15 Νοεμβρίου 2010

Η παθογένεια της κρίσης

Γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος


Αναδημοσίευση από τα Νέα

Το θηρίο που κρύβουμε μέσα μας και έως τώρα το μασκαρεύαμε ή το μακιγιάραμε με τα προσωπεία και τις μπογιές του πολιτισμού και της ρητορικής ανθρωπιάς άρχισε να ξυπνάει. Θεός φυλάξοι.

Ο Θουκυδίδης στις αριστουργηματικές του παραγράφους στην Ιστορία του που έχουν χαρακτηριστεί «Η παθολογία του πολέμου» περιγράφει πώς οι ανθρώπινοι χαρακτήρες αλλοιώνονται, συμπεριφορές απροσδόκητα ανατρέπονται, σχέσεις δηλητηριάζονται, η αγάπη, η στοργή, η αλληλεγγύη, η κατανόηση μεταστοιχειώνονται στα αντίθετά τους, όταν κυριαρχούν ο φόβος, η πείνα, οι αρρώστιες, η αμοιβαία υποψία στις συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος. Ο άνθρωπος ξεπουλάει φτηνά αισθήματα, ανθρωπιστικές αξίες, άγια και ιερά, εκπορνεύεται, προδίδει, συκοφαντεί, συχνά σκοτώνει, καταθλίβεται και οδηγείται σε αξιοπρεπή ή αναξιοπρεπή έξοδο από τη ζωή. Οχυρώνεται σε στεγανά, οπλίζεται και επιτίθεται ή μανιωδώς αμύνεται απομακρύνοντας κάθε τι που του φαίνεται ότι υπονομεύει ή απειλεί την ασφάλειά του. Ο άνθρωπος εν πολέμω επιστρέφει στη ζούγκλα της πρωτόγονης ζωής.


Ο Αριστοτέλης είναι εκείνος που θεμελίωσε τη θεωρία πως το ανώτατο ον της φύσεως, η ανώτερη πλατφόρμα της εξελικτικής κλίμακας, ο άνθρωπος, έχει τριπλή διαστρωμάτωση ψυχής. Στα θεμέλια υπάρχει η φυτική ψυχή, στο μέσον κυριαρχεί η ζωώδης και ως επιστέγασμα έρχεται να δοξάσει το είδος άνθρωπος η νοητική ψυχή. Η πρώτη εξασφαλίζει τη θρέψη και την ανάπτυξη, η δεύτερη διαθέτει τα αμυντικά και επιθετικά απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση και η τρίτη δημιουργεί θεσμούς, αξίες, ιδέες, αναλογίες.


Ο Σοφοκλής στο Α΄ στάσιμο της «Αντιγόνης», όπου υμνεί τη δεινότητα του ανθρώπου, αναφέρεται σ΄ αυτό το στρώμα με το να καταγράφει το «ανεμόεν φρόνημα» (την πνευματικότητα), την επικοινωνία μέσω της γλώσσας, τας «αστυνόμους οργάς» (την όρεξη, τη ροπή να οικοδομεί, να συγκροτεί πολιτειακά συστήματα) και την κατασκευαστική του ικανότητα. Περιγράφει δηλαδή και τον Ηomo Sapiens και τον Ηomo Faber.

Παρ΄ όλα αυτά ο μεγάλος εκείνος τραγικός ποιητής και στοχαστής μιας πρώιμης φιλοσοφίας της Ιστορίας διεκτραγωδεί το μέγα Δέος της ανθρώπινης ύπαρξης, το αναπόφευκτο του θανάτου, την έσχατη νομοτέλεια. Μπροστά σ΄ αυτό το άφευκτο, αναδύεται σε εποχές κινδύνων, αδιεξόδων, πολέμων και κρίσεων, το ζωώδες στρώμα. Ξυπνάει από τον βαθύ ύπνο, εξαγριώνεται και απαιτεί το δικαίωμα στη ζωή. Και η αφύπνισή του είναι βίαιη, αχαλίνωτη. Οι άνθρωποι εν κινδύνω ομοιάζουν με τις αγέλες των πεινασμένων λύκων ή σαν τα σμήνη σε εποχή ξηρασίας των ακρίδων. Σε τέτοιες συνθήκες μόνο ο άνθρωπος απ΄ όλα τα ζώα σκοτώνει συνάνθρωπο εξακολουθητικά και συστηματικά ιστορικά τεκμηριωμένα. Και ο μέγας φυσιολόγος Ντέσμοντ Μόρις έχει διατυπώσει την εξής παρατήρηση: «Πόσο πολιτισμένος μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος που σκοτώνει επειδή πεινάει και τρώει τον συνάνθρωπό του και πόσο πιο πολιτισμένος ο άνθρωπος που σκοτώνει και δεν τον τρώει;».

