"Παιδική Συναυλία", 1894
Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1932, πέθανε ο Γεώργιος Ιακωβίδης. Τα έργα του Ιακωβίδη ξυπνούν παιδικές μου μνήμες. Κατά ένα παράξενο τρόπο, ορισμένα έργα του με γαληνεύουν απίστευτα. Όποτε επισκέπτομαι την Εθνική Πινακοθήκη, πάντα περνάω από την αίθουσα με τη μόνιμη συλλογή, για ν' αντικρίσω ξανά κάποια συγκεκριμένα έργα του.
"Ο μικρός σαλπιγκτής"
Δημιουργίες γνώριμες στους περισσότερους, κυρίως από τα σχολικά εγχειρίδια, από αφίσες και κάρτες... Ίσως πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες ζωγράφους. Ακολουθεί μια περιηγήση στη ζωή του...
"Τα πρώτα βήματα"
"Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1853. Την πρώτη μόρφωση την πήρε στις αιολικές επαρχίες της Μικράς Ασίας και κυρίως στη Σμύρνη. Το 1870 μπήκε στο «Σχολείον Τεχνών» για να σπουδάσει γλυπτική. Το 1878 στέλνεται με υποτροφία στο Μόναχο, εκεί όμως εγκαταλείπει τη γλυπτική γιατί τον τράβηξε περισσότερο η ζωγραφική.
"Παιδί με ένα καλάθι"
Καθηγητές του στο Μόναχο είναι ο Löfftz και ο Piloty (ο ίδιος που ήταν καθηγητής και στους τρεις άλλους Έλληνες ζωγράφους στο Μόναχο, τον Λύτρα, τον Γύζη και τον Βολανάκη). Τελειώνοντας την Ακαδημία ο Ιακωβίδης έμεινε στο Μόναχο και εργάστηκε εκεί άλλα 17 χρόνια ανοίγοντας δικό του ατελιέ, ακόμα και δική του σχολή ζωγραφικής.
"Προσωπογραφία της γυναίκας του καλλιτέχνη με το γιο τους", 1885
Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας τον λογάριαζαν κιόλας σαν έναν πετυχημένο Γερμανό ζωγράφο, με ακριβές τιμές και με μεγάλες πωλήσεις έργων.
"H αγαπημένη της γιαγιάς", 1893
Η ώριμη του περίοδος στο Μόναχο είναι από το 1890 μέχρι το 1900, οπότε και φεύγει για την Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό έργα του βραβεύτηκαν σε πέντε διεθνείς εκθέσεις - ανάμεσα σ'αυτές του Βερολίνου (1891) και του Παρισιού (1900). Τη χρονιά αυτή η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιακωβίδη στην Αθήνα για να οργανωσει την Εθνική Πινακοθήκη.
"Παιδί που καπνίζει", 1886
Τέσσερα χρόνια μετά το 1904, με το θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα, ο Ιακωβίδης παίρνει τη θέση του στην έδρα της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε συνέχεια 25 χρόνια μέχρι το 1929 που παραιτήθηκε. Πέθανε στην Αθήνα στο τέλος του 1932.
"Μητρική στοργή"
Στην αρχή της καριέρας του σαν ζωγράφου ο Ιακωβίδης ακολούθησε το δρόμο του γερμανικού ακαδημαϊκού νατουραλισμού. Μ' όλη την κατοπινή ελληνικότητα που παίρνουν τα θέματά του και την ατμόσφαιρα της ζωντάνιας που έχουν τα έργα του της περιόδου των Αθηνών, στάθηκε πιστός στην ακαδημαϊκή ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου και ως τα τελευταία χρόνια του ήταν ένας φανατικός του αυστηρού ακαδημαϊκού σχεδίου.
"Ο κακός εγγονός", 1884
Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική που δέχτηκαν απ' αυτόν μερικοί Έλληνες ζωγράφοι της αρχής του αιώνα μας, που ήρθαν και πρωτόφεραν στον τόπο μας τα μηνύματα του γαλλικού έμπρεσσιονισμοϋ.
"Χτενίζοντας", 1886
Σαν καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών επηρέασε αποφασιστικά μια ολόκληρη γενιά ζωγράφων της εποχής του. Μια κριτική παρατήρηση πάνω στην επίδραση του αυτή θά'ταν ότι, με την επιμονή του στην παλιά ζωγραφική αντίληψη του κλασικού σχεδίου και του ακαδημαϊκού χρώματος που προσπαθούσε να μεταδώσει στους μαθητές του...
"Πλατεία Ομόνοιας", 1917
...ο Ιακωβίδης στάθηκε ένα είδος τροχοπέδη στην εισαγωγή στον τόπο μας καινούργιων κινημάτων όπως ο εμπρεσσιονισμός, ο κυβισμός κ.ά., που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλλιτεχνική πρωτοπορία είχαν κιόλας ανθίσει κι έδιναν τους πρώτους καρπούς τους.
"Ο καπνιστής", 1887
Ό Ιακωβίδης άφησε πίσω του μεγάλο ζωγραφικό έργο. Τα θέματα του ήταν από τη μια πορτραίτα (και υπήρξε σπουδαίος προσωπογράφος)...
"Κορίτσι που διαβάζει", 1882
...και από την άλλη σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις, λουλούδια κ.ά.
"Βοσκόπουλο"
Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών, πολλά στή Συλλογή Κουτλίδη και σε μεγάλα Μουσεία και Πινακοθήκες του εξωτερικού, όπως στην Πινακοθήκη της Λειψίας, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, στο Μουσείο της Τεργέστης, στην Πινακοθήκη του Βισμπάντεν κ. ά.
(Ιωάννου, Ανδρέας Σ., Η ελληνική ζωγραφική: 19ος αιώνας, Αθήνα: Μέλισσα, 1974)
"Κου-κου"
"Μικρός μπελάς"
"Ο αλήτης"
"Παιδί που καπνίζει"
Μπορείτε να κατεβάσετε αρχείο με έργα του Ιακωβίδη, πατώντας ΕΔΩ
Τα Χύδηρα και το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», παρουσίαση του Μηθυμναίου
Ψηφιακό Μουσείο Γ.Ιακωβίδη
Zωή και έργο του