13 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αδιάφοροι, του Αντόνιο Γκράμσι


«Μισώ τους αδιάφορους. Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Γι’ αυτό μισώ τους αδιάφορους. 

H αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα. Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πέφτει πάνω σε όλους, συμβαίνει γιατί η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούλησή της, αφήνει να εκδίδονται νόμοι που μόνο η εξέγερση θα μπορέσει να καταργήσει, αφήνει να ανέβουν στην εξουσία άνθρωποι που μόνο μια ανταρσία θα μπορέσει να ανατρέψει. 

Μέσα στη σκόπιμη απουσία και στην αδιαφορία λίγα χέρια, που δεν επιτηρούνται από κανέναν έλεγχο, υφαίνουν τον ιστό της συλλογικής ζωής, και η μάζα είναι σε άγνοια, γιατί δεν ανησυχεί. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν.

Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία, αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη; 

Μισώ τους αδιάφορους και γι’ αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ’ αυτούς με ποιον τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι’ αυτό που έκανε και ειδικά γι’ αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι μπορώ να είμαι αδυσώπητος, ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου, ότι δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυά μου. 

Είμαι ενταγμένος, ζω, νιώθω ότι στις συνειδήσεις του χώρου μου ήδη πάλλεται η δραστηριότητα της μελλοντικής πόλης, που ο χώρος μου χτίζει. Και μέσα σ’ αυτήν την πόλη η κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους, μέσα σ’ αυτήν κάθε συμβάν δεν οφείλεται στην τύχη, στη μοίρα, μα είναι ευφυές έργο των πολιτών. Δεν υπάρχει μέσα σ’ αυτήν κανείς που να στέκεται να κοιτάζει από το παράθυρο ενώ οι λίγοι θυσιάζονται, κόβουν τις φλέβες τους. Ζω, είμαι ενταγμένος. Γι’ αυτό μισώ αυτούς που δεν συμμετέχουν, μισώ τους αδιάφορους. 

11 Φεβρουαρίου 1917»

*Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci, 23 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας.

Κάποια λόγια από το παρελθόν - ένα αιώνα πριν - μήπως αφυπνίσουν στο σήμερα...

23 σχόλια:

  1. Διαβάζεις τέτοια κείμενα και φωτίζεται μαζί με τη σκέψη και η ψυχή.
    Η αδιαφορία είναι η οριστική ήττα.
    Ο δυτικός κόσμος γεμίζει σταδιακά τα σπλάχνα του με μίσος.
    Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν, έχουμε ήδη λαβωθεί αρκετά, το τελευταίο λάθος μας θα ήταν να μείνουμε αδιάφοροι.
    Δυστυχώς όμως συνειδητοποιείς πως υπήρξε σχέδιο στην αμορφωσιά και πλέον θα γίνεται μη προσβάσιμη η γνώση στους ανθρώπους.
    Ας μη πάψουμε να είμαστε άνθρωποι.
    Ίσως δεν χρειάζεται σχολιασμό αυτό το ποστ, μόνο αληθινή προσοχή στα λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστας12:41 π.μ.

    Ο μισός πλανήτης (μη πούμε όλος) είναι τραγικά αδιάφορος!
    Ξεκινάμε από την Αμερική που οι πολίτες εκεί δε ξέρουν ούτε καν για ποιο λόγο ξεκινάνε πολέμους, ή που βρίσκονται οι χώρες, μέχρι τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης. Αποξένωση, ξενοφοβία, ρατσισμός, φόβος. Η σύγχρονη εποχή απομόνωσε τους ανθρώπους, τελμάτωσε τις ανθρώπινες σχέσεις... Τόσα χρόνια έτρεχε ο κοσμάκης για την καριέρα του και τώρα τον φτύνει κατάμουτρα το ίδιο το σύστημα που υπηρέτησε.
    Αυτή είναι η εποχή.
    Ως εδώ φτάσαμε γιατί αδιαφορήσαμε για τον συνάνθρωπο, τον αδύναμο και τα δώσαμε όλα στο σύστημα, που τώρα ξερνάει τους απλούς ανθρώπους. Τόσο κυνικά.