Ετσι, αν ο πιο πολιτισμένος φαίνεται σχεδόν παράλογος, αφού με λογικά επιχειρήματα (ιδέες, αξίες, πατρίδες που υπερασπίζεται) καταστρέφει τα άτομα του είδους του, τότε γιατί δεν θα γίνει θηρίο, αν επικρατήσει αναδυόμενο στην επιφάνεια το ζωώδες ένστικτό του;

Η γενιά μου έζησε την Κατοχή, έζησε τον Εμφύλιο και την πρόσφατη χούντα, τρεις διαφορετικές συνθήκες κρίσεως, τώρα βιώνει την τελευταία (;) την οικονομική. Είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα και συνανθρώπους τους να τους λεηλατούν, να τους γυμνώνουν, να τους αφαιρούν το δελτίο συσσιτίου. Είδαμε συζύγους, γιους, κόρες, νύφες και γαμπρούς να αφήνουν στο έλεος του εξ ασιτίας θανάτου τις γερόντισσες του οίκου για να σφετερισθούν τιμαλφή, οικονομίες και την μπομπότα που περίσσευε. Είδαμε συγγενείς να προδίδουν συγγενείς, συγγενείς να εγκαταλείπουν αρρώστους, αλλά και άταφους εκτελεσμένους από τον φόβο μήπως χαρακτηριστούν.

Η γενιά μας είμαστε μάρτυρες των συνδρόμων της παθογένειας που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Ανελέητοι μαυραγορίτες αμείφθηκαν με ολόκληρες βιβλιοθήκες, πολύτιμα σερβίτσια, ακόμη και νυφικά για να προμηθεύσουν λίγα δράμια λάδι, δύο κινίνα για την καλπάζουσα τότε ελονοσία, ένα βαζάκι σουλφαμίδες για τις ανοιχτές πληγές, ακόμη και γάζες και αιμοστατικά για την αιμορροφιλία.

Μαυραγορίτες, τοκογλύφοι, σαλταδόροι, συνεργάτες του εχθρού, καταδότες, κλεπταποδόχοι, πλαστογράφοι εμφανίσθηκαν στα μάτια μας πρώην γείτονες, οιονεί νοικοκυραίοι, συχνά και στενοί συγγενείς. Μια προσωπική τραυματική εμπειρία είναι όταν στη διαβόητη ταράτσα της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας βρέθηκα μπροστά σε καταγγελίες μαθητών μου σε φροντιστήριο. Η κρίση που βιώνουμε και που φαίνεται, δυστυχώς, να επιδεινώνεται, δεν κυοφορεί την ευκταία ίσως μαζική εξέγερση. Εγκυμονεί και τα μη εξαιρετέα φαινόμενα της θουκυδίδειας παθογένειας. Ηδη σημειώνονται τέτοια φαινόμενα στις περιοχές των ανέργων, αστέγων, παράνομων μεταναστών και σε έλληνες πολίτες που έχουν εισέλθει στην πυρίκαυστη ζώνη της πείνας και της ανασφάλιστης αρρώστιας. 

Τα Νέα, 13/11/2010

35 σχόλια:

Roadartist είπε...

Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σκέψεις του κ.Γεωργουσόπουλου, για αυτό το λόγο θέλησα να τις αναδημοσιεύσω.
Ανάμεσα σε όσα μπορεί να χάσει κάποιος, νομίζω πως όσα επισημαίνει στο τέλος του άρθρου του είναι τα πιο επίφοβα. Καλή εβδομάδα!

treno fantasma είπε...

