7 Δεκεμβρίου 2010

Edvard Munch: Πέρα από την Κραυγή, Μουσείο Ηρακλειδών

Μεσημέρι του Σαββάτου στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην έκθεση με τίτλο: "Edvard Munch, Πέρα από την Κραυγή".. Η έκθεση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και υπό  μια έννοια...επίκαιρη για τη χώρα μας.. 
Περιλαμβάνει 80 έργα χαρακτικής του Edvard Munch από τη συλλογή Kramer του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ [Gift of Charles and Evelyn Kramer, New York]..

Αξίζει παράλληλα με τα έργα του και μια "ματιά" στη ζωή του Edvard Munch..

..ο Edvard Munch..

Ο Edvard Munch (Έντβαρτ Μουνκ) ήταν Νορβηγός ζωγράφος και ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 στη Νορβηγία, μεγάλωσε στο Όσλο. Ο πατέρας του ήταν ιατρικός ανώτερος υπάλληλος και βαθιά θρησκευόμενος. Η μητέρα του πέθανε από φυματίωση. Η μεγαλύτερη του αδελφή, Johanne Sophie, πέθανε επίσης από φυματίωση. Είχε και τρία μικρότερα αδέρφια. Ο πατέρας του πέθανε επίσης νέος, το 1889.

 ..το πιο διάσημο έργο του Munch, η "Κραυγή",
του οποίου δεν κατέστη δυνατός ο δανεισμός, μα
αυτό δεν μειώνει καθόλου το ενδιαφέρον της έκθεσης..

Μετά από το θάνατο της μητέρας, τα παιδιά ανατράφηκαν από το θεοσεβούμενο πατέρα τους, ο οποίος τους πέρασε έναν βαθιά ριζωμένο φόβο, λέγοντας τους συνεχώς ότι εάν έκαναν οποιαδήποτε αμαρτία, θα καταδικάζονταν στην Κόλαση. Αυτός ο φόβος απεικονίζεται και στα περισσότερα έργα του Munch..

"Άγχος", 1894

Οι ατυχίες όμως δε σταματούν εδώ.. Μια από τις μικρότερες αδελφές του  διαγνώστηκε με διανοητική ασθένεια σε νεαρή ηλικία. Από τα πέντε αδέρφια, μόνο ένας παντρεύτηκε, αλλά πέθανε λίγο μετά το γάμο. Ο ίδιος ήταν επίσης συχνά άρρωστος. Ο Munch παθαίνει νευρικό κλονισμό στα 45 του και νοσηλεύεται σε ίδρυμα για έξι περίπου μήνες.

.."Το άρρωστο παιδί"

Στα έργα του συχνά απεικονίζει άρρωστα παιδιά, το θάνατο, το άγχος, την ανησυχία.. Ξεχωρίζει για τον τρόπο που εξέφρασε όλα αυτά τα συναισθήματα, μέσω της τέχνης του.. Όπως είπε ο ίδιος, ήθελε να ζωγραφίζει "αληθινούς ανθρώπους που αναπνέουν, αισθάνονται, υποφέρουν και αγαπούν"..

"Μαντόνα", 1895 (1902)

Το παραπάνω θέμα παρουσιάζεται σε διάφορους πίνακες των ετών 1893-1902, οι οποίοι έφεραν τίτλους σε εκθέσεις, κριτικές και γραπτά του ίδιου του Munch. Μέχρι που ο Σουηδός θεατρικός συγγραφέας August Strindberg το 1896, αναφέρθηκε στο χαρακτικό ως "Μαντόνα". Συνδυάζοντας τη στιγμή της σύλληψης με το ιερό σύμβολο της Μαντόνας - το φωτοστέφανο γύρω από το κεφάλι της - ο καλλιτέχνης καθορίζει τον έρωτα ως ένα κρίκο στην αλυσίδα που συνδέει τη μια γενιά με την άλλη..


