Ηρώδειο, Μάιος 1995! Κάποια προφητικά λόγια του Δημήτρη Λιαντίνη...
"Θα' ρθεί μια εποχή που κάποιες γενεές θα πληρώσουν ακριβά τα οφέλη που έχουμε και αντλούμε εμείς σήμερα..."
"Όταν ο Νίτσε λέει "πέθανε ο Θεός", εννοεί ότι ο πολιτισμός πολλαπλώς οδηγείται σε αδιέξοδο..."
"Έρχεται μια καταστροφή κοσμογονική..."
"Όταν ο Νίτσε λέει "πέθανε ο Θεός", εννοεί ότι ο πολιτισμός πολλαπλώς οδηγείται σε αδιέξοδο..."
"Έρχεται μια καταστροφή κοσμογονική..."
"Με την έννοια αυτή αν ζούμε εμείς σήμερα και έχουμε απολαβές και χίλιαδυο πράγματα, ζούμε εις βάρος των μελλοντικών γενεών"
Πηγή
O Liantinis htan enas megalos Daskalos. Tyxeroi osoi ton akousan.
ΑπάντησηΔιαγραφήAnatrixiastika osa leei, posoi ton akousan omws alitheia, kai posoi noiastikan perissotero.
Se eyxaristw pou mou ton thimises.
@ treno fantasma : Είχα γράψει ένα πρώτο σχόλιο μα το διέγραψα. Ανέφερα ότι υπήρξαν Δάσκαλοι, οι οποίοι μιλούσαν. Και όντως συμφωνώ λίγοι τους άκουσαν. Ένας τέτοιος ήταν ο Δημήτρης Λιαντίνης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως κάπως 'βαριά' αυτή η ανάρτηση για Σαββάτο, όμως δε μπορούμε να εθελοτυφλούμε άλλο. Να καταλάβουμε που οδηγούμαστε. Καλό ξημέρωμα!
ο τελευταίος έλληνας θεός..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο σωστά τα είχε πει ο Δάσκαλος... Έχεις διαβάσει την Γκέμμα; Σπουδή από μόνο του αυτό το έργο... τυχεροί εκείνοι που τον άκουσαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα που τίθεται όμως είναι (σχεδόν ρητορικό!) πόσοι από εκείνους που τον άκουσαν στον καιρό του κατάλαβαν όσα έλεγε... αυτή είναι πιστεύω είναι η πιο σκληρή μοναξιά που μπορεί αν βιώσει κάποιος...
Σε φιλώ! Εξαιρετική ανάρτηση~!~
τα έλεγα κι εγώ από το 86-87 φαινόταν που πάει το πράγμα.. και αυτό ρωτούσα.. ρε φίλε.. όταν δανίζεσαι για τους τοκους των τόκων δεν έχει τέλος.. και δανίζεσαι για να περάσουν τα παιδιά σου τώρα καλά.. όταν τους έλθει ο λογαριασμός πως θα επιζήσουν;.. αλλά με βλέπαν σα το τρελο της γειτωνιάς.. δε βαριέσαι.. οι τρελοί περνάμε καλήτερα μάλον.. :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήμια χαρά ειναι για πυρετό το σαββατόβραδο το ποστ.. :) :)
καληνυχτούδιαααα :) :)
Σοφά λόγια! Ιδίως για τον Νίτσε, και το τελευταίο για τις επόμενες γενεές. Εφτά χρόνια νωρίτερα το 1988, ο πατέρας μου, ένας απλός λογιστής, μοιρολογούσε ότι "έτσι που δανείζονται θα χρεοκοπήσουμε σε 20 χρόνια. Αν τό 'βλεπε ο πατέρας μου, είναι δυνατόν να μην τό 'βλεπαν άλλοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλη η αλήθεια για το Λιαντίνη με ανέκδοτα κείμενά του και επιστολές στη γυναίκα του μόνο στη δική του υπεύθυνη ιστοσελίδα www.liantinis.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι συχωό φαινόμενο μετά τον θάνατο του Δασκάλου να αναγνωρίζεται η Αξία των Λόγων του..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τότε μόνο κάποιοι που τον παρακολουθούσαν με περισσότερη προσοχή διαπιστώνουν την διορατικότητα που είχε..
και δέν εννοώ μόνο τον Λιαντίνη ο οποίος είναι ενας απο τους σημαντικούς της εποχής μας..
καλό Σαββατοκύριακο..
