30 Δεκεμβρίου 2011

ευχές




Σε λίγες ώρες το 2011, γεμάτο απώλειες σε υλικό και σε ανθρώπινο επίπεδο, θα αποτελεί πλέον παρελθόν. 

Σας εύχομαι υγεία, αγάπη και δύναμη για το νέο έτος!   Ας προσπαθήσουμε, παρά τις δυσκολίες που κατακλύζουν τις περισσότερες οικογένειες, να μην αφήσουμε το φόβο να κυριεύσει τις ψυχές, να μη χάσουμε τις στιγμές και εκείνο το βλέμμα που αντικρίζει τη ζωή σαν παραμύθι.

To 2012 εύχομαι να είμαστε ακόμη εδώ, γεμάτοι δύναμη και επιτέλους να ξυπνήσουμε

Καλή χρονιά σε όλους ! ! ! ! 

27 Δεκεμβρίου 2011

Αργύρης Χιόνης (1943 - 25/12/2011)



Ένα αντίο στον αγαπημένο Αργύρη Χιόνη, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές, που πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων από καρδιακή προσβολή.


"Η Ποίηση πρέπει να'ναι / ένα ζαχαρωμένο βότσαλο /
πάνω που θά'χεις γλυκαθεί / να σπας τα δόντια σου"


Απόσπασμα από συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή (Κρημνιώτη Π., 07/11/2010) :


* “Με ήτα η ζωή τελειώνει, με ήττα, επίσης” γράφετε στις “Εκδοχές του τέλους” μέρος της συλλογής. Ηττήθηκε ο άνθρωπος, η ποίηση, ο Αργύρης Χιόνης;


Οι στίχοι αυτοί δείχνουν απαισιόδοξοι αλλά στην ουσία συνιστούν μια προειδοποίηση. Εάν δε γίνει κάτι ουσιαστικό σ’ αυτή τη χώρα τότε και ο άνθρωπος, και η ποίηση και ο Αργύρης Χιόνης θα έχει ηττηθεί.


* Αυτή την κρίση που ζούμε σήμερα οι Έλληνες, πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Αρκούν τα “μόνα αποτελεσματικά όπλα που” κατά τα λεγόμενά σας “διαθέτει ο άνθρωπος: το χιούμορ και το όνειρο”;


Εγώ νομίζω ότι θα αρκούσαν αν όλος ο κόσμος είχε χιούμορ και όνειρο.


* Και οι τραπεζίτες επίσης;


Αν είχαμε χιούμορ και όνειρο όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως οι πολιτικοί μας σε όλο τον δυτικό κόσμο, δεν θα μας είχαν καβαλήσει οι τραπεζίτες οι οποίοι βεβαίως δε διαθέτουν καθόλου χιούμορ και το όνειρό τους είναι μόνο το κέρδος.


* Έχετε πει ότι το αγαπημένο σας ρητό είναι “πριν σκύψεις, σκέψου”. Θεωρείτε ότι ο σημερινός πολίτης σκέφτεται ή απλώς σκύβει;


Φοβάμαι ότι απλώς σκύβει. Κι οφείλουμε σήμερα κυρίως, αυτόν τον "κυρίαρχο" λαό -ότι ειρωνικότερο έχει ειπωθεί για το λαό- να πάψουμε πια να τον χαϊδεύουμε. Ας αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας.

"Δύσκολη η ζωή κι απλούστατος ο θάνατος,
 αυτή η έρημος που τίποτα από σένα δεν ζητά, 
που περιμένει απλώς να την διανύσεις."

---
Ελέησον σε

Ένιωθες μόνος και μας έπλασες για να ‘χεις
Συντροφιά εις τους αιώνας των αιώνων.
Έσφαλες όμως πλάθοντάς μας
Κατ’ εικόνα και ομοίωσίν σου,
Πολλαπλασίασες τη μοναξιά σου.
Τώρα είσαι μόνος μέσα σ’ ένα πλήθος μόνων.
Δεν έχει πιο μεγάλη μοναξιά.

---
Οκτώ χαϊκού

α.
Σκίτσο ο κόσμος και
ανελέητη ο θάνατος
γομολάστιχα

β.
στη Γιώτα Κριτσέλη
Έσβησε ο κόσμος.
Μένει αναμμένη, μόνη
μια ανεμώνη.

γ.
Για ποια εκίνησε
κορφή και σε ποια κοίτη
κατρακύλησε!…

δ.
μνήμη Γ. Κ. Καραβασίλη
Παραπατώντας
εφτασε στον θάνατο·
τον μέθυσε η ζωή.

ε.
Σήπεσαι σώμα
στη σιωπή, στην απουσία
άλλων σωμάτων

στ.
Θεέ μου, τι αόρατο
ναυάγιο που είναι
η έρημη ζωή!