To έργο του Munch αντικατοπτρίζει τη ζωή και την ψυχολογική του κατάσταση περισσότερο από ότι το έργο πολλών άλλων καλλιτεχνών, ξεκινώντας με τις σκηνές από την παιδική και εφηβική του ηλικία που δεν έπαψαν ποτέ να τον βασανίζουν. 
Στο έργο του παρουσιάζονται επίσης οι γυναίκες που ερωτεύτηκε και οι σχέσεις του με αυτές, καθώς και φίλοι του και άλλοι καλλιτέχνες..

.."Η γυναίκα και η καρδιά", 1896

Έγραψε : "Kληρονόμησα δύο από τους πιο φοβερούς εχθρούς της ανθρωπότητας – την κληρονομιά της φυματίωσης και της παραφροσύνης – η αρρώστια, η παράνοια και ο θάνατος ήταν οι σκοτεινοί άγγελοι που γυρόφερναν την κούνια μου."


Ο Munch μπορεί να επηρεάζεται από τους μετα-ιμπρεσσιονιστές, αλλά είναι συμβολιστικός σε περιεχόμενο, απεικονίζοντας μια κατάσταση του μυαλού παρά μια εξωτερική πραγματικότητα.


"Πάντα έβαζα την τέχνη μου πριν από κάθε τι άλλο.  
Αισθάνθηκα ότι η Γυναίκα θα στεκόταν εμπόδιο στην τέχνη μου.  
Αποφάσισα σε νεαρή ηλικία να μην παντρευτώ ποτέ."


"Η καρφίτσα" / Eva Mudocci, 1903

Ο Munch συνάντησε τη βιολονίστα Eva Mudocci (1872-1952) μάλλον το 1903 στο Παρίσι. Εκείνη την εποχή έπαιζε στην Ευρώπη μαζί με την πιανίστρια Bella Edwards. Ο Munch την επισκεπτόταν στο ξενοχοχείο της στο Βερολίνο για να ζωγραφίσει το τέλειο πορτραίτο.  Η Eva Mudocci αργότερα διηγιόταν ότι ο ζωγράφος δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από τη δουλειά του και κατέστρεψε αρκετούς πίνακες που είχε ξεκινήσει. Τελικά κατέληξε πως ήταν καλύτερα να δουλέψει πάνω στην λιθογραφική πέτρα και όταν τελείωσε την "Καρφίτσα", έστειλε ένα σημείωμα στην Mudocci λέγοντας "ορίστε η πέτρα που έπεσε από την καρδιά μου".   Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, αυτή η λιθογραφία ενέπνευσε τον καλλιτέχνη της Ποπ Andy Warhol να δημιουργήσει σεριγραφίες βασισμένες στο παραπάνω έργο του Munch..


Επίσης, ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ζωγράφου, ήταν ο τρόπος που φερόταν στα έργα του, κυρίως στους πίνακες του, τους οποίους αποκαλούσε "παιδιά" του. Άφηνε τους πίνακες έξω στην ύπαιθρο να υποστούν ακραίες καιρικές συνθήκες, αυτό που ονόμαζε "αλογοθεραπεία", ιατρική έκφραση αργκό για την προσπάθεια θεραπείας μιας αρρώστιας με δραστικά φάρμακα, είδος μεθόδου που είτε σκοτώνει είτε θεραπεύει. 

 
Επισκέπτες στο εργαστήριο του, διηγούνται πως είδαν πίνακες να έχουν πεταχτεί ψηλά στις μηλιές ή να τους έχουν ποδοπατήσει τα σκυλιά του. Το αποτέλεσμα ήταν μια ξερή, ματ επιφάνεια που θυμίζει παλιές τοιχογραφίες και που διαποτίζει τα έργα μια αίσθηση του περάσματος του χρόνου.   

Όμως ούτε τα χαρακτικά του γλύτωσαν από την κακομεταχείριση.  Μάλιστα ένας επισκέπτης διηγήθηκε πως κάποτε είδε τον καλλιτέχνη να χρησιμοποιεί ένα από τα χαρακτικά του σαν καπάκι για κατσαρόλα μαγειρικής!....

