Αίτηση Χάριτος στον βασιλιά της Ταϊλάνδης υπέβαλε η οικογένεια του Χάρη Νικολαΐδη.
O Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Χάρης Νικολαίδης καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση στη Ταϊλάνδη για προσβολή του μονάρχη σε ένα μυθιστόρημα που συνέγραψε το 2005.
Έκκληση στον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Αμπχισίτ Βετζτζατζίβα, να αναζητήσει τη βασιλική συμβουλή για την αλλαγή του νόμου για τα εγκλήματα καθοσιώσεως, με βάση τον οποίο έχει καταδικαστεί για προσβολή της βασιλικής οικογένειας ο Κύπριος συγγραφέας Χάρης Νικολαϊδης, απηύθυνε ένας από τους πιο διαπρεπείς ακαδημαϊκούς της χώρας, ο κοινωνιολόγος Σουλάκ Σιβαράσκα.
Με βάση το νόμο για τα εγκλήματα καθοσιώσεως, η προσβολή της βασιλικής οικογένειας αποτελεί αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από τρία έως 15 χρόνια.
Ο Νικολαϊδης, στον οποίο επεβλήθη η κατώτερη ποινή, βρέθηκε ένοχος για προσβολή της μοναρχίας στο μυθιστόρημα του «Verisimilitude», που τυπώθηκε σε 50 αντίτυπα και πούλησε μόνο επτά.
Ο Νικολαίδης, έζησε στην Ταϊλάνδη από το 2003 έως το 2005 όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο Mae Fah Luang, περιέγραψε το μυθιστόρημά του ως μια Νουβέλα σχετικά με την πολιτική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ταϊλάνδης.
Ο Νικολαίδης κάτοικος Μελβούρνης, έχει ήδη περάσει πέντε μήνες σε φυλακή της Ταϊλάνδης περιμένοντας να δικαστεί.
Σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη η μητέρα του Κυπρίου ομογενή Χάρη Νικολαΐδη.
Ο Νικολαΐδης βρίσκεται κλεισμένος στις χειρότερες φυλακές της Ταϊλάνδης, όπου μοιράζεται το κελί του με άλλα ενενήντα άτομα, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Με συγκίνησε πολύ αυτή η ιστορία. Είναι απίστευτο να υποφέρει ένας άνθρωπος απλά επειδή έγραψε τη γνώμη του..
Ας υπογράψουμε.. Πείτε ΝΑΙ στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου!
Σας παρακαλώ υπογράψτε για την ελευθέρωση του, διαδώστε το site σε γνωστούς, στείλτε το με emails.. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε!
Απίστευτο! Ελπίζω να βοηθήσουν κάπως οι υπογραφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήTo ειχα δει πριν απο καιρο στις ειδησεις .Πραγματικα μοιαζει απιστευτο !
ΑπάντησηΔιαγραφήYπέγραψα Roadartist.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ξαναϋπογράψει και σε κάποιο άλλο Site πριν λίγες μέρες.
Καληνύχτα
Αν είναι δυνατόν, να συμβαίνουν όλ' αυτά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως ότι υπογράψαμε! Είναι τρομακτικό και με κάνει να ντρέπομαι σαν άνθρωπος… μήπως δεν αντέδρασα όσο έπρεπε μέχρι τώρα;… Μήπως θα έπρεπε να κάναμε πορείες και για αυτόν όπως κάναμε και για αυτούς που ήταν δίπλα μας, εδώ; Μήπως δεν φτάνει μόνο μια υπογραφή για να έχουμε ΟΛΟΙ πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πούμε εδώ; Απίστευτο!!! Αλήθεια, δεν μπορεί να επέμβει άλλο κράτος, η Αυστραλία στη συγκεκριμένη περίπτωση;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια θα υπογράψουμε
Yπέγραψα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να πετύχει!!
Απίστευτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ροντάκι για την ενημέρωση...
Έχω διαβάσει άρθρα σχετικά με αυτές τις φυλακές και οι συνθήκες είναι πραγματικά κάτι χειρότερο από άθλιες...
Θα βοηθήσουν άραγε οι υπογραφές??
Το ελπίζω ειλικρινά...
Σ'ευχαριστώ πολύ για το μπανεράκι και σε [εριμένω να τα πούμε από κοντά...
Πολλά φιλιά
καλησπέρα ....
ΑπάντησηΔιαγραφήκι όμως ντρεπόμαστε γι αυτό που βλέπουμε, έτσι χωρίς λόγια...και φοβόμαστε παράλληλα!
μακάρι να γίνει κάτι με τις υπογραφές,κοινωνίες υπό το μηδέν.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα... Δεν είναι ο Χάρης μόνο... Ποιός ξέρει πόσοι από τους χιλιάδες που βρίσκονται φυλακισμένοι σε αυτές τις χώρες είναι ένοχοι για κάτι... Αυτές οι χώρες συνήθως διοικούνται από κάστες που παρασιτούν εις βάρος των υπηκόων τους και απολαμβάνουν την εξουσία υπό τον όρο να δίνουν γη και ύδωρ στους ισχυρούς του κόσμου. Είναι αδιανόητη η προσήλωση του απλού κόσμου σε αυτήν την ιεραρχία της κοινωνίας τους. Όλες αυτές οι χώρες της γραφικής άπω ανατολής είναι μέσα σε αυτό το καθεστώς. Στην Ταϊλάνδη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς διοικείται από μουσουλμανικό καθεστώς και πολλές φορές οι βασιλιάδες και οι πριγκήπισσες συνδέονται με την αγιοσύνη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα πολύ να υπογράψω ένα κείμενο για διεθνή αμνηστεία και δικαιοσύνη και σε εκείνες τις χώρες όπου καθημερινά καταπατώνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Στοιχειώδη γιατί βασικά, καταπατώνται και στην Ελλάδα.
Πραγματικά κρίμα...
Μεσαιωνικές,καταστάσεις...Ελπίζω οι υπογραφές να σημαίνουν κάτι για αυτό το αδυσώπητο καθεστώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκλονιστικό! Δεν το είχα ακούσει. Ανατρίχιασα και με την σκέψη ότι ίσως και άλλοι συνάνθρωποί μας να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και να μην το γνωρίζει κανείς. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ήδη υπογράψει εδώ και καιρό όταν έβγαλε το θέμα ένα άλλο blog. Θλίβομαι όταν συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν ακόμα στον πλανήτη χώρες που παραβιάζονται τόσο βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να βγει εγκαίρως από τη φυλακή, πριν καταστραφεί η ζωή του και η ζωή της οικογένειας του.
Υπόγραψα...Ελπίζω να μπορέσει να γίνει κάτι, είναι απαράδεκτη η όλη κατάσταση... Γνωρίζω το θέμα καιρό δεν γνώριζα όμως για τις υπογραφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αποτελείωσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
έχει καιρό που άκουσα αυτή την ιστορία στην τηλεόραση και λυπάμαι που ακόμα δεν έγινε κάτι
ΑπάντησηΔιαγραφήυπογράφω, μπας και νιώσω λίγο πιο δυνατή...
Ήδη έχω υπογράψει.. Δεν είναι δυνατόν.. Μα πόσο λογοκρισία υπάρχει.. Τυρρανία.. Φασισμός.. Έλεος.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα έλεγα ότι είναι ενδεικτικό των απαρχαιωμένων αντιλήψεων. και μάλιστα στον 21ο αιώνα. ελπίζω να βοηθήσουν οι υπογραφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα! Είχα ακούσει για τον Χάρη είχα δει και σε κάποια εκπομπή κάποια αποσπάσματα.. Δεν είχε όμως τύχει να δω πουθενά το που θα μπορούσα να υπογράψω για την ελευθερία του..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχτές έτυχε να το δω στον Περίπλους, όπως αναφέρω και στο post, και τον ευχαριστώ πολύ ξανά για αυτό.
Δεν είχα σκοπό να γράψω για αυτό, αλλά νομίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως η υπογραφή μας να είναι σημαντική, οπότε ΑΞΙΖΕΙ.. πραγματικά σοκαρίστηκα.
Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι να βοηθήσουμε αυτό τον ομογενή.. να το κάνουμε όλοι.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οι πνευματικοί άνθρωποι να έπαιρναν θέση σε παρόμοιες περιπτώσεις.. Εδώ πρόκειται για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου, κ του πολιτισμού..
Ελπίζω η κυβέρνηση της Αυστραλίας να επέμβει επίσης..
Σας παρακαλώ διαδώστε το, θα στείλω και emails με τη διεύθυνση του site για υπογραφή.
@ librarian
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Hfaistiwnas
@ Anastasia's dolls
@ Π.Κ.
@ Φωτεινή S
@ agapi
@ Margo
@ marianaonice
Να είστε καλά.. Είναι όντως απίστευτο.. Εύχομαι η υπογραφή μας να έχει εδώ δύναμη... Να φανεί ότι ο κόσμος αντιδρά σε αυτή την απίστευτη αδικία.
@ Mariela : ..Μαριέλα να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ. Ξανά καλή επιτυχία στην έκθεση.. Το banneraki θα μείνει εκεί μέχρι το τέλος της..
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ελευθερία Αραβανή : Ντροπή και φόβος για ότι απίστευτα συμβαίνουν σε αυτό το κόσμο..
@ Femin Susan : Hello. Look at :
http://bringharryhome.com/
@ nyxterino : μακάρι !
@ nikiplos : Απίστευτο..πραγματικά όσο το σκέφτομαι τόσο τρελαίνομαι και στη σκέψη. Τουλάχιστον 'χαίρομαι' που εδώ όχι μόνο δεν τους έχουμε ....αγιοποιήσει, αλλά όλοι ξέρουμε "τι" είναι όσοι μας κυβερνούν.. Μα η αμφισβήτηση είναι πάντα σημαντική.. Δεν υπάρχει χειρότερο να ακολουθείς "τυφλά" κάποιον.....
@ Maria Jose
ΑπάντησηΔιαγραφή@ MAXIMUS
@ Meropi
@ Odiporos
@ Radio Marconi
@ Καλλιόπη
@ jacki
@ unclescrooge
Φίλοι μου να είστε καλά. Όσο μπορούμε να γνωστοποιηθεί η διεύθυνση για τις υπογραφές.. Μήπως κάτι "πιέσει" την εκεί κυβέρνηση.. Μεσαιωνικές καταστάσεις.. Που δυστυχώς συμβαίνουν ακόμη κ σήμερα.
αχ οχι!!!!!11
ΑπάντησηΔιαγραφήπαωω να υπογραψω
ελεος πλεον
φρικτο
Όχι μόνο υπέγραψα αλλά θα το προωθήσω σε φίλους και γνωστούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει
Πόση χαζομάρα μπορεί να κουβαλά κανείς...αλλά αν είναι και σε ηγετική θέση ακόμα πιο δύσκολα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέγραψα ήδη! Μακάρι όλα να πάνε καλά!
Nα υπογραψω αλλα δεν καταλαβαινω κατι. Πως ειναι δυνατον ενας οποιοσδηποτε τουριστας οταν παει στην Ταυλανδη το πρωτο πραγμα που μαθαινει ειναι οτι δεν πρεπει ΠΟΤΕ να πει το παραμικρο κατα της βασιλικης οικογενειας κι αυτος ο ανθρωπος εζησε εκει και δε το ηξερε? Η βασιλικη οικογενεια για την Ταυλανδη δεν ειναι δικτατορας οπως πολλοι πιστευουν και Νικιπλε δεν ειναι μουσουλμανικη χωρα η Ταυλανδη. Εαν αυτοι οι ανθρωποι εκει θεωρουν τον βασιλια τους ιερο γιατι εμεις δεν πρεπει να το σεβαστουμε? Θα εκπλαγειτε εαν δειτε την αγαπη που εχει αυτος ο λαος γι αυτη την οικογενεια και σας διαβεβαιω δεν ειναι επειδη τους εχει επιβληθει. Θεωρω λοιπον ναι μεν απανθρωπες τις συνθηκες κρατησης αλλα και υψιστη βλακεια αυτο που εκανε ο Νικολαιδης.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Adamantia : ..Αδαμαντία ...έγραψε σε ένα βιβλίο την άποψη του για την μοναρχία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αυτό βλακεία?? Για ποιο λόγο?
Τι σημαίνει ότι εκεί τους έχουν...ως θεούς...??
Είναι δυνατόν να συζητούμε και να δικαιολογούμε τέτοιες ανεγκέφαλες ...προκαταλήψεις?? Τι σημαίνει "ναι μεν απανθρωπες τις συνθηκες κρατησης"?
Συγνώμη, αλλά αυτή η αγάπη που αναφέρεις προσωπικά δε μου προκαλεί έκπληξη, αλλά τρόμο.. Μου θυμίζει πρωτόγονους πολιτισμούς, χίλιες φορές η αμφισβήτηση.. που σε μια αληθινά δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η ...ασύλληπτη λογική..
roadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέγραψα,
σε φιλώ.
Πρεπει να καταλαβεις οτι οι ασιατικοι πολιτισμοι ειναι τελειως διαφορετικοι. Η αμφισβητηση υπαρχει για την κυβερνηση τους (θυμησου τα τελευταια γεγονοτα με τον αποκλεισμο του αεροδρομιου)αλλα ορισμενα πραγματα ναι γι'αυτους ειναι ιερα. Αν μπεις μεσα σ'ενα Ναο του Βουδα και δειξεις τις πατουσες σου θα σε πεταξουν εξω. Γιατι δεν μπορεις να το σεβαστεις αυτο και σου φερνει τρομο? Γιατι δεν σεβομαστε τις ιδιαιτεροτητες καθε λαου και νομιζουμε οτι οπου παμε πρεπει να λεμε κι οτι μας κατεβει? Αν υπηρχε προβλημα με τον βασιλια θα ειχαν επαναστατησει οι ιδιοι, τον Νικολαιδη θα περιμεναν? Να υπογραψω για τις συνθηκες κρατησης ΟΛΩΝ των κρατουμενων ναι. Ειτε ειναι στην Ταυλανδη ειτε εδω που δεν εχει και μεγαλη διαφορα. Αλλα για το καθε ψωνιο οχι.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Adamantia : Είσαι πολύ σκληρή με τη τελευταία φράση σου Αδαμαντία.. Δεν μου είναι καθόλου εύκολο να το αποδεχτώ. Πίστευα ότι από την απάντηση μου θα καταλάβαινες το γιατί. Για το ευνόητο της "ελευθερίας του λόγου" .. Τι να εξηγήσω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχαίνει να διαβάζω αυτή τη περίοδο μια αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη, εκεί βλέπεις και την εντελώς διαφορετική φιλοσοφία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Εκεί οι ίδιοι οι άνθρωποι αμφισβητούσαν τους θεούς τους. Ίσως αυτή να είναι και η ιδιαιτερότητα και η μεγάλη διαφορά να έγκειται σε αυτή ακριβώς την ελευθερία του πνεύματος.
Δεν νομιζω οτι ειμαι σκληρη και δεν χρειαζομαι κανεναν να μου κανει μαθηματα για την κατανοηση ελευθεριας του λογου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕαν μπει μια γυμνοστηθη σε μια εκκλησια και την πεταξουν εξω κι ενας πουλησει 7 αντιτυπα υποστηριζοντας οτι αυτο ειναι απαραδεκτο εσυ πως θα τον χαρακτηριζες?
@ Adamantia : Νομίζω ότι η '..συζήτηση..' ξέφυγε Αδαμαντία μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έκανα σε κανένα "μαθηματα για την κατανοηση ελευθεριας του λογου." Αντίθετα νομίζω πως ήμουν αρκετά ευγενική και απλά έγραψα την άποψη μου.. Τώρα αν το εξέλαβες εσύ έτσι, δε φταίω σίγουρα.
Σου ξαναγράφω είμαι κατά σε κάθε είδους φανατισμό..Και δεν επεκτείνομαι γιατί θα παρεξηγηθώ περισσότερο (και είναι αυτό με εκπλήσσει).
δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για έναν πολιτισμο που δε γνωρίζω: τι ειναι προσβλητικό και τι όχι γι' αυτους.
ΑπάντησηΔιαγραφήυποθέτω, πως αφ' ης στιγμής υπάρχουν νόμοι στη χώρα που φιλοξενούμαι, οφείλω να τους σεβαστώ.
διαφορετικά, θα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για τις συνέπειες.
κι όλα αυτά, για εφτά βιβλία;;
qte
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου είναι καθόλου εύκολο να το αποδεχτώ. Πίστευα ότι από την απάντηση μου θα καταλάβαινες το γιατί. Για το ευνόητο της "ελευθερίας του λόγου" .. Τι να εξηγήσω?
unqte
Αυτο ειναι μια προσβλητικη εκφραση για μενα διοτι σημαινει οτι δεν καταλαβαινω τα ευνοητα. Και μενα με εκπλησσει γι' αυτο και σταματαω εδω.
@ Adamantia : Πραγματικά υπερβάλλεις. Η φράση που απομόνωσες δεν είχε σκοπό να προσβάλει, αν τη ξαναδιαβάσεις πιο ήρεμη θα το καταλάβεις. Το "δεν χρειαζομαι κανεναν να μου κανει μαθηματα για την κατανοηση ελευθεριας του λογου" θα μπορούσε εμένα να με έκανε να αισθανθώ αρκετά άσχημα. Δε πειράζει να είσαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήAdamantia
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα με συγχωρείς άλλα νομίζω οτι δημοκρατία είναι και το να μπορείς να εκφράζεις ελεύθερα την γνώμη σου ..Αν δεν έχεις αυτό το δικαίωμα δε μιλάμε πλέον για ελεύθερα καθεστώτα
Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία ελευθερίας — από την αλλοτρίωση , την ανάγκη, την καταπίεση κάθε μορφής. Η εξουσία όποια κι αν είναι, πρέπει να συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Γιατί από τη φύση της είναι απάνθρωπη.
Στο μεταξύ οι φωνές διαμαρτυρίας ολοένα και πληθαίνουν στην Ταϊλάνδη, όσον αφορά τον απαρχαιωμένο και σκληρό νόμο για τη δυσφήμιση της Μοναρχίας (lèse majesté), βάσει του οποίου έχουν καταδικαστεί διάφοροι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Νικολαΐδης.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθη ο 76χρονος ακαδημαϊκός Σουλάκ Σιβαράσκα, εξ αιτίας μιας ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο, όπου έθιγε τα κακώς κείμενα, ενώ πρόσφατα παραπέμφθηκε σε δίκη ο επίσης ακαδημαϊκός Τζίλες Ούνγκπακορν, κατάφερε όμως και διέφυγε στη Βρετανία στις 9 Φεβρουαρίου.
Ο Ούνγκπακορν, που έχει διπλή υπηκοότητα, αφού η μητέρα του ήταν Αγγλίδα, διώκεται για το βιβλίο του "Ένα πραξικόπημα για τους πλούσιους - Η πολιτική κρίση της Ταϊλάνδης", στο οποίο επικρίνει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2006. Το Πανεπιστήμιο λογόκρινε βέβαια το βιβλίο του κι έτσι το εξέδωσε μόνος του.
Μόλις εγκατέλειψε την Ταϊλάνδη και πάτησε το πόδι του στη Βρετανία ωστόσο, ο 54χρονος καθηγητής, ανέβασε στο διαδίκτυο ένα Μανιφέστο με τον τίτλο "Κόκκινο Σιάμ", που κυκλοφορεί ήδη σε όλο τον κόσμο, ξεσηκώνοντας τους συμπατριώτες του όχι μόνο εναντίον του "lèse majeté", αλλά καλώντας τους σε επανάσταση. Σε μια χώρα που ο λαός λατρεύει τον βασιλιά σαν Θεό, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολες μπορεί να είναι οι προσπάθειες για αφύπνιση. Τα φωτεινά μυαλά όμως, όσο λιγοστά κι αν είναι στην αρχή, είναι αυτά που ξεκινούν τις ρηξικέλευθες αλλαγές της Ιστορίας.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο περιβόητος νόμος, που έχει τις ρίζες του στο απολυταρχικό καθεστώς της Γαλλίας των Λουδοβίκων, εφαρμόζεται στη χώρα από το 1956.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ούνγκπακορν στο "Μανιφέστο του Κόκκινου Σιάμ":
"Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, παλεύουν να δώσουν λύση στην οικονομική κρίση, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος της Ταϊλάνδης αφήνει χιλιάδες εργάτες άνεργους. Η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι να συντρίψει κάθε φωνή διαμαρτυρίας με τον νόμο lèse majesté. Έχει μάλιστα δημιουργήσει και μία ιστοσελίδα όπου ο ένας πολίτης μπορεί να καταδίδει τον άλλον! Στρατός έχει σταλεί σε διάφορες κοινότητες και χωριά προκειμένου να επιβάλλει την τάξη".
Συνεχίζοντας κι ενώ καθοδηγεί τον λαό σε εξέγερση, ο ακαδημαϊκός γράφει: "Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το μπλε, το άσπρο και το κόκκινο, [σ.σ. τα χρώματα της σημαίας της Ταϊλάνδης], αντιπροσώπευαν το σύνθημα: "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα". Αυτό είναι το σύνθημα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς...
Τα όπλα μας θα είναι μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και διάδοση των ιδεών μας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των κατώτερων τάξεων του στρατού".
Πλήθος διανοούμενων και ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, διεθνείς Οργανώσεις και φορείς απ' όλον τον πλανήτη έχουν συνταχθεί στο πλευρό του Ούνγκπακορν, του Νικολαΐδη, που καθημερινά βιώνει έναν εφιάλτη αλυσοδεμένος στις μεσαιωνικές φυλακές της Μπανγκόκ και οποιουδήποτε άλλου υψώνει το ανάστημά του στο απολυταρχικό καθεστώς της Ταϊλάνδης.
Roadartist..
εγώ απλά σ'ευχαριστω!!
e!ΑΥΤΌ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΑ ΕΛΕΟΣ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήspam/spark
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπική άποψη._
Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση να συζητάς, να κρίνεις και να κατακρίνεις τις πολιτικές απόψεις κάποιου, την φιλοσοφία του και αλλιώς να κρίνεις το θρησκευτικό του πιστεύω.
Την συγκεκριμένη περίπτωση την γνωρίζω πολύ επιπόλαια και τον πολιτισμό των Ταιλανδέζων ακόμα λιγότερο αλλά στην περίπτωση που ισχύει αυτό που λέει η Adamantia
(ότι δηλαδή η βασιλική οικογένεια είναι ιερή) και κάποιος εν γνώση του προσβάλει την ιερότητα είναι λογικό να ζητηθεί η τιμωρία.
ένα ανάλογο παράδειγμα π.χ. πηγαίνει 1 στις Ινδίες βλέπει τον κόσμο να πεινάει και τις ιερές αγελάδες να κόβουν βόλτες αμέριμνες, σφάζει μία επί τόπου και αρχίζει να φωνάζει.. "εδώ το καλό σουβλάκι, εδώ το καλό σουβλάκι, πάρε κόσμε, πάρε, τζάμπα πράγμα έχω σήμερα" Δεν νομίζω κανένας Ινδός να εκτιμήσει την κίνησή του.
Δυστυχώς ο ευρωπαικός πολιτισμός έχει μία έμφυτη υπεροψία. Ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι και ότι αργά ή γρήγορα όλοι πρέπει να μάθουν να σκέφτονται όπως εμείς, για το δικό τους το καλό... είτε αυτό το λέμε σταυροφορίες, είτε αποικιοκρατία, είτε γενεοκτονία των Ιθαγενών της Αμερικής, των Αβορίγινων της Αυστραλίας κ.τ.λ.
Και αυτός είναι χειρότερος φασισμός
b.r.b.
@ Spark : Μια μόνο παρατήρηση.. Δεν έσφαξε κανένα από τους μονάρχες ο Νικολαΐδης. Ένα βιβλίο έγραψε, το οποίο πούλησε μόνο 7 αντίτυπα. Μου θυμίζει λίγο Ιερά Εξέταση, αλάθητο του πάπα κλπ. όλο αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήσήμερα με τις μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς εκμηδενίστηκαν οι αποστάσεις, δεν ισοπεδώθηκαν οι πολιτιστικές διαφορές... όχι παντού και όχι ακόμη τουλάχιστον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν συμφωνώ καθόλου με την νοοτροπία ότι κάποιος πολιτισμός είναι καλύτερος από τον άλλον γιατί κάθε πολιτισμός είναι απόσταγμα σοφίας αιώνων.
όσο για τις υπογραφές. ορθώς και γίνεται 1 τέτοια κίνηση αλλά από την άλλη γιατί μας νοιάζει το έξω περισσότερο από το μέσα; Μην μου πείτε ότι μαθαίνουμε ευκολότερα το τι γίνεται στην Ταυλάνδη από ότι στον κόρφο μας!
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=927804
@ Spark : Παντού, πάντα είμαι κατά σε όποια αδικία, χωρίς παρωπίδες. Πάλι καλά που δεν διαφωνούμε για το ότι ορθώς γίνεται η κίνηση συλλογής υπογραφών. :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν με κατάλαβες σε αυτό που προσπαθώ να σου πω. Ο τύπος ήθελε ν γράψει 1 βιβλίο, το έγραψε και πλήρωσε το τίμημα. Ούτε το έχω διαβάσει ούτε ξέρω τι συμβαίνει εκεί πέρα, μέσα και έξω από τις φυλακές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ την βλέπεις τον Νικολαίδη σαν Διαφωτιστή που προσπάθησε να σώσει τους βάρβαρους από τον σκοταδισμό και πληρώνει δυσανάλογο τίμημα για αυτή του την απόπειρα.
Αν δεχτώ ότι η βασιλική οικογένεια εμπεριέχει την ιερότητα για το λαό της, προσωπικά θα μου θυμήσει τους ιεραποστόλους που καίγαν και καταστρέφαν οτιδήποτε μη χριστιανικό, όπως και οι φανατικοί μουσουλμάνοι οτιδήποτε μη ισλαμικό.
Κάθε πολιτισμός οφείλει να σέβεται τη διαφορετικότητα του άλλου και να προσπαθεί να την καταλάβει στον βαθμό που είναι δυνατό.
πχ λέγαν οι πρώτοι χριστιανοί τρώω σώμα και πίνω αίμα Χριστού και τους κυνηγούσαν όλοι γιατί νόμιζαν ότι είναι κανίβαλοι και σφάζαν μικρά παιδιά και τα τρώγαν.
Ο σεβασμός και ιδιαίτερα όταν πλησιάζεις το άβατο των ιερών (θρησκεία, συμβόλων, τελετών κτλ) πρέπει να είναι πάντοτε εμφανής ακόμα και όταν δεν μοιράζεσαι τα ίδια πιστεύω.
βρε ψυχή... εγώ θα σου πω γιατί μαζεύεις υπογραφές; ότι θέλεις μπορείς να μαζεύεις. Δημοκρατία έχουμε. Από γραμματόσημα μέχρι υπογραφές για να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς σου δώσω 1 άλλο παράδειγμα. Γράφω τώρα ένα βιβλίο. Και λέω ο τάδε μεγαλοκαναλάρχης, πολιτικός, κτλ είναι έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα. και μου τραβάν μία μήνυση και μου λένε απόδειξέ τα. και λέω δεν έχω να αποδείξω τίποτα, προσωπικές απόψεις είναι και με πάνε σούμπιτη μέσα για δυσφήμιση, θα βρεθεί κανένας να πει πως επλήγει η ελευθερία του λόγου;
η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου
και ακόμα χειρότερα να έγραφα ένα βιβλίο αρλούμπες πχ για τους μουσουλμάνους και να πήγαινα στη Θράκη να το πουλήσω. Να έλεγα ο Μωάμεθ είναι έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα.
Ναι ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να την προβάλει ως ανώτερη άλλων και να προσπαθεί να την επιβάλει.
Για να είμαι ειλικρινής, με τον κίνδυνο να κάνω λάθος... ο συγκεκριμένος ζούσε για χρόνια στην Ταυλάνδη. Μετά από χρόνια το θυμήθηκε; Δεν ξέρω... κάτι δεν μου κολάει...σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά..
@ Περιπλους,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως μπορεις να μου αναφερεις, γιατι δεν το ξερω ειλικρινα, το συγγραφικο εργο του Νικολαιδη μεχρι τωρα? Eυχαριστω.
@ Spark : Spark :)) συγνώμη αρχικά απλά μια μικρή επισήμανση δίχως παρεξήγηση (γιατί σήμερα είναι η μέρα των παρεξηγήσεων φαίνεται :)) πραγματικά δε μπορώ να απαντώ ανά δευτερόλεπτο (και ίσως θεωρηθεί πως δεν θέλω, αλλά καμία σχέση μακάρι να είχα τον άπλετο χρόνο να αναλύω την σκέψη μου, αλλά αυτό δεν παίζει), γράφεις και τόσα πολλά, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να διαθέσω τόσο χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ (όπως δυστυχώς πριν η Αδαμαντία) παρεξηγήσατε το τρόπο σκέψης μου εντελώς. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τι εννοείς και τι εννοούσε πριν η Αδαμ. Δεν μου είναι δύσκολο. Απλά επιμένω (δίχως να θεωρώ κανένα διαφωτιστή) στην ΕΝΝΟΙΑ της ελευθερίας του λόγου..και της έκφρασης.. Αυτό είναι μια προσωπική μου στάση.. Προσωπικά το να βαζανίζεις κάποιον για ένα βιβλίο του (ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και αν έγραφε μέσα) μου φαίνεται αλήθεια πρωτόγονο..
υς η ελευθερία του λόγου είναι μεγάλη κουβέντα. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω στην φίμωση απόψεων αλλά από την άλλη ελευθερία του λόγου χωρίς καθ-ολική παιδεία των συνδιαλεγόμενων για μένα δεν υφίσταται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την παιδεία ξεκινάνε όλα και εκεί πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να βρούμε τις απαντήσεις. Στην παιδεία όμως... όχι στα ςος του φροντιστηρίου.
πίστεψε με και εγώ σου γράφω με συνθήκες κρυφού σχολειού. Δεν παρεξηγούμαι, συζήτηση κάνουμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι ξεκάθαρα ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής και σωματικής βίας.
Δεν γνωρίζω τι έγραφε στο βιβλίο του ο συγκεκριμένος αλλά σίγουρα βιώνει καθημερινώς στο πετσί του την κριτική για το έργο του (κρυόμπλαστρο αστείο).
Με τον κίνδυνο να φανώ ψωνάρα ακόμα 1 φορά θα σου πω πως έχω μιλήσει κάποιες φορές με υψηλά ιστάμενους ανθρώπους της εκκλησίας και των πανεπιστημίων.... έχουν μία έπαρση μοναδική... τραβάνε μια γραμμή και λένε... εγώ από εδώ και εσείς από εκεί. γιατί εγώ είμαι κάτι παραπάνω (και δεν το λέω από κόμπλεξ, δόξα τω θεώ χορτάτη είμαι)
αυτή τους η έπαρση αποκαλύπτει την ένδεια της μόρφωσής τους καθώς άνθρωπος με ουσιαστική παιδεία δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να επαίρεται.
μακάρι ο άνθρωπος να γυρίσει στους δικούς του. Επέλεξε όμως να γίνει καθηγητής σε μία χώρα και επέλεξε στην συνέχεια να την κρίνει γνωρίζοντας τις ενδεχόμενες συνέπειες. Αν το βιβλίο του λογοτεχνικά άξιζε ή οι προβληματισμοί του για το σύστημα της Ταυλάνδης ήταν ουσιααστικά τοποθετημένοι πιστεύω πως αυτή τη στιγμή δεν θα συζητάγαμε τι απέγιναν τα 7 αντίτυπα αλλά θα είχε γίνει 1 παγκόσμιο best seller όπως οι σατανικοί στίχοι χρόνια πριν.
Επιστολή Νικολαίδη στη Μητέρα του
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.scribd.com/doc/12075655/-
1 ενδιαφέρον 6σέλιδο άρθρο για το χρονικό της περίπτωσης
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.theage.com.au/national/the-trouble-with-harry-20081121-6e4z.html?page=1
@ Spark : σε συνθήκες "κρυφού σχολειού" και μπορείς να γράφεις τόσα? Σε θαυμάζω!..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πολύ λίγο θα βρεθώ εκτός, χωρίς πρόσβαση στο νετ για αρκετές ώρες. Την επιστολή θα την διαβάσω πιο αργά. Όπως και το 6σελιδο (....) :))))
Εννοείται συμφωνώ για την Εκκλησία και τα Πανεπιστήμια. Η χειρότερη βρωμιά εκεί βρίσκεται, άσε έχω γνωρίσει καθηγητές Πανεπιστημίου που είναι για φτύσιμο. Η άποψη μου είναι "υπέρ της ελευθερίας του λόγου".. απλά. Σου ξαναγράφω δε με αφορά (αν και μετά από τόση συζήτηση θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε) τι έγραφε το βιβλίο. Αλλά ότι και αν έγραφε προσωπικά (πάντα) δεν νομίζω να με έκανε να αποδεκτώ τη φίμωση. Καλό απόγευμα!
Υπογράψαμε.Μακάρι να βοηθήσει
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://hellas-australia-online.blogspot.com/2009/01/o.html
ΑπάντησηΔιαγραφή"O Ελληνο αυστραλός συγγραφέας Χάρης Νικολαίδης καταδικάστει σε τρία χρόνια φυλάκηση στη Ταϊλάνδη για προσβολή του μονάρχη τού έθνους σε ένα μυθιστόρημα.
Το Ποινικό Δικαστήριο του Μπανγκόκ καταδίκασε σήμερα τον Νικολαίδη, 41, αφού παραδέχθηκε την ενοχή του για υπόθεση του νόμου lese majeste, που φέρνει επιβολλή στην φυλακή θητεία τριών έως 15 ετών για δυσφήμιση, εξύβριση ή απειλή εναντίον της βασιλικής οικογένειας.
" Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο και το άρθρο 112 είχε κριθεί ένοχος, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε έξι χρόνια, αλλά λόγω της ομολογίας ενοχής, η ποινή αυτή μειώνεται σε τρία χρόνια,'' είπε ο δικαστής στο δικαστήριο.
"Έχει γράψει ένα βιβλίο που βρίζει το βασιλιά, το διάδοχος του θρόνου και την και τη μοναρχία της Ταϊλάνδης,''πρόσθεσε ο δικαστής. Το προσβλητικό σχόλιο που περιέχενται στο μυθιστόρημα αληθοφάνεια του 2005, η οποία σύμφωνα με την οικογένεια του Νικολαίδη, πωλησει λιγότερο από 10 αντίγραφα από τα 50 που είχαν τυπωθεί.
Το αδίκημα του Νικολαίδη πιστεύεται ότι προέρχεται από τρεις παραγράφους στο μυθιστόρημα στο οποίο ο αφηγητής αναφέρεται σε φήμες σχετικά με την ερωτική ζωή του Διάδοχου του θρόνου της Ταυλάνδης.
Η οικογένεια του Νικολαίδη είναι ελπιδοφόρα ότι μια άμεση έκκληση και μια συγγνώμη στη βασιλική οικογένεια μπορεί να ελευθερώσει τον Μελβουρνιότη συγγραφέα. Ο αδελφός του Νικολαίδη, Φορντ, δήλωσε ότι ο αδελφός του θα είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια στη φυλακή, αλλά η καταδίκη του κόπηκε κατά το ήμισυ, λόγω της ομολογίας της ενοχής του.
"Είμαστε υπερβολικά στεναχωρημένοι, είναι εντελώς καταστροφικό για εμάς'', "Η όλη υπόθεση είναι μια τεράστια συναισθηματική δοκιμασία που έχει επιρεάσει όλη την οικογένεια. Είναι απίστευτο.
"Ποτέ δεν αναμέναμαι να τον αφήσουν ελεύθερο, αλλά αυτό είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα.''
Ο Νικολαίδης, έζησε στην Ταϊλάνδη από το 2003 έως το 2005 όπου δίδαξε στο πανεπιστήμιο Mae Fah Luang, περιέγραψε το μυθιστόρημά του ως μια Νουβέλα σχετικά με την πολιτική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ταϊλάνδης.
Ο Νικολαίδης κάτοικος Μελβούρνης, έχει ήδη περάσει πέντε μήνες σε φυλακή της Ταϊλάνδης περιμένωντας να δικαστεί.
Νωρίτερα σήμερα ο Νικολαίδης, 41, ομολόγησε σε δημοσιογράφους την ενοχή του και είπε "Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη. Δεν νιώθω να είναι πραγματικότητα. Νιώθω σαν να είμαι σε ένα κακό όνειρο.''
"Πεστε στην οικογένεια μου, ότι είμαι πολύ ανήσυχος,''είπε στούς ρεπόρτερ με δάκρια στα μάτια. Είπε ότι είχε υποστεί "απερίγραπτους πόνους" κατά τη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, αλλά δεν επεκτάθηκε.
Ο Νικολαίδης σηλήφθηκε στο σαλόνι αναχώρησης στο αεροδρόμιο του Μπανγκόκ την 31η Αυγούστου μετά από ένταλμα σύλληψης το οποίο είχει εκδοθεί δύομιση χρόνια νωρίτερα.
Ο 81χρονος βασιλιάς Bhumibol Adulyadej, ο μεγαλύτερος μονάρχης σε ηλικία στον κόσμο, θεωρήται ως η ενωτική δύναμη της Ταϊλάνδης σε περιόδους κρίσης, αν και δεν έχει σημαντικό επίσημο ρόλος στην πολιτική του κράτους.
Διπλωματικές προσπάθειες για την ελευθερωση του Νικολαίδη έχουν εντατικοποιηθεί από τον περασμένο μήνα, όταν η οικογένειά του Νικολαίδη επέκρινε την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τις προσπάθειες της για την υπόθεση, είπε ο Φορντ.
Μιλώντας πριν από την καταδίκη, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Στέφεν Σμίθ είπε ότι ο Νικολαίδης συνεχίζει να λαμβάνει βοήθεια από τις προξενικές αρχές της Αυστραλίας.
Ο κ. Σμιθ είπε ότι ο ομολογός του της Ταιλάνδης είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του για την υπόθεση του Νικολαίδη αλλά Αυστραλία πρεπει να σέβεται τις δικαστικές διαδικασίες της Ταϊλάνδης.
"Το ζήτημα είναι ότι - είναι αδίκημα σύμφωνα με νόμο της Ταϊλάνδης και η Αυστραλία το σέβεται αυτό, και θα σέβεται το γεγονός ότι ένας από τους συμπολίτες μας είναι σε μία νομική και δικαστική διαδικασία.
"Και πάλι θα τονίσω και να επισημάνω ότι οι Αυστραλοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δεσμέυονται με τη νομοθεσία της χώρας στην οποία επιβαίνουν.
"Και όταν ένα πρόσωπο που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα, όποια κι αν είναι η άποψη σχετικά με το εν λόγω αδίκημα ... υπάρχει ένα όριο στην ικανότητά μας να βοηθήσουμε,''είπε ο κ. Σμιθ στο Περθ.
@ Spark : Το συγκεκριμένο τελευταίο απόσπασμα από αυτό το blog, το είχα διαβάσει εχτές το βράδυ, πριν ανεβάσω στο post, όταν έψαχνα στοιχεία.. σχετικά.. Τώρα πρέπει όντως να βγω εκτός. Τα λέμε~!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε τι έπαθε ο άνθρωπος! Ούτε σε ταινία! Η τελευταία φωτό, τραγικη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο διάβαζα στις εφημερίδες πριν λίγες μέρες. Μα τι ανόητη καταδίκη είναι αυτή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλνω το σχετικό κείμενο με e-mail όπου μπορώ.
απαράδεκτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια φοβερά πράγματα...!
Το διάβασα στις εφημερίδες της ΝΖ...Το αστείο είναι πώς έκανε και δήλωση μεταμέλειας και πάλι δεν στάθηκε αρκετό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτα πράγματα...Αλλά αν σκεφτείς και την υπόθεση Λιακόπουλου V blog-me-now, όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς...
Χμμ.. Η Αδαμαντία θίγει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα: Το ζήτημα "εθνική κυριαρχία και αυτοδιάθεση λαών" vs ανθρώπινα δικαιώματα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ακούω συχνά: "Ο τάδε πολιτισμός θέλει τη μαντήλα - τι πρόβλημα έχουμε εμείς;" Όμως και ο δείνα πολιτισμός επιθυμεί να κάνει κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες. Το δεχόμαστε;
Να σημειώσω εδώ οτι δεν επιθυμώ την προσβολή κανενός συμβόλου ή θρησκευτικού συναισθήματος - τα σέβομαι όλα, γι αυτό και δεν μου άρέσει π.χ. να καίγονται σημαίες.
Αλλά η ιερή ελευθερία του καθενός να "πιστεύει τη ζούρλα του" δεν θα με σταματήσει από το να αγωνίζομαι για την εξάπλωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον πλανήτη...
Αν με ρωτάτε, πολύ πιο σημαντικό είναι το πανανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας λόγου - παρά η όποια αυτοδιάθεση οποιουδήποτε λαού. Θεωρώ οτι ο ανθρωπισμός είναι πάνω από οποιαδήποτε εθνική ή θρησκευτική "απόφαση". Και ονειρεύομαι ένα κόσμο χωρίς σημαίες...
Υ.Γ. Βεβαίως υπέγραψα. Να σχολιάσω οτι "ζηλεύω" την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Sorry που απευθύνθηκα σε σένα με αρσενικό πρόσημο, "μηχανική βλακεία"... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΉ η ιστορία είναι πραγματικά απίστευτη. μακάρι να βοηθήσουν οι υπογραφές.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση! μου θύμισε το ρητό διαφωνώ με όσα λες μα υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να τα λες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι έπειτα λέμε εμείς για λογοκρισία! Ελπίζω οι υπογραφές μας να μην αποτελέσουν απλά ακόμη παραπάνω σελίδες στο διαδίκτυο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή κίνηση φιλενάδα. Μπράβο σου.
Καλό βράδυ.
@
ΑπάντησηΔιαγραφήα π ί σ τ ε υ τ ο !
Δεν το πιστεύω αυτό!!! Είναι δυνατόν να συμβαίνουν ακόμα τόσο απαράδεκτα γεγονότα;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και θα υπογράψουμε...
Δεν γνώριζα τίποτα! Από εδώ το έμαθα!
Φιλάκια πολλά roadartist μου!
"Το αδίκημα του Νικολαίδη πιστεύεται ότι προέρχεται από τρεις παραγράφους στο μυθιστόρημα στο οποίο ο αφηγητής αναφέρεται σε φήμες σχετικά με την ερωτική ζωή του Διάδοχου του θρόνου της Ταυλάνδης."
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να μην ξεχνιόμαστε. ο άνθρωπος δεν έκανε καμία επανάσταση. μια ιστορία μυθοπλασίας έγραψε όπου στο άσχετο έχωσε και κουτσομπολιά για τα γούστα του Διαδόχου.
Δεν έγραψε καμία πραγματεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορία της Βασιλείας στην Ταυλάνδη.
Παραβίασε 1 νόμο (τον όποιο σίγουρα γνώριζε εφόσον ζούσε 3 χρόνια) απλά προσθέτοντας στο βιβλίο του μη στοιχειοθετημένες πληροφορίες (που και να ήταν ποσώς μας απασχολεί) υπό τη μορφή του... α δεν έχω τι ν γράψω... ας γράψω και 3 παραγράφους κουτσομπολιά....
είναι άλλο το να θέτεις θέμα πολιτεύματος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλο το να γράφεις 1 βιβλίο και να χώνεσαι στην ερωτική ζωή του άλλου απλά λόγω του αξιώματός του.
άλλο ελευθερία... άλλο ασυδοσία..
Mιας και μπήκε στα σχόλια θέμα "σύγκρισης" πολιτισμών, θα ήθελα να πω πως φυσικά και πρέπει να σεβόμαστε τις διάφορες κουλτούρες ανα τη γη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε και κρίση.
Φυσικά και ο δυτικός πολιτισμός έχει μια υπεροψία απέναντι στους υπόλοιπους αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αμφισβητούνται σε καμία κουλτούρα.
Αν στην Ταυλάνδη πχ. έκαναν ανθρωποθυσίες, θα βρισκόταν κανείς να πει πως καλά κάνουν γιατί αυτό τους επιβάλει ο πολιτισμός και η κουλτούρα τους;
Άλλο το να λατρεύεις τον βασιλιά σου επειδή ...έτσι μεγάλωσες κι άλλο να σε βάζουν φυλακή επειδή του έκανες αρνητική κριτική.
Ναι καλώς οι μουσουλμάνοι πιστεύουν στο Κοράνι. Καλώς όμως ο Ρουσντι, κρύβεται τόσα χρόνια για να μην τον σκοτώσουν;
Σε τελική ανάλυση ο Νικολαίδης έγραψε την άποψή του για ένα καθεστώς. Όλοι το κάνουν για όλους.
Τι έλεγε όλη η δύση για τον Χομεινί, τον Καντάφι, τον Αραφάτ.
Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί για την ιερότητα των αγελάδων στην Ινδία ενώ οι άνθρωποι πευαίνουν για την πείνα;
Καλά ή κακά όλ΄αυτά που λέγονται, σοβαροί ή ψώνια αυτοί που τα λένε, η έκφρασή τους δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο για να μπεις στη φυλακή.
Νομίζω πως αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κατακτήσει.
Εξάλλου αυτά περι διαφορετικών πολιτισμών , όταν πρόκειται για ΕΞΟΥΣΙΑ, εγώ τ΄ακούω και λίγο βερεσέ, μιας και η ιστορία διδάσκει πως σε όλες τις εποχές και ανεξαρτήτου κουλτούρας και θρησκείας οι εξουσίες ακολουθούν πάντα ίδιες πρακτικές καταπίεσης προκειμένουν να διατηρηθούν στη θέση τους.
Μόλις υπέγραψα
ΑπάντησηΔιαγραφήείχα ακούσει για την περίπτωση και δεν το πίστευα,τραγικό
μόνο και μόνο για κάτι τέτοια αξίζει να κρατάμε τα blogs, εμείς οι υπόλοιποι εννοώ,όχι εσύ!
Φιλιά
Και βέβαια θα υπογράψουμε, το στέλνω τώρα αμέσως και μέσω facebook στις επαφές μου! Μπράβο Ροντούλα μου για την πρωτοβουλία, σ'αγαπώ για την ευαισθησία σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ελπισουμε πως θα λάβουν υπ οψιν τους ολες αυτες τις υπογραφές και την κατάφορη αδικία ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρης
Tρομερό. Εύχομαι και ελπίζω να απελευθερωθεί σύντομα. Το είχα δει στις ειδήσεις, είχα την ... αφέλεια να πιστεύω πως η επίσημη Ελλάδα θα ενδιαφερόταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδιά ..
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο σε όλους..
άσχετο με το λογοτεχνικό έργο
του Νικολαΐδη άσχετο ακόμα και από το γεγονός εάν συμφωνείτε η όχι με την κρητική που άσκησε σε ένα απόσπασμα του βιβλίου του στη βασιλική οικογένεια της ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται κρατούμενος στις ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ φύλακες του κόσμου κάτω απο άθλιες συνθήκες .
Νομίζω σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει κάτι τέτοιο επειδή καλώς η κακώς εξέφρασε κάποιες απόψεις.
όλοι μαζί ελάτε να κάνουμε το λιγότερο που μπορούμε για την απελευθέρωση του Χάρη .
Μια υπογραφή νομίζω δεν κοστίζει τίποτα άλλα για τον χάρη είναι η ζωή του ..
Σας ευχαριστώ όλους
Καλημέρα σε όλους, σας ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοκρατία έχουμε :) όποιος θέλει ας υπογράψει μήπως και βοηθήσουμε το Χάρη να ελευθερωθεί, όποιος πάλι δεν θέλει, κανείς δεν τον αναγκάζει να το κάνει.
@ Prokopis Doukas : Ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψη σου Προκόπη. Αυτό ακριβώς εννοούσα εχτές.. Σε ευχαριστώ για το πέρασμα, θα χαρώ πολύ να τα λέμε :)
@ solomantzaros :..Συμφωνώ ειδικά στο σημείο περί εξουσίας. Έτσι το αντιλαμβάνομαι.
Καλημέρα σε όλους, να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ πολύ!
ζωαααα τι να πεις ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέγραψα κι εγω.. Μιλάμε για μεσαίωνα... Τι άλλα σχόλα να κάνεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάω να υπογράψω και να στείλω mail..
φιλιά
Τα σύχρονα εξπρές του μεσονυχτίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αλυσίδες στα πόδια σε τί χρησιμεύουν..στην αποτροπή ενός ακόμη "εγκλήματος"..; Καλησπέρες που απορούν σε ποιον αιώνα βρισκόμαστε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα είναι δυνατόν να τον έχουν με αλυσίδες και σε τέτοια κατάσταση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον 21 αιώνα και βλέπουμε ακόμη τέτοιες εικόνες απαράδεκτο
Έχει πολύ ενδιαφέρον πως από μια απλή ανάρτηση ανοίγονται τόσα διαφορετικά θέματα και εκφράζονται άμεσα απόψεις…
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα σκοπό να προσβάλλω κανένα, αυτό φαίνεται, μακριά από εμένα οι τύπου "συμβουλές" και υποδείξεις.. Δεν με αφορούν καθόλου..
Ούτε και θα ανέβαζα post ποτέ "αφήνοντας" υπονοούμενα. Πιστεύω πως έχει φανεί εδώ τι άνθρωπος είμαι (ενδιαφέροντα, τρόπος σκέψης, ιδέες), όσοι με διαβάζουν καιρό θα έπρεπε να είχανε άλλες αντιδράσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους.
Να περάσετε καλά σήμερα.
τι να πεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήστην ταυλάνδη δεν είναι που είναι ο παράδεισος του σεξοτουρισμού;
αλλά βέβαια από αυτό βγάζουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι γυναίκες και παιδιά. δεν τους ενοχλεί.
EΛΑ Παναγία μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμεινα μ ανοιχτό το στόμα.
@b|a|s|n\i/a
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς! Ο Βολταίρος το είπε αυτό!
Στα χρόνια του διαφωτισμού και της Αναγέννησης!!
Διαφωνώ με όσα λες αλλά είμαι έτοιμος να πεθάνω για να μπορείς εσύ να τα λες!!
Μπορεί ο νόμος της Ταϋλάνδης να είναι νόμος και μπορεί ο Βασιλιάς τους να είναι ιερός, όμως το δικαίωμα στην έκφραση του λόγου είναι ένα αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμα του ανθρώπου!!
Και στον 21ο αιώνα δεν νοείται να υπάρχουν κράτη που το δικαίωμα αυτό το καταπατούν!!!
Ναι όντως τραγικό. Τουλάχιστον ας υπογράψουμε και ας προσευχόμαστε.....το λιγότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑίνιγμα:Τι κάνει ο καλός μονάρχης
ΑπάντησηΔιαγραφήστον απλο φτωχο Ταυλανδό πολίτη που τολμάει να ζητήσει ίσα δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία ,ελευθερία λόγου κλπ όταν φυλακίζει και αλυσοδένει έτσι τον Καναδό τουρίστα μόνο και μόνο επειδή έγραψε ένα βιβλίο(που δεν με αφορά το περιεχόμενό του).
Η παγκόσμια ιστορία της ανθρωπώτητας έχει αποδείξει οτι "καλοί μονάρχες" δεν υπάρχουν.Πόσο μάλλον σε μια χώρα που μαστίζεται από τριτοκοσμικές πληγές δίπλα στα "ακριβά ξενοδοχεία άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα ,αρρώστιες,ανθεί η παιδική πορνεία κλπ.κλπ....
Οπου βλέπουμε καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων (κι αυτό γίνεται καθημερινά τόσο σε Ανατολή όσο και στη Δύση)οφείλουμε να το καταγγέλουμε.Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
Ας μην μπλέκουμε τον Βουδισμό όπως και καμία άλλη θρησκεία με την πολιτική και τους διάφορους "χρήστες "και "χειραγωγούς"και καταπατητές ανθρωπινων δικαιωμάτων............
Σας ευχαριστώ ξανά. Δεν ωφελεί σε τέτοια post να κατονομάσω ξεχωριστά, την άποψη μου την έγραψα πολλές φορές και βλέπω πως συμπίπτει με τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων. Ίσως σημαίνει κάτι αυτό. Καλό μεσημέρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Roadartist,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτη ιστορία πραγματικά! Εγώ σκέφτομαι και τους ανθρώπους εκεί κάτω: τι περνάνε πραγματικά... φιλικά,
Καλημέρα. Υπέγραψα κι εγώ, καλή μου roadartist. Νομίζω, όμως, ότι έχω υπογράψει πάλι για την υπόθεση. Θα ήταν άλλο site, προφανώς. Είναι καιρός που έχει βγει αυτό στον αέρα. Αλλά βρήκα λίγη ώρα, με τον πρωινό καφέ του Σαββάτου, να διαβάσω και τα σχόλια. Είναι ενδιαφέρον πώς εξελίχθηκαν εδώ. Κατανοώ την Αδαμαντία, που λέει ‘μεγάλη βλακεία’. Μεγάλη βλακεία για τον ίδιο, σίγουρα. Αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ποιος ξέρει που θα καταλήξει η αλυσίδα των γεγονότων. Και μόνο που μάθαμε για το τι συμβαίνει εκεί. Αυτά που παραθέτει ο Περίπλους, για παράδειγμα. Προσωπικά, δεν είχα ιδέα. Κι ούτε είχα αναρωτηθεί, βέβαια. Από την άλλη, μου κάνει εντύπωση, γιατί νομίζουμε ότι τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν; Ακόμα και στις ‘πολιτισμένες’ μας πολιτείες. Πολιτείες, όχι πόλεις. Δεν πάει καιρός που υπογράφαμε το ‘όχι στο όνομά μας’.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Aeglie : Αίγλη γράφτηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως χωρίς αυτή την αφορμή να μην τα είχαμε μάθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ είχα ακούσει για τη περίπτωση του Νικολαίδη αρκετό καιρό, αλλά δεν είχε τύχει να μπορέσω να υπογράψω σε κάποιο site. Δεν είχε τύχει να το δω.. σκέφτηκα τότε πως ίσως και άλλοι το ίδιο με μένα να μην το είχανε δει κάπου, και αν μπορούμε να πιέσουμε καταστάσεις απλά με την υπογραφή μας γιατί να μη το κάνουμε?
Γιατί να μη γνωστοποιηθεί, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις νομίζω πως φαίνεται η δύναμη του διαδικτύου και αξίζει να έχουμε blogs. Και για άλλες βέβαια αλλά ο καθένας χρησιμοποιεί το blog του όπως επιθυμεί. Από εκεί και πέρα όταν παρεξηγείς διαθέσεις, λέξεις και κινήσεις, τότε η κατάσταση ξεφεύγει... και αυτό με λυπεί. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο, ξεκούραστο.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή