Ο χειμώνας του 1963 υπήρξε από τους πιο άγριους του 20ού αιώνα.
H Σύλβια Πλαθ στις 11 Φεβρουαρίου 1963 αυτοκτονεί στο σπίτι της στο Λονδίνο, βάζοντας το κεφάλι της στο φούρνο του γκαζιού. Αφού προηγουμένως είχε καθαρίσει το σπίτι, είχε ετοιμάσει το πρόγευμα των παιδιών και είχε καλύψει τις χαραμάδες στις εσωτερικές πόρτες με βρεγμένα πανιά για να προστατεύσει τα παιδιά από το γκάζι.
Ήταν μόλις τριάντα ενός ετών.
Η Σίλβια Πλαθ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε στη Βοστώνη στις 27 Οκτωβρίου 1932 από πατέρα εξόριστο γερμανό ναζιστή και μητέρα εβραϊκής καταγωγής. Μεγαλώνει σε μεσοαστικό περιβάλλον και εκδίδει το πρώτο της ποίημα στην ηλικία των οκτώ ετών.
Εκείνη την περίοδο πεθαίνει ο πατέρας της. Η Σύλβια σπουδάζει σαρώνοντας τα «άριστα» και τα βραβεία.
Μορφώνεται, περνάει αρκετές ώρες γράφοντας εργασίες, διαβάζοντας άλλους ποιητές και πεζογράφους, και αποκτώντας μια ακαδημαϊκή παιδεία που σίγουρα τη βοήθησε στις δικές της λογοτεχνικές αναζητήσεις, τόσο στα πρώτα όσο και στα τελευταία βήματα της ποίησής της.
Φοιτεί στο Smith College, αργότερα μια απόρριψη από το Harvard μαζί με μια υπερευαισθησία την οδηγούν στην πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας. Η θεραπεία της εποχής περιλαμβάνει απανωτά ηλεκτροσόκ.
Το 1955 φοιτεί στο Κέιμπριτζ, όπου γνωρίζει τον βρετανό ποιητή Τεντ Χιουζ. Σύντομα παντρεύονται, ζουν στη Βρετανία και μετά στη Βοστώνη, όπου η Πλαθ παρακολουθεί σεμινάρια ποίησης. Η «εξομολογητική» ποίηση του Λόουελ καθιερώνεται και την επηρεάζει.
Είναι δύσκολο για την Πλαθ να αντέξει τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής, η ανεξαρτησία είναι το αντίθετο του γάμου και η μητρότητα σαρώνει την ήδη ασταθή ισορροπία της. Στην περίπτωση της Πλαθ, η ιδιοφυΐα υπήρξε κατάρα και όχι χάρισμα.
Το 1962 το σπίτι τους διαλύεται, ο Χιουζ την εγκαταλείπει για την Αssia Wevill, μια γυναίκα εντυπωσιακής ομορφιάς, σύζυγο ποιητή. Περίεργη σύμπτωση: και η Wevill αυτοκτόνησε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η Πλαθ. Χώνοντας το κεφάλι της στον φούρνο του γκαζιού...
Ο Χιουζ ως ελεγκτής του λογοτεχνικού της έργου θα δημοσιεύσει επιλεκτικά συλλογές («Ariel», «The Collected poems») και θα πετσοκόψει τα ημερολόγιά της. Ο ίδιος επί 35 χρόνια θα κρατήσει τη σιωπή του. Και λίγο προτού πεθάνει το 1998 (σαρώνοντας λογοτεχνικά βραβεία) θα εκδώσει το πιο προσωπικό βιβλίο του, τις «Γενέθλιες επιστολές». Το κύκνειο άσμα του θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ποιητικό best seller.
Οπως έγραψε ο Πίτερ Φορμπς, αρχισυντάκτης του «Poetry Review», «ο κόσμος προτιμά οι μεγάλοι ποιητές του να είναι νεκροί, ζωντανούς δεν ξέρει τι να τους κάνει».
Περισσότερες πληροφορίες:
Το βήμα, ειδικό ένθετο
κριτική έργου
Το βήμα, ειδικό ένθετο
κριτική έργου
καλά κάνεις που τα θυμάσαι και τα αναφέρεις όλα αυτά.Για το συγκεκριμένο θέμα γνωρίζω αρκετά και από ένα βιβλίο για την Πλαθ και από την ταινία για τη ζωή της με τον Χιούζ.Έκανε και σε μένα εντύπωση ο ίδιος τρόπος αυτοκτονίας των δύο συζύγων του.Εκείνος πάλι,πέθανε μεγάλος σε ηλικία.Δεν ξέρω,λογικά θα είχε τύψεις κάποια στιγμή αν και η μελαγχολία είναι πολυπαραγοντικό θέμα στο μυαλό ενός ανθρώπου.Το να έχεις πάντως και 2 παιδιά και από την άλλη,να θες να τερματίσεις τη ζωή σου γνωρίζοντας ότι θα τα αφήσεις ορφανά,είναι ένα τεράστιο θέμα και βάρος,φαντάζομαι,γι αυτόν που το βιώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρασύρθηκα από τις σκέψεις και μονολογώ...Να σαι καλά!