Einai simantiko na diabazoume apopheis toso morfomenwn anthrwpwn. Sigoura exoune kati na mas poune.
Kai to minima pou moirazese simera mazi mas Artistaki moy, einai ousiastiko.
Den yparxei xeirotero apo to na prodoseis tous kontinous sou, na xaseis tin alitheia sou, na pouliseis dikous sou, ti phixi sou, gia na anebeis, na to brasw etsi!

Ma as mi geliomaste, se tetoies periodous panta ma panta etsi epibiwnei i pleiophifia.

As euxithoume na mi simbei toso entona sta xronia mas auto.

Se eyxaristw gia to problimatismo sou pou moirastikes.

eutixis είπε...

Ουσίας άρθρο.
Σήμερα που κάποιοι "πανυγηρίζουν" ας αναλογιστούν καλύτερα το αύριο.. όλα όσα έρχονται..

Η ιστορία όλα μας τα έχει πει. Είχε γράψει ένας σχολιαστής σε μια προηγούμενη ανάρτηση σου πως 'όποιος έχει διαβάσει ιστορία τίποτα δε του φαίνεται πια καινούργιο', συμφωνώ μαζί του.

eleni είπε...

Ένα άρθρο με βαθύ νόημα,πολύ καλά έκανες και μας κατέστησες κοινωνούς.
Τι αύριο μας ξημερώνει-έτσι λέμε εμείς-λίγο πολύ το διαισθανόμαστε,μπορούμε να διαβάσουμε τα σημεία των καιρών-ζοφερό το μέλλον,ας το καταλάβουμε κι ας κινηθούμε επιτέλους.
Φιλιά!

theatre είπε...

Ότι σου αρέσει εσένα, είτε το θεωρείς ενδιαφέρον, να μας το ανεβάζεις. Και όποιος τα διαβάσει..
Ξέρουμε πως ότι βάζεις, κάτι θες να πεις.. :)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!
Αυτό που βιώνουμε ή θα..είναι ένα ς πόλεμος ανευ προηγουμένου.
Ενα συμβατό είδος πολέμου..μια βόμβα..μια σφαίρα,έκοβε το νήμα της ζωής..και τέλος.
Η πιο"ανώδινη" εκδοχή περαίωσης της ζωής,'εχοντας μαζί σου ατόφια την "νοητική ψυχή σου..
Τώρα..αργός θάνατος εν ζωή,σου αφαιρούν,κατατρώγουν οι καταστάσεις σιγα-σιγά το πιο σημαντικό που αναφέρει ο Θουκιδίδης,αυτό που μας διαφοροποιεί από τα έμβια..αναδύωνται τα πιο ισχυρα ένστικτα..της επιβίωσης,κατακλύζουν την σκέψη και συρικνώνουν την "νοητική ψυχή" του Θουκιδίδη που βήμα-βήμα αιώνων σκέψη και θέση την έφερε σε αναταση..

Η πείνα..είναι το επιστέγασμα για κάθε όριο αντοχης..και αρχή ανεξέλεγκτων καταστάσεων..
Ουαι και αλλοίμονο..να μην φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις...
τότε δεν θα υπάρχει ούτε λογική ούτε συναίσθηση..μόνο το ένστικτο επιβίωσης...θα κυριαρχεί όλων..
ζω'ωδης κατάσταση..
Ο θάνατός σου η ζωή μου....
Τραγικό!!!

karkinos7 είπε...

''Ο Αριστοτέλης είναι εκείνος που θεμελίωσε τη θεωρία πως το ανώτατο ον της φύσεως, η ανώτερη πλατφόρμα της εξελικτικής κλίμακας, ο άνθρωπος, έχει τριπλή διαστρωμάτωση ψυχής. Στα θεμέλια υπάρχει η φυτική ψυχή, στο μέσον κυριαρχεί η ζωώδης και ως επιστέγασμα έρχεται να δοξάσει το είδος άνθρωπος η νοητική ψυχή. Η πρώτη εξασφαλίζει τη θρέψη και την ανάπτυξη, η δεύτερη διαθέτει τα αμυντικά και επιθετικά απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση και η τρίτη δημιουργεί θεσμούς, αξίες, ιδέες, αναλογίες.''

