6 Ιουνίου 2013

...ντόμινο με 2131 βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σιάτλ



Πριν από λίγες μέρες, η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Seattle, πραγματοποίησε αυτό το εξαιρετικό event, ένα ντόμινο με 2131 βιβλία, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ! Ο σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η προώθηση, δημοσιοποίηση και έναρξη του καλοκαιρινού αναγνωστικού προγράμματος της Βιβλιοθήκης... Νομίζω πως πέτυχαν το σκοπό τους! 

Εξαιρετική σκέψη και εκτέλεση! To ντόμινο ξεκινά μ' ένα βιβλίο που έχει τίτλο "Πριν την πτώση" και τελειώνει όταν ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ορίζοντες" πέφτει στα χέρια ενός κοριτσιού. Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο... 

* Την ίδια στιγμή στη μικρή Ελλάδα, αποφασίζουν να κλείσουν / συγχωνεύσουν Δημόσιες Βιβλιοθήκες... 

28 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Όταν στην Ελλάδα τις κλείνουν.. πες τα.. ωραίο βίντεο..

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Προφανώς δεν σκέφτονται να την συγχωνεύσουν με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης! Εδώ τέτοια πράγματα μπορούν και να γίνονται, όπως τουλάχιστον σκέφτηκαν οι αρμόδιοι της κάθε τρόικας.

Ευτυχώς βέβαια που οι βιβλιοθήκες παλεύουν όσο μπορούν, και να συμπληρώσω ότι οργανώνουν επίσης αναγνωστικά προγράμματα για το καλοκαίρι και αυτό είναι πολύ θετικό.

Να σώσουμε λοιπόν τις βιβλιοθήκες μας γιατί τις αγαπάμε και γιατί τις χρειαζόμαστε!

Ε.Σ είπε...

ελαα το αγάπησα <3
Καλημέρες*
*επίσης θέλω να πάω σ'αυτήν την βιβλιοθήκη!!

theatre είπε...

Εκπληκτικό!!!

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Συγγνώμη που ξαναπαρεμβαίνω. Όμως επειδή είναι δύσκολο να πάμε στο Σιάτλ, ας πάμε στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μας κι ας δούμε ότι έχουμε να πάρουμε και από αυτές. Και όσοι έχουμε (έχουν, εμένα πια μεγάλωσαν) μικρά παιδιά, να τα πάρουμε μαζί μας. Έτσι για εκδρομή, για βόλτα στην αρχή!
Ξέρω ότι δεν πρωτοτυπώ και ότι πολλοί γονείς το κάνουν, αν κρίνω από τη βιβλιοθήκη της δικής μου γειτονιάς, από τη Βιβλιοθήκη του Ευγενίδειου...
Δείτε και αυτά τα βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UkjomdjfsGY

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TE3BepvpOSk

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Κάθε χώρα, σε κάθε κρίση, το πρώτο που πρέπει να προσέξει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός, αυτό θα βοηθήσει τις επόμενες γενεές να κάνουν κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες. Το να κλείνεις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, που χρησιμοποιούν κυρίως νέοι, μαθητές, φοιτητές, είναι ότι χειρότερο από κάθε άποψη!!

librarian είπε...

Πολύ ωραία ιδέα, πρέπει να ήταν πολύ ωραία και διασκεδαστική διαδικασία να στήσουν 2131! Φαντάσου να σου έπεφτε ένα κατά λάθος εκεί που σχεδόν είχες τελειώσει! Χαχα!
Τέλειο βίντεο!

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα Τοράκη : το φετινό καλοκαίρι όντως υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στις Βιβλιοθήκες, με πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα.

Το κλείσιμο των βιβλιοθηκών είναι τραγική πολιτική κίνηση, από κάθε άποψη, μια πληγή για την κοινωνία.
Ώθηση έχουν ανάγκη, πιο σωστούς ανθρώπους με μεράκι να συνεχίσουν όπου γίνεται καλή δουλειά, όχι κλείσιμο.

Roadartist είπε...

