένα από τα σχόλια που απαντάς. Σε μια δύσκολη εποχή πολύτιμο δώρο για την πόλη μας, γράφεις, να δούμε αν και πώς θα το εκτιμήσει.
Κόσμημα,πράγματι. Πλούτος αλλά και κεφάλαιο προς αξιοποίηση. Σύνδεση με σχολεία, με ομάδες, ένταξή του στα "τουριστικά' αξιοθέατα (ενημερωτικά φυλλάδια στα ξενοδοχεία, σε λιμάνια, σταθμούς, αεροδρόμια..) υποβοήθηση από τα δημόσια (χμ..) ΜΜΕ, ξεναγήσεις και προγράμματα κλπ.
Τα γράφω αυτά τρομαγμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τα 2-3 τελευταία χρόνια με το μουσείο Μπενάκη, π.χ, που κινδυνεύει, περικόπτει και συρρικνώνεται -ένα μουσείο που αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού..
Η κατακλείδα γνωστή: Μπράβο, βρε δρομοκαλλιτεχνάκι!
μπράβο για την παρουσίαση
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αξιχε, δεν ξέρω αν είναι μαγικο αλλα σίγουρα είναι ένας φαρος μεσα στη γενική "ομίχλη" που ζούμε και θα πρεπε όλοι να πάμε
@ Διονύσης Μάνεσης : Πολύ εύστοχο σχόλιο Διονύση. Το Μουσείο Μπενάκη αντιμετωπίζει απίστευτα προβλήματα. Μιλώντας με έναν υπάλληλο σε αυτή την επίσκεψη μας έλεγε για τη μείωση των ημερών λειτουργίας των κτιρίων, πλέον είναι ανοικτά λιγότερες μέρες και την απόλυση υπαλλήλων. Από τους 300 πλέον έχουν απομείνει μόνο 60. Καταλαβαίνεις πόσο δύσκολη θα είναι η λειτουργία τόσων κτιρίων και πόσο οριακά για αυτόν τον σπουδαίο πολιτιστικό οργανισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, μένει να δούμε αν και πώς θα το εκτιμήσει αυτή η πόλη. Τόσα σπουδαία εκθέματα, τόσο καλή δουλειά και όμως το γνωρίζουν τόσο λίγοι. Ελπίζω να γίνουν όσα λες, να αγαπηθεί όσο το αξίζει. Τόσο στο κεντρικό του κτίριο, όσο και στο κτίριο της Πειραιώς κάνουν ΣΠΟΥΔΑΙΑ δουλειά. Θέλω να επισκεφτώ και το Ισλαμικό Μουσείο, είναι στα άμεσα σχέδια μου.
Ωραίες προτάσεις (-αν δεν έχουν ήδη γίνει - "σύνδεση με σχολεία, με ομάδες, ένταξή του στα "τουριστικά' αξιοθέατα (ενημερωτικά φυλλάδια στα ξενοδοχεία, σε λιμάνια, σταθμούς, αεροδρόμια..) υποβοήθηση από τα δημόσια (χμ..) ΜΜΕ, ξεναγήσεις και προγράμματα κλπ."
ίσως βέβαια να έχουν δώσει βάρος στα άλλα κτίρια τους.
Ελπίζω έστω και στο ελάχιστο να βοηθάνε τέτοιες αναρτήσεις, στο να γίνονται πιο γνωστές τέτοιου είδους πολιτιστικές μονάδες.
Φιλιά,
καλημέρα.
@ ασωτος γιος : ίσως στα μάτια μου να φάνηκε μαγικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει την επίσκεψη όλων μας. Για το δικό μας καλό και τη δική μας ψυχική ανάταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι υπέρχοχη παρουσίαση...!!
@ H.Constantinos : Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνε! Αξίζει να πας, βάλτο στο πρόγραμμα, θα πάρεις περισσότερα απ' όσα φαντάζεσαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πάρα πολύ για την εξαιρετική ξενάγηση που μας έκανες σε ένα πραγματικά μαγικό κτίριο και υπέροχο μουσείο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ART-TRAVELLER : Παρακαλώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τα δύο Νόμπελ τα έχω δει στο μουσείο Μπενάκη!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ solomantzaros : Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Μα η Πινακοθήκη ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη :) καληνύχτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Tini Knd: Καλησπέρα! Ναι νομίζω ότι είναι σε μόνιμη βάση στην Πινακοθήκη του Γκίκα. Έχει πολλά εξαιρετικά εκθέματα, σε μια μόνιμη έκθεση. Αξίζει να επισκεφτείτε το κτήριο έτσι κ αλλιώς, έχει πάρα πολλά εκθέματα που θα σας μαγέψουν. Είναι από τα ομορφότερα της πόλης (και ανήκει στο Μπενάκη).
ΑπάντησηΔιαγραφή