9 Δεκεμβρίου 2013

Σκέψου όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι



O Λεονάρντο Ντα Βίτσι είναι σίγουρα ένας μύθος. Έχει χαρακτηριστεί ως η προσωποποίηση του "Αναγεννησιακού" ανθρώπου. Όχι άδικα. Υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός, επιστήμονας. Σπάνιος ως άνθρωπος, ιδιοφυία. 

Σύμφωνα με το συγγραφέα του "Σκέψου όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι", η διάνοια γίνεται, δε γεννιέται. Οι άνθρωποι είναι προικισμένοι με απεριόριστες δυνατότητες μάθησης και δημιουργικότητας. Ο συγγραφέας παρουσιάζει πώς μπορεί ο κάθε άνθρωπος να φέρει στην επιφάνεια τις δικές του κρυμμένες επιδεξιότητες, ακολουθώντας το παράδειγμα της μεγαλύτερης διάνοιας όλων των εποχών: του Λεονάρντο ντα Βίντσι. 

Ο Γκελμπ πιστεύει ακράδαντα ότι η μεγαλοφυία του Ντα Βίντσι δε βρίσκεται μόνο σε όσα δημιούργησε, αλλά και σε οσα μπορεί να μας εμπνεύσει να δημιουργήσουμε. Χρησιμοποιώντας ως πηγές τα τετράδια, τις εφευρέσεις και τα θρυλικά έργα τέχνης του Ντα Βίντσι, ο Γκελμπ παρουσιάζει τις Εφτά Αρχές Ντα Βίντσι -τα βασικά στοιχεία της διάνοιας-, από την curiosita, την ακόρεστη δίψα για μάθηση έως την connessione, την εκτίμηση του αλληλένδετου όλων των πραγμάτων.



Οι επτά αρχές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο, είναι :

Curiosita – Η ακόρεστη περιέργεια στην προσέγγιση της ζωής και αδιάκοπη αναζήτηση της συνεχούς μάθησης
Dimostrazione – Η δέσμευση να δοκιμάζουμε τη γνώση μέσα από την εμπειρία, την επιμονή, η διάθεση να μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας.
SensazioneH συνεχής βελτίωση των αισθήσεων, ιδιαίτερα της όρασης, ως μέσου αναζωογόνησης της εμπειρίας.
SfumatoH διάθεση να προσεγγίσουμε την ασάφεια, το παράδοξο και την αβεβαιότητα. 
(Ο όρος αυτός σημαίνει στην κυριολεξία «ανεβαίνοντας όπως ο καπνός»).
Art/Scienza – Η ανάπτυξη της ισορροπίας μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης, της λογικής και της φαντασίας. Η σκέψη και με τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου (αριστερό και δεξιό).
Corporalita – Η καλλιέργεια της χάρης, της αμφιδεξιότητας, της φυσικής κατάστασης και της ισορροπίας. (Μας θυμίζει το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί»).
Connessione – Η εκτίμηση ότι όλα τα πράγματα και τα φαινόμενα συνδέονται μεταξύ τους. Η συστηματική σκέψη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο λειτουργεί ως ένας πρωτότυπος πρακτικός οδηγός που επιδιώκει, όχι μόνο να οξύνει τις νοητικές ικανότητες του αναγνώστη, αλλά και να επιτύχει τη ψυχική και πνευματική του πληρότητα, δημιουργική σκέψη, αυτοέκφραση και την επίλυση προβλημάτων του. Με συμβουλές και ιδέες για βελτίωση της ζωής, πληροφορίες για τους χάρτες εγκεφάλου, για τη σχεδιαγράφηση του μυαλού, τη βελτίωση των αισθήσεων, τη διατροφή, οραματισμό κτλ.

Από το 1998, που κυκλοφόρησε το "Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι", έχει ήδη μεταφραστεί σε τουλάχιστον 18 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα βιβλίο που έχει βασιστεί σε μια αρκετά σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα και σίγουρα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου. 