@
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Τολμώ να ομολογήσω ότι δεν έχω διαβάσει τίποτε δικό της, αν και έχω μια λατρεία στην ποίηση! Θα το ψάξω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ roadartist!
Eχω διαβάσει για την Πλαθ,φαινεται πως ήρθε πολύ νωρίς η οικογένεια για έναν άνθρωπο των δικών της πνευματικών αναζητήσεων και δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τη γνώρισα και σε ευχαριστώ που μου την γνωστοποίησες.. Στην αρχή σκέφτηκα πως μια τέτοια ικανή γυναίκα ατοκτόνησε και για ποιο λόγο.. Μετά όμως σκέφτηκα.. Μικρό το σώμα και δε χωράει την ψυχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμ.. αυτή η τελευταία φράση μου έκανε πολύ εντύπωση.. δίκιο έχει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Φίλη, φίλη μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήτι μου θυμίζεις....
Ότι δεν έχω δει την ταινία που αφηγείται τη ζωή της!!!..."Sylvia" με την Gwyneth Paltrow...
Πρέπει να σπεύσω...
Φιλάκι υδάτινο για το εκπληκτικό ποστ...
Καλημέρα γλυκιά
Είχα δει την ζωή της σε ταινία και ομολογώ πως με άφησε άφωνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε πάντα μια αδιόρατη μελαγχολία.
Θεωρώ όμως απαράδεκτο να «εγκαταλείψει» τα παιδιά της και να φύγει από την ζωή.
Νομίζω πως η Γκουίνεθ Πάλτροου ερμηνεύει στην ταινία την Ποιήτρια.
Πραγματικά με σόκαρε ο τρόπος που αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της.
Πέρασε δύσκολες καταστάσεις αλλά έπρεπε να σκεφτεί τα παιδιά της.
Λίγα διάβασα απ' την Πλαθ ακόμη, όπως κι απ' το Χιουζ. Σιγά-σιγά θα πάρουν κι αυτοί σειρά. Μέρα καλή
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι νεκροί ποιητές δεν προσφέρουν και πολλά στην κοινωνία... γιατί έρχονται οι επιτήδειοι, που θα στρεβλώσουν τα λόγια τους...
Οι ποιητές ζωντανοί πρέπει να είναι δαίμονες να στοιχειώνουν την κοινωνία... μόνο τότε της κάνουν καλό... για αυτό και πάντοτε η εξουσία δεν τους πολυσυμπαθεί και άμα λάχει τους κάνει και τη ζωή μαρτύριο.
Όλοι οι άλλοι που παιανίζουν τους ισχυρούς και εξωραΐζουν την ασχήμια, όμοιοι με κόλακες πάντοτε μου φαίνονταν.
Για τη Σύλβια Πλαθ, σήμερα γνωρίζουμε πως είχε μάλλον βαριά κατάθλιψη... ίσως αν είχε τύχει κατάλληλης ιατρικής φροντίδας να είχε γλυτώσει...
Καλημέρα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την γνώριζα την ποιήτρια..
Πολύ νέα χάθηκε πάντως..
@ ολα θα πανε καλα...: Καλημέρα και εγώ πιστεύω πως έχουν νόημα τέτοιες αναφορές. Σε αυτή τη περίπτωση τα βιογραφικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί μας δείχνουν τον...άνθρωπο πίσω από τις δημιουργίες του. Ίσως έπρεπε στο post να ανέφερα και ένα βιβλίο (μήπως αναφέρεις το βιβλίο "Ο Κυρ-Πανικός και η Βίβλος των Ονείρων και άλλες ιστορίες" εκδ.Μελάνι ;;) και αναφορά στη ταινία ίσως να έπρεπε να έκανα..Δεν είχα τον πολύ όμως χρόνο, ίσως τα βάλω σε update. Να είσαι καλά και εσύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ quartier libre : λακωνικό χαμογελάκι, το εκλαμβάνω ως όντως θετικό.. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Σοφία: Νομίζω πως η Σύλβια Πλαθ θα γίνει μια από τις πιο διαβασμένες ποιήτριες μελλοντικά.. Το έργο της θα εκτιμηθεί πολύ! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ VaD : Όντως..πρέπει να ήταν αβάστακτο φορτίο για αυτή.. Είναι εδώ που λένε πως κάποιοι άνθρωποι καλύτερα να μη παντρεύονται..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ jacki : Συγκλονιστική η σύμπτωση ότι η επόμενη σύζυγος του άντρα της..αυτοκτόνησε με το ίδιο ακριβώς τρόπο??... Ίσως αυτό κάτι να λέει.. Η ίδια είχε συγκλονιστική πένα, και έχει αφήσει διαμαντάκια, παρόλο που έφυγε πολύ νέα..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΔΕΝΔΡΟΓΑΛΗ : Ίσως να μην έχει και άδικο.. Αν και οι απόψεις διίστανται αναλόγως πως θα το δει ο καθένας..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Δανάη : Να τη δεις προσωπικά μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία.. Νομίζω πως η Paltrow υποδύεται εκπληκτικά την Πλαθ!! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Anastasia : Δεν ήταν απλά μελαγχολία, ήταν βαριά κατάθλιψη!.. Σίγουρα είναι απαράδεκτο και εγκληματικό. Εννοείται δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.. Αυτό είναι αυτονόητο, συμφωνώ μαζί σου. Απλά αξίζει πιστεύω να μαθαίνουμε για τις ζωές ποιητών (λογοτεχνών κλπ) γιατί κατανοούμε έτσι και τη μελαγχολία που κυριαρχεί στα έργα τους..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Λακης Φουρουκλας : Χιουζ δεν έχω διαβάσει καθόλου.. Από Πλάθ έχω διαβάσει κάποια ποιήματα και το βιβλίο "Ο Κυρ-Πανικός και η Βίβλος των Ονείρων και άλλες ιστορίες" το οποίο μου άρεσε.. Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ανάρτηση-παρουσίαση...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα Καλλιτέχνιδα, φιλιά πολλά...
@ nikiplos : Καλημέρα, συμφωνώ για τη στρέβλωση.. Και στη περίπτωση της Πλαθ έγινε από τον ίδιο της τον πρώην σύντροφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πως οι περισσότεροι ποιητές αναγνωρίζονται μετά θάνατον.. Και αν έχουνε τραγικό θάνατο τότε τόσο το πιο πιθανό. Μάλιστα στην περίπτωση της Πλαθ δεν ήταν λίγοι οι κριτικοί που είπανε πως αν δεν είχε αυτό το φρικτό τρόπο επιλέξει να πεθάνει δεν θα είχε τόσο πολύ εκθειαστεί το έργο της..Αν και προσωπικά πιστεύω πως αν το έργο σου δεν αξίζει, αν η γραφή σου δεν έχει δύναμη, κανένα τέλος δεν μπορεί να σε καθιερώσει.. Πάνω από όλα αξίζει τι έχεις αφήσει ως γραπτά.. Το ότι είχε κατάθλιψη είναι το μόνο βέβαιο.
@ Hfaistiwnas : Καλημέρα Ηφαιστίωνα, έτυχε να την γνωρίσεις από εδώ.. Αλλά αφού δουλεύεις σε τομέα σχετικό με βιβλία κάποια στιγμή θα τη πετύχαινες σίγουρα! Και στο μέλλον θα συμβεί φαντάζομαι! Πολύ νέα ναι. Φιλάκια πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Artanis : Γειά σου Artanis μου.. να είσαι καλά ...και να προσέχεις, ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήποτέ δεν με ενθουσίασε το έργο της Πλαθ, αλλά σίγουρα ήταν μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων. συγκλονιστικός είναι ο τρόπος της αυτοκτονίας της. είχα πάθει πλάκα όταν το πρωτοάκουσα. καλημέρες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα και οι δυο με τον ιδιο τροπο; Βρε μπας και τις εφαγε λαχανο ο τυπος; Οπως και να 'χει κακη επιρροη ητανε και για τις δυο, αφου αυτοκτονησαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως εμενα μου αρεσουν πολυ οι μελαγχολικοι εως καταθλιπτικοι ποιητες, βλ. Καρυωτακης...
Καλημερα!
Παρόλο που δεν κατάφερα να δω ολόκληρη την ταινία γιατι με πήρε ο ύπνος στον καναπέ μου, ακούγεται για μια πολύ "ενδιαφέρουσα" προσωπικότητα. Όσο για τον "πρωτότυπο" τρόπο αυτοκτονίας της... τα είπαμε και χτες... :)) αλλά ας μην αποκλείουμε πως ίσως βοήθησε και αυτός στην μετά θάνατο φήμη της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες καλλιτέχνιδα!