ζ.
Χειμώνας πάλι·
σβηστή η φωτιά του έρωτα
και η καρδιά μου κρύα.

η.
Το είδωλό μου
μέσα στον καθρέφτη
σαν νεκρή φύση.

---

Χέρια

Οι άνθρωποι το πιο συχνά
δεν ξέρουν τι να κάνουνε τα χέρια τους
Τα δίνουν - τάχα χαιρετώντας - σ' άλλους
Τ' αφήνουνε να κρέμονται σαν αποφύσεις άνευρες
Ή - το χειρότερο - τα ρίχνουνε στις τσέπες τους
και τα ξεχνούνε

Στο μεταξύ ένα σωρό κορμιά μένουν αχάιδευτα
Ένα σωρό ποιήματα άγραφα

---


"Υπάρχουν άλογα που συνεχίζουν να καλπάζουν 
ακόμα κι όταν είναι ξαπλωμένα στο γρασίδι."


"Όταν σου αναγγείλουνε τον θάνατό μου,
κάνε ό,τι θα 'κανες αν σου χάριζαν
έν' άδειο βάζο.


Θα το γέμιζες λουλούδια·
έτσι δεν είναι;"

Καλό του ταξίδι...


Για τον Αργύρη Χιόνη:

23 Δεκεμβρίου 2011

Άνω θρώσκω


Στρέφω τα μάτια προς τον ουρανό. 
Μου αρέσει να κοιτάω ψηλά, αχόρταγα τον ουρανό. 
Μέχρι εκεί που αισθάνομαι πως καταργούνται τα όρια.  
Τα όρια τα φτιάχνει ο άνθρωπος και ο ίδιος ομοίως τα καταλύει.  
Όσο ζω, θα κοιτάω ψηλά προς τον ουρανό. 
Όσο και αν θέλουν, όσο και αν μας ωθούν προς το αντίθετο, 
δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν να χαμηλώσω τα μάτια. 
Μας ξεπερνάει η φύση, μας καταργεί 
και μας ξαναδημιουργεί από το τίποτα. 
Σε αυτή κρύβονται τα μεγάλα νοήματα
 που εμείς αδυνατούμε πάντα να φτάσουμε. 
Λίγοι μπορούν να το καταλάβουν, 
μα το σημαντικότερο αγαθό είναι 
η ελευθερία της ψυχής. 
Αν αξίζει αληθινά κάτι,
 είναι οι ψυχές που αγγίξαμε, 
μας αγάπησαν, μας ένιωσαν
 σε αυτό το ταξίδι. 
Οι μόνες στιγμές που ο άνθρωπος 
ξεπερνά αληθινά τα όρια και αγγίζει τον ουρανό.



Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα τις επόμενες μέρες!
Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη, ζεστασιά!! 

20 Δεκεμβρίου 2011

...Ντίαρ Σάντα Κλάους...


...ένα αλλιώτικο γράμμα στον άγιο βασίλη...


«Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νού…», όπως έγραψε άλλοτε ο Καρυωτάκης. Ας υποθέσουμε πως όλα είναι ιδανικά και δίκαια. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει Άγιος Βασίλης, πως ακούει και παρατηρεί τις ζωές των ανθρώπων… Βλέπει ποια ήταν τα «κακά» και ποια τα «καλά» παιδιά στη γη και αναλόγως θα τους φέρει ή όχι δώρα. Σκέφτομαι πόσα παιδιά θα μείνουν δίχως δώρο και γεμίζω θλίψη. Και ο Άγιος Βασίλης αν υπήρχε θα ήταν πολύ στεναχωρημένος. Γιατί κάτι πολύ στραβό έχει συμβεί.


Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως λέμε στην παρέα μου. Πλέον οι άνθρωποι αδυνατούν να ανταλλάξουνε όχι δώρα, μα με δυσκολία ανταλλάσσουν και ευχές. Η ανεργία έχει εισβάλλει σε κάθε οικογένεια. Άνθρωποι μεταναστεύουν. Προτιμούν να μη ζήσουν ως μετανάστες στον ίδιο τον τόπο τους, μα σαν μετανάστες σε ένα ξένο τόπο. Όσοι μένουν πίσω παλεύουν με «θεούς και δαίμονες». Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιο θα είναι το αύριο αυτής της χώρας. Ποιοι θα μείνουν εδώ για να γιορτάσουν τα επόμενα Χριστούγεννα και τις επόμενες Πρωτοχρονιές. Μάλλον θα έρθεις να τους αφήσεις δώρα και δε θα βρεις κανένα. Μόνο έρημα σπίτια, εκτός και αν τους τα έχουνε κατασχέσει. Λογικά σε λίγα χρόνια θα βρεις Βόρειους Ευρωπαίους να μένουν στα δικά μας σπίτια, ενώ θα τα έχουνε αγοράσει κοψοχρονιά, και τους Έλληνες θα τους βρεις στη δική τους πατρίδα όπου θα δουλεύουν εκεί. Καθώς είμαστε τεμπέληδες, στις χώρες τους θα αποδείξουμε πως είμαστε τελικά εργατικοί. Μα εφόσον μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, πως γίνετε να μας προσλαμβάνουν στον τόπο τους; Τέλος πάντων, εσύ που θα πηγαίνεις και σε αυτές τις χώρες να αφήνεις δωράκια, σίγουρα θα έχεις μια καλύτερη εικόνα. Το χειρότερο είναι να αγαπάς αυτό τον τόπο, που να μη θες να τον αφήσεις, όταν σε διώχνει. Το χειρότερο είναι να μη θες να φύγεις, να θες να δημιουργήσεις εδώ, να διαφοροποιηθείς, να ξεχωρίσεις από το σωρό, να φέρεις την αληθινή αλλαγή, να θες δηλαδή να προσφέρεις αυτό που πραγματικά λείπει, αυτό για το οποίο διψά αυτός ο τόπος. Μα όχι απλά να μην ενδιαφέρεται κανένας για ένα τέτοιο όραμα, επιπλέον να βρίσκεις και εχθρούς.


Ντίαρ Σάντα Κλάους, σύντομα σε βλέπω να παραιτείσαι. Θα αράξεις πάνω στο έλκηθρο και θα μας ξεγράφεις παντελώς από τις λίστες σου. Αναρωτιέμαι τελικά μήπως έτσι θα ήσουν πιο ειλικρινής. Παραδέξου πως δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με το «ανθρώπινο είδος» και άσε μας να παλεύουμε με τους ανεμόμυλους μας. Φαντάζομαι πως για σένα και μόνο το να παρατηρείς το ανθρώπινο χάος θα είναι αρκετά εξοντωτικό.


Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτή η πολιτική ύφεσης σκοπεύει να οδηγήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού σε μια απίστευτη εξαθλίωση. Να γράψω ξεκάθαρα τη σκέψη μου. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική δε θα μας σώσει, αλλά αντίθετα οδηγεί μεθοδικά τον κόσμο στη βία. Αυτή τη στιγμή κάποιοι «φωτεινοί» εγκέφαλοι ωθούν τον κόσμο ηθελημένα στη βία και στη γενικευμένη ανέχεια. Αλλά εσύ Άγιος τα ξέρεις αυτά καλύτερα από πρώτο χέρι.


Το σύστημα ως τέρας φανέρωσε το αληθινό του πρόσωπο και όμως αρκετοί ακόμη δε το βλέπουν. Φαντάσου τι δουλειά έπεσε από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, σκέψου τι διαλυμένη παιδεία θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενεές.


Έφτιαξα μια λίστα. Αν υπήρχες θα στην έστελνα.


- Δε θέλω έναν κόσμο που να κυβερνάτε από τις τράπεζες. Δε θέλω έναν κόσμο με τύπους σαν αυτόν, χαζά που ονειρεύονται υφέσεις, αλλά έναν κόσμο που θα αδιαφορεί πλήρως για μυαλά σαν και αυτά. Η ζωή δεν έχει ανάγκη από υλικό χρυσάφι, αλλά από πνευματικούς ορίζοντες. Θέλουμε έναν κόσμο όπου το πνεύμα θα θριαμβεύει, όπου θα κλείνουν τράπεζες για να ανοίγουν σχολεία.

- Θέλω έναν κόσμο δίχως ανεργία, στασιμότητα και ανέχεια. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να ονειρεύεται, να έχει ανοικτούς ορίζοντες, να παλεύει και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο, όχι για να χαίρεται με την ήττα, με το χαμό της περιουσίας του διπλανού του, με τη φτώχεια και τη δυστυχία του.


- Ακατάλληλα μυαλά κυβερνούν αυτό τον κόσμο. Χάρισε τους λίγη "τσίπα", εξυπνάδα και συναισθηματική νοημοσύνη.

- Μετά από τον μεσαίωνα, πρέπει να έρθει μια νέα αναγέννηση. Βήμα σε ανθρώπους ακέραιους και δημιουργικούς. Σιχάθηκα τα πανομοιότυπα «τίποτα», που προσκυνούν ότι κινείται στην επιφάνεια. Χρειάζομαι ανθρώπους με όραμα, αν δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εκπροσωπήσει και ταυτόχρονα να απαιτήσει μια τέτοια πολιτική, τότε ας εξαφανιστούν το συντομότερο από τη χώρα.  