''Όλο και περισσότερο ενστερνίζομαι τη θεωρία του Πλάτωνα ότι η ψυχή μας αποτελείται από τρία μέρη:

Το νου που εδρεύει στο κεφάλι...
Το θυμοειδές που εδρεύει στη καρδιά...
Το επιθυμητικό που εδρεύει στο στομάχι....''

Νομίζω πως οι αρχαίοι έδιναν τις πιο σωστές ερμηνείες!!!

Την Καλησπέρα μου!!!
Φιλιά Πολλά!!!
Όμορφη Βδομάδα να έχουμε!!!

ΜΑΜΟΥΝΙ είπε...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΗ Η ΕΛΠΙΔΑ?
http://www.youtube.com/watch?v=h1hXd09Ws2o&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Kalimera Road mou..

Apo ta sobara arthra, pou axizei xrono na diabastei.. Entaxei ti na pouyme emeis, ta egraphe toso safestata o k. Georgousopoulos..

Ethixe to pio simantiko apo ola, me anafores filosofwn.. As min ethelotifloume..

Se filw glika
Arco

Βαρθακούρης είπε...

Και μετά λέμε ότι οι λεγόμενοι "πνευματικοί άνθρωποι" έχουν σιγήσει..

Μωρέ μιλάνε τελικά, και πολλά λένε.. Πολλά που αν τα διαβάσεις, συνειδητοποιείς πως τα πράγματα είναι τελικά πιο δύσκολα από όσο φανταζόσουν..

roadartist πάντα με κρίση του τι θα αναρτήσεις..

Δε μπορώ να μη χαρώ για την νίκη του καμίνη (αν και Πασοκ) έδιωξε τον άχρηστο τον Κακλαμάνη!

Roadartist είπε...

Καλημέρα..Το μόνο θετικό είναι πως επιτέλους ο Κακλαμάνης σαν να πήρε το δρόμο.. Ένας από τους χειρότερους, πιο αλαζονικούς δημάρχους της Αθήνας, μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω.. Έχουνε γίνει αρκετές σχετικές αναφορές καθ'ολη τη διάρκεια των προηγουμενων ετών..

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ένα μικρό Search στην ετικέτα "αθήνα" θα έχει να σας δείξει αρκετά..

Ενδεικτικά:

Ψάχνουμε Δήμαρχο!! :
http://roadartist.blogspot.com/2009/06/blog-post_27.html

Εξάρχεια, το πάρκινγκ να γίνει πάρκο..:
http://roadartist.blogspot.com/2009/03/blog-post_11.html

Ομόνοια:
http://roadartist.blogspot.com/2010/03/blog-post_08.html

Ξανά Ομόνοια:
http://roadartist.blogspot.com/2010/02/blog-post_08.html

Φιλοπάππου:
Ο Δήμος σήμερα σβήνει τα φώτα για το περιβάλλον…

Aύριο όμως θα συνεχίζει να του τα αλλάζει; :

http://roadartist.blogspot.com/2009/03/blog-post_28.html


Για τη διάσωση του Ιστορικού κέντρου..:
http://roadartist.blogspot.com/2009/12/blog-post_12.html

Και άλλα πολλά ακόμη...

Ας ελπίσουμε η συνέχεια να μην μας απογοητεύσει .. να καλυτερέψει λίγο την ποιότητα της ζωής μας σε αυτή την πόλη..

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Μακάρι, μην μας αλλοιώσει, αυτό ας είναι το πρώτο στοίχημα. Όλα όσα αναφέρει ο κ.Γεωργουσόπουλος είναι πολύ ουσιαστικά. Καλή εβδομάδα.

Roadartist είπε...

@ art : ..Υπήρχαν μηνύματα σε αυτές τις εκλογές.. Δε ξέρω όμως αν τα κατάλαβαν όσοι μας κυβερνούν.. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.. Καλημέρα, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ eleni : Νομίζω πως ακόμη και σε αυτή τη φάση (κατά τη γνώμη μου πρόωρη) μα ακόμη και σε αυτή, μπορούμε να διαβάσουμε τα σημεία των καιρών.. Ας κινηθούμε αναλόγως, ας ξυπνήσουμε όσο νωρίτερα γίνεται..