Λυπηρό που ποτέ δε μπόρεσε η ίδια να πάρει χαρά και ικανοποίηση από το χάρισμά της, από τη ζωή την ίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
K εγω απ'τη ταινία Συλβια έμαθα γι'αυτήν. Αχ γιατι μου βάζετε όλοι τη llorona και κλαιω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια Ροντυ!
Βρε τον Χιούζ... βρε μπας και τις "αυτοκτονούσε" αυτός;
ΑπάντησηΔιαγραφή(άμα δε ρίξω το επίπεδο της κουβέντας δεν μπορώ..)
Φιλιά
Υ.Γ. πολύ ωραίο ποστάκι.. όπως πάντα άλλωστε! :))
Δεν έχω διαβάσει ποιήματά της. Να λοιπόν μια όμορφη παρακίνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα , φιλιά!
δεν θέλω να διαβάσω ποήματά της Αρτιστάκι μου, ούτε του Καριωτάκη θέλω..
ΑπάντησηΔιαγραφήστεναχωριέμαι τόσο πολύ που δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω και εκτος αυτου ,τους ...θυμώνω που έφυγαν έτσι και δεν μπορούσαν να χαρουν την ζωη που είναι τοσο όμορφη που να πάρει,οσο κι αν πονάει.
Ναι ξέρω είναι η καταραμένη αρρώστια....
φιλιά καρυστινά
Το αίμα των αυτοχείρων ποιητών μας έχει θρέψει...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ύστερα, άνοιξε όλα τα κουμπιά στον φούρνο του γκαζιού
ΑπάντησηΔιαγραφήκι έβαλε το κεφάλι της μέσα. Ήταν τριάντα ενός ετών."
έχει κατα-πληξη, έχει πείρα και έμπνευση, έχει δύναμη - είναι ένα ποίημα από μόνο του.
Με πρόλαβες, Χαμινάκι - πήγαινα για τον Οκτώβρη - χτύπησες φλέβα...
έρρωσο και πολλά φιλιά
Ο Φορμπς τα είπε όλα...Δεν έχω κάτι να πω άλλο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να θυμηθώ αν αυτό που είχα δει πριν χρόνια γι'αυτή την τραγική φιγούρα, ήταν ντοκυμανταίρ ή ταινία...
ΑπάντησηΔιαγραφήποιητική αδεία βρε σύλβια. ποιητική αδεία έπρεπε.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιάαααααα πολλάαααα! :)
όταν το 1918 τελειωσε ο πρωτος παγκόσμιος πόλεμος και η Γερμανία βρέθηκε σε μεγάλη οικονομική (και όχι μονο) καταστροφή, πολλοί πολίτες της διάλεγαν τον δρομο της αυτοκτονίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήο αγαπημενος τους τροπος, ήταν αυτος με το κεφάλι στο φούρνο του γκαζιου.
(τι θυμάται κανείς.. και ποσο αγαπημενος τελικά ο Εριχ Μαρια Ρεμαρκ..)
καλο μεσημερι!
έχω δει την ταινία! τρομερή προσωπικότητα. και το πιστεύω αυτό πολύ, ότι όσο πιο ευφής και περισσότερη παιδεία έχει κάποιος τόσο πιο πολύ απογοητεύεται από τις απαντήσεις που δεν παίρνει σε αυτά που τον βασανίζουν..
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ αληθινά σοκαριστική και η ατάκα του φόρμπς
otan diabaseis poinmata tns katalabaineis posn dynamn apopneei..oso+an fainetai se merikoys oti dialexe ton eykolo dromo..exalloy ta synaisthnata kai oi eyaisthnsies den ypagoreyontai apo tis katastaseis kai tis ypoxrewseis tns kathnmerinotntas..kai sigoyra akomn kai o tropos poy xeiristnke to telos tns, pagwnontas gia ligo tnv parormnsn frontizontas gia ta paidia tns, ypodnlwnei ton ployto synaisthnmatwn kai eyaisthnsiwn poy tnv xaraktnrizan..sthn telikn o prosdiorsmos 'pointria' ntav to kyrio xarktnristiko tns..n oikogeneia pisteyw den ntav mia apolyta syneidntn tns epilogn opws isxyei gia toys perissoteroys..apla apotelesma enos megaloy+entonoy pathoys poy dystyxws eneplexe me to allo megalo tns pathos..tnv poinsn.
ΑπάντησηΔιαγραφήpisteyw n tainia apodidei se megalo bathmo ta synaisthnmata kai tnv psyxologia tns plath kai n paltrow einai poly realistikn..poly konta sthn pragmatikn Sylvia.
p.s:sorry gia toys latinikoys xaraktnres..me synepnre n ekfrasn+den to paratnrnsa para mono sto telos..