@ Liz : Μα δεν είναι τέλειο, τρομερό;; Με συγκίνησε βρε σε κάποια φάση το βίντεο. Τρομερή βιβλιοθήκη όντως... για να ζηλεύεις...

Roadartist είπε...

@ theatre : yeap!!!

Roadartist είπε...

@ Κατερίνα Τοράκη : Πολύ καλά κάνεις και παρεμβαίνεις Κατερίνα, και να το κάνεις γιατί μας ενδιαφέρουν όλα όσα έχεις να πεις και όσα αφήνεις εδώ.
Είναι κρίμα γιατί ο κόσμος ιδιαίτερα τελευταία στρέφεται προς τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, και οι Βιβλιοθήκες ξεκινούν κάπως να στρέφονται πιο πολύ προς την κοινωνία.

Πολύ καλά τα βίντεο.

Η Βιβλιοθήκη του Ευγενίδιου (που είναι η πιο αγαπημένη μου) όντως έχει πολύ μεγάλη προσέλκυση κόσμου, φοβάμαι όμως δεν είναι ο κανόνας... Ίσως είναι η καλύτερη και ας μη ξεχνάμε πως ανείκει σε ένα Ίδρυμα, ευτυχώς για να μην συγχωνευτεί και τη ...χάσουμε! Τι να πεις!

Ας ψάξει όποιος επιθυμεί την καλοκαιρινή εκστρατεία των Βιβλιοθηκών μας, οι εκδηλώσεις θα ξετρελάνουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, δείτε για περισσότερα εδώ:

http://summer.futurelibrary.gr/

Roadartist είπε...

@ librarian : Πάρα πολύ δύσκολο το εγχείρημα! Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Αυτό θα πει κέφι! Φαντάσου δυσκολίες στο στήσιμο, αλλά και την χαρά στο τέλος! Πρόσεξες που είχανε τοποθετήσει προσομοιώματα ανθρώπων που διάβαζαν ανάμεσα στα βιβλία - λογικό μια απλή απρόσεκτη κίνηση θα το διέλυε όλο...

librarian είπε...

Τι εννοείς προσομοιώματα;

Roadartist είπε...

@ librarian : Εννοούσα τα ομοιώματα των ανθρώπων που έχουν στήσει δίπλα από τα βιβλία. Κάνουν ότι διαβάζουν, στέκουν σαν αγάλματα ανάμεσα στα βιβλία. Λογικά το να είχε κανονικούς ανθρώπους θα ήταν κάπως ριψοκίνδυνο για το όλο εγχείρημα, μια κίνηση και πάει :))

BUTTERFLY είπε...

Απιστευτο!!! Και ποση προετοιμασια ποση υπομονη θελει ολο αυτο! Ακριβεια σε καθε λεπτομερεια! Εκπληκτικο!

librarian είπε...

Μα άνθρωποι δεν είναι; Κάποιοι κουνιούνται κιόλας! Πάντως υπάρχουν και δυο τρεις με κάμερα που κινούνται σαν γάτες! :)

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Δεν είναι εκπληκτικό; Πως να μην αγαπήσεις μετά τη βιβλιοθήκη της πόλης σου; Τέλειο!
Κοίτα παραπάνω το link με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού στις δικές μας δανειστικές βιβλιοθήκες, μπορεί να βρεις κάποια που να σε ενδιαφέρει για το μικρό σου, φιλιά :)

Roadartist είπε...

@ librarian : εκτός από αυτούς με την κάμερα, οι υπόλοιποι που βρίσκονται ανάμεσα στα βιβλία που πρόκειται να πέσουν κ εκείνα που πέφτουν, που είναι καθιστοί και κρατάνε βιβλία, είναι ομοιώματα! Π.χ. κάποια κοπέλα ξαπλωμένη με ρούχα παραλίας, ή ένα ζευγάρι που διαβάζουν μαζί βιβλίο, δεν είναι άνθρωποι απ' ότι παρατήρησα. Κ αν δεις από την κάμερα που είναι πιο ψηλά, υπάρχουν ελάχιστοι εκείνη τη στιγμή το χώρο - όλοι είναι παραδίπλα. Αυτή ήταν η εντύπωση μου δώθηκε.