Κανεις μας δεν ακουγε,βολευόμασταν όλοι σε μια ψευτοκοινωνια της αφθονιας και τωρα πληρωνουμε....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ! ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ Η "ΝΤΡΟΠΗ" ΠΛΕΟΝ!
Και φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, φαινόταν πού πάει η κατάσταση, δεν ήταν μόνο αυτός που το έβλεπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με παραπάνω. Και γενικά..........
ΑπάντησηΔιαγραφήξι.
Oi polites tha ypoferoun.
ΑπάντησηΔιαγραφήH megaliteri maza tous.
Erxetai sarwtiki katastrofi gia ti mesaia kuriws taxi.
O Liantinis itan enas apo tous daskalous pou gnorise autos o topos. Myithike stin elliniki paidia.
Den antexe na blepei ti katantia tis. Didaske stous foitites tou, spanies alithies.
Eimaste sto simeio miden.
Afou i xwra tha katastrafei, min epibiwsoun oi politikoi pou pirane apofaseis.
Pote tha timwrithoun epitelous?
Al. Ki.
Όντως προφητικά τα λόγια του… Την αλήθεια τους ήδη τη βλέπουμε ή τη νιώθουμε όλο και πιο πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ treno fantasma : Θα ήθελα να τον είχα γνωρίσει, θα ήθελα να τον είχα δάσκαλο. Πριν χρόνια κατέβαζα τα βιντεάκια από τις διδασκαλίες του και τα άκουγα όλα με απίστευτη προσοχή. Καλό σαββατόβραδο!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Sisyfina : Τα είπες όλα με το σχόλιο σου. Συμφωνώ απολύτως. Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Seirios : Φυσικά έχω διαβάσει τη Γκέμμα. Και την έχω στη βιβλιοθήκη μου...Σπουδή τα λόγια του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς τώρα να δούμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτή η μοναξιά υπάρχει, την έχω βιώσει παλιότερα, αλλά και σήμερα εξακολουθεί να ισχύει.. ίσως είναι η μοίρα κάποιων, μόνο με λίγους ανθρώπους να μπορούν πνευματικά να συνταυτιστούν, να επικοινωνήσουν. Σε γλυκοφιλώ, καληνύχτα.
@ koulpa : Όταν θα τρελαθούμε τώρα όλοι ομαδικώς να δω τι θα κάνουμε. Τα πάντα στη ζωή έχουν ένα αποτέλεσμα. Κάθε δράση έχει ένα αποτέλεσμα. Και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει - ούτε πρόκειται να υπάρξει 'απόμηχανής θεός' για να σε σώσει. Οι τρελοί του χωριού τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πιο σωστοί και αληθινοί από τους λογικούς! Να ξέρεις πως στα αρχαία χρόνια ο λεγόμενος "τρελός του χωριού" ήταν ένα σεβάσμιο πρόσωπο στην κοινότητα. Να είσαι καλά κουλπάκο, σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ thinks : Μπόρεσες και είδες το βιντεάκι; Επειδή υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τη σύνδεση, η οποία εύχομαι γρήγορα να αναβαθμιστεί. Ναι η εξήγηση της φράσης του Νίτσε με βρίσκει (δυστυχώς) σύμφωνη. Φτάνουμε στο τέλος του πολιτισμού. Για πρώτη φορά όμως αυτό που πρόκειται να δημιουργηθεί δεν έχει σκοπό να υπηρετήσει τον άνθρωπο, αλλά τις αγορές... το χρήμα.. και είναι φρικτό να θυσιάζεις τον άνθρωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται, για τα χρήματα... Είναι αβυσαλέο και σκληρότατο. Προσωπικά είμαι σίγουρη πως οι πολιτικοί που καταχρέωσαν την Ελλάδα των δυο μεγάλων κομμάτων, γνώριζαν που μα οδηγούσαν. Αλλά αδιαφορούσαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉξεραν πως άλλοι θα πλήρωναν τη νύφη..και παράλληλα τότε χάριζαν στιγμές δόξας και φιλολαικές στον εαυτό τους.. Πολλοί το έβλεπαν, -όχι όλοι όμως- αλλά οι περισσότεροι τους ψήφιζαν. Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός, τι φταίνει οι τωρινές (κ επόμενες) γενεές.. Γνώριζαν ότι έτρωγαν και άλλοι θα πλήρωναν τους λογαριασμούς, κάτι βαθιά εγκληματικό, δεν πρέπει να πληρώσουν και όσοι πήραν λάθος πολιτικές αποφάσεις; Σε δικαστήριο και με ποινές; Όσοι έκλεψαν; Γιατί να είναι στο απυρόβλητο; Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή εδώ που ζούμε;
@ ανώνυμε: Ανώνυμε σε ευχαριστούμε, έχω μπει ήδη στο συγκεκριμένο site.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ευρύνοος : Έχεις δίκιο. Θέλω πολύ στη ζωή μου τέτοιους Δασκάλους. Πάντα τους είχαμε ανάγκη, περισσότερο τώρα. Καλό βράδυ φίλε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ VAD : Όπως λέει και ένα σύνθημα "οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες"... Να πληρώσουν και όσοι όμως πρωτοστάτησαν σε αυτό το φαγοπότι, όχι μόνο, κυρίως οι ασθενέστεροι. Είναι άδικο και εγκληματικό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : και λίγα λές..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Hfaistiwnas : ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να το φοβάται αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ H.Constantinos : μάλλον ήταν λίγοι όμως, εδώ σήμερα και οι περισσότεροι κοιμούνται ακόμη...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ξι : σε φιλώ, καλό βράδυ ξ....