.."Εραστές στα κύματα", 1896

Στη δεκαετία του '30 και του '40, οι Ναζί θεώρησαν τα έργα του "εκφυλισμένη τέχνη" και αφαίρεσαν τη δουλειά του από τα γερμανικά μουσεία. Ο Munch πληγώθηκε βαθιά.  Έχτισε ένα στούντιο στο Όσλο, όπου και πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του. Πέθανε εκεί στις 23 Ιανουαρίου 1944.

..Αξίζουν συγχαρητήρια στο Μουσείο Ηρακλειδών.. H επιμέλεια, τα κείμενα που συνοδεύουν επεξηγηματικά τα έργα, η μουσική που ακούγεται, οι εξυπηρετικοί υπάλληλοι.. Όλα αυτά συντελούν στο να ξεχωρίζει..

Όμορφη και η παραπάνω εικόνα.. Την αντικρίσαμε λίγο πριν βγούμε από το μουσείο.. Μια γεμάτη αίθουσα, με παιδιά που ζωγράφιζαν.. Αξίζει ένα επιπλέον μπράβο και για αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα..

H έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Ηρακλειδών, έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2011!  

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, Θησείο
118 51 Αθήνα
T: 210 34 61 981
info@herakleidon-art.gr

Ώρες λειτουργίας
Τρί - Σαβ 13:00-21:00
Κυρ 11:00-19:00
Δευτέρα – κλειστά

Σχετικά links:

61 σχόλια:

  1. Το post αυτό βγήκε τελικά μεγάλο, μα ήθελα να κάνω μια παρουσίαση της έκθεσης, με αρκετά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον....!
    Πραγματικά επίκαιρος ο Munch...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Road,πολύ όμορφο αφιέρωμα,μας δίνεις πολλές πληροφορίες,δεν πειράζει που είναι μεγάλο.Με ευχαρίστηση το διάβασα.
    Περίεργα τα πρόσωπα που απεικονίζει,έχουν κάτι ιδιαίτερο,τρομαχτικό,μα μου αρέσουν.
    Το έργο "γυναίκα με καρδιά" πρώτη φορά το βλέπω.
    Φιλιά!

    Μέχρι πότε διαρκεί η έκθεση;Απ΄΄ο Κυριακή θα είμαι στην Αθήνα.Προλαβαίνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη,πολύ μεγάλο σχόλιο-να φανταστείς ήθελα να γράψω κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ eleni : Ελένη σε ευχαριστώ! Είχα ξεχάσει να αναφέρω μέχρι πότε θα παρουσιάζεται η έκθεση.. Το συμπλήρωσα στο τέλος της ανάρτησης.. Εως τις έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε φυσικά προλαβαίνεις..

    Μόλις ξεκίνησε.. Έχω σκοπό να παρακολουθήσω και άλλες εκθέσεις, όποια είναι ενδιαφέρουσα θα σας τη παρουσιάσω εδώ επίσης..

    Να πας οπωσδήποτε στο Ηρακλειδών..αξίζει .. θα ταξιδέψεις στο κόσμο ενός πολύ σημαντικού ζωγράφου.. και το μουσείο είναι όμορφο, και το Θησείο προσφέρεται για υπέροχες βόλτες μετά!

    Υγ Ποτέ τα σχόλια σας δεν είναι μεγάλα..ή κουραστικά.. Αντίθετα ειδικά όταν οι αναρτήσεις αφορούν τέτοιες παρουσιάσεις, και τέτοια θεματα, είναι χαρά μου να μοιραζόμαστε απόψεις εδώ.. και να κουβεντιάζουμε σχετικά!

