27 Νοεμβρίου 2009

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Λέξεις, λέξεις, λέξεις.. τα πάντα είναι λέξεις! Αυτή είναι η πρώτη σκέψη, που σε κατακλύζει στην συγκεκριμένη παράσταση… Η μοναδικότητα, η ουσία, η αλληλεπίδραση των λέξεων στις ζωές μας! Όμως οι λέξεις έχουνε αξία μόνο όταν μπορείς να αντιληφθείς, να αποδώσεις το νόημα τους.

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως. Παίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Άλφα. Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή, όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια. Η Helen Keller και η δασκάλα της Anne Sullivan.

Με την ευκαιρία της παράστασης, αξίζει αναφορά στην ζωή της μοναδικής αυτής γυναίκας, της Helen Keller!
Σε ηλικία 19 μηνών, η Helen Keller αρρώστησε βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει όραση, ακοή και φωνή. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους προσέλαβαν μια δασκάλα, την Anne Sullivan, προκειμένου να βοηθήσει το μικρό κορίτσι. Η νεαρή δασκάλα, που ήταν κάποτε κι αυτή τυφλή, κατόρθωσε με υπομονή και αγάπη να μετατρέψει τη μικρή Helen Keller σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα.
Φωτο της Hellen Keller

Η Sullivan εργάστηκε ακούραστα, διδάσκοντας την Helen Keller να σκέφτεται κατανοητά και να μιλάει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tahoma: ακουμπώντας τα χείλη των άλλων καθώς μιλάνε, νιώθοντας τις δονήσεις και συλλαβίζοντας τους αλφαβητικούς χαρακτήρες πάνω στην παλάμη της Helen. Μετά από δυσκολίες, έμαθε να διαβάζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά και λατινικά σε μπραιγ.
Φωτο της Anne Sullivan

Η Helen Keller το 1900 ήταν η πρώτη κωφάλαλη που έγινε δεκτή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έπειτα σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου και αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την δική της οδυνηρή εμπειρία.

Με τεράστια θέληση, η Helen κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. Το 1915 ίδρυσε το Helen Keller International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη της τύφλωσης. Η Helen και η Anne Sullivan έπειτα ταξίδεψαν σε ολο τον κόσμο.

Η Helen Keller συνάντησε προέδρους των ΗΠΑ, και υπήρξε φίλη με διάσημες προσωπικότητες, όπως τον Charlie Chaplin. Το 1964 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του αμερικανικού κράτους. Η περίπτωσή της είναι από τα πιο θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης, της υπέρβασης της σωματικής αναπηρίας κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης, δύναμης και αγάπης.

Η Sullivan δεν προσέγγισε την μικρή Helen μόνο με αγάπη – άλλωστε αυτό ήταν κάτι που φαινομενικά το έκαναν ως τότε όλοι γύρω της, μια αγάπη που τις περισσότερες φορές γινόταν ασφυκτική – αλλά κυρίως προσπάθησε να την καταλάβει, να την αισθανθεί, να αντιληφθεί τις ανάγκες της.
Υπήρξε αυστηρή απέναντι της, την αντιμετώπισε ως άνθρωπο ισάξιο και της δίδαξε πως τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, στο ρόλο της Anne Sullivan, απέδειξε πόσο ικανή είναι υποκριτικά, καταφέρνοντας να περάσει στους θεατές το συναίσθημα, την συγκίνηση, την δυσκολία, την υπερπροσπάθεια που υπέδειξε η Sullivan, αλλά και το αληθινό της ενδιαφέρον για την σωτηρία της μικρής Helen.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν η ερμηνεία της μικρής Δήμητρας Δουμένης, στον απαιτητικό ρόλο της Helen Keller. Εκφραστική, αφοσιωμένη, δίχως λάθη και ψεγάδια, με μια υποκριτική ωριμότητα, που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις!

Kλείνω το post, με μια φράση από το site του Θεάτρου Άλφα:
«O ουσιαστικότερος λόγος ύπαρξης του Θεάτρου, είναι να βοηθάει τον άνθρωπο να σκέφτεται κι όχι να χωνεύει, να γελάει κι όχι να γαργαλιέται, να σαρκάζει κι όχι να χασμουριέται, να κινείται κι όχι να αναπαύεται, να διαλέγει κι όχι να υποτάσσεται, να γίνεται τολμηρότερος, σωστότερος, καλύτερος...»
Ότι ακριβώς προσφέρει «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στους θεατές! Εύχομαι να ανεβαίνουν συχνότερα παρόμοιες παραστάσεις!