- Δε χρειαζόμαστε μεγαλύτερα σπίτια και αμάξια, ακριβά ρούχα, πολυτελή κότερα, ένα μόνο χρειαζόμαστε : Ελπίδα.


photos: bleeps.gr

18 Δεκεμβρίου 2011

πλάσματα






...τα μόνα πλάσματα που μπορούν να
καταλάβουν και να αισθανθούν
το άπειρο των νοημάτων
το ανούσιο των βιωμάτων

σε ένα μπλεγμένο σύμπαν
που όλο κύκλους κάνει
καταλήγοντας στο ίδιο σημείο
πάντα μηδέν

αγαπώ τη σιωπή
της μοναχικότητας τους
την απαίτηση της ανεξαρτησίας
την επιλογή της παρουσίας

βλέμματα σπάνια
ενστικτωδώς αληθινά

17 Δεκεμβρίου 2011

2η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή


Βόλτες με ποδήλατα σε κεντρικούς δρόμους βάσει μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, με στάσεις μπροστά σε σημαντικά κτίρια της πόλης, αυτή την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011. Αυτές οι αρχιτεκτονικές περιηγήσεις με ποδήλατο διοργανώνονται από τη ΜΟnuΜΕΝΤΑ και τον Γιώργο Αμυρά, σύμφωνα με τους οποίους :

Δύο είναι οι στόχοι της 2ης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜής: να γνωρίσουμε τη διαδρομή του πρώτου ποδηλατόδρομου που θα δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων, κάνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Γιώργου Αμυρά, και να γνωρίσουμε τα μνημεία και τα ιστορικά κτήρια που θα συναντά ο ποδηλάτης. Με τα ποδήλατά μας θα δώσουμε ζωή και θα στηρίξουμε την άμεση πραγμάτωση του ποδηλατόδρομου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Μνημεία και Κτήρια όλων των εποχών περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα επισκεφθούμε, να τα προστατεύσουμε. Με το φιλικό για το περιβάλλον μέσο, το ποδήλατο, μπορούμε να φθάσουμε σε γνωστά και άγνωστα μνημεία της πόλης μας.

Στη 2η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή θα ξεκινήσουμε από το Ζάππειο, θα διασχίσουμε τις λεωφόρους Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, θα περάσουμε από την Ομόνοια για να διασχίσουμε στη συνέχεια τις οδούς Πειραιώς-Σαλαμίνος-Μοναστηρίου και να καταλήξουμε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Με αφετηρία την Ακαδημία Πλάτωνος θα ακολουθήσουμε μια νέα πορεία που αρχικά διασχίζει τις οδούς Μοναστηρίου-Σαλαμίνος για να μπούμε στους πεζόδρομους Ερμού-Αποστόλου Παύλου-Διονυσίου Αεροπαγίτου και μέσω της λεωφόρου Βασ. Αμαλίας να καταλήξουμε πάλι στο Ζάππειο.

Κάποιες από αυτές τις διαδρομές θα αποτελέσουν τμήμα του 1ου ποδηλατόδρομου της Αθήνας. Κάνοντας αυτή τη διαδρομή έρχεται σε επαφή κανείς με την ιστορία της Αθήνας, γνωρίζει μνημεία των αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων χρόνων και αποκαλύπτεται στον ποδηλάτη αυτό που είναι η Αθήνα, ένα παλίμψηστο όλων των εποχών. Τα μέλη της MOnuMENTA θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να παρουσιάσουν την ιστορία των μνημείων αλλά και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η ποδηλατοδιαδρομή αυτή θα δώσει τη σκυτάλη στην 3η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚo ΠΟΔΗΛΑΤo ΔΙΑΔΡΟΜή! Θα ακολουθήσουν κι άλλες για να γνωρίσουμε γειτονιές και περιοχές της Αθήνας, να δώσουμε κίνηση με τους τροχούς των ποδηλάτων σε δράσεις για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, αλλά και να μυηθούμε στη σωστή χρήση του ποδήλατου.

Οι ποδηλάτες-φίλοι της MOnuMENTA έχουν ετοιμάσει το δεκάλογο του ποδηλάτη:

1. Ποδηλατούμε με το κεφάλι ψηλά, απολαμβάνοντας την ξενάγηση της MOnuMENTA.
2. Φοράμε πάντα κράνος.
3. Ακολουθούμε τους κανόνες του ΚΟΚ.
4. Σεβόμαστε πεζούς και οδηγούς και κρατάμε την επιθετικότητά μας για το γυμναστήριο.
5. Έχουμε φουσκωμένα λάστιχα και ρυθμισμένα φρένα και ταχύτητες.
6. Πίνουμε πολύ νερό προς αποφυγή αφυδάτωσης.
7. Διατηρούμε σταθερή ταχύτητα στην ποδηλατοδιαδρομή αποφεύγοντας προσπεράσεις και ζιγκ-ζαγκ.
8. Δεν ανταγωνιζόμαστε τους άλλους ποδηλάτες.
9. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών.
10. Δείχνουμε αλληλεγγύη στους άλλους ποδηλάτες και τους βοηθάμε σε περίπτωση ανάγκης.