    PS Συνέχιζε να μοιράζεσαι γραφές, βιβλία : αρκετοί δε τα γνωρίζουν, είσαι μια 'πύλη' για αυτούς. Είναι κάτι απίστευτα θετικό, ας μη το ξέρεις. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Giati stin Ispania?
    Filos ispanos metefere :
    'Βόρειοι vs Νότιοι,Καταλονία vs Ανδαλουσία, λούσιες γειτονιές της Βαρκελώνης vs Φτωχές.Η ίδια ιστορία παντού.Εγώ δεν πληρώνω για τους φτωχούς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!
    Θα συμφωνήσω ναι.. και ας νιώθω αδιάφορος κάποιες φορές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μισώ τους αδιάφορους και γι’ αυτό: γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων.............

    έχεις δίκιο δεν χρειάζονται πολλά σχόλια μόνο περίσκεψη....

    (και να επικροτήσω φυσικά το υστερόγραφο του Κώστα)

    Φιλί μεγάλο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ λίγοι εκείνοι που αδιαφορούν για ΟΛΑ (πραγματικοί ερημήτες). Διαφορετικά φυσικά τα πράγματα όταν βλέπουμε αδιαφορία για φλέγοντα κοινωνικά θέματα. Εκεί μιλάμε για μάζες ανθρώπων, ολόκληρους πληθυσμούς! Αλλά και πάλι, η αδιαφορία μπορεί να είναι επιφανειακή - η υπερβολική περίσκεψη, η δειλία, ο φόβος, το καθημερινό μαγγανοπήγαδο, είναι στοιχεία που δεν αφήνουν το άτομο να εκδηλώνει το ενδιαφέρον, τις πεποιθήσεις, τη μαχητικότητά του. Η συνειδητή ΕΝΤΑΞΗ σε ομάδες πίεσης και πάλης είναι το σημείο καμπής. Οι ομάδες αυτές είναι πάντα μειοψηφία σε μια κοινωνία. Μη συμπεράνουμε όμως ότι όλοι οι μη εντεταγμένοι είναι αδιάφοροι.
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι παρασιτισμός, είναι δειλία, δεν είναι ζωή" ...... Πόσο πολύ συμφωνώ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Gramsci είχε πει πολλά καλά... Και δυστυχώς πάντα επίκαιρα... Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...Κι ομως, καποιοι στις μερες μας...αδιαφορια και περα βρεχει, για οτι συμβαινει..

    ακομα δεν εχουν πεινασει?? τι να υποθεσω??

    καλο απογευμα Αρτιστα!! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Γκράμσι αποτελούν πλέον ειδος εν ανεπαρκεια στις ηγεσίες της ελληνικής πολιτικής Αριστεράς,αλλά και στο χωρο της ελληνικής αριστερής διανόησης...κι αυτο το πληρωνει ο συνειδητός αριστερός πολίτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9:15 μ.μ.

    " Κάποιοι κλαψουρίζουν αξιοθρήνητα, άλλοι βλαστημάνε χυδαία,

    ..αλλά κανείς ή λίγοι αναρωτιούνται: αν είχα κάνει κι εγώ το χρέος μου, αν είχα προσπαθήσει να επιβάλλω τη βούλησή μου, θα συνέβαινε αυτό που συνέβη; "

    Καλησπέρα, Roadartist, με τις θαυμάσιες αναρτήσεις σου.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Κώστας : Ευχαριστώ για ότι έγραψες στο υστερόγραφο.


    @ treno fantasma : καλό βράδυ.


    @ Hfaistiwnas : εμένα μου λένε να μην σκέφτομαι την "κοινωνικό-πολιτική" κατάσταση τόσο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ ξωτικό : έχουμε φτάσει στο σημείο να κλαψουρίζουν όσοι φταίνε βασικά... και στο άλλο άκρο, όσοι άνθρωποι δεν έφταιξαν, να μην ανοίγονται και να μην εκφράζουν τους φόβους τους. Αυτό είναι λάθος. Τα πολλά λόγια είναι ανώφελα, καλό να τα μοιράζεσαι μόνο με φίλους. Καλό ξημέρωμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ξενικός : αναφερόμαστε σε φλέγοντα κοινωνικά θέματα και μόνο. Αυτά θίγει το κείμενο. Συμφωνώ όμως με το τέλος της σκέψης σου. Άλλωστε σήμερα - σε αντίθεση με την εποχή του Γκράμσι - δεν υπάρχουν ομάδες για να ενταχθείς... εννοώ κομματικές, τα πάντα είναι διεφθαρμένα. Αυτό είναι το φοβερότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ valina : και εγώ το ίδιο, καληνύχτα!



    @ {Marianna} : αυτοί οι άνθρωποι ήταν στοχαστές... είχανε μελετήσει την ανθρώπινη φύση... καληνύχτα :)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ iLiAs : η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω Ηλία είναι ότι δεν βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν, κάπως έτσι όλοι είναι. Δυστυχώς όσοι πεινάνε θα γίνουν περισσότεροι. Τραγικές τακτικές!!



    @ VAD : Έχεις τόσο δίκιο vad, κανένας και τίποτα. Το μεγαλύτερο άσχημο της εποχής μας. Φτωχή εποχή όχι μόνο σε υλικά, μα κυρίως σε ψυχικά ιδεώδη, πολιτικά, πνευματικά άτομα...


    @ ΣΠΙΘΑΣ : το καλύτερο σημείο ξεχώρισες, να είσαι καλά σπίθα, καλό σου ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...καλημέρα ..... αυτό <> .... ή ....αυτό...<>....αμφιταλαντευομαι....βλεπεις στο Το Υπογειο οπου αναφερεται η παραπανω σκεψη ( και οχι μονο !!!)ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου βιβλια .....ευχαριστω r/a!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ pAnOs : Καλημέρα pano. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να μου έχεις ξαναγράψει εδώ κάτι σχετικό με τον Ντοστογιέφσκι. Ένα ολόκληρο σύμπαν από μόνος του. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι κόσμοι, από εμάς μένει μόνο να τα "ανοίξουμε" και να ενστερνιστούμε τις απόψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαχρονικά λόγια. Συμφωνώ με το ξωτικό, το PS του Κώστα και με τις δικές σου απαντήσεις!
    Μα δεν μπορεί κανείς πια με όλα όσα συμβαίνουν και υφίσταται στο πετσί του, ακόμα και και να το ήθελε, ακόμα και αν ήταν στάση ζωής, να είναι αδιάφορος!

    Βέβαια είναι και η άλλη πλευρά, αυτή που καθόλου αδιάφορα, δημιουργούν και εκμεταλλεύονται τις συνθήκες.

    Συνέχισε έτσι roadartist μου να ρίχνεις τα φώτα στα Σημεία!

    Σε φιλώ, πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαίρετε, χαίρετε!

    Τη αδιαφορία την έχει ήδη καταδικάσει η γλώσσα μας. Ο αρχαίος "ιδιώτης", αυτός δηλαδή που αδιαφορεί για τα κοινά, που μένει αμέτοχος, γίνεται ο idiot, idiote, idiota, χαζός, δηλαδή, βλαμμένος, ανίκανος να σκεφτεί τα κοινωνικά προβλήματα και να συμμετάσχει σε προβληματισμό και λύσεις.

    Όμως, ένα βήμα παραπάνω στο ενδιαφέρον θα έβαζα στην πράξη, στην περίπτωση που το ενδιαφέρον έμπρακτα εκδηλώνεται και διεκδικεί το χώρο του. ( Δε σου κρύβω, Ροδούλα, τα αντιφατικά μου αισθήματα ... απέναντί μου,όταν απλώς δηλώνω, όπως τώρα, διάφορα στα blogs. Τα λόγια τόσο εύκολα, οι πράξεις τόσο γενναίες.

    Αλλά, ας ξεπεράσουμε πρώτα το εμπόδιο της αδιαφορίας, ε;

    Πολύ ωραία η ανάρτησή σου:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Άστρια : δε θα συνέχιζα αν δεν είσασταν εσείς η παρέα, ο αλληλοπροβληματισμός και αυτή η σύμπλευση ζωής και απόψεων είναι που με κρατά εδώ.
    Κανείς δεν έπρεπε να είναι αδιάφορος, μα αρκετοί όμως αδιαφορούν, άσε το χειρότερο ότι ίσως οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πως φτάσαμε εδώ... Και κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Διονύσης Μάνεσης : Διονύση αυτό συζητούσαμε προχτές με μια φίλη, πως όλη αυτή η κατάσταση έχει "δουλευτεί" χρόνια, είχανε όλα σκοπό την πλήρη αποχαύνωση.
    Ξέρω πως νιώθεις. Εγώ να δεις τι / πόσα / πόσο πολύ, τα σκέφτομαι για μένα. Θα είχαμε πολλά να πούμε εμείς. Καλή σχολική χρονιά παρά τις δυσκολίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η διαχρονικότητα του A. Gramsci συμπληρώνει αναστοχαστικά σημερινά μηνύματα..

    Δείτε σχετικά, Γνώμη: Το μήνυμα της κάλπης, αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
    http://go.naft.gr/nVncsy

    ΑπάντησηΔιαγραφή