Αγγελικη Ν είπε...

Αυτό που χρειάζεται για να πετύχει μια τέτοια δραστηριότητα είναι οικειότητα με το υλικό! Το βιβλίο να είναι κάτι πολύ κοντινό, να παίζεις μαζί του!
Απολαυστικό!
Λάτρεψα την εικόνα της επιστροφής του βιβλίου στην θυρίδα! Μεγάλη ευκολία!

Εύχομαι να μη κλείσουν καμιά βιβλιοθήκη στην χώρα μας... Εμείς πρέπει να τις προασπιστούμε με συμμετοχή!

librarian είπε...

Όχι βρε κουνιούνται! Είναι ζωντανοί! Να παρατήρησε στο 1.54 που φαίνεται πίσω η κοπέλα με τα ρούχα παραλίας, κουνιέται. Και στην αρχή ο κύριος με το σάκο και η κοπέλα που κάθεται με κάτι αρκουδάκια κι αυτοί κουνιούνται!

To love life for what it is είπε...

Πολύ ωραίο βίντεο, "έβγαζε" καλή διάθεση! Ειδικά στο τέλος, όταν το βιβλίο "Επεκτείνετε τους Ορίζοντές σας" πέφτει στα χέρια του κοριτσιού και ακούγονται χειροκροτήματα για την επιτυχία της προσπάθειας, με έκανε να νιώσω πολύ όμορφα! Τους ζήλεψα εκεί στο Seattle... και η βιβλιοθήκη τους, τι όμορφος, φωτεινός χώρος! Μπράβο τους για την όρεξη, το κέφι, την ευρηματικότητα, τη δουλειά τους όλη! :-)

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : Oι βιβλιοθήκες δεν πρέπει απλώς να μην κλείσουν, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν και να μπουν άνθρωποι που να αγαπάνε το βιβλίο για να μεταδώσουν αυτή την αγάπη και στους υπόλοιπους. Κ εγώ πρόσεξα τη συγκεκριμένη ευκολία. :))

Roadartist είπε...

@ librarian : ...όχι βρε δεν κουνιούνται χαχαχα. Πλάκα έχουμε που η καθεμία βλέπει κάτι διαφορετικό. :)
Στο 1,44-2' φαίνεται καθαρά πως και οι δυο είναι ομοιώματα και μετά η κοπέλα στην παραλία επίσης. Αυτή την εντύπωση μου δίνουν. Λολ.
Καλό Σαββάτο :)

Roadartist είπε...

@ love life for what it is : έτσι ακριβώς... μπράβο για όλη τη δουλειά, την ομαδικότητα, την αγάπη προς αυτό που κάνουν και εγώ τους ζήλεψα, καλημέρες :)

librarian είπε...

Μα αφού κουνιούνται! Μόνο γι' αυτόν τον τύπο με το μήλο και την κοπελιά δίπλα δεν μπορώ να καταλάβω αλλά να όταν δείχνει αυτούς φαίνεται η κοπελιά με το μαγιό από πίσω που κουνάει το βιβλίο της εκεί στο 1,54 που σου είπα. Παρατήρησέ το!

Roadartist είπε...

@ librarian : Ωχ! Ότι κουνιέται το χέρι της κοπέλας που κάθεται από πίσω, ναι έχεις δίκιο, εκεί φαίνεται καθαρά! Τώρα για τους δυο μπροστά, δε μπορώ κ εγώ τώρα να ξεχωρίσω. Μοιάζουν τόσο ακίνητοι σαν ομοιώματα, μα ίσως τότε και να μην είναι... :))

Υ.Γ. Θα είχε πλάκα αν θα μπορούσαν να διαβάσουν από την άλλη άκρη της γης, αυτή τη στιχομυθία μας στα σχόλια. :))

librarian είπε...

Χαχα! Ναι όντως αν μας διάβαζαν θα τους φαινόμασταν εντελώς αστείες!!!
Καλή Κυριακή!

Roadartist είπε...

@ librarian : χαχαχα καλή Κυριακή!!

Related Posts with Thumbnails