Συνάντηση: Κήπος Ζαππείου, 12μ.μ.
Αναχώρηση: Ζάππειο-Βασιλίσσης Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ομόνοια-Πειραιώς-Σαλαμίνος-Μοναστηρίου-Ακαδημία Πλάτωνος.

Επιστροφή:
Ακαδημία Πλάτωνος-Μοναστηρίου-Σαλαμίνος-πεζόδρομος Ερμού-Αποστόλου Παύλου-Διονυσίου Αεροπαγίτου-Βασιλίσσης Αμαλίας-Ζάππειο.
Διάρκεια: 2 ώρες
Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, παγούρι με νερό, φωτογρ. μηχανή.

Πληροφορίες: www.monumenta.org 6973308857, 210 3316770

16 Δεκεμβρίου 2011

Κυκλαδικό Μουσείο, "Αγονη Γραμμή: αρχαιολογικό ταξίδι σε Καστελλόριζο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο"


Περιηγηθήκαμε εχτές στη νέα έκθεση του Κυκλαδικού Μουσείου, αφιερωμένη στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της "Άγονης Γραμμής", ένα ταξίδι στις ταπεινές εσχατιές της νησιώτικής μας Ελλάδας.  Πρόκειται για μια σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο και περιλαμβάνει τα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.

Σε μια εποχή που οι χορηγίες συνεχώς λιγοστεύουν, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης χαράσσει μια εναλλακτική πολιτική. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη η κίνηση του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κου Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, ν' αναδείξει και να στραφεί προς αυτούς τους 'ξεχασμένους' θησαυρούς της χώρας.

Χρυσο στεφάνι με φύλλα κισσού. Βρέθηκε το 1913 στο Καστελόριζο, στο οροπέδιο του Αη Γιώργη του Βουνού. Ήταν το δώρο των κατοίκων στην Αθήνα (στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ζητώντας την ένωση του νησιού τους με τη μητέρα-πατρίδα.


Η πρώτη έκθεση ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο νότιο ανατολικό άκρο της Ελλάδας, η Μεγίστη όπως το αποκαλούσαν οι αρχαίοι, το Καστελλόριζο και την άγνωστη Ρω που σε κομβικό σημείο, υπήρξαν ναυτικές βάσεις κατά την αρχαιότητα. Προχωρεί με τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο με το σπήλαιο των Νάνων ελεφάντων και την ηφαιστειακή Νίσυρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται 390 αντικείμενα από τα νησιά αυτά.


Εκτός από την παρουσίαση των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους, γίνεται αναφορά στη μυθολογία και την ιστορία τους μέσω μιας πλειάδας δημιουργιών (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.) καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, τα ενδιαφέροντα, τα ήθη και τα έθιμά τους.


Πέραν των αρχαίων αντικειμένων, των επιτοίχιων κειμένων και των λεζαντών, υπάρχουν χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες και μικρά video films με την εκάστοτε περιοχή, καθώς και χρονοπίνακες με τις κορυφώσεις ανάπτυξης εκάστου νησιού.

Σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχει προβολή βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων των νησιών που μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.


Εξαιρετικά εύστοχη η πρώτη ενότητα της «Αγονης Γραμμής»!
Μια σημαντική έκθεση, αφενός επειδή αναδεικνύει τόπους, θησαυρούς και προβλήματα, αφετέρου γιατί αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους όσους αμφισβητούν τη μόνιμη ελληνική παρουσία στην περιοχή.  Αξίζει την επίσκεψη σας!

Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00
Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστό.
Γενική είσοδος €7, Δευτέρες €3,5

Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3,
www.cycladic-m.gr
www.agoni-grammi.gr/

13 Δεκεμβρίου 2011

Γεώργιος Ιακωβίδης

"Παιδική Συναυλία", 1894

Σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1932, πέθανε ο Γεώργιος Ιακωβίδης. Τα έργα του Ιακωβίδη ξυπνούν παιδικές μου μνήμες. Κατά ένα παράξενο τρόπο, ορισμένα έργα του με γαληνεύουν απίστευτα. Όποτε επισκέπτομαι την Εθνική Πινακοθήκη, πάντα περνάω από την αίθουσα με τη μόνιμη συλλογή, για ν' αντικρίσω ξανά κάποια συγκεκριμένα έργα του.