    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ερατώ : Πραγματικά πολύ επίκαιρος.. Πολύ καλή η έκθεση - κίνηση του Ηρακλειδών να φέρει αυτά τα έργα... που κάποιοι θα τα βλέπαμε μόνο από βιβλία..Δεν είναι εύκολο για όλους να επισκέπτονται τα μουσείου του εξωτερικού..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ!
    Είναι πραγματικά όμορφη περιοχή,πηγαίνω με τα κορίτσια μου για βολτίτσα και καφεδάκι.
    Καλό σου βράδυ!:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @
    θα σπεύσουμε...

    έτσι κι αλλιώς, αυτό το μουσείο είναι ένας ΕΥΓΕΝΗΣ κράχτης.

    όλα πάντα προσεγμένα, προσωπικά, και σε διαστάσεις ανθρώπινες...


    See You Later, Alligator :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο μπράβο!
    Γνωτσή η κραυγή ναι και ωραία τα έργα του, πέρασε πολλά στη ζωή του, είχε και λίγο την ιδιοτροπία του καλλιτέχνη.. έκανες πολύ καλή παρουσίαση, μην ανησυχείς!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ! ζήλεψα..μακα΄ρι να μπορούσα να το έβλεπα αν και κάποια απο αυτά τα έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια! Τέλεια παρουσίαση έκανες!!
    Αυτές άλλωστε οι αναρτήσεις ίσως είναι που έχουν καθιερώσει στην μπλοκόσφαιρα! :) Θα περιμένω και άλλες παρουσιάσεις εκθέσεων.. Μακάρι να διαβάζαμε παρόμοια άρθρα, τέτοιες αισθητικής, τέτοιων προσωπικών προεκτάσεων, εκτιμήσεων και στο τύπο.. Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες.. και τα έργα που επέλεξες να μας δείξεις..

    Λάτρεψα τον Munch και το χώρο αυτό..θα πάω το σκ..σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kalimera!

    Mou ekane apisteuti entipwsi oti kakometaxirizotan ta erga tou!

    Auto elaxistoi kallitexnes tolmoun na to kanoun.. Na afinei to skili na ta podopataei? O anthrwpos itan ontws phycho..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι πολύτιμη η παρουσία σου εδώ, και η προσφορά σου, και η αισιοδοξία σου! Αν όλοι έκαναν το ίδιο, να μεταδίδουν με τόσο μεράκι, όσα αγαπάνε, τότε πάρα πολλά θα ήταν διαφορετικά. Συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά έκανες καλλιτέχνιδά μου και έβαλες αρκετά στοιχεία της έκθεσης, για όσους δεν είμαστε εκεί και θα θέλαμε να είμαστε. Το μουσείο αυτό είναι από τα αγαπημένα μου, έρχομαι στην Αθήνα μόνο και μόνο για να το επισκεφτώ. Αυτή την έκθεση δυστυχώς μάλλον δεν θα τη δω αλλά μέσα από την ανάρτησή σου νιώθω σαν φευγαλέα να πετάχτηκα στην Αθήνα και να μπήκα σαν κλέφτης από το παράθυρο!
    Συνέχισε να μας λες έτσι όμορφα τα πράγματα που γίνονται εκεί.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι μεγάλο λές παιδί μου ,εγώ ετοιμαζόμουν να σου γράψω οτι με εντυπωσίασε,πόσο εξαιρετικά καταφέρνεις να συμπυκνώσεις όλα τα ουσιαστικά και να δίνεις μια απίστευτα ολοκληρωμένη εικόνα του καλλιτέχνη , αλλά και του χώρου !!!!
    Για να μην ξαναπώ τα γνωστά μπράβο και σ'ευχαριστώ ,
    λέω ως απλός άνθρωπος που αναπνέει αισθάνεται, υποφέρει και αγαπά ....να σου στείλω ένα μεγάααααλο πολύχρωμο φιλί !!!!
    (Η γυναίκα με την καρδιά πολύ μου μίλησε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι μεγάλο , μιά χαρά μικρό είναι.
    Αναρωτιέμαι πως γίνεται να κάνεις περιλήψεις τις κραυγές.Γίνεται;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ που βρίσκεις πάντα τα πολύ ωραία που συμβαίνουν στην Αθήνα . Ελπίζω να προλάβω να δω την έκθεση. Γνωρίζω πολλά έργα του αλλά είναι αλλιώς να τα δεις ζωντανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μπραβο rodartistaki μου.. συνέχεια κάτι μαθαίνουμε μαζί.. ενώ είναι οικία η εικόνα των έργων.. ειδικά της κραυγής.. δεν ήξερα/θυμομουν τον καλιτέχνη.. :):)
    καλησπερούδιαααα :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Διαβάζοντας το ποστ σκέφτηκα οτι ευτυχως που υπάρχουν αναρτησεις σαν τις δικες σου γιατί ωρες ωρες νιώθω οτι το ΔΝΤ σταμάτησε τη γη.
    Να' σαι καλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια όμορφη νότα δημιουργικότητας και δύναμης...στην γενικότερη θλίψη...