Μαικλ Τζ. Γκελμπι, Σκέψου όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τα μυστικά μιας μεγαλοφυίας, μτφ. Άννα Σπέρτου, Εκδ. Κέδρος.

21 σχόλια:

kostas είπε...

Prototypo post gia thn blogosfaira, opws allwste mas exeis sinithisei. Gia ayto ejakoloythw na diabazw blogs. I prototypia pou pia de ti vriskeis allou. I alitheia einai pws ena tetoio biblio tha perimena oti mporei na to eixes diabasei esy. ;)

treno fantasma είπε...

Exipno vivlio.
Den ixera oti diabazeis kai tetoia vivlia pera apo ta logotexnika.
Perna apo to blog mou na deis kati.

BUTTERFLY είπε...

Πολυ ενδιαφερον ακουγεται! Καλη εβδομαδα Αρτιστακι!

ξωτικό είπε...

Για κοίτα σύμπτωση (;)
Αυτές τις μέρες χάζευα ένα βιβλίο για την θεωρία του χάους και τα φράκταλ που μιλούσε ακριβώς για αυτό τό αλληλένδετο των πάντων και μάλιστα ειδικά σε σχέση με την δημιουργικότητα !!!!

Ήταν απίστευτα ενδιαφέρον και θα το ξαναπάρω αν δεν το βρώ να το αγοράσω .

Εγώ πάλι δεν εξεπλάγην καθόλου που το διάβασες ;-Ρ

Roadartist είπε...

@ kostas : Είχα δίπλα από το κρεβάτι μου το συγκεκριμένο βιβλίο αρκετό καιρό και το ξεφύλλιζα σχεδόν κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, διαβάζοντας λίγο, λίγο κάποιες παραγράφους του. Ήταν ενδιαφέρον.

Roadartist είπε...

@ trenofantasma : εχτές το τελείωσα και σκέφτηκα ότι θα άξιζε να γίνει μια αναφορά εδώ. Κυρίως η λογοτεχνία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των blogs και των περισσοτέρων αναγνωστών, προσωπικά μου αρέσει πολύ να διαβάζω και τέτοιου είδους βιβλία.

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Αυτή την εποχή υπάρχει και μια έκθεση για το Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος, νομίζω πως είναι αρκετά σχετική με το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, σκέφτομαι αν μπορέσω να πάω να την επισκεφτώ. :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Σχολίασες ενώ απαντούσα στα σχόλια, και είδα μετά το σχόλιο σου. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, πες μου όταν μπορέσεις ποιο είναι αυτό το βιβλίο. Επίσης είμαι περίεργη αν τελικά πήρες κάποιο σήμερα. Καλό απόγευμα!

Hfaistiwnas είπε...

Ο Λεονάρντο είναι από τους επιστήμονες που θαυμάζω επειδή ασχολήθηκε με όσα περισσότερα πράγματα μπορούσε!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπερίζω τους homines universales!

Αυτές οι αρχές πολύ μ' αρέσανε - τόσα χρόνια και δεν μπόρεσα να τις συνοψίσω, να τις δώσω στους μαθητές μου, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα:-)
Εγώ κρατούσα τη μία και μόνη που ήξερα, από τον διαόλου-κάλτσα Φερνάντο Πεσσόα, που αναφερόταν συχνά στην Άγια Ανησυχία, ως κατευθυντήρια δύναμη ζωής. Να που τώρα, ρονταρτιστάκι μου, με βοηθάς να πάω παρακάτω:-)

Ναι, η περιοδεύουσα ανά τας ευρώπας έκθεση για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι που τώρα βρίσκεται στο ΙΜΕ, έχω ακούσει ότι είναι πολύ καλή -διαδραστική, ευχάριστη κλπ.
Πριν ή μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ας πάμε.

( Δηλώνω βιβλιοφάγος, Ροδούλα, αλλά την ... έφαγα την τρίπλα σου: αγνοούσα πλήρως την ύπαρξη του βιβλίου:-)

Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε!

Κατερίνα Τορακη είπε...