"Ο μικρός σαλπιγκτής"

Δημιουργίες γνώριμες στους περισσότερους, κυρίως από τα σχολικά εγχειρίδια, από αφίσες και κάρτες... Ίσως πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες ζωγράφους.  Ακολουθεί μια περιηγήση στη ζωή του...

"Τα πρώτα βήματα"

"Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1853. Την πρώτη μόρφωση την πήρε στις αιολικές επαρχίες της Μικράς Ασίας και κυρίως στη Σμύρνη. Το 1870 μπήκε στο «Σχολείον Τεχνών» για να σπουδάσει γλυπτική. Το 1878 στέλνεται με υποτροφία στο Μόναχο, εκεί όμως εγκαταλείπει τη γλυπτική γιατί τον τράβηξε περισσότερο η ζωγραφική.

"Παιδί με ένα καλάθι"

Καθηγητές του στο Μόναχο είναι ο Löfftz και ο Piloty (ο ίδιος που ήταν καθηγητής και στους τρεις άλλους Έλληνες ζωγράφους στο Μόναχο, τον Λύτρα, τον Γύζη και τον Βολανάκη).  Τελειώνοντας την Ακαδημία ο Ιακωβίδης έμεινε στο Μόναχο και εργάστηκε εκεί άλλα 17 χρόνια ανοίγοντας δικό του ατελιέ, ακόμα και δική του σχολή ζωγραφικής.

"Προσωπογραφία της γυναίκας του καλλιτέχνη με το γιο τους", 1885

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας τον λογάριαζαν κιόλας σαν έναν πετυχημένο Γερμανό ζωγράφο, με ακριβές τιμές και με μεγάλες πωλήσεις έργων.

"H αγαπημένη της γιαγιάς", 1893

Η ώριμη του περίοδος στο Μόναχο είναι από το 1890 μέχρι το 1900, οπότε και φεύγει για την Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό έργα του βραβεύτηκαν σε πέντε διεθνείς εκθέσεις - ανάμεσα σ'αυτές του Βερολίνου (1891) και του Παρισιού (1900). Τη χρονιά αυτή η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιακωβίδη στην Αθήνα για να οργανωσει την Εθνική Πινακοθήκη.

"Παιδί που καπνίζει", 1886

Τέσσερα χρόνια μετά το 1904, με το θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα, ο Ιακωβίδης παίρνει τη θέση του στην έδρα της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου, όπου δίδαξε συνέχεια 25 χρόνια μέχρι το 1929 που παραιτήθηκε. Πέθανε στην Αθήνα στο τέλος του 1932.

"Μητρική στοργή"

Στην αρχή της καριέρας του σαν ζωγράφου ο Ιακωβίδης ακολούθησε το δρόμο του γερμανικού ακαδημαϊκού νατουραλισμού. Μ' όλη την κατοπινή ελληνικότητα που παίρνουν τα θέματά του και την ατμόσφαιρα της ζωντάνιας που έχουν τα έργα του της περιόδου των Αθηνών, στάθηκε πιστός στην ακαδημαϊκή ζωγραφική της Σχολής του Μονάχου και ως τα τελευταία χρόνια του ήταν ένας φανατικός του αυστηρού ακαδημαϊκού σχεδίου.

"Ο κακός εγγονός", 1884

Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική που δέχτηκαν απ' αυτόν μερικοί Έλληνες ζωγράφοι της αρχής του αιώνα μας, που ήρθαν και πρωτόφεραν στον τόπο μας τα μηνύματα του γαλλικού έμπρεσσιονισμοϋ.
"Χτενίζοντας", 1886

Σαν καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών επηρέασε αποφασιστικά μια ολόκληρη γενιά ζωγράφων της εποχής του. Μια κριτική παρατήρηση πάνω στην επίδραση του αυτή θά'ταν ότι, με την επιμονή του στην παλιά ζωγραφική αντίληψη του κλασικού σχεδίου και του ακαδημαϊκού χρώματος που προσπαθούσε να μεταδώσει στους μαθητές του...

"Πλατεία Ομόνοιας", 1917

...ο Ιακωβίδης στάθηκε ένα είδος τροχοπέδη στην εισαγωγή στον τόπο μας καινούργιων κινημάτων όπως ο εμπρεσσιονισμός, ο κυβισμός κ.ά., που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλλιτεχνική πρωτοπορία είχαν κιόλας ανθίσει κι έδιναν τους πρώτους καρπούς τους.

"Ο καπνιστής", 1887

Ό Ιακωβίδης άφησε πίσω του μεγάλο ζωγραφικό έργο. Τα θέματα του ήταν από τη μια πορτραίτα (και υπήρξε σπουδαίος προσωπογράφος)...

"Κορίτσι που διαβάζει", 1882


...και από την άλλη σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις, λουλούδια κ.ά.

"Βοσκόπουλο"

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών, πολλά στή Συλλογή Κουτλίδη και σε μεγάλα Μουσεία και Πινακοθήκες του εξωτερικού, όπως στην Πινακοθήκη της Λειψίας, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, στο Μουσείο της Τεργέστης, στην Πινακοθήκη του Βισμπάντεν κ. ά.

(Ιωάννου, Ανδρέας Σ., Η ελληνική ζωγραφική: 19ος αιώνας, Αθήνα: Μέλισσα, 1974)

"Κου-κου"
"Μικρός μπελάς"

"Ο αλήτης"
"Παιδί που καπνίζει"


Μπορείτε να κατεβάσετε αρχείο με έργα του Ιακωβίδη, πατώντας ΕΔΩ

Τα Χύδηρα και το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», παρουσίαση του Μηθυμναίου
Ψηφιακό Μουσείο Γ.Ιακωβίδη
Zωή και έργο του

12 Δεκεμβρίου 2011

Δωρεάν και φθηνά βιβλία υπάρχουν παντού! Διάδωσε το!


Δικαίωμα στη γνώση πρέπει να έχουνε όλοι!

Η ανάγνωση βιβλίων πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της επιβίωσης μας. Οι λόγοι; Πολλοί. Αυξάνουν την ικανότητα μας στο να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε, μας κάνουν να σκεφτόμαστε καλύτερα, να αναπτύσσουμε την φαντασία μας, μας ηρεμούν όταν είμαστε αγχωμένοι, μας κάνουν πιο ισχυρούς απέναντι στους κάθε λογής εκμεταλλευτές, μας ταξιδεύουν σε διαστάσεις που δεν θα είχαμε την δυνατότητα να πηγαίναμε ποτέ και μας βοηθάνε σε τόσα πολλά άλλα πράγματα...

Οι τιμές τους έχουν φτάσει στα ύψη όμως. 25 ευρώ για ένα βιβλίο θεωρείται λογική τιμή! Πόσο λογικό είναι να δουλεύεις όμως μια ολόκληρη ημέρα για να αγοράσεις ένα βιβλίο; Ένα βιβλίο που στην καλύτερη περίπτωση θα διαβαστεί για μια φορά και μετά θα αφεθεί σε ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης να φιγουράρει σαν μπιμπελό για χρόνια και στην χειρότερη θα καταχωνιαστεί κάπου μέχρι να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του κάποια στιγμή πως πιάνει τζάμπα χώρο και πρέπει να πεταχτεί;

Και τι άλλες λύσεις υπάρχουν δηλαδή;

1ον) Υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες που έχουν ποικιλία σε μεγάλα κλασικά αριστουργήματα. Το παράδοξο είναι ότι οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν λιγότερους επισκέπτες από ένα δημοφιλές βιβλιοπωλείο. Ρώτησε ή κάνε μια αναζήτηση στο google για την περιοχή σου όλο και κάποια βιβλιοθήκη θα βρεις που να είναι κοντά σου.

Σε αυτά τα links πάντως υπάρχει μια λίστα βιβλιοθηκών, για Αθήνα :

εδώ

και για Θεσσαλονίκη :

εδώ

2ον) Υπάρχουν δωρεάν e-books στο internet.


Σε αυτές τις διευθύνσεις υπάρχουν πολλά ελληνικά e-books και κείμενα :


http://www.openbook.gr/
http://www.johnnie-society.org/
http://www.artspot.gr/ebook/?do=/ebook
http://e-vivlia.blogspot.com/
http://www.scribd.com/group/2500--00-greek-books
http://www.gutenberg.org/browse/languages/el
http://www.freebooksingreek.synthasite.com/index.php
http://www.mikrosapoplous.gr/
http://www.snhell.gr/
http://ebooks-gr.blogspot.com/
http://aromata.pblogs.gr/tags/ebooks.html
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1
http://greekquotations.googlepages.com/home
http://www.free-ebooks.gr/gr/index.php
http://ellinikibibliothiki.blogspot.com
http://ebooks-gr.blogspot.com/
http://www.scribd.com/doc/26937683
http://silver.pblogs.gr/e-books.html
http://el.wikibooks.org/wiki/
http://www.ebooks4greeks.gr/
http://www.picturebooks.gr/el/list_online.asp
http://www.pe.sch.gr/~lekkas/books/
http://e-bibliothiki.blogspot.com/
http://comics-read-online.blogspot.com/
http://srv-gym-ovryas.ach.sch.gr/store/pg001.html


Επίσης μέσω της σελίδας της google που αναβαθμίζεται μπορείς να κάνεις αναζήτηση κειμένων μέσα από εκατομμύρια τίτλους βιβλίων και να διαβάσεις ολόκληρα βιβλία που δεν προστατεύονται από το νόμο των πνευματικών δικαιωμάτων ή και να κάνεις λήψη αυτών αλλά επίσης και να διαβάσεις αποσπάσματα βιβλίων που προστατεύονται από τον παραπάνω νόμο.