Roadartist είπε...

@ theatre : Πάντα κάτι να πούμε εδώ έχουμε όλοι.. Διαφορετικά δε θα συνεχίζαμε.. Καλημέρα σου!

Roadartist είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : Είναι όντως συγκλονιστικό.. Ο άνθρωπος είναι το χειρότερο αρπακτικό, ειδικά αν βρεθεί σε κατάσταση δύσκολη, τότε βγαίνει το θηρίο από μέσα του. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε αρκετά ανησυχητικά σημάδια της αλλαγής, νομίζω πως από εδώ και στο εξής θα είναι ακόμη πιο ορατά. Ας μας αφουγκραστούν, ας τα αφουγκραστούμε όλοι πριν να είναι πλέον αργά. Τουλάχιστον έχουμε την πλούσια ιστορία μας, να μας δείχνει το δρόμο..ας μη το χάσουμε..

Roadartist είπε...

@ Ανώνυμος : θα περάσω, ευχαριστώ.

Roadartist είπε...

@ karkinos7 : Πραγματικά μέσα από την φιλοσοφία, έρχεσαι πιο κοντά στα μυστικά της ίδιας σου της ύπαρξης, όσο μπορείς να το κάνεις αυτό.. και ανακαλύπτεις στοιχεία ζωής για τους γύρω και για σένα.. Καθόλου αμελητέα.. Την καλημέρα μου, φιλιά πολλά.. :)

Roadartist είπε...

@ ΜΑΜΟΥΝΙ : ...αυτή όλοι αναζητούμε.. Καλησπέρες πολλές :)

Roadartist είπε...

@ arcobaleno : Τον κ.Γεωργουσόπουλο τον διαβάζω.. θαυμάζω την οξυδέρκεια του πνεύματος και την πολυμάθεια του. Όσο κουραστικό και αν είναι αυτό το άρθρο, λόγω ίσως του μεγέθους και των αρκετών αναφορών, κρύβει στο τέλος την ουσία του προβλήματος, και το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ανθρώπινες σχέσεις και για την κοινωνία. Την καλησπέρα μου, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Βαρθακούρης : Δεν έχουν όλοι σιγήσει.. γράφουν, δίνουν διαλέξεις, το θέμα είναι κατά πόσο τους "ακούμε", κατά πόσο λαμβάνουμε εμείς τα μηνύματα τους.. Τα οποία μηνύματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου όμως ευοίωνα.

ΥΓ Το ότι δεν εκλέκτηκε ο κακλαμάνης είναι επιτέλους κάτι θετικό. Υπήρχαν μηνύματα σε αυτές τις εκλογές ευτυχώς. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει δουλειά, για μια καλύτερη μέρα στην Αθήνα!

nikiplos είπε...

τι να πει κανείς για τον Γεωργουσόπουλο... πυκνή σοφία καλά αρθρωμένη πάνω στην ελληνική πραγματικότητα, αυτή που σιγά σιγά μπαίνουμε...

προσωπικά μου θυμίζει έντονα την άθλια καθημερινότητα της Βραζιλίας και της Κολομβίας που αν εξαιρέσει κανείς ένα ιστό της ανώτατης πλούσιας τάξης (μαφιόζοι, αδίστακτοι εγκληματίες συνδαιτημόνες με παραδοσιακούς μπουρζουάδες) όλη η υπόλοιπη κοινωνία τους όζει σε έναν βούρκο...

Μάλλον σύντομα θα έρθουν και σε μάς κάποια από όλα αυτά...

Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ταυτόχρονα έχει και τις εντόπιες στρεβλώσεις, ιδιορρυθμίες, ιδιαίτερότητες...

Το βέβαιο είναι ότι μάλλον θα ανατρέψει προς το χειρότερο τα όσα λίγα πρόλαβε η μεταπολεμική γενιά να κτίσει...

ελπίδα? Η ζωή, ο έρωτας, οι νέοι,
οι κοινωνίες αναγεννώνται από τις φωτιές και τις στάχτες τους... και όλα αυτά τα πρωτόγονα, θα δώσουν τη θέση τους σε στέρεο έδαφος... αρκεί να είμαστε κάπως δυνατοί ενωμένοι... και με πίστη στα χέρια-έργα μας...