Κοινωνικό του Ουίλιαμ Γκίμπσον 
Σκηνοθ.: Γ. Διαμαντόπουλος
Ερμηνεύουν: Π. Τρικαλιώτη, Θ. Κινδύνης, Γ. Μαυρογιώργη, Θ. Βουτσά, Ορ. Σοφοκλέους, Π. Χατζηκουτσέλης. Εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ, οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου Μετάφρ.: Θ. Σιδέρης, Γ. Διαμαντόπουλος. Σκην.-κοστ.: Ντ. Λελούδα. Μουσική: Στ. Κραουνάκης. 
Διάρκεια 120' Πατησίων 37, Εξάρχεια, 2105238742 

25 Νοεμβρίου 2009

Diamanda Galas στο Παλλάς

Μία από τις πιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες της εποχής μας, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε στο κατάμεστο Παλλάς..
Ιδιότυπη, δραματική, μυστηριώδης, προκλητική, θεατρική, μια ξεχωριστή παρουσία, που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη..

Καθ' όλη την διάρκεια της παράστασης, αισθανόμουν μαγεμένη!
Ιέρεια της avant garde μουσικής σκηνής, με την εκπληκτική φωνή της να καλύπτει με τέτοια ευκολία τέσσερις οκτάβες...Δε σου άφηνε περιθώρια..Η ερμηνεία της αιχμηρή και φορτισμένη.. Απόλυτα εναρμονισμένη με την προσωπικότητά της..

Αισθανόμουν συνεπαρμένη σαν να άκουγα ολόκληρη ορχήστρα πάνω στην σκηνή! Και όμως ήταν μόνο μία (εκπληκτικά μοναδική) φωνή και πιάνο!

Τραγουδώντας σε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά...Ξεχωριστή στιγμή όταν ερμήνευσε με το δικό της τρόπο ελληνικά κομμάτια, όπως το "Με αεροπλάνα και βαπόρια", ευχαριστώντας τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Διονύση Σαββόπουλο...


Δύσκολα μπορείς να μεταφέρεις συναισθήματα από μια τόσο ιδιαίτερη παράσταση.. Το βέβαιο είναι πως όσο την παρακολουθούσα, ξεχάσα τα πάντα...


** Λίγο άσχετο..
Για κάποιο λόγο ο blogger δεν εμφάνισε στις ενημερώσεις την προηγούμενη ανάρτηση.., ενώ χάθηκαν και σχόλια.. Ελπίζω να μην επαναληφθεί..

Αδικήθηκε λίγο (μέχρι και εδώ!!) το "Νομισματικό Μουσείο".. σας παραπέμπω, όποιος θέλει να περάσει για να το διαβάσει....

23 Νοεμβρίου 2009

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, Ιλίου Μέλαθρον Ερρίκου Σλήμαν

Περνώντας την είσοδο του Νομισματικού Μουσείου, στην οδό Πανεπιστημίου 12,


το πρώτο πράγμα που εξαρχής κερδίζει τον επισκέπτη
είναι ο περιβάλλον χώρος..


..καταπράσινος και όμορφα διακοσμημένος..

..και φυσικά το επιβλητικό κτίριο.
Tο Iλίου Mέλαθρον, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Αθήνας, κτίστηκε το διάστημα 1878-1879 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλερ, ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν.

Το όνομά του, σημαίνει «μέγαρο της Τροίας», παραπέμποντας στην ανακάλυψη της αρχαίας πόλης από τον Eρρίκο Σλήμαν.

Heinrich Scliemann Heubokow, 1822-1890

Όποιος έχει έστω και για λίγο στην ζωή του αγαπήσει την αρχαιολογία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην «μακαρίζει» τον Ε. Σλήμαν, για το θησαυρό που έφερε στην επιφάνεια με τις ανασκαφές του..

Αξίζει αρχικά μια σύντομη αναφορά στην ζωή του..
Ο Ερρίκος Σλήμαν (Heinrich Scliemann Heubokow, 1822-1890), γιος ευαγγελιστή πάστορα, αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να εργαστεί για να επιβιώσει. Υπήρξε ιδιαίτερα ικανός έμπορος και κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία.

Σε ηλικία 41 ετών εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του και αφιερώθηκε στο μεγάλο του πάθος, την αρχαιολογία. Το 1868 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα. Το επόμενο έτος παντρεύτηκε την Αθηναία Σοφία Καστριώτη και από το 1870 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το Ιλίου Μέλαθρον χτίστηκε το 1880 ως μόνιμη κατοικία της οικογένειας του.




