10 Μαΐου 2010

Τσίλερ στην Εθνική Πινακοθήκη


Έκθεση-αφιέρωμα στον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ (1837-1923) παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη μέχρι και τέλη Αυγούστου.

Ο Τσίλερ σφράγισε την αρχιτεκτονική της Αθήνας και της Ελλάδας, υπογράφοντας 500 κτίρια.

Απολύθηκε, επειδή κατήγγειλε σκάνδαλα και χρεοκόπησε.
Είναι ο αρχιτέκτονας που έφερε πρώτος στην Ελλάδα τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Εκείνος που αντικατέστησε τα παντζούρια με ρολά στα μαγαζιά της Αθήνας και κόσμησε τα κτίρια του με χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα με σχέδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε σιδηρά υποστυλώματα στην οικοδομή και ο πρώτος ανασκαφέας της Τροίας.

Ο Σάξονας Ερνέστος Τσίλερ, ο αρχιτέκτονας που κατάφερε να αλλάξει το πρόσωπο της Αθήνας και της Ελλάδας, που τις σφράγισε με εντυπωσιακά κτίρια και αναδείχθηκε σε «ποιητή της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής».
Η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη..

Ο δημιουργός ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 24 ετών για να επιβλέψει την ανέγερση της Ακαδημίας (σε σχέδια του Δανού εργοδότη του Θεόφιλου Χάνσεν), κατάφερε γρήγορα να μπει στα αθηναϊκά σαλόνια, να γίνει ο αγαπημένος αρχιτέκτονας της αστικής τάξης και να συγκρουστεί με τα μεγαλοσυμφέροντα της εποχής.


Θέατρο Αθηνών, 1886

Έκτισε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (πλ. Κοτζιά, γκρεμίστηκε το 1940), το Βασιλικό [Εθνικό] Θέατρο, το Θέατρο Πατρών, το Θέατρο Ζακύνθου (καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953).

Επέβλεψε στην εκτέλεση των έργων του Χάνσεν, την Ακαδημία, το Ζάππειο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έκανε προτάσεις για τον εξωραϊσμό του Λυκαβηττού ως κέντρο αναψυχής των αστών Αθηναίων (μάλιστα η δενδροφύτευσή του οφείλεται στον Τσίλλερ).



Είναι ο αρχιτέκτονας του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου, τότε ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου, πολλών ιδιωτικών μεγάρων: «Ιλίου Μέλαθρον» για τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, τα Μέγαρα Μελά, Όθωνα Σταθάτου, Δεληγιώργη, Καλλιγά, Ψύχα, Πεσμαζόγλου.

Έκτισε το Γερμανικό καθώς και Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, βίλες στην Κηφισιά και στον Πειραιά την συνοικία Τσίλλερ στην Καστέλα, τα ξενοδοχεία «Μπάγκειον» και «Αλέξανδρος» στην Ομόνοια, εκκλησίες στο Αίγιο, Βέλο Κορινθίας, Βίλια Αττικής, Άγιο Αθανάσιο Πύργου, Άγιο Λουκά Πατησίων, Αγία Τριάδα οδού Πειραιώς, βίλες στην Κηφισιά και αγορές και σχολεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Ο αριθμός των έργων του ξεπερνά τα 500...

Εθνικό Θέατρο

Η δημιουργική σκέψη του συνδυάζεται με την αισθητική αγωγή της εποχής του βασιλιά Γεωργίου Α΄.

Ο Τσίλλερ ευτύχησε να χτίσει σε έναν τόπο γεμάτο από κλασικές αναμνήσεις, τόσο γοητευτικό για Γερμανούς, και όχι όπως ο δάσκαλος και φίλος του Χάνσεν στην ομίχλη της Βιέννης και της Κοπεγχάγης αλλά στην ηλιόλουστη Αθήνα. Ο Τσίλλερ είναι φανερό ότι προσαρμόστηκε, και ίσως επηρεάστηκε και επηρέασε την ντόπια αρχιτεκτονική, περισσότερο από κάθε άλλον αρχιτέκτονα.


Στην έκθεση, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος και με τα "εγκλήματα" που συντελέστηκαν στην Αθήνα, όταν γκρεμίζονταν τα νεοκλασικά για να γίνουν πολυκατοικίες!

Η Εθνική Πινακοθήκη κατέχει από το 1961 το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του έργου του με ακουαρέλες, μελέτες, κατασκευαστικά σχέδια των πιο γνωστών κτηρίων του, αλλά και προτάσεις για δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και επαύλεις της Κηφισιάς, του Πειραιά, έγγραφα, χειρόγραφες μελέτες, προσωπικά τεκμήρια, φωτογραφίες μνημείων της εποχής κ.λπ.

Δυστυχώς οι φωτογραφίες......απαγορεύονταν....
Η μόνη φωτογραφία που μπόρεσα να τραβήξω...ήταν
η παραπάνω.
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από σημειώσεις του που μου άρεσε...


Εθνική Πινακοθήκη, Μιχαλακοπούλου 1 και Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
http://www.nationalgallery.gr/
Γενική είσοδος: 6,50 €
Μειωμένο εισιτήριο: 3,00 €
Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κυριακή: 10:00 - 14:00, Τρίτη: κλειστά