φιλιά

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

ξωτικό είπε...

XΑ !! το διάβασα σήμερα( γιατί δεν είχα προλάβει να διαβάσω την εφημερίδα στην ώρα της )και σκεφτόμουν οτι έπρεπε να αναρτηθεί ,ευτυχώς είχα προλάβει να πάρω μια δόση ελπίδας απ'το εκλογικό αποτέλεσμα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Τελικά όπως είπε κι ο Γιανναράς (εντάξει δεν συμφωνώ σε όλα του):
Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι ευθέως ανάλογη της κατα κεφαλήν παιδείας !!
και ο Γεωργουσόπουλος έχει εκπληκτική παιδεία.
Την ανθρωπιά μας και τα μάτια μας...

(βρε στο μυαλό μου είσαι τς τς )

Unknown είπε...

Καλησπέρα

Η γενιά μας.....μεγάλη κουβέντα

Περίμενα ώρες στη ουρά για να πάρω
ψωμί με τον δελτίο.....
Και τώρα με ένα απλό Κλικ πάω
παντού......

Καλό βράδυ
Πάω πλατεία

Unknown είπε...

Σημαντικότατες οι σκέψεις του κ. Γεωργουσόπουλου και ιστορικώς άρτια υποστηριγμένες.
Μακάρι να μην "δούμε" ό,τι προβλέπει. Μακάρι να μείνουμε ή ακόμα καλύτερα να γίνουμε πιο "άνθρωποι". Και γι'αυτό δεν χρειάζεται "παιδεία" μόνο, χρειάζεται "αγάπη" και "συμπαράσταση".

Καλό σου βράδυ

Roadartist είπε...

@ nikiplos : Nikiple μου, παρακολουθώ την αρθρογραφία του Γεωργουσόπουλου, είναι όντως ένας Δάσκαλος και από τους καλύτερους ίσως γνώστες της ιστορίας του θεάτρου. Καθώς το θέατρο μου αρέσει πολύ, ένας επιπλέον λόγος να τον διαβάζω..

Εμένα όλα όσα συντελούνται μου θυμίζουν έντονα όσα έχουν γραφτεί για την Αργεντινή, οι δε εικόνες των ντοκιμαντέρ (για τη μετά του ΔΝΤ εποχή στην Αργεντινή) φοβάμαι πως μόνο με θαύμα δε θα τις ζήσουμε και εδώ..

Ευελπιστώ το ίδιο με σένα. Και στηρίζομαι στην αγάπη και στους ανθρώπους. Το να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας, το κυριότερο.

Καλό ξημέρωμα :)

Roadartist είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS : Σε ευχαριστώ πολύ Σκρουτζάκο μου. Μακριά από εμάς .. Μακάρι να διαψευθούν όλα.. Την καληνύχτα μου φιλαράκι :)

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Χα!!!! Χαίρομαι που τον διαβάζεις :) Και εγώ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθώ να μη χάνω την αρθρογραφία τους.. Ευχαριστώ και την άλλη ενημέρωση στο Email..μιλάμε "έμεινα"..

Δεν ήξερα αν έπρεπε να αναρτηθεί, νομίζω πως είναι κάπως "βαρύ" και ειδικά μετά τα χτεσινά για κάποιους χαρμόσυνα μηνύματα.. όμως το ανέβασα αυθόρμητα γιατί ένιωσα πως έπρεπε να το μοιραστούμε.

Και ο Γιανναράς πολύ σημαντική μορφή! (Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε πιο συχνά ) Σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει πως αισθάνεται απαισιοδοξία για το άμεσο μέλλον.. Βλέπουμε!

Η κατά κεφαλήν καλλιέργεια, πολύ σωστή φράση, την διάβασα και αμέσως μου έκανε εντύπωση.. Έκδοσε ένα βιβλίο αυτή τη περίοδο (νομίζω) με αυτό το τίτλο..

Ο Γεωργουσόπουλος, είναι απίστευτος γνώστης της θεατρικής παιδείας..

Κρατώ την φράση σου "Την ανθρωπιά μας και τα μάτια μας..." και συνυπογράφω.. εννοείται..