Σπουδαίος, ακόμη και ως μύθος, που δεν ήταν βέβαια μόνο αυτό! Συνιστώ και τα Σημειωματάριά του (εκδ. Μεταίχμιο). Τυχαίνει να έχω και αντίστοιχη αγγλική έκδοση. Είχε ασχοληθεί με τα πάντα, είχε μελετήσει τα πάντα! Μπράβο που μας έβαλες πάλι στη διαδικασία να σκεφτούμε τα όρια της γνώσης μας...

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Πραγματικά υπήρξε μια μοναδική προσωπικότητα, και εγώ το ίδιο νιώθω Ηφαιστίωνα...

Roadartist είπε...

@ Διονύσης Μάνεσης : το ήξερα πως θα γίνει αυτό το ποστ αιτία τρολλαρίσματος (καζούραςςςς) χαχα.
Αφού στάθηκε αφορμή για τόσο ενδιαφέροντα σχόλια όμως, τότε άξιζε το μοίρασμα.
Το βιβλίο το έμαθα από ένα βίντεο που είδα τυχαία στο internet, και έπειτα το αναζήτησα. Νομίζω πως αυτή η έκθεση στο ΙΜΕ αξίζει όντως την επίσκεψη μας. Μπορείτε να πάτε με τους μαθητές σας εσείς :))
Σκέφτομαι και εγώ να πάω κάποια στιγμή, ελπίζω ν'αξίζει. Ωραίος ο συσχετισμός με την ανησυχία του Πεσσόα!! :))

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα Τορακη : Κατερίνα ήδη μπήκα να ψάξω το βιβλίο που ανέφερες, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον, ποιος δε θα ήθελε να διαβάσει τις σημειώσεις ενός τέτοιου ξεχωριστού ανθρώπου.
Νομίζω πως πέρα από τη λογοτεχνία, και τέτοια βιβλία είναι πολύ ενδιαφέροντα, χρήσιμα στην εποχή μας, και σε πάνε παρακάτω.
Εγώ σε ευχαριστώ, καλησπέρα!

Οραματιστής είπε...

Το είχα στα υπόψιν για διάβασμα αλλά κάποιες αρνητικές κριτικές με αποθάρρυναν.Χαίρομαι που διαψεύδονται από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

Roadartist είπε...

@ Oραματιστής : Πριν το πάρεις, ξεφύλλισε το λίγο για να καταλάβεις τη δομή του βιβλίου, περί τίνος πρόκειται, αν είναι αυτό που ψάχνεις. Καλό μεσημέρι!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Δεν το ηξερα το βιβλιο αλλα ακουγεται ενδιαφερον!!!!!!

Caesar είπε...

Δεν νομιζω οτι ειναι εφικτο να μπορει να εκπαιδευτει καποιος να σκεφτεται οπως ενα μυαλο σαν τον Λ.ντα Βιντσι, ή καποιον αλλο, αν δεν ειναι ο ιδιος εκ γεννετης διαφορετικος απο τον μεσο ορο!

Velvet είπε...

Αν μπορούσαμε να σκεφτουμε
οπως ο Ντα Βιντσι
θα πλησιάζαμε τον Δημιουργο μας

Roadartist είπε...

@ Caesar : Νομίζω πως δεν αρκεί το να έχεις γεννηθεί διαφορετικός από το μέσο όρο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το κατά πόσο έχεις προσπαθήσει, πόση μεγάλη προσπάθεια έχεις καταβάλλει για να δημιουργήσεις. Δεν αρκεί η ευφυία από μόνη της για να φέρει τη διαφορά, το πιο σημαντικό ρόλο παίζει η δουλειά, η υπομονή, το πείσμα κόντρα στις αντοξοότητες και στις αποτυχίες. Όλες οι σημειώσεις του Ντα Βίτσι αυτό δείχνουν, έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να συνεχίζει εκεί που οι υπόλοιποι σταματούσαν, να προσπαθεί να αξιοποιεί ότι του προσφερόταν από το περιβάλλον.

Roadartist είπε...

@ Velvet : Έχεις απόλυτο δίκιο.

Related Posts with Thumbnails