Η εν λόγω υπηρεσία είναι αυτή:  http://books.google.com/


Πληροφορίες σχετικές μπορείς να διαβάσεις : εδώ


Αν ψάχνεις τώρα για ξενόγλωσσα ebooks υπάρχουν πάρα πολλοί τίτλοι στην διάθεση σου σε σελίδες όπως αυτές :


http://gigapedia.com/
http://www.free-ebooks.net/
http://www.scribd.com/
http://www.europeana.eu/portal/
http://www.epistemelinks.com/Main/MainText.aspx
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
http://www.iue.it/LIB/ElectronicResources/ebooks.shtml
http://paulocoelhoblog.com/pirate-coelho/
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/
http://www.wattpad.com/
http://www.archive.org/details/texts
http://www.howtogeek.com/news/download-the-entire-national-academies-press-library-for-free/5152/


Εδώ free audio books :


http://www.openculture.com/2006/10/audio_book_podc.html
http://www.audioowl.com/
http://www.booksshouldbefree.com/
http://www.audiobooksforfree.com/


3ον)  Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι ανταλλαγές βιβλίων. Μέσω του site του bookcrossing πχ. μαθαίνεις για βιβλία που χαρίζουν άλλα άτομα και στην συνέχεια αφού τα διαβάσεις, τα χαρίζεις και εσύ σε άλλους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι μπορείς να γράψεις τις εντυπώσεις σου για αυτό το βιβλίο σε αυτήν την ιστοσελίδα και αφού το δώσεις σε κάποιον άλλο να διαβάσεις και τις δικές του εντυπώσεις. Επίσης τα μέλη αυτού του club διοργανώνουν και συναντήσεις για ανταλλαγές βιβλίων ανά τακτά διαστήματα.

http://www.bookcrossing.com/forum/28


Ανάλογου περιεχομένου είναι και το site του bookmooch όπου λειτουργεί σε διεθνή επίπεδο. Στο bookmooch συμμετέχουν και Έλληνες, αλλά και Ελληνικά βιβλία. Στο συγκεκριμένο site χρεώνεσαι απλά τα έξοδα της αποστολής και για κάθε βιβλίο που δίνεις ή παίρνεις, αφαιρούνται ή προστίθενται πόντοι ανάλογα. Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω site :


http://www.bookmooch.com/


4ον)  Αγόρασε μεταχειρισμένα βιβλία. Πληροφορίες για σχετικά μαγαζιά στην Αθήνα μπορείς να βρεις : εδώ


Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το πάρε-δώσε στην Δημήτριου Γούναρη στην Ναβαρίνου, ένα μαγαζί στην Αλεξάνδρου Σβώλου 55 στο υπόγειο (δίπλα από το περίπτερο κοντά στο ύψος της Αγγελάκη), ένα περίπτερο στην Βενιζέλου 40, ένα μαγαζί απέναντι από το υπουργείο Βορείου Ελλάδος δίπλα από το park hotel και επίσης σύμφωνα με το forfree.gr μπορείς να βρεις σε αυτά τα μαγαζιά παλιά βιβλία.

ενώ πραγματικά βιβλία σε μισή τιμή μπορείτε να βρείτε εδώ :


http://www.halfprice-books.gr/


5ον)  Αγόρασε βιβλία stock γιατί τα βιβλία εξάλλου δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το ΒΙΒΛΙΟSTOCK στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 8 στο κέντρο. Στην Αθήνα σχετικά βιβλιοπωλεία μπορείς να βρεις :   εδώ


6ον) Κατά περιόδους διάφοροι οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ή ο Ο.Γ.Α δίνουν κουπόνια για δωρεάν ή φθηνότερα βιβλία.

7ον) Δάνεισε και δανείσου βιβλία με τους φίλους σου. Κάνε εσύ την πρώτη κίνηση. Απλά έχε υπόψη σου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές τα βιβλία χάνονται ή ξεχνιούνται με έναν μαγικό τρόπο...


Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, το μόνο που χρειάζεται από σένα είναι η κινητοποίηση.


από genia700euro
με κάποιες ελάχιστες δικές μου προσθέσεις.

11 Δεκεμβρίου 2011

Δανεικά Ιδανικά



Το "Δανεικά Ιδανικά" είναι μία σύνθεση της Σοφίας Κουρτίδου. Έχει φτιαχτεί μόνο με τη φωνή της, δίχως συνοδεία οργάνων! Μουσική / Στίχοι / Εκτέλεση: Σοφία Κουρτίδου
Related Posts with Thumbnails