    Καλημέρα!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Ερατώ : μάλλον σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να στραφούμε ξανά όλη στην τέχνη.. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ eleni : Ελένη το Θησείο είναι από τα πιο αγαπημένα μέρη στην Αθήνα.. Ίσως από τα πλέον πιο ανθρώπινα.. Να πας..μαζί με τις κόρες σου..φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ quartier libre : :) Να μη το χάσεις. Να πας, είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει πάρα πολύ. Έχω και κάποιες άλλες εκθέσεις που θέλω να δω, αν θες να πάμε μαζί. Σε φιλώ, σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Hfaistiwnas : Αν βρεθείς στην Αθήνα μέχρι τον Φεβρουάριο, συνδυάσε και μια επίσκεψη εκεί..αξίζει.. και πέφτει πιο κοντά..από το Όσλο :) φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ αχτίδα : Που τα έχεις δει αλήθεια; Έχεις πάει Νορβηγία; Τυχερή είσαι σίγουρα.. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ treno fantasma : Αγαπώ πολύ την τέχνη...αν λίγο έχω καταφέρει να το περάσω αυτό σε εσάς εδώ, τότε είναι κάτι θετικό αυτό. Πάντα αν κάτι μου αρέσει, θέλω να αφιερώνω χρόνο για να σας μεταφέρω όσα μου άρεσαν. Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ alexan : Όντως! Αφού μια παράνοια την είχε... (και δυο) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ art : να είσαι καλά, όλοι να είμαστε καλά. Καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ librarian : Να είσαι πάντα καλά librarian. Όσο μπορώ θα το κάνω, κυρίως για όσους δεν παρακολουθούν τέτοιες σημαντικές εκθέσεις, για όσους δεν έχουν γνωρίσει την μαγεία αυτής της επαφής με την τέχνη, μα και βέβαια για όσους μένουν μακρυά και εξαιτίας της απόστασης την χάνουν. Πιστεύω με τις εικόνες και τις περιγραφές να την 'έζησες' και έτσι λίγο. Και εμένα το Ηρακλειδών μου αρέσει πολύ ως χώρος για πολλούς λόγους.. σε ευχαριστώ. Επίσης φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ ξωτικό : Χαίρομαι για αυτό ξωτικούλι, γιατί αν βγαίνει μεγάλο δε ξέρω κατά πόσο θα ασχοληθεί κάποιος να το διαβάσει. Όμως η αλήθεια είναι πως όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται θα το διαβάσει όλο. Κάθετι προσπαθώ να έχει ουσία και να μην είναι περιττό. Ξέρεις έχουν πολύ σημαντική ουσία τέτοιες εκθέσεις, και είναι επίσης σημαντικό όταν προέρχονται από ιδιωτικούς φορείς. Εδώ βλέπεις αν θες και την διαφορά με το δημόσιο μουσείο.. Καμία σχέση.. Απλά πράγματα που π.χ. στην Εθνική Πινακοθήκη δεν γίνονται καν! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα απλά, τα κάνουμε δύσκολα.. ως απλός επισκέπτης αναφέρω το τι αισθάνομαι..