ΥΓ θα συνεχίσω να θίγω τέτοια θέματα και τέτοιους φόβους.. σκέψεις, ανησυχίες, όσο θα είμαι ακόμη εδώ ανάμεσα σας..

Roadartist είπε...

@ Sailor : ...δεν γνωρίζω τι πέρασε η γενιά σας.. Φοβάμαι για αυτή εδώ. Τέλος πάντων, καληνύχτα, εύχομαι να ήταν καλή η βόλτα στη πλατεία.. :)

Άστρια είπε...

Μου αρέσει να τον διαβάζω και στις κριτικές του και στα άλλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Έχει μία σφαιρικότητα και πολλές γνώσεις και οπωσδήποτε μνήμη!
Αυτό το άρθρο δεν το είχα διαβάσει, άξιζε να αναρτηθεί!

Roadartist είπε...

@ meggie : Μου αρέσει πάρα πολύ όταν κάποιος στηρίζεται στην ιστορία και στη φιλοσοφία για να αναφερθεί συνειρμικά στο παρόν! Ναι μακάρι. Μακάρι να μην χάσουμε την ανθρωπιά, το φιλότιμο, τη τσίπα, όλα όσα κρατούν δυνατούς τους δεσμούς. Διαφορετικά χαθήκαμε. Όσα αναφέρεις είναι κ όσα αξίζουν.

Roadartist είπε...

@ Άστρια : Και εγώ τον παρακολουθώ, έχει μια παιδεία που όταν τον ακούς, παίρνεις πράγματα. Η άποψη του με βρίκε απόλυτα σύμφωνη, αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος. Ας μη βγει αληθινός. Είναι ένα άρθρο σαν να προειδοποιεί πως... κάτι άρχισε να πηγαίνει ήδη στραβά.. Ας αφυπνιστούμε.. Το ανέβασα, αν και μεγάλο, για όποιον ήθελε να το διαβάσει..
Γλυκιά καληνύχτα!

ξι είπε...

Θα επρεπε να μιλουν περισσοτεροι πνευματικοι ανθρωποι του τοπου. Μιλουν λιγοι και συγκεκριμενοι (και καλα κανουν και μιλουν φυσικα) ομως θα επρεπε να μιλουν περισσοτεροι και ισως περισσοτερο στην τηλεοραση. Ο εντυπος λογος μια χαρα ειναι αλλα διαβαζεται απο λιγους (ποσοι απο τους σημερινους νεους αγοραζουν ή εστω διαβαζουν εφημεριδα απο το ιντερνετ;). Αφου ολα γυριζουν γυρω απο την τηλεοραση, αφου ειναι δυστυχως απο τους μεγαλους πρωταγωνιστες στην καθημερινη ζωη μας και ειναι κατι που ουσιαστικα δεν το επιλεγουμε αλλα σχεδον μάς επιβαλλεται καθημερινα, ας τους δωσει καποιος βημα εκει. Αν και προσωπικα πιστευω οτι καμια φορα οι ιδιοι οι πνευματικοι μας ανθρωποι ψιλοβαριουνται να ασχοληθουν... Αυτοι που πραγματικα ασχολουνται ειναι μαλλον αυτοι που ανεφερα στην αρχη... οι "λιγοι και συγκεκριμενοι", αυτοι που λειτουργουν συλλογικα και οχι ατομικιστικα και ενδιαφερονται για το γενικο καλο των ανθρωπων και του τοπου, που ειναι "λιγο πιο πολυ απο τους αλλους" ανθρωπιστες.

Καπως ετσι το σκεφτομαι :)

Φιλια!
ξ.

Roadartist είπε...

@ ξι : Έτσι ακριβώς είναι. Λίγοι και συγκεκριμένοι μιλούν.
Λίγοι και συγκεκριμένοι τους διαβάζουν, τους παρακολουθούν, τους κατανοούν, τους ακούν.. Όλοι τους έχουμε ανάγκη, μα παραδόξως (;) ελάχιστοι ψάχνονται.
Φτώχες εποχές. Αυτή είναι η αλήθεια. Ευχαριστώ. Καληνύχτα :)

Related Posts with Thumbnails