ωραίο αφιέρωμα σε μια μεγάλη ποιήτρια
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα roadartist
ελπίζω όλα να είναι καλά
ποιος να ξέρει τι δεσμά ένωναν αυτούς τους ανθρώπους, που μόνο ο θάνατος μπορούσε να τα διαλύσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέν την ξέρω
ΑπάντησηΔιαγραφήδέν την ήξερα για την ακρίβεια,αλλά τώρα την έμαθα και θα το ψάξω το έργο της.
Καλή σου μέρα Μκρή Καλλιτέχνιδα
καλησπέρα roadartist μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις, πάντα πίστευα ότι οι αυτόχειρες λογοτέχνες εξιδανικεύονται και αποκτούν δημοσιότητα -καμιά φορά και δυσανάλογη με την αξία τους, η Πλαθ δεν ανήκει σε αυτήν την περίπτωση, προς θεού, όχι απολύτως τουλάχιστον- επειδή από την μια, μια αυτοκτονία είναι γεγονός θλιβερό άρα πουλάει και δημιουργεί μύθο, κι από την άλλη επειδή οι πεθαμένοι ποιητές είναι ακίνδυνοι, άσε που διάφοροι λενε κι ό,τι θελουν αφού έχουν πεθάνει για να τους απαντήσουν δεόντως.
Η Πλαθ σίγουρα έπασχε, το ήξερε δεν το ήξερε απόλυτα, ήθελε να κάνει θεραπεία δεν ήθελε, δεν μπορούσε, ήταν άλλη εποχή, πάντως ήταν όπως γράφεις κι εσύ ένα λαμπρό μυαλό που υπεφερε από βαριά κατάθλιψη. Θα μου πεις και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα ντρέπονται ή αρνούνται να ακολουθήσουν μια αντικαταθλιπτική θεραπεία ζώντας και οι ίδιοι αλλα και όσοι ζουν μαζί τους φρικτά. Σε εκείνο το όσοι ζουν μαζί τους θέλω να σταθώ λίγο. Δεν είναι εύκολο να συμβιώνεις με έναν βαριά καταθλιπτικό άνθρωπο. Και για τον Χιουζ δεν ήταν. Ό,τι κι αν έκανε αφότου χώρισαν και ιδιαίτερα μετά την αυτοκτονία της Πλαθ, για την κοινή γνώμη, όλους εμάς δηλαδή ήταν καταδικασμένος. Δημοσιευοντας τα ημερολογια με κομμάτια γραμμένα σε καταθλιπτικό παραλλήρημα θα ήταν κατάπτυστος, κόβοντάς τα λογοκριτής. Σαν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δε μοιάζει;
Διάβασα κείμενά του για να μάθω και την αλλη πλευρά, δύσκολη κι αυτή, αβάσταχτη σχεδόν.
Πόσο είναι κρίμα που οι ζωές τους σημαδεύτηκαν τόσο άσχημα, οι δικές τους, των παιδιών τους, πόσο άδικο όταν ίσως με μια καταλληλη θεραπεία όλα θα ήταν αλλιώς...
Υ.Γ. Έχω κάποια mp3 με την πλαθ να διαβάζει ποιήματά της, είναι συγκλονιστική πραγματικά.
Υ.Γ. Έγραψα πάρα πολλά, συγγνώμη...
Την ξέρω την ιστορία της Plath και μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αυτοκτόνησε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα πρωτοτυπήσω...πραγματικά μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αυτοκτόνησε.Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα παρακολουθήσει το ντοκυματέρ για τη Sylvia Plath, πραγματικά τραγική φιγούρα. Δεν την έχω διαβάσει... θα συμφωνήσω ότι ο τραγικός θάνατος ενός δημιουργού, μπορεί να επηρεάσει τη φήμη του προσωρινά, αν το έργο του δεν αξίζει αργά ή γρήγορα θα ξεχαστεί. Απ' την άλλη η αυτοκτονία είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο και θα έλεγα ότι συμβαίνει όχι σπάνια σε αξιόλογους δημιουργούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον Ροντάκι καλό σου βράδυ. Φιλιά!