    Να πας στο Ηρακλειδών, μαζί με τη κόρη σου! Και θα με θυμηθείς :)

    Καλό μεσημεράκι, να είσαι πάντα καλά απλέ άνθρωπέ μου (ουουυυυ εγώ να δεις πόσο "αισθάνομαι, υποφέρω και αγαπώ..")

    Τσάκωσα το πολύχρωμο φιλί

    και ανταποδίδω!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ demetrat :...έλα ντε.. μάλλον δεν γίνεται.. Τις αισθάνεσαι.. μόνο έτσι.. Γεμίζεις με το τρόμο και την εφιαλτική ταραχή τους.. μα και ο φόβος είναι ένα από τα πιο κυρίαρχα συναισθήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Dream on the wave : Είναι μια πολύ καλή έκθεση, από ένα πολύ καλό μουσείο.. Μέχρι τον Φεβρουάριο, να ανέβεις Αθήνα, να μη τη χάσεις.. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω να σας μεταφέρω ότι αξιώνομαι να παρακολουθώ ακόμη στην πόλη μας.. Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο μουσείο Ηρακλειδών που παρόλη την κρίση τολμά να συνεχίζει το αξιόλογο έργο του !!!
    Συγχαρητήρια και σε εσένα φίλη Roadartist για τις πάντα ενδιαφέρουσες επιλογές , το αναλυτικό σου αφιέρωμα για τον μεγάλο καλλιτένη είναι υπέροχο , σε ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνεις κάθε φορά να συγκεντρώνεις και να μοιράζεσαι μαζί μας τόσες πληροφορίες . Καλή σου δύναμη και καλή συνέχεια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ koulpa : ..έχει ουσία να μοιραζόμαστε μαζί.. ακόμη και αν κάποιες φορές γίνεται πιο δύσκολο.. Είναι πολύ επίκαιρα τα έργα, μα παρόλ'αυτά η έκθεση, κατά ένα περίεργο τρόπο, σε ηρεμεί.. (αυτό τώρα εσύ έλα εξήγησε το μου..πως γίνεται...) ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ nefeli : φυσικά δεν ισχυρίστηκα ποτέ πως είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν σου κρύβω πως κάποιες στιγμές είναι ιδιαίτερα δύσκολες, και σκέφτομαι τι εικόνα άραγε θα περνάει σε κάποιους από εσάς.. Παρόλ'αυτά, πραγματικά πιστεύω πως ειδικά σήμερα, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλωτε, την επαφή μας με την τέχνη, αυτή είναι η μόνη ικανή να μας επαναπροσδιορίσει στο τώρα μας. Το πιστεύω αυτό. Όσο μπορώ, θα το κάνω κ θα σας το μεταφέρω. φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ City Addict :...καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ ART-TRAVELLER : ..δεν δίνω ποτέ "συγχαρητήρια" δίχως λόγο.. Αυτή τη φορά το αισθάνθηκα..και πραγματικά αξίζουν στο μουσείο αυτό.. Περιμένουμε την ανάλογη συνέχεια από αυτό..

    Σε ευχαριστώ πολύ art-traveller, μου δίνει μια χαρά αυτό που έγραψες.. Έτσι ακριβώς είναι. Να είσαι καλά, ευχαριστώ που είσαι συνοδοιπόρος εδώ..καλό μας μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητή καλλιτέχνιδα, το αφιέρωμα που έκανες ήταν πολύ όμορφο. Καθόλου δεν με πείραξε που ήταν μεγάλο...

    Θέλω όμως από εδώ να σε ευχαριστήσω για το βίντεο από το ΡΧΣ για τη μνήμη του Αλέξανδρου. Ένεκα ότι έλειπα τότε, είδα μέσα από αυτό το βίντεο μια ψύχραιμη αφήγηση των γεγονότων...