Άποψη της Τροίας μετά την ανασκαφή του Σλήμαν το 1879
Το 19ο αιώνα στην Γερμανία επικρατούσε μια έντονη αγάπη για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, κάτι που επηρέασε καθοριστικά τον Σλήμαν. Από αρκετά μικρή ηλικία διάβαζε μανιωδώς τον Όμηρο.

Η συμβολή του Σλήμαν στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε καθοριστική.. αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πως η ανακάλυψη της Τροίας, αλλά και η ανασκαφή σημαντικότατων προϊστορικών πόλεων, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ορχομενός, έδωσε ιστορική υπόσταση στα Ομηρικά έπη.

Το Ιλίου Μέλαθρον, έργο του Ε. Τσίλλερ (κατασκευή: 1878-1879) σε ταχυδρομικό δελτάριο



Το κτίριο είναι διώροφο με ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. O πρώτος όροφος λειτουργούσε κυρίως ως χώρος για την κοινωνική ζωή της οικογένειας. Με την αίθουσα για τις δεξιώσεις, το λογοτεχνικό σαλόνι για τις φιλολογικές βραδιές, την αίθουσα φιλοξενίας και τη τραπεζαρία. Στο δεύτερο όροφο υπήρχαν τα υπνοδωμάτια, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη. Στο ισόγειο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού, καθώς και η αίθουσα όπου εκθέτονταν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Tροία. Στον μεγάλο κήπο που βρισκόταν στην πίσω πλευρά υπήρχε αμαξοστάσιο και σταύλος.


Πρόκειται για μια εξαιρετική μνημειακή κατοικία της Αθήνας του 19ου αιώνα..

..στην οποία αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα,

..η έντονη αρχαιολατρεία της εποχής..

..και η ιδιαίτερη προσωπικότητα του πρώτου ιδιοκτήτη, του Ερρίκου Σλήμαν..

..Το ανασκαφικό και συγγραφικό έργο δώρισε στον Σλήμαν το τίτλο του "πατέρα της μυκηναϊκής"..

Το Νομισματικό Μουσείο, είναι μοναδικό στην Ελλάδα, και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στο είδος του στον κόσμο.. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 500.000 αντικείμενα..

Νομίσματα χαραγμένα με διάφορους συμβολισμούς, μολυβδόβουλλα, σταθμία...

..πολύτιμους λίθους, μεταλλία, που χρονολογούνται από τον 14 αι. π.Χ. έως σήμερα..

Χαρτονόμισμα..των ...5.000.000 δραχμών.. (1944)

..κέρματα επί βασιλείας του Όθωνα..

..και από κάθε άλλη ιστορική εποχή..

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο επισκεπτών της έκθεσης...
"Νομίζω πως η αύρα και το θέμα σε αυτό το μουσείο, είναι που το κάνει εντυπωσιακό και μη-βαρετό. Όλες η πληροφορίες είναι πολύ χρήσημες. Ευχαριστούμε τον Σλίμαν που έκανε την Ελλάδα γνωστή σε όλους!!"
Από την 11χρονη Ελισάβετ..
το αντέγραψα όπως το έγραψε.. :))

Με αυτό το σημείωμα, γέλασα πολύ...
"Anyone have some change?" ;))

Μερικά χρήσιμα αποφεύγματα για το χρήμα..
Εδώ από τον Κάρολο Μαρξ.

Εδώ από τον Αριστοτέλη...

Εδώ από τον Μπρέχτ...

Και εδώ..ίσως το καλύτερο..από τον Σοφοκλή..

Στην αυλή του μουσείου, μας περιμένει ένας όμορφος "Κήπος Μουσών"..

..αλλά και ένα από τα πιο όμορφα μέρη για καφέ στο κέντρο της Αθήνας..

..η Καφετέρια του Μουσείου παραμένει ανοικτή εως τις 23,00 το βράδυ..

..αποτελώντας ίσως μια από τις ιδανικότερες κρυμμένες γωνιές της Αθήνας..

..για καφέ και χαλάρωση.. κυριολεκτικά μέσα στο κέντρο της πόλης...

Νομισματικό Μουσείο..
Πανεπιστημίου 12, 210-3643774.
Συλλογές νομισμάτων από την αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας.
Τρ.-Κυρ. 8 π.μ.-8 μ.μ. Εισιτ. € 3, μειωμένο € 2.
Είσ. ελεύθερη για νέους έως 19 ετών, φοιτητές
Related Posts with Thumbnails