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ανώνυμε: ..έτσι..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μηθυμναίος : Και δε φαίνεται να τελειώνει γρήγορα αυτή η περίοδος.. και αναίμακτα...
Κάποιες φωνές σε εποχές των παχέων αγελάδων ήταν γραφικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ οδοστροτήρας της ευημερίας, αυτές τις λίγες φωνές,τις στραγκάλιζε με την ευχή μας.
Τώρα είναι αργά για μνημόσυνα.
Τώρα θα πληρώσουμαι όλοι μας και για τις φωνές που δεν ακούσαμαι.
Ο Λιαντίνης ήταν πραγματικά σπουδαίος, φέτος το καλοκαίρι διάβασα τη Γκέμμα και θαύμασα τον τρόπο σκέψης του. Το 1995 μίλησε γι' αυτά, κι όντως σήμερα τα βλέπουμε να γίνονται πραγματικότητα. Τέτοια μυαλά έπρεπε να υπήρχαν περισσότερα στον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο roadartist!
Δυστυχώς, η ταχύτητα του ίντερνετ στο χωριό παραμένει σιγανότερη από το τρίκυκλο του Τζιοβάνι σε ανηφόρα. Έπρεπε να αρκεσθώ στα γραπτά σου μόνο :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυχνά σκέφτομαι ότι ο κόσμος παίρνει το "Ο Θεός πέθανε" κατά δισδιάστατο γράμμα ενώ πιστεύω κι εγώ πως εννοεί ότι οι κοινωνίες ξεπέρασαν την ανάγκη ενωτικής παράδοσης και οδεύουν προς ατομικισμό και μεγαλοποίηση του Εγώ που μόνο το τέλος της κοινωνίας όπως την γνωρίζουμε μπορεί να φέρει.
Και συμφωνώ απόλυτα ότι οι δημαγωγοί και κοτζαμπάσηδες ήξεραν ως επί το πλείστον πολύ καλά που μας πήγαιναν. Το τραγικό είναι ότι το ήξεραν και πολλοί από τους από κάτω, αλλά όσο το χρήμα κυλούσε και προς τα κάτω, ζούσαν τώρα κι αύριο θα δούμε.
Κανείς δεν φανταζόταν πραγματικά τι επρόκειτο να γίνει όμως, γιατί η πλειοψηφία δεν είχε ζήσει ποτέ πόλεμο, ισοπεδωμένα σπίτια και πόλεις, και να μην έχουνε να φάνε.
Θα έπρεπε πολλοί να τιμωρηθούν -μα γι αυτό χρειάζεται σύστημα δικαιοσύνης. Και για πόσες χιλιάδες μιλάμε, και που θα τους βάλουμε. Ευκολότερο να πάρουμε εμείς ένα νησάκι για μας και να τους αφήσουμε τους άλλους μόνους τους :-)
Ναι, ως κοινωνία χάσαμε το μέτρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό για το οποίο μίλησαν οι αρχαίοι πρόγονοι. Όμως, αυτό αλλάζει!
Αυτό που έχει σημασία είναι να δράσουμε.
Όχι να κλαίμε τη μοίρα μας
και να λέμε... " τι κρίμα, τα καημένα τα παιδάκια μας τι θα απογίνουν"... πίνοντας καφέ στα Starbucks, με μπλούζα adidas και παπούτσια all star, με το μυαλό κολλημένο στο επόμενο i-phone που θα βγει σε κανα μήνα ή στην αμερικανιά που 'δαμε στα village cinemas και ρίχνοντας την ψήφο μας άκριτα κι ελαφρά τη καρδία στους καραγκιόζηδες-απατεώνες της σημερινής Βουλής.