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Η Κραυγή είναι φβρά εκφραστικό έργο, αλλά το Άγχος πάντα με συγκλόνιζε.....

    Αυτές τις μέρες τρέχει στην TAF η έκθεση "Αστικά Φαντάσματα", να τη δείς αν βρεις χρόνο.

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλλιτεχνάκι, καλησπέρα,
    Ἒίχα λίγο καιρό να περάσω και ...ήδη μετάνιωσα. Τον Munch, πέρα από την κραυγή, δεν τον ήξερα καλά και με πρόλαβες, πριν πάω στην έκθεση.
    Όπως το λες, αισθάνεσαι ότι είναι με έναν περίεργο τρόπο επίκαιρος.
    Η δε ατμόσφαιρα στο Ηρακλειδών σταθερά ζεστή. Μικρή όαση πολιτισμού, υποδειγματικό μουσείο -συνυπολογιζομένου και του μεγέθους του.
    Υπέροχη ανάρτηση - σαν τον Οβελίξ: έχεις πέσει μικρή στο καζάνι, δεν εξηγείται αλλιώς!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. κάθε φορά που περνάω από δω συνειδητοποιώ πόσα πολλά πράγματα μπορει να κάνει κανείς στην Αθήνα και πόσα χάνουμε, γιατι μας τρώει η δουλειά και γυρνώντας πτώματα στο σπίτι τ΄αφήνουμε συνεχώς για αύριο και στο τέλος τα χάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ο κυματιστός Munch!
    είναι άραγε απίθανο να έρθει κι εδώ
    αφού ήρθε ο Εscher πρόσφατα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. και με αφορμή την στιχομυθία σου με την Nefeli - πρόσφατα διάβασα την εξής παρατήρηση στ΄ Ανοιχτά Χαρτιά του Ελύτη, ότι ο Matisse τον καιρό του πολέμου ζωγράφισε τα πιο ωραία του μήλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς έναν πίνακα... ζωγραφίστηκε ακριβώς επειδή τα χρώματα στοίχειωσαν τον καλλιτέχνη... αγωνίες, φόβοι, εικόνες, πεπραγμένα, κώδικες...
    ενίοτε, σχήματα, προσκώμματα, εφιάλτες...
    ποιός ξέρει... μπορεί μερικά βλέμματα να συμπέσουν... (και η ιστορία δείχνει ότι είναι πολλά αυτα...)
    φιλιά καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πόσο ζηλέυω...

    Κάτι τέτοιες στιγμές πόσο θέλω να βρίσκομαι στη πόλη... και δεν είναι λίγες αυτές οι στιγμές.

