..χωρίς υποστήριξη..


Μαθηματική Ολυμπιάδα
χωρίς υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας

Για απουσία ουσιαστικής πρόθεσης για επένδυση στο νέο δυναμικό της χώρας κατηγορούν οι μαθηματικοί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό διότι για πρώτη φορά φέτος «το υπουργείο δεν κάλυψε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της ελληνικής ομάδας στη Μολδαβία για τη συμμετοχή στην 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα», όπως κατήγγειλε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Το συνολικό κόστος της αποστολής ήταν 2.500 ευρώ.

«Η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1984, είναι πια ένας θεσμός υψηλοτάτου ενδιαφέροντος όχι μόνο για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια εκτός συναγωνισμού εθνικών ομάδων και από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας» αναφέρει η ΕΜΕ.

Στους διαγωνισμούς επιλογής εκείνων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 1.500 μαθητές. «Η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση γίνεται από τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμών, καθηγητές πανεπιστημίου και μαθηματικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται αφιλοκερδώς.

Η μόνη συμβολή του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια ήταν η διάθεση αιθουσών για τη διεξαγωγή των αρχικών φάσεων του διαγωνισμού και η κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής των έξι μαθητών και των δύο συνοδών καθηγητών, που συμμετείχαν στις διοργανώσεις αυτές» συμπληρώνει η ΕΜΕ.

«Τα παιδιά αυτά είναι εθνικό κεφάλαιο και το κράτος πρέπει να επενδύει σε αυτά. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού» τόνισε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΕΜΕ κ. Ιωάννης Τυρλής.

Πηγές του υπ. Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει άμεσα, όμως η ΕΜΕ εστιάζει και στον διαγωνισμό που έπεται. «Από 2 έως 14 Ιουλίου θα διεξαχθεί η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα στο Καζαχστάν, θεσμός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τον Ιούλιο του 2004, και δεν έχουμε ακόμη σαφή απάντηση αν το υπουργείο θα εγκρίνει και θα καλύψει τη δαπάνη μετάβασης της ελληνικής ομάδας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΜΕ.

Καθημερινή

Ως προς το άρθρο, δε ξέρω πόσοι έτυχε να το διαβάσετε.. Δεν ακούστηκε αρκετά, αν και θα έπρεπε.. Τι πιο ουσιαστικό για μια χώρα από το να επενδύει στην Παιδεία; Ποια ακριβώς είναι η "αποστολή" του υπουργείου Παιδείας; Γιατί καταλύουν τα πάντα; Ως πότε θα τους παρατηρούμε να καταστρέφουν ότι έχει απομείνει; Κόβουν τα φτερά από νέους ανθρώπους που μπορούν να μας αναδείξουν, και ενισχύουν καθημερινά τη μιζέρια..

..Μόνο 2.500 ευρώ.. Αξίζει να επισημανθεί ότι τελικά οι Έλληνες μαθητές κατέκτησαν στη Βαλκανική Ολυμπιάδα ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των επιτυχιών..
Τα συμπεράσματα δικά σας..
Related Posts with Thumbnails