@ unclescrooge : Και εγώ την ίδια πλάκα είχα πάθει μη νομίζεις!!! Πολύ σημαντική μορφή, καλημέρες :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ BUTTERFLY : χαχαχαα και εγώ το ίδιο είχα σκεφτεί όταν το είχα πρωτοδιαβάσει.. Ε, μα τόσο σύμπτωση πια??? Όντως... :)) Και εμένα μου αρέσουν αυτοί οι ποιητές αρκετά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Axis Mundi : Κοσμικέ άξονα είναι μια ταινία καλή κατά τη γνώμη μου.. όπως είπαμε κ προχτές.. :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα ο θάνατος της έπαιξε ρόλο στη φήμη, νομίζω όμως πως δεν αρκεί μονάχα το άσχημο τέλος για να καθιερωθεί ένας λογοτέχνης.., αν δεν αξίζουν τα γραπτά χάνεσαι. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει και η ιστορία της λογοτεχνίας με άλλες μορφές, εξίσου τραγικές αλλά που παρέμειναν άγνωστες. Καλημέρες σου!!
@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ : Όντως λυπηρό, αν και κοινή..μοίρα για αρκετούς καλλιτέχνες.. χαρισματικούς! Φιλάκια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Adamantia : Και εγώ από την ταινία το 2003 (αν δεν κάνω λάθος?) την γνώρισα!! Θυμάμαι την είχα δει στο cinema, και μέτα κόλλησα :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ manetarius : Ποιο επίπεδο καλέ??? Αρκετοί τον κατηγόρησαν γι'αυτό.. Ποιος ξέρει??????... Όντως περίεργο.. Σε ευχαριστώ manetarius πολλά φιλάκια :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ILive2LoveMe : ...είναι ιδιαίτερη περίπτωση.. μάλλον αξίζει να προσθέσω στο post σελίδες από το net, με έργα της.. (αύριο αν το θυμηθώ θα το κάνω!!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ venceremos : Αν δε θες να μη το κάνεις.. Εμένα πάλι μου αρέσουν πολύ τέτοιοι ποιητές.. :) Να μη στεναχωριέσαι, ούτε να θυμώνεις.. Φιλάκια..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ VITA MI BAROUAK :...Βαγγέλη.. έχει νόημα κ αυτό που λες..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ onlysand : Νανά όλη η ζωή της και όμως ήταν σαν ένα ποίημα.. Αν δεν είχε περάσει όλα αυτά....
Μακριά πέφτει ο Οκτώβρης...μήπως να το επισπεύσεις??.. Φιλάκια...Σε ευχαριστώ πολύ..
@ Kaveiros : Όντως πολύ εύστοχος..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ H.Constantinos : ..εγώ έχω δει μόνο τη Ταινία, όχι το ντοκιμαντέρ..
@ b|a|s|n\i/a : Βασίληηηηηη καλημέρες γεμάτες ποίηση .. και πολλά φιλάκια :)))
@ Μαριλένα : Αυτό που αναφέρεις Μαριλένα δεν το ήξερα.. Οπότε ο αγαπημένος τρόπος (λολ..) εξηγεί και την επιλογή της.. Αλλά και πάλι διαβολική σύμπτωση θα την πεις που και οι δυο γυναίκες του αυτοκτόνησαν..με αυτό το τρόπο.. τι να πεις.. Τον Ρεμαρκ δεν τον έχω διαβάσει.. :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ tovene592 : Και όμως ναι έχει βάση αυτό που λες.. Φιλάκια tovene..πολύ καλημέρα σου...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ afoziti : Όντως η ψυχραιμία που έδειξε πριν "φύγει", κάνει ακόμα πιο σοκαριστικό το τέλος της.. Είχε πλήρη επίγνωση..Συμφωνώ για το πλούτο των συναισθημάτων..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι η ταινία ήταν πολύ καλή και η Πάλτροου αποδίδει άψογα τη Πλαθ! Δεν πειράζουν καθόλου οι λατινικοί χαρακτήρες.. Καλημέρα, καλώς όρισες!
@ Natalia : Να είσαι καλά Ναταλία σε ευχαριστώ.. χαίρομαι που πέρασες κ που σου άρεσε το αφιέρωμα..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Aeglie : ..πόσο δίκιο έχεις..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ kostaslogh : Κώστα είσαι πολύ γλυκός, σε ευχαριστώ για τα λόγια σου.. φιλάκια..
@ καλημέρα : Καλημέρα Αναστασία, σίγουρα δημιουργεί μια "εικόνα" και μια φήμη γύρω από το όνομα του ο αυτόχειρας λογοτέχνης.., αλλά πιστεύω πως πρέπει να αξίζει και το έργο του για να μείνει στην ιστορία.. αν η λογοτεχνική του κληρονομιά δεν είναι εξίσου δυνατή θα χαθεί τότε στο πέρασμα του χρόνου και θα ξεχαστεί..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα η Πλαθ έπασχε.. Ίσως έχεις δίκιο για όσα γράφεις για τον Χιούζ, τον οποίο δεν έχει τύχει να διαβάσω..
Η Πλαθ είναι φοβερή όταν απαγγέλλει ποιήματα.. φοβερή!! Υπάρχουν και στο youtube κάποια αποσπάσματα, πραγματικά ανατριχιαστικά (ειδικά το ποίημα που αναφέρεται στο πατέρα της..) Μη ζητάς συγνώμη, αντίθετα σε ευχαριστώ πολύ για το τόσο ουσιαστικό σχόλιο...
@ Δημιουργία : ...και εμένα μου έκανε εντύπωση...
ΑπάντησηΔιαγραφή@ τα παπούτσια της Dorothy : ούτε εγώ θα πρωτοτυπήσω και θα...συμφωνήσω ξανά :))
@ Margo : Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου margo.. Αν δεν είναι δυνατό το έργο θα ξεχαστεί.. Ναι η αυτοκτονία δεν είναι καθόλου σπάνια, όπως και η κατάθλιψη επίσης.. Αντίθετα πολύ κοινή θα έλεγα.. ακόμα και σήμερα..Σε ευχαριστώ πολλά φιλάκια.
"I shut my eyes and all the world drops dead.
ΑπάντησηΔιαγραφήI lift my lids and all is born again."
Sylvia Plath
Με πρόλαβες. Ήθελα να γράψω κάποια στιγμή γι' αυτήν. Μπορεί και να το κάνω. Οι μεγάλοι ποιητές ευτυχώς δεν εξαντλούνται σε μία μόνο ανάρτηση.
Έξοχη δουλειά, αρτίστα μου. Η μελαγχολία της, παρά το τραγικό τέλος και τις επιπτώσεις που έφερε στην οικογένειά της, ήταν αυτό που πότισε την ποίησή της και την έκανε μοναδική.
Τι ευαίσθητοι ανθρωποι τελικά που ειναι οι περισσοτεροι ποιητές ...και ...τι παράξενοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουν ενα πόδι που πατάει στη γή κι απ την άλλη μεριά αντι για πόδι έχουν ενα φτερό που τους απογειώνει στα σύννεφα...
Αντε να ζήσεις ετσι...
Για να πω την αλήθεια δεν την ήξερα την Πλαθ και την μαθαίνω τώρα από δω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτό μ'αρέσεις καλλιτέχνιδα. Γιατί διδάσκομαι πολλά από σένα!
Καλή σου μέρα!
Μακάριοι,λένε,οι πτωχοί το πνεύματι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη η ανάρτηση σου.
ξέρεις, όταν πριν χρόνια την "γνώρισα" σαν λέξεις και κατόπιν στην ταινία, σκεφτόμουν έντονα πως οι σπουδαίοι δημιουργοί είναι πολύπλοκες προσωπικότητες...και για να το πάω παρακάτω, οι πολύπλοκες προσωπικότητες όταν κάνουν την υπέρβαση γίνονται σπουδαίοι δημιουργοί, μετουσιώνουν τον πόνο τος σε έργο, έτσι τόχω νιώσει πολλές φορές...δυστυχώς, πολλοί δεν καταφέρνουν να κάνουν υπέρβαση και στα του εαυτού τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήίσως, πάλι, να μην μας έδιναν τέτοιου διαμετρήματος έργο τότε...
όμορφη ανάρτηση!
pooo, ki ego sta 31 exo mpei. les na einai i krisimi ilikia? :o)
ΑπάντησηΔιαγραφήαπίθανη ανάρτηση για ακόμα μία φορά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερούδιααααααααα!!!
Ειχε την ταση της αυτοκτονίας απο νωρίς και ο ασταθής της χαρακτήρας δεν μπόρεσε να την αποτρέψη απο το μοιραίο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρης
@ evaggelia-p : Ποτέ δεν είναι αργά για αφιερώματα σε μορφές που αγαπάμε.. Χαρά μου θα είναι να δω στο blog σου αφιέρωμα, αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως αν δεν είχε ζήσει όλα αυτά..και αν δεν είχε αυτό το χαρακτήρα, να μην είχε γράψει τέτοια κείμενα..
Axes
After whose stroke the wood rings,
And the echoes!
Echoes traveling
Off from the center like horses.
...
Words dry and riderless,
The indefatigable hoof-taps.
While
From the bottom of the pool, fixed stars..
Govern a life.
Words, S. Plath..
@ faraona : Φαραόνα το σχόλιο σου, μου θύμισε συνειρμικά ένα στίχο του Ελύτη.. "Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη,
ΑπάντησηΔιαγραφήποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της".. Κολλάει απίστευτα με τη σκέψη σου.. Είναι όντως δύσκολο, φιλάκια.
@ Ανασαιμιά : Υπερβάλλεις Άννα, όχι ότι διδάσκεσαι αυτό πάει πολύ. Και εγώ έχω πάρει από εσένα, σε ευχαριστώ. φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ πνευμα : Έτσι λένε και μερικές φορές νομίζω πως έχουνε δίκιο.. Σε ευχαριστώ πνευματάκι, φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ anepidoti : εγώ πάλι την γνώρισα εξαιτίας της ταινίας..Νομίζω πως όντως οι σπουδαίοι δημιουργοί είναι περίπλοκοι ως άνθρωποι και προσωπικότητες.. Ίσως και δύσκολο να γίνουν κατανοητοί από τους άλλους..Σε ευχαριστώ πολύ..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Angel Vs Life : Angel μη σου μπαίνουν ιδέες:)))) όχι βρε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα υπέροχη!!!!!!!!
στην ενημέρωση
Η ποίηση είναι μια από τις
ομορφιές στη ζωή και την δημιουργία
Καλό σου βράδυ
@ "ζαχαρούλα.." : Γλυκιά ζαχαρούλα (όνομα και πράγμα) σε ευχαριστώ πολύ φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Aristodimos : ..υπερευαισθησία..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Sailor : Καπετάνιε σε ευχαριστώ για τα λόγια σου.. Συμφωνώ για την ομορφιά της ποίησης :)) Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τραγικό κυρίαρχο στις ζωές των ποιητών-πώς αλλιώς άλλωστε..
ΑπάντησηΔιαγραφήμια γλυκιά καληνύχτα κι από μένα!
ναι και εγω δεν εχω δει την ταινια αν και την ιστορια της την γνωριζω..
ΑπάντησηΔιαγραφήγια μενα ειναι σπουδαια και σαν σπουδαια ειχε την μοιρα της οπως ολοι
Κοίτα, αν σου πω τώρα για το Ρίτσο, θα κατηγορηθώ για μονομανία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε μια ματιά στο βιογραφικό του. Δε θα βρεις εύκλολα - ούτε δύσκολα - χειρότερο, πιο βασανισμένο. Πλήττεται από δυστυχίες ασήκωτες. Θανάτους, αρρώστιες σωματικές, ψυχικές, διωγμούς, εξορίες, φυλακίσεις, στερήσεις και και.
Πεισματικά απαντάει με δημιουργία. Δε φαίνεται να υπήρχε μέρα που δε δημιουργούσε. Γράφοντας, ζωγραφίζοντας, παίζοντας μουσική, έχοντας καλλιτεχνικές ενασχολήσεις. Δεν παύει να επιμένει στο φως.
Μου είναι εξαιρετικά αγαπητή η Πλαθ. Τα γράφω αυτά, όμως, για το Ρίτσο έχοντας ανάγκη, στις μέρες μας, να κλέβω από τη στάση του αυτή της κατάφασης στη ζωή.
Καληνύχτα, αρτιστουλάκι.
@ nyxterino : έτσι ακριβώς.. σαν να συμβαδίζουν αυτά.. Καληνύχτα Αριάδνη επίσης!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ skouliki : και για εμένα..ναι πολύ σπουδαία δημιουργός.. Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Διονύσης Μάνεσης : Διονύση μου να γράφεις συνέχεια για το Ρίτσο.. Όσο θες..και με όσες περισσότερες πληροφορίες / παραθέσεις..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, πάρα πολύ μου άρεσε.. Με βρίσκεις σύμφωνη απόλυτα 100% στις σκέψεις που άφησες.. Θετικότητα παρ' όλες τις δυσκολίες και εμμονή στην δημιουργία.. πεισματικά.. Καλό βράδυ!
αχ έχω ένα βιβλίο με ποιήματά της..ήξερα ότι αυτοκτόνησε αλλά δεν ήξερα πώς.ανατριχιαστικό.και να αυτοκτονήσει κι η επόμενη γυναίκα του άντρα της με τον ίδιο τρόπο.ανατριχιαστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην εχω ξεσκονίσει που να πάρει και κουβαλάει τόσο θυμό και τόση αντάρα μέσα της.... Θα σου κανω λίνκ ( αν το βρω) το τελευταίο πουγραψα για τον πρώην της που νομίζω ότι έφταιξε αρκετά για τη δική της κατάσταση.....φιλια ριτς
ΑπάντησηΔιαγραφή@ το κορίτσι που ήθελε πολλά : Είναι όντως ανατριχιαστικό. Καλό σκ με χαμόγελα όμως..:)))
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ritsmas : Ρίτσα πολύ θα ήθελα να δω το link που λες. Αν δε σου κάνει κόπο και μπορέσεις θα χαρώ να μου το στείλεις.. με ενδιαφέρει. Καλό σκ..
ΑπάντησηΔιαγραφή