«Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων,
η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα»
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έγραψε το διήγημα «Οι Χαλασοχώρηδες» το 1892, ένα χρόνο πριν από την πτώχευση του 1893. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Ακρόπολις, από τις 12 έως τις 22 Αυγούστου του 1892. Το διήγημα γράφτηκε υπό την επήρεια των εκλογών της 3ης Μαΐου 1892, που έφεραν στην εξουσία τον Χαρίλαο Τρικούπη. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελλάδα πτώχευσε.
Σε αυτή την ευφυέστατη πολιτική σάτιρα, ο «κοσμοκαλόγερος» των ελληνικών γραμμάτων σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής του. Προβάλλει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, ελέγχοντας τα τρωτά του σημεία με μοναδικά ειλικρινή και ευφυή τρόπο.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα νησί (προφανώς τη Σκιάθο), κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και ανήμερα των εκλογών. Ψηφοθήρες και ψηφοφόροι έχουν λίγες μέρες μπροστά τους για να επωφεληθούν όσα περισσότερα μπορούν...
Αποσπάσματα από το διήγημα...
“Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αυτή γεννά την αδικίαν, αυτή φθείρει την κακουργίαν, αυτή φθείρει σώματα και ψυχάς. Αυτή παράγει την κοινωνική σηπεδόνα. Αυτή καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς” αναφέρει στο έργο ο ταπεινός Σκιαθίτης, που καταδικάζει την υπερβολή, όσους έχουν θεό το χρήμα και θεωρούν ότι τα πάντα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό.
“Έτσι, οι οικονομικά δυνατοί, από διαχειριστές της οικονομικής τους δραστηριότητας που είναι ο ρόλος τους, γίνονται εξουσιαστές των πάντων”.
“Ανέκαθεν τα αξιώματα ήσαν αγοραστά. Και αφού η επάρατος πλουτοκρατία είναι άφευκτον κακόν κατά ποιον άλλον τρόπον θα αποκτώνται τα αξιώματα; Πράγμα το οποίον έχασε προ πολλού πάσαν ηθικήν αξίαν, μόνον διά χρημάτων είναι κτητόν. Και ούτως επόμενον ήτο να καταντήσουν τα πράγματα. Ουδέν κακόν άμικτον καλού”.
Και καταλήγει ο Παπαδιαμάντης. “Ο απάνθρωπος τοκογλύφος όσας και αν αγοράσει ψήφους, ποτέ δεν θα εκλεχθεί. Πριν κατέλθει εις τον αγώνα, θα υποδυθεί τη φιλανθρωπίαν ως προσωπείον, θα φορέσει τη δημοτικότητα ως κόθορνον”.
Η μοναδική ελπίδα και άμυνα της κοινωνίας είναι η υπεράσπιση των αξιών.
Η μοναδική ελπίδα και άμυνα της κοινωνίας είναι η υπεράσπιση των αξιών.
Η παράσταση είναι εξαιρετική! Η γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε μαγνητίζει αμέσως από τα πρώτα λεπτά. Γραμμένο στην καθαρεύουσα το 1892, πριν από 121 χρόνια και όμως είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Στη μεταφορά του συμβάλλουν οι πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών. Ειλικρινά είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Μια ιδιαίτερη αναφορά στην Ροζαμάλια Κυρίου, η οποία με αφοπλίζει με την παρουσία της.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Κ. Παπακωνσταντίνου είναι ευρηματική.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Κ. Παπακωνσταντίνου είναι ευρηματική.
Τρέξτε να δείτε αυτή την παράσταση.
Παράταση παραστάσεων για λίγες ακόμη Κυριακές.
Έως και τις 31/3 στο θέατρο Αλκμήνη.
Έως και τις 31/3 στο θέατρο Αλκμήνη.
Το κείμενο του Παπαδιαμάντη είναι ανατρεπτικό! Γράφει επίσης: "Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών, τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων, τα οποία αποζώσιν εξ αυτού..." Είχα απομονώσει ένα κομμάτι κι εγώ http://katerinatoraki.blogspot.gr/2012/12/blog-post_30.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό!Και για να κλεψω τη γλώσσα του κυρ Αλέξανδρου,κοινοποιείται εν τω φεϊσμπουκίω προς διάδοσιν:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο ευχομαι...
@ Κατερίνα Τοράκη : Κάτι ήξερε ο Παπαδιαμάντης. Σωστά τους επικαλεί τέρατα, σε ευχαριστώ για το απόσπασμα που μοιράστηκες μαζί μας, πέρασα και είδα το ποστ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό διήγημα. Αυτά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία και κυρίως αυτές οι θεατρικές παραστάσεις να τις παίζουν στα σχολεία (χωρίς εισιτήριο, μόνο για την παιδαγωγική τους αξία) !
@ VAD : Σωστός!! Και για τη διάδοσιν και για τη γλώσσα! Φοβερή παράσταση, αξίζει να τη δούνε όλοι. Καλό μας σκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήAπλά σαφή και διαχρονικά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδού ο άνθρωπος !
Πρόοδος ;; μηδέν
πάμε πάλι απ'την αρχή λοιπόν :
"Η μοναδική ελπίδα και άμυνα της κοινωνίας είναι η υπεράσπιση των αξιών."
Αυτάααααα
(καλά η ....κουφή είπα σε φίλους να πάνε να δούνε τους...θαλασσοχώρηδες .....xαχαααχ)
φιλάκιιιιι
@ ξωτικό : ...ε, αντί να το λες στους φίλους, δε το κανονίζεις να πας να τη δεις και εσύ;;;; Ε;;;; :)) Νομίζω πως και στη κόρη σου θα αρέσει πάρα πολύ. Αξίζει σου λέω!! Αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι, φιλιά πολλά.
Την παρακολούθησα πριν μερικές εβδομάδες. Νομίζω ήταν να τελειώσει τέλος Ιανουαρίου και πήρε παράταση για ένα μήνα ακόμα. Καταπληκτική παράσταση. Και τόσο επίκαιρη... ακόμα και μετά από 100 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστούμε καλή μου.Θα πάω οπωσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό απόγευμα
Ω ναι, απίστευτη γραφή! Δεν το έχω διαβάσει αλλά με τη φόνισσα τον αγάπησα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια πόσο επίκαιρος, πόσο σημερινός γίνεται ο "κοσμοκαλόγερος" της Σκιάθου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ σ' αυτό που λες σε κάποιο σχόλιο ότι πρέπει να διδάσκονται τέτοια κείμενα στα σχολεία, μπας και η γενιά που έρχεται γίνει κάτι...
Καλημέρα, καλλιτέχνιδα!
Θα μπορούσε να είναι σημερινό..είναι σημερινό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να δω και την παράσταση..
Θαυμάσιο:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσαι καλά!
Η παράσταση είναι εξαιρετική και δυστυχώς θα παίζεται ακόμα μόνο την άλλη Κυριακή αν δεν δώσουν και άλλη παράταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν εντυπωσιακό δε το ότι το θέατρο ήταν γεμάτο από παιδιά από το Λύκειο της Λεοντίου τα οποία ενθουσιάστηκαν από την παράσταση και δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να παρακολουθήσουν την καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη
@ Panos Konstantinidis : από τις πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις... Αξίζει να τη δούνε όλοι, χαίρομαι που σου άρεσε κ συμφωνείς, καλή μας εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ippoliti_ippoliti : θα παίζεται για μια ακόμη Κυριακή. Αν είναι κλείσε θέση για να μας πεις μετά την δική σου άποψη, φιλιά.
@ Hfaistiwnas : Ούτε εγώ το είχα διαβάσει, εξαιτίας της παράστασης γνώρισα και το έργο του Παπαδιαμάντη. Εξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μηθυμναίος : ναι γιατί από την γενιά που φεύγει και από τη δική μας γενιά... Το θέατρο μπορεί να διαπαιδαγωγήσει όσο λίγα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ me (maria) : Είναι απόλυτα σημερινό. Θα σου άρεσε πολύ. Πήρες όμως μια γεύση ε; Καλό ξημέρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΣΠΙΘΑΣ : Καλό ξημέρωμα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ αθεόφοβος : άνοιξα λίγο το πισί και διάβασα το σχόλιο σου. Μου έδωσε τόσο χαρά, που κάθισα να απαντήσω τέτοια ώρα σε όλους... Πήγες στην αποψινή παράσταση, από ότι κατάλαβα, χαίρομαι που συμφωνείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι βέβαιη πως οι μαθητές δε θα είχανε κανένα πρόβλημα στην κατανόηση. Απόδειξη της αδιάλειπτης συνέχειας της γλώσσας... και τι μοναδική μαγεία τελικά αυτό.
Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, αυτή η ροή της γλώσσας πραγματικά με ξεκούραζε.
Ευχαριστώ για το σχόλιο με τις εντυπώσεις, καλή μας εβδομάδα.
καλη βδομαδα Αρτιστα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ακομα υπερχη προταση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞερεις τι με τρομαζει καθε που το συνειδητοποιω;
Γκρινιαζουμε πως σημερα οι πνευματικοι ανθρωποι σωπαινουν...
Ομως ολα εχουν ειπωθει, οι πνευματικοι ανθρωποι του παρελθοντος περιεγραφαν ηδη αιωνες πριν την τραγικη κατασταση τοσ της Ελλαδας οσο και της ανθρωποτητας και δεν ητνα ενας και δυο, Παπαδιαμαντης, Λουντεμης, Σουρης, Χατζιδακις, Μπρεχτ, απο που να το πιασεις και τι να αφησεις. Δεν ειναι ο πνευματικος λογος που μας λειπει ανα τους αιωνες αλλα τα αυτια τα προθυμα να τον ακουσουν, να τον εισπραξουν σε βαθος...
Δυστυχως, προειδοποιηθηκαμε...πολλακις...μα ροτα δεν αλλαξαμε...
@ iLiAs : Σε ευχαριστώ Ηλία μου, επίσης καλή εβδομάδα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Christina Leli : το έχω συνειδητοποιήσει και εγώ αυτό Χριστινάκι. Αρκετά νωρίς. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε ακόμη και σήμερα. Κανένας όμως δεν τους ακούει. Το παρατηρώ και εδώ από σχετικές αναρτήσεις ή στο facebook όταν βάζω κάτι τωρινό σχετικό. Κλειστά αυτιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.χ. ένα παράδειγμα ενός 'πνευματικού ανθρώπου' που δε σωπαίνει, μα και δεν βλέπω να εισακούεται... :
http://www.youtube.com/watch?v=ftes9yZjGQU&feature=em-uploademail
Είμαστε πρώτοι στις κατηγορίες, στις "συμβουλές", στην κριτική επί παντός επιστητού, τελευταίοι στον προβληματισμό, στο διαχωρισμό και στο να ακούμε όποιον όντως έχει κάτι τελικά να μας πει.
Μια ευχάριστη είδηση για όσους ενδιαφέρονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Παράσταση παίρνει παράταση και για όλες τις Κυριακές του Μαρτίου!
Σπεύσετε!