Μαύρο ρε... μαύρο!
Στηρίζω τον τόπο μου σημαίνει:
ζω ελληνικά,
σκέπτομαι ελληνικά,
ψηφίζω ελληνικά,
χωρίς να φοβάμαι την πτώχευση του νομίσματος, αλλά την πτώχευση ιδεών.
Μα φυσικα εκεινοι εχουν τη μεγιστη ευθύνη,οχι εμεις......
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερός.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ habilis : μα ακριβώς τώρα ζούμε τη φάση του μνημοσύνου. Η χώρα έχει πεθάνει και εμείς την μνημονεύουμε.. και αυτό το "μνημόνιο" μας το υπενθυμίζει συνεχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ αντάρτισσα: αν υπήρχαν τέτοια μυαλά περισσότερα στον κόσμο, τα πάντα θα ήταν εντλεώς διαφορετικά!...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ thinks : Στέκομαι στην τελευταία σου φράση : "Θα έπρεπε πολλοί να τιμωρηθούν -μα γι αυτό χρειάζεται σύστημα δικαιοσύνης. Και για πόσες χιλιάδες μιλάμε, και που θα τους βάλουμε. Ευκολότερο να πάρουμε εμείς ένα νησάκι για μας και να τους αφήσουμε τους άλλους μόνους τους" ... Δυστυχώς αγαπητέ Δημήτρη, όσο περνάει ο καιρός αισθάνομαι πως η μόνη λύση για να μη χάσεις το μυαλό σου είναι να πας σε κάποιο νησάκι.. αφήνοντας τα πάντα πίσω σου.. Διαφορετικά δύσκολα την παλεύεις σε αυτή την πόλη...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Flora : Φίλη μου Φλώρα, πτώχευση των ιδεών έχει επέλθει, και είναι το αποτέλεσμα της η άλλη πτώχευση η οικονομική. Προσπαθώ να είμιι αισιόδοξη, αλλά ελάχιστα πλέον δείχνουν να βοηθάνε σε αυτό. Την καλημέρα μου, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ VAD : και φυσικά κανείς τους δεν θα τιμωρηθεί...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ηλιογράφος : Συμφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν άργησε και πολύ ο καιρός να έρθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληρώνουμε τις αμαρτίες άλλων...αυτών που μαζί τα φάγαμε...μόνο που εμείς πεινάμε...!!!
Την Καλημέρα μου!!!
Φιλιά Πολλά!!!
@ karkinos7 : Ακριβώς έτσι Τάσο, δίχως υπερβολή! Αυτές οι συνεχόμενες απεργίες των μμμ, με έχουν εξαντλήσει! Αν έτσι νομίζουν ότι "αγωνίζονται" κάποιοι, καταλαβαίνεις γιατί δε πρόκειται τίποτα ποτέ να αλλάξει.. Αφού τα μυαλά παραμένουν ολόιδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήRoadartist μου, και γενικότερα προτιμώ την "αλήθεια" της φύσης, και των ανθρώπων της, από πάνω από δεκαετία όταν πήρα ένα σπιτάκι σε μια παραλία του Ατλαντικού 100 χλμ., από την Βοστώνη. Τις μεγάλες πόλεις τις αγάπησα, τις δούλεψα, τις έζησα και τις θαύμασα, αλλά, και όταν επέστρεψα στην Αθήνα με τους θανάτους των γονιών μου κι έμεινα αμανάτος εκεί το '07, πριν γνωρίσω την Μαργαρίτα σ' εκείνο το μαγεμένο ταξίδι που μ' έφερε εδώ στα βουνά, ήδη είχα αρχίσει να ψάχνω για ένα σπιτάκι στην Τήνο μακριά από τη χώρα. Αλλά οι ντόπιοι, με τους οποίους και συνδέομαι κατά το 1/8, είχαν τότε πάθει παραλήρημα και ζήταγαν 350.000 Ευρώ για ένα κοτέτσι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου RoadArtist, άργησα να γράψω σχόλιο σε τούτη την ανάρτησή σου επίτηδες. Ήθελα να δω τα σχόλια των υπόλοιπων αναγνωστών σου πρώτα και όλη τη συζήτηση που θα επακολουθούσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Λιαντίνης ήταν ένας άνθρωπος από εκείνους που λέμε ότι είναι φωτεινά πνεύματα. Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του, και μάλιστα τα περισσότερα δυο και τρεις φορές. Κι ότι άλλο υπάρχει από αυτόν προσπαθώ να το βρω και να το μελετήσω.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, σ' αυτό το βιντεάκι δε μιλάει απλώς για την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Μιλάει για κάτι πολύ μεγαλύτερο και το οποίο δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Κάνει λόγο για κρίση πολιτισμική. Κατά τη γνώμη μου για κυριαρχία του συμφέροντος, έτσι όπως αυτό ορίζεται και περιγράφεται στα στενά όρια του οικονομικού συστήματος που κυριαρχεί, έναντι όλων των άλλων θεσμών και κοινωνικών συμβάσεων. Βλέπεις ότι καταρρέουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει πια ούτε στοιχειωδώς κράτος πρόνοιας σχεδόν πουθενά. Η τέχνη είναι ανύπαρκτη και ικανοποιείται απλώς στην ανακύκλωση των παλιών χωρίς την παραγωγή νέων. Ο πολιτισμός είναι προσιτός μόνο σε λίγα κοινωνικά στρώματα πια. Για όλα υπάρχει ένας οικονομικός δείκτης που τα περιγράφει. Χωρίς αυτόν δεν έχει υπόσταση τίποτα. Δυστυχώς αγαπητή μου, ακόμα και οι ήρωες σήμερα πρέπει να βγουν μέσα από το star system και κατόπιν εκτίμησης ότι μπορούν να αποφέρουν οικονομικά οφέλη. Αυτή είναι η κατάντια μας κι αυτό είναι που πρέπει να πληρώσουν αυτές οι δυόμιση γενιές που λέει ο μεγάλος Δάσκαλος Λιαντίνης.
Την καλημέρα μου.
@ thinks : Όσο μεγαλώνω τόσο συμφωνώ μαζί σου. Ειδικά την θάλασσα την λατρεύω, είναι παρηγοριά και μάθηση ταυτόχρονα η επαφή με τη φύση. Φυσικά και το βουνό έχει τη χάρη του. Τώρα τι σχόλιο να κάνω για τα χρήματα που ζήτησαν στη Τήνο; Άσε .. να μην εκφραστώ! Πως θα βρούμε διαφυγή άραγε.. αναρωτιέμαι.. Εσένα ήρθε με ένα μαγικό τρόπο όντως στη ζωή σου :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ teleytaios : Φυσικά, και η δική μου αίσθηση είναι ότι έχουμε αλλάξει εδώ και χρόνια τροχιά στην πορεία ως ανθρωπότητα, απλά πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Πέρσι σε ένα μάθημα "Παγκόσμιας Ιστορίας" που παρακολούθησα, η καθηγήτρια μας έλεγε ότι ένας αφανισμός του ελληνικού πολιτισμού είναι αρκετά πιθανός.. ίσως και η μόνη σαφής ένδειξη από όλα όσα ζούμε σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς αρκετοί έχουν διατυπώσει την παραπάνω σκέψη. Όλοι οι πολιτισμοί έκαναν ένα κύκλο.. και κάποιοι από αυτούς χάθηκαν, ίσως να μπαίνουμε σε μια φάση σκοταδισμού.. όλα αυτό δείχνουν.
Χάσαμε την πορεία μας. Οι αγορές, τα χρήματα, οι τράπεζες, πήρανε την θέση του ανθρωπισμού, του πολιτισμού, των γραμμάτων. Βαθύ σκοτάδι.. και ολοταχώς βήμα προς τα πίσω. Πόσο σκληρό και πόσο οδυνηρό για όσους ακόμη μπορούν να δούνε.. Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τους προβληματισμούς σου. Μένει τώρα να δούμε εμείς που μας έτυχε να ζήσουμε σε μια τέτοια ιστορική περίοδο, το πως θα αντεπεξέλθουμε, πως θα βιώσουμε όλη αυτή την τρομερή κρίση, και πως θα κρατήσουμε σώους τους εαυτούς μας..και τα μυαλά μας.. Οι φράσεις του Λιαντίνη : "Τρομερό αδιέξοδο", "καταστροφή κοσμογονική". Ειδικά για τη χώρα μας θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ας είμαστε όσο μπορούμε κοντά μεταξύ μας.. θεωρώ πως αυτή είναι η μόνη ελπίδα.