26 Μαρτίου 2012

27 Μαρτίου 2012: Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου



ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 2012 από τον John Malkovich

"Είναι τιμή μου που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο μου ζήτησε να χαιρετίσω την 50η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθυνθώ σύντομα στους συνάδελφους του θεάτρου, φίλους και συντρόφους. 


Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική. Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη.

Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητα της και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές, – να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: «Με ποιό τρόπο ζούμε;» Καλή τύχη!"


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς κ.ά. Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης John Malkovich. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.

14 σχόλια:

Κλειώ είπε...

Μεχρι και απο το φετινο μηνυμα για την παγκοσμια μερα θεατρου, καταλαβαινει καποιος οτι η εποχη αλλαζει. Η μηπως οχι;
"Αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό"
Αυτα επανερχονται. Δυσκολη τεχνη το θεατρο.

Dee Dee είπε...

Μου αρεσει ο Μαλκοβιτς. Δεν γνωριζα για την παγκοσμια ημερα θεατρου. Πολυ περιεκτικο το μηνυμα του ηθοποιου!

Καλη εβδομαδα αρτιστακι μου!

Roadartist είπε...

@ Κλειώ : Συμφωνώ απολύτως με τη σκέψη σου! Να είσαι καλά!

Roadartist είπε...

@ Dee Dee : Καλησπέρα ντιντι! Κάθε χρόνο μου αρέσει να ποστάρω το μήνυμα της παγκόσμιας μέρας θεάτρου, κυρίως γιατί προέρχεται πάντα από μια σημαντική προσωπικότητα του χώρου, και πάντα έχει κάτι να "πει".
Αν και ήδη έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δε με πείραξε, όπως κάθε χρόνο ήθελα να υπάρχει και εδώ στο blog. Καλημέρα, καλή εβδομάδα!

treno fantasma είπε...

Den etuxe na to diabasw... Aurio loipon tha pame theatro :)

BUTTERFLY είπε...

Αυτα τα λογια δεν απευθυνονται μονο σε ανθρωπους του θεατρου, σωστα; Καπως ετσι δεν πρεπει να ζουμε ολοι;
Καλη δημιουργικη εβδομαδα!

nikiplos είπε...

Αγαπητή καλλιτέχνιδα Καλησπέρα...

Το Θέατρο έχει μια μοναδική διαφορετικότητα από κάθε άλλη μορφή δράματος, όπως αυτή εκφράζεται στις τέχνες (χορός, μελλόδραμα, κινηματογράφος). Είναι το πιο άμεσο μέσο... Ένεκα ελάχιστου χρόνου, λιτών σκηνικών και κυρίως σεβασμού προς τους θεατές, το θέατρο είναι υποχρεωτικά δωρικό... Λόγια ουσίας, λιτά μα περιεκτικά σκηνικά και κυρίως ένα κλίμα μοναδικό που πρέπει να δημιουργηθεί και με τη συμμετοχή του κοινού... Για μένα το θέατρο διδάσκει ζωή... σκληρό, ωμό, άλλοτε ρομαντικό, νοσταλγικό, αφήνει άρωμα, μελλωδίες, χρώματα, επίγευση... μακάρι να ήταν και πιο προσιτό... αλλά κι αυτό κατά βάθος δικαιολογία είναι...

φιλιά,

Roadartist είπε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ :


Αύριο Τρίτη, 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου, είθισται οι παραστάσεις να δίνονται με ελεύθερη είσοδο ή μειωμένο εισιτήριο.
Για την ώρα, ωστόσο, ελάχιστα είναι τα θέατρα της πόλης τα οποία έχουν φροντίσει να ενημερώσουν εγκαίρως επ’ αυτού.

Συγκεκριμένα, το Βρυσάκι στην Πλάκα είναι ανοιχτό για το κοινό από σήμερα στις 6μ.μ. με συζητήσεις, σόλο περφόρμανς και παραστάσεις, ενώ αύριο το πρόγραμμα εκδηλώσεών του -πάλι με συζήτηση και παραστάσεις- κορυφώνεται με πάρτι (περισσότερα: 2103210179, www.vryssaki.gr).

Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διαθέτουν 50 διπλές δωρεάν προσκλήσεις για την αυριανή -και εξαιρετική- παράσταση του «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, το οποίο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, με τους Δημήτρη Παπανικολάου και Δέσποινα Κούρτη (κρατήσεις-πληροφορίες: 210 34 18 579, 11:00 - 14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

To Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης παρέχει, επιπλέον, έναν περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων και για ακόμη τρεις παραστάσεις που φιλοξενεί: για τα «Όνειρα» (7 διπλές προσκλήσεις, 27/3, 9 μ.μ.), το «Cold Blooded Blue» (7 διπλές προσκλήσεις, 27/3, 9.30 μ.μ.) και, τέλος, τις «Μετρημένες Μέρες» (5 διπλές προσκλήσεις, 28/3, 9.30 μ.μ.).

Συμμετέχοντας στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το θέατρο Άνεσις δίνει, με τη σειρά του, τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση-σύνθεση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο «Άνθος του Γιαλού» και ερμηνευτή τον Τάκη Χρυσικάκο την Τρίτη 27/3 στις 9 μ.μ. με γενική είσοδο 5 € (πληροφορίες-κρατήσεις: 2107488881-2).

Με αφορμή, πάντα, την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί την Πρωταπριλιά η Πολιτιστική Εκδήλωση Αλληλεγγύης με τον τίτλο «Σαν αλήθεια ή σαν ψέμα;» στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει σύντομη συζήτηση σχετικά την κατάργηση του μαθήματος του θεάτρου (Θεατρική Αγωγή) στα σχολεία και θα ακολουθήσει η παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από την Σικυώνια Σκηνή, στην οποία παίζουν τριάντα παιδιά και νέοι ηλικίας 5-28 ετών από το Κιάτο (γενική είσοδος: €7, πληροφορίες: 2103425637, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού).

Για οτιδήποτε άλλο ανακοινωθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι από τα θέατρα της Αθήνας, θα γράψω σχετικά εδώ.

Roadartist είπε...

@ BUTTERFLY : Λογικά Χριστίνα έτσι θα έπρεπε. Άλλωστε ουσιαστικά το θέατρο ένας αντικατοπτρισμός της ζωής δεν είναι; Σε φιλώ!

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Και για μένα nikiple μου το θέατρο "διδάσκει ζωή..."
Το αγαπώ πάρα πολύ, δίχως υπερβολή τα καλά βιβλία και οι καλές θεατρικές παραστάσεις έχουν σώσει τη ζωή μου!
Ως προς τη τιμή συμφωνώ πως λειτουργεί ως δικαιολογία.
Πλέον υπάρχουν πολλές προσφορές (για συγκεκριμένες μέρες παραστάσεων) όπως και δωρέαν είσοδο για ανέργους σε κάποιες παραστάσεις. Αρκεί κάποιος να ενδιαφερθεί και να ψάχνεται για να ενημερώνεται σχετικά.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το τόσο εξαιρετικά εύστοχο σχόλιο.

Άστρια είπε...

Δεν ήξερα για αυτό τον τρόπο εορτασμού.
Το μήνυμα του Μάλκοβιτς, οπωσδήποτε ενός ξεχωριστού ηθοποιού, σύντομο, αλλά τόσο μα τόσο σωστά τοποθετημένο και διαχρονικό.

Σε φιλώ πολύ, καλή εβδομάδα:)

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Σοβαρά δεν το ήξερες άστρια; Μου κάνει εντύπωση! :) Κάθε χρόνο περιμένω να δω ποιος θα γράψει το εκάστοτε μήνυμα θεάτρου, και τα τελευταία χρόνια που διατηρώ το μπλογκ το μεταφέρω και εδώ. Χαίρομαι που το διάβασες από εμένα, φιλιά :)

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ!
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ, ΛΙΤΟ, ΓΕΜΑΤΟ ΟΥΣΙΑ!
ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ!

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : όντως!

Related Posts with Thumbnails