    Πολύ ωραία παρουσίαση της έκθεσης έκανες Roadartist!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ε όχι και μεγάλο, μια χαρά βγήκε!
    Άλλη μια έκθεση στην οποία θα πάω, αξίζει.
    Είδα και το έργο του στο Όσλο και μου κίνησε επιπλέον την περιέργεια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @ nikiplos : Να είσαι καλά nikiple. Χαίρομαι που πήρες και τις απαντήσεις που έψαχνες από το ντοκιμαντέρ της προηγ. ανάρτησης. Αν και με τα σχόλια κλειστά, νομίζω πως κ άλλοι θα έχουν την ίδια εικόνα με σένα..και ας ήταν στην Αθήνα εκείνες τις μέρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @ Μικρές ανάσες : Συγκλονιστικά έργα και τα δυο... Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω... σε ευχαριστώ όμως πολύ για την πρόταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ Διονύσης Μάνεσης : Αυτή τη φορά κινδύνευεις να κοπείς όντως από απουσίες Διονύση.. Πραγματικά να αρχίσεις να προσέχεις την πορεία σου!!!! :) :) Ε, μου έλειψες... Να περνάς, έχει ουσία η ανταλλαγή απόψεων..
    Ως προς τον Οβελίξ, ήταν ότι καλύτερο μου έχουν γράψει.. χαχαααχα σε ευχαριστώ πολύ :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @ logia : ..η ψυχολογία είναι αυτή που πρέπει να νικήσουμε logia. Χρόνος υπάρχει, πχ ειδικά τα ωράρια του Ηρακλειδών είναι αρκετά βολικά για εργαζόμενους, το θέμα είναι να υπερισχύσει η θέληση του να σηκωθείς και να πας.. Και να φανταστείς στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πρωτεύουσες του εξωτερικού γίνονται ελάχιστα πράγματα.. μα και αυτά τα λίγα ας μη τα χάνουμε όταν θέλουμε κ μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @ Coco : .. Δε ξέρω λες μετά από εδώ να έρθει εκεί;; Μπορεί.. ποτέ δε ξέρεις :) Η κρίση λένε πως εμπνέει δημιουργικά.. Αναλόγως πως θα το δεις λοιπόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ nikiplos : μπορείς να εντοπίσεις διάφορα στοιχεία, μα κατά κύριο λόγο νομίζω πως έχεις δίκιο. Όπως και μερικές φορές στα ποιήματα συμβαίνει αυτό.. Δε μπορείς, γιατί ουσιαστικά ο άλλος εκθέτει τη ψυχή του.. Τι να κρίνεις; Την ψυχή; ..Είναι διφορούμενα, αν και πάντα υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που μπορείς να κάνεις. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ Ηλέκτρα : αυτά όντως αξίζουν.. Μα και δεν είναι φυσικά όλα τόσο τέλεια..σε αρκετά άλλα η ζωή εδώ υστερεί.. Στα πολιτιστικά είναι πιο καλά..ως προς αυτό.. φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ KitsosMitsos : Ευχαριστώ! Και εγώ αυτή την αίσθηση έχω.. :) Αφού έχεις δει από κοντά περισσότερα έργα, τότε έχεις σίγουρα μια εξικοίωση.. σε κάθε περίπτωση αξίζει αυτή η έκθεση.. Καλησπέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝΤΑ ΝΕΑ.ΘΑ ΠΑΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΣΟ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΡΑΥΓΗ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Να πας σκρουτζάκο έχει ενδιαφέρον.. Θα σου αρέσει πολύ.. ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γειά σου αρτιστάκι!
    Τελικά πολλοί καλλιτέχνες αντιμετώπισαν ασθένειες σωματικές ή ψυχικές! Ίσως εκεί οφείλεται μέρος του δημιουργικού τους οίστρου!
    Ποιός ξέρει..
    Πάντως είχε δίκιο όταν έλεγε πως κανένας πίνακας δεν μπορεί να εξηγηθει με λόγια και γι' αυτό το λόγο δημιουργήθηκε!

    Καλή και χιονισμένη μέρα!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @ kikop80 : Ναι μωρέ ..όλοι τους μια τρέλα την έχουνε.. μια ευαισθησία σε μεγάλοοοοοο βαθμό.. :) όλα αυτά.. Καλησπερούδια kikopako, ελπίζω να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μου θυμισες τα Νορβηγικα που ειχα αρχισει να μαθαινω. Πανδυσκολα (τα μαθαινα μονη μου). Θα τα ξαναπιασω :)

    ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ ξι : Δεν πας μέχρι το Ηρακλειδών;; Πιο εύκολο είναι και κοντά σου χαχααχ θα σου αρέσει :) Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Το Μουσείο Ηρακλειδών φημίζεται για τις εκθέσεις του τα τελευταία χρόνια.
    Στο ξεκίνημα της έκθεσης, το Δεκέμβρη, παίχτηκε στην Ταινιοθήκη η ταινία - ντοκυμανταίρ πάνω στη ζωή του Μουνχ, που ήταν πολύ μεγάλη σε διάρκεια, αλλα συγκλονιστική, για τους ανθεκτικούς θεατές...ήμουν από τους τυχερούς που την είδαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή