18 Ιανουαρίου 2009

Milk



Ο Gus Van Sant αφηγείται την ιστορία του Harley Milk, του πρώτου επίσημα γκέι πολιτικού που δολοφονήθηκε το 1978 στο San Francisco, σε μια δυνατή ταινία, με συγκλονιστική ερμηνεία από τον Sean Penn. 

Ο Harvey  γίνεται η φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας που στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων από τη συντηρητική κοινωνία, και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 1978 το άδοξο τέλος του θα σφραγίσει την ιστορία και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους  υποστηρικτές του.

Ταινία που πρέπει να συγκινήσει κάθε φιλελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο, ιδιαίτερα τώρα που οι αγώνες που ξεκίνησε ο Milk, μια από τις εκατό πιο σημαντικές προσωπικότητες σύμφωνα με το περιοδικό Times, ακόμη συνεχίζονται...

Η ταινία ξεπερνά την όποια τοποθέτηση πάνω στο θέμα σεξουαλικότητα. Aφορά κυρίως την έννοια της λέξης, που στο film ακούγεται συνέχεια,  "hope". 

Ο σκοπός της είναι κυρίως να διδάξει ένα ενιαίο κοινωνικό μήνυμα, δίχως σύνορα "διαφορετικότητας".

Κλείνοντας με ένα απόσπασμα από τα τελευταία λόγια του Milk : 

"Όχι μόνο για τους ομοφιλόφιλους, αλλά και για τους μαύρους, τους ασιάτες, τους ηλικειωμένους, τους ανάπηρους.  Χωρίς ελπίδα θα εγκαταλείψουν.  

Και ξέρω ότι δε μπορείς να ζεις μόνο με ελπίδα.

Αλλά χωρίς ελπίδα, δεν αξίζει να ζεις.

Έτσι ΕΣΕΙΣ και ΕΣΕΙΣ και ΕΣΕΙΣ, πρέπει να τους δώσετε ελπίδα."

66 σχόλια:

Roadartist είπε...

Συνειδητοποίησα ... ;) ότι δεν αναρτώ συχνά posts με ταινίες που βλέπω στο cinema.. οπότε καιρός να αρχίσει να γίνεται κ αυτό!! Καλή Κυριακή!

Δήμητρα είπε...

Καλησπέρα...Ο κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων είναι για όλους μας...Αγγίζει όλους μας αφορά όλους μας,γιατί ταυτόχρονα (πώς γίνεται;; ) είμαστε όλοι ρατσιστές και όλοι κοινωνικά περιθωριοποιημενοι σε κάποιον τομέα της ζωής μας....Ακόμα και σε ένα απλό ανέβασμα των φρυδιών επιδεικτικά και ειρωνικά μπροστά σε έναν άνθρωπο που απλά δεν ξέρει κάτι καλά όσο εμείς...
Έθιξες ωραίο θέμα,και ταινία που μπήκε στο πλάνο να την δώ.Σμουατς...

anepidoti είπε...

μου κίνησες το ενδιαφέρον κι ο σων πεν λατρεμένος
(και λίγο κους κους...ποτέ δεν ξεπέρασε το φτύσιμο η μαντόνα...).
υπ' όψιν φιλενάς!

museum είπε...

Καλή σου μέρα! Πρωτότυπο το θέμα σου, μου αρέσει πολύ και ο Sean Penn σαν ηθοποιός θα την έβλεπα ευχάριστα την ταινία. Συμφωνώ ασφαλώς ότι δεν πρέπει να επηρεάζει η ιδιωτική ζωή του καθενός σε σχέση με του δουλειά του. Το θέμα των ομοφυλοφίλων είναι ένα ζήτημα βέβαια και αλλά ακραία όπως είναι οι .. γάμοι μεταξύ τους, που προσωπικά είμαι αναφανδόν αντίθετος, σαν Ορθόδοξος που είμαι.

Θα μου επιτρέψεις να σου εκφράσω πως μακάρι να έχουμε λύσει ή τουλάχιστον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα περισσότερα βασικά και ουσιαστικά ζητήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους (φτώχεια, πείνα, πόλεμοι, γενοκτονίες, εκμετάλλευση των ανθρώπων, τρομακτικές κοινωνικές ανισότητες, αδιαφορία για τα ΑΜΕΑ, εγωκεντρισμός και άλλα μύρια) και ας μείνει μόνο αυτό με τους ομοφυλόφιλους να μας απασχολεί για να το λύσουμε.

Να είσαι καλά.

tovenito είπε...

στο θέμα δικαιωμάτων δεν χωράνε προτεραιότητες. την ευτυχία όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας δεν μπορεί να του την στερεί κανένας. και αδυνατώ να αντιληθφώ πώς μπορεί κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται πρώτα ως χριστιανός και μετά ως άνθρωπος και να πρεσβεύει ταυτόχρονα το
αγαπάτε αλλήλους αλλά και οφθαλμός αντί οφθαλμού..

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Στη διαφορετικότητα δεν υπάρχουν όρια. Στη μεθόριό της θα πρέπει να υπάρχει ο σεβασμός από όλους. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα να λυθούν. Ας μη σταθούμε κι ας μη αποπροσανατολίσουμε τη σκέψη με ελπίδα γι' αυτήν. Η διαφορετιότητα είναι εδώ, δίπλα μας κι ενδεχομένως μέσα στο σπίτι μας. Η αποδοχή της έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
Καλημέρα καλή μου.

Meropi είπε...

Καλή σου μέρα μικρή μου.
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου και ο Σων Πεν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς.
Εδώ στην Ελλάδα βλέπω από καιρό πολλούς ομοφυλόφιλους πολιτικούς να κάνουν καριέρα, χωρίς όμως να γίνεται ανοικτά λόγος για την ομοφυλοφιλία τους. Έτσι και γίνει ανοικτά λόγος, πάει η καριέρα.... Τόση υποκρισία

Roadartist είπε...

@ Δήμητρα : Πολύ σωστή η σκέψη σου, είμαστε ρατσιστές και εθελοτυφλούμε στα δικαιώματα του διπλανού μας.. καταδικάζοντας τον πολλές φορές εμείς οι ίδιοι.. Δεν θα υπήρχε ομορφότερο πράγμα από το να σέβεσαι τον διπλανό σου και την προσωπικότητα του. Στην τελική ποιος είναι εκείνος που μπορεί να κρίνει τον άλλο? Ας κρίνει πρώτα τον εαυτό του.. Η υπεροψία και η ειρωνεία είναι από τα πιο αντιπαθητικά χαρακτηριστικά της εποχής μας..

Roadartist είπε...

@ anepidoti : ο σον πεν όντως είναι θεός!! Τον πάω πολύ και ως ηθοποιό, αλλά και για τον ακτιβισμό του.. Καλημέρα!!!

tuco είπε...

" η ελπίδα πάντα μισούσε το χώμα..."
αμέσως μου ήρθε αυτό το αγαπημένο στιχάκι, όταν διάβασα το ποστάκι.

Η διαφορετικότητα είναι ελπίδα...

ΥΓ. Επιτέλους, είμαι στην πρώτη δεκέδα των σχολίων...

Φιλιά Αρτιστάκι !!!!!!!!!!

Roadartist είπε...

@ museum : Σωστά, ο σεβασμός προς τα "θέλω" του διπλανού σου θα έπρεπε να είναι δεδομένος σε μια αληθινά πολιτισμένη κοινωνία, όπου δε θα καθοδηγούνται συμπεριφορές και κρίσεις από θρησκείες αλλά από ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.
Άλλωστε τεράστια λάθη έχουνε γίνει ιστορικά εξαιτίας θρησκευτικών φανατισμών, όπως καταστροφή και λεηλασίες αρχαίων πολιτισμών, φανατικοί πόλεμοι και αυτά στο όνομα μιας θρησκείας.. Οξύμωρο!
Δε ξέρω πόσο νόημα έχει να αντιλογείς για θέματα θρησκείας.. αυτό κ αν θα ήταν οξύμωρο!
Η ταινία αφορά ακριβώς αυτές τις "κοινωνικές ανισότητες".

Roadartist είπε...

@ tovene592: Το σωστό αυτό είναι. Δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ πίσω στα πιο βασικά θέματα. Σεβασμός προς όλους.. αυτή θα έπρεπε να ήταν η αρχή της ελευθερίας.

Roadartist είπε...

@ ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ : Ίσως τα μεγαλύτερα προβλήματα να ξεκινούν από το μη σεβασμό στην διαφορετικότητα του διπλανού μας.. Σίγουρα η αποδοχή θα έπρεπε να είχε κατακτηθεί.., και να μη τη συζητάμε καν.. Καλημέρα.

Roadartist είπε...

@ Meropi : Καλημέρα Μερόπη, πόσο δίκιο έχεις για την υποκρισία.. πόσοι κρύβονται πίσω από το δήθεν ανδρισμό τους, δημιουργώντας μια ψεύτικη εικόνα και μάλιστα οι περισσότεροι είναι 'οικογενειάρχες'.. Σωστά λες για τους πολιτικούς..

Roadartist είπε...

@ tuco : Εμένα μου θύμισε έντονα η ταινία αυτό :
http://www.youtube.com/watch?v=Y4AItMg70kg&feature=related

Όντως tuco η διαφορετικότητα είναι ελπίδα...

Καλημέρα, φιλάκια!!

Ανώνυμος είπε...

παρόλο που ο σον πεν δεν μ' αρέσει καθόλου, την ταινία θέλω να τη δω. μου φαίνεται πολύ δυνατή. κλείνεις πολύ σωστά την ανάρτησή σου: χωρίς ελπίδα, δεν αξίζει να ζεις. θα προσθέσω και τα όνειρα. γιατί αξίζει να τα κυνηγάς. καλή κυριακή!

Ανώνυμος είπε...

ο ρατσισμός σε κάθε έκφανσή του είναι αποκρουστικότατη μορφή συμπεριφοράς και πρέπει να καταδικάζεται κυρίως μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.

Καλή σου μέρα,κούκλα!!

Belbo είπε...

Καλημέρα, ακούγεται ενδιαφέρον και πιθανά ένα oskar για τον πρωταγωνιστή, για εμάς πάντως μια ενδιαφέρουσα ταινία, φιλικά,

BLUEPRINTS είπε...

ελπίδα κι αποδοχή της διαφορετικότητας, δύσκολα και τα δύο στις μέρες μας όσο κι αν "δείχνουμε" όλο και καλύτερο πρόσωπο, απλά ελπίζουμε και προσπαθούμε...

venceremos είπε...

ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ
φιλια Κυριακάτικα

b|a|s|n\i/a είπε...

το να κρίνεται κάποιος για την σεξουαλικότητά του είναι από μόνο του και ακραία και τρομακτική κοινωνική ανισότητα. και η ταινία αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει. του αξιώματος ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είναι ΤΟΣΟ διαφορετικοί ΟΣΟ ίσοι.
ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος, θρησκείας, αρτιμέλειας.
και της ελπίδας ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που το κατανοούν και αγωνίζονται για αυτό. και όχι μόνο απλά να περάσει ευχάριστη η ώρα. καλημέρες!

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα, δύσκολες καταστάσεις. Χαρά στο κουράγιο αυτών που προσπαθούν να δικαιώσουν την ζωή τους. Και να θυμηθούμε ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ, έμεινε 2 χρόνια φυλακή για ανηθικότητα και καταστράφηκε η φήμη του. Φαντάσου να ζούσε σήμερα!
καλημέρα

eirini είπε...

Πρέπει να είναι πολύ καλή ταινία! Δεν την είδα...
Δεν μου αρέσει καθόλου ο ρατσισμός που υπάρχει στους ομοφυλόφιλους αλλά και σε κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Έχω φίλο κολλητό ομοφυλόφιλο και έχω δει ρατσιστικές αντιδράσεις που μ'έχουν αφήσει άναυδη!
Καλημέρα roadartist! Καλή Κυριακή να έχουμε! Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά υπέροχο μήνυμα και από την περιγραφή φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα η ταινία ... Τρεχάτος θα την δω.

Να 'σαι καλά βρε

Φιλιά και περιμένουμε και άλλες...

life_traveller είπε...

Συμφωνώ απόλυτα και τάσσομαι ύπερ της αλληλεγγυής και της ανοιχτής στήριξης κατ' αρχήν τέτοιων ταινίων... και μετά ιδεών και ίσως και αγώνων μια μέρα... ποιός ξέρει!

Roadartist είπε...

@ unclescrooge : Η ελπίδα αυτό κυριαρχεί ως μήνυμα στην ταινία. Γι'αυτό έχω επιλέξει και το αντίστοιχο κομμάτι που ακούγεται.. Είναι δυνατή..ιδιαίτερα στο τέλος..

Roadartist είπε...

@ nyxterino : Από τη καθημερινότητα φαίνονται όλα.. Είναι υπαρκτός και σήμερα όμως δυστυχώς! Καλησπέρα σου!!

Roadartist είπε...

@ Belbo : Αξίζει oscar στον Σον Πεν και γι'αυτή τη ταινία, άξιζε και σε προηγούμενες.. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα ταινία, γενικώς μου αρέσουν οι ταινίες που αφηγούνται βιογραφίες και με ιστορικά στοιχεία..

cinderella είπε...

Λοιπόν αυτή την ταινία πρέπει να τη δω. Να σαι καλά αρτιστάκι μου!!!

panagiota είπε...

Ετσι είναι!
Ο καθένας είναι αυτό που του έδωσε ο Δημιουργός.
Δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς οι κριτές.
Αρτιστούλα, δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα είμαστε υποκριτές σε τέτοια θέματα

museum είπε...

(μπορείς σε παρακαλώ να σβήσεις το προηγούμενο σχόλιο;)

Συμφωνώ στο σκέλος ότι η θρησκεία δεν πρέπει να καθοδηγεί τίποτα μόνο να καλεί ελεύθερους ανθρώπους αν θέλουν να την πλησιάσουν με τη διδασκαλία της που μιλάει για αγάπη, γενναιοδωρία, ανιδιοτέλεια και άλλα αγαθά. Ίσως θα λυνόταν το ζήτημα μία και καλή με έναν πιθανό διαχωρισμό της από το κράτος. Το ζήτημα της πίστης είναι ασφαλώς προσωπικό, αλλά μου κάνει εντύπωση η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που πιστεύουν στο Θεό. Είναι πράγματα θαυμαστό, σε μία εποχή που και η επιστήμη κάνει γοργά βήματα προόδου έως ‘θαύματα’ (Irwin Yalom: Θρησκεία και Ψυχιατρική, ο άθεος Yalom τα αναφέρει). Δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο να καθοδηγούμαστε από απόψεις που προβάλλουν ως κοινωνικά πρότυπα τους ομοφυλοφίλους και τους γάμους τους - αποτελεί διαβατήριο επιτυχίας ειδικά στην show biz, όποιος δηλαδή δεν είναι ομοφυλόφιλος , να υπολείπεται.

Ανώνυμος είπε...

μια ταινία με πολλά μηνύματα, καμιά φορά η τέχνη μας βοηθάει περισσότερο να κατανανοούμε και να ερμηνεύουμε..ίσως και να αφομοιώνουμε...
την καλησπέρα μου!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : έτσι όπως ακριβώς τα λες είναι, στα λόγια όλα εύκολα είναι, αλλά στη πράξη βρίσκεται η ουσία..

Roadartist είπε...

@ venceremos : Εστίασες στο ουσιαστικό σημείο της Ταινίας και έμεινες σε αυτό!! Φιλάκια!!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Μακάρι να δουν την ταινία ειδικά όσοι είναι ρατσιστές, άλλωστε ως γνωστόν όταν κάποιος με πείσμα πολεμάει κάτι υποτίθεται διαφορετικό από τον ίδιο, κάτι κρύβεται από πίσω πάντα. Αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, τότε δεν κολλάς σε 'τύπους', ούτε κρίνεις τις επιλογές του διπλανού σου, δεν σε αφορά. Μία ταινία που προβληματίζει, καλησπέρα!

Roadartist είπε...

@ sofia : Τόσα χρόνια πριν, ευτυχώς έχουνε αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι σημαντικά. Ο κοινωνικός ρατσισμός παραμένει. Έχοντας φίλους γκέι το βλέπω. Κρίμα και δύσκολο σίγουρα.

Roadartist είπε...

@ eirini : Είναι καλή, και ο Σον Πεν επίσης!! Κάθε φυσιολογικό άνθρωπο θα πρέπει να δυσανασχετεί ο ρατσισμός αυτός και μάλιστα να παίρνει και θέση απέναντι του. Άναυδη όπως το λες.. Λείπουν οι αρχές γι'αυτό.. να είσαι καλά!!

Roadartist είπε...

@ Odiporos : Και εσύ να είσαι καλά, λέω να το καθιερώσω και μόλις βλέπω κάποια καλή ταινία να κάνω σχετικό postaki! Αξίζει το κόπο ο κινηματογράφος είναι μια από τις πιο όμορφες μορφές τέχνης!! Και προσιτός σε όλους..Φιλάκια!

Roadartist είπε...

@ life_traveller : Βέβαια αξίζει, τέτοιες ταινίες σίγουρα μας 'ανοίγουν' τα μάτια, και από τις αντιδράσεις του καθένα απέναντι σε αυτές φαίνονται αρκετά για το χαρακτήρα του.. Ανακαλύπτεις μέσω αυτών πράγματα.. Ίσως όπως λες να αλλάζουν και τις ιδέες..

Roadartist είπε...

@ cinderella : Και έρχονται και άλλες!!! Αυτή η περίοδος έχει φοβερές ταινίες.. Ο "δρόμος της επανάστασης" κάπως με απογοήτευσε.. Πολύ κατάθλιψη βρε παιδί μου.. την περίμενα αλλιώς.

Roadartist είπε...

@ panagiota : Πολύ δίκιο έχεις Παναγιώτα.. Όλοι παιδιά του ίδιου ΘΕΟΥ είναι.. ποιος μπορεί να κρίνει το διπλανό του?... Όποιος το κάνει είναι...βλάκας ;)

Roadartist είπε...

@ museum : Σίγουρα το τι πιστεύει ο καθένας είναι προσωπικό ζήτημα.
Το θέμα είναι οι διδαχές να μην μένουν απλά λόγια και θεωρίες, αλλά να γίνονται πράξη.
Αν ίσχυε στην ουσία του και αληθινά αυτό που έγραψες ότι "η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν στο Θεό", τότε θα έπρεπε να ζούσαμε σε μια κοινωνία που θα κυριαρχούσε συντριπτικά η αγάπη και ο σεβασμός στον διπλανό μας.. Δεν νομίζω να γίνεται αυτό, αντίθετα κυριαρχεί η υποκρισία. Και φυσικά ακόμη και σήμερα υπάρχει δυστυχώς ο ρατσισμός προς τους διαφορετικούς από εμάς..
Αυτά πιστεύω πως είναι αυτονόητα για ένα άνθρωπο ορθά σκεπτόμενο και με ανοικτή τη καρδιά του. Τα υπόλοιπα και οι υπεραναλύσεις νομίζω πως αποπροσανατολίζουν δυστυχώς..

Roadartist είπε...

@ monaxikoasteri : Η τέχνη πάντα περνάει μηνύματα.. Όπως και στο θέατρο, έτσι και στο σινεμά, μπορεί ένα έργο να σου μεταφέρει απίστευτες ιδέες και αξίες.. Μας βοηθάει να βλέπουμε και το πως μπορεί να αισθάνονται άνθρωποι διαφορετικοί από εμάς..

rain είπε...

Αχα αυτή τη φορά μ'έπιασες που ήδη προγραμμάτιζα να την δω! Οντως πρέπει να είναι φοβερή!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα

quartier libre είπε...

@
την Τετάρτη 1 Νοέμβρη του 06

http://bougepas.blogspot.com/2006_11_01_archive.html

η Αγία Διαφορετικότητα
σε εικόνα :)

ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε...

Η διαφορετικότητα είναι κατι το απόλυτα φυσιολογικό στους ανθρώπους. Αν δεν ήμασταν τόσο διαφορετικοί θα ήμασταν ρομπότ όχι άνθρωποι...

b|a|s|n\i/a είπε...

αγαπητέ museum (και αν μου επιτρέπει και η roadartist) σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο η show biz δεν αποτελεί κοινωνικό πρότυπο, για τον απλό λόγο που τον αναφέρει και η λέξη. είναι ένα σόου.
η λέξη γάμος, σαν λέξη στην προκειμένη, είναι ατυχής. το να έχουν το δικαίωμα όμως άνθρωποι του ίδιου φύλου να κατοχυρώνονται νομικά όταν αποφασίσουν να συμβιώσουν είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του ανθρώπου. θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. μα σε γενικές γραμμές τα πάντα είναι θέμα ισορροπιών. όσο καθοδηγούμαστε από κοινωνικά πρότυπα ομοφυλόφιλων στην σόου μπιζ άλλο τόσο καθοδηγούμαστε από κοινωνικά πρότυπα ετεροφυλόφιλων στην σόου μπιζ άλλο τόσο καθοδηγούμαστε από κοινωνικά πρότυπα εκπροσώπων του θεού με πανάκριβα αμάξια και περιουσίες που δεν υπολογίζονται. καλό βράδυ!

Μαριλένα είπε...

πόσο δικιο έχει..
"χωρίς ελπίδα, δεν αξιζει να ζεις"

ενδιαφέρουσα αναρτηση καλλιτεχνιδα μου.

φιλιά και καλη βδομαδα :)

Roadartist είπε...

@ rain : Να είσαι καλά ταξιδιάρα, επίσης καλή εβδομάδα!!

Roadartist είπε...

@ quartier libre : Τέλεια φωτο! Καλή εβδομάδα!


@ ο δυσλεξικός δάσκαλος : Σωστά δεν αντιλέγω καθόλου. Να σαι καλά!


@ b|a|s|n\i/a : Καλό βραδάκι basnia!


@ Μαριλένα : Πολύ δίκιο έχει.. Καλή εβδομάδα!

Dimitra Andritsiou είπε...

Σπουδαία μου φαίνεται η ταινία ειδικά αφού παίζει ο Σων Πεν! Αν φτάσει στη Λάρισα, σίγουρα θα τη δω στο σινεμά. Αλλιώς ας είναι καλά το Ίντερνετ.
Απ' ότι καταλαβαίνω ο Μίλκ (που με λύπη δηλώνω ότι δεν τον ήξερα) πρέπει να ήταν σπουδαία προσωπικότητα. Τα λόγια που παραθέτεις στο τέλος είναι εξαιρετικά.
Αλήθεια, γιατί τον σκότωσαν; Εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων;
Καλή βδομάδα, Roadartist

YΓ1: Να συνεχίσεις τις αναρτήσεις για ταινίες οπωσδήποτε (πως αλλιώς θα μαθαίνω για ταινίες που μόνο στα όνειρά μου θα δω - μια που εδώ φτάνουν κάτι χαζοαμερικανιές;)

ΥΓ2: Μου αρέσει που κανένα μας δεν ενοχλεί η προσωπική ζωή του άλλου αλλά... υπάρχει πάντα ένα αλλά!
Γενικά πάντως δεν είμαστε ρατσιστές! Όχι καθόλου! Τι είναι αυτό; Οι Έλληνες ρατσιστές; τς τς τς

ritsmas είπε...

Ρεσιταλ Σον Πεν, όπως πάντα. Και τα μηνύματα της ταινίας πέφτουν βροχή σε εποχές που όλοι τα χρειάζονται και σε εποχές που η ελπίδα δεν βρίσκει γωνιά για ν' ακουμπήσει. Ο σεβασμός απέναντι στον άλλο θα πρέπει νάναι το ζητούμενο στον 21ο αιώνα. Αλλά νομίζω ότι ελάχιστες πιθανότητες έχει να επιβιώσει κι αυτός, όπως και όλοι όσοι διαθέτουν αξίες και αισθήματα λίγο πάνω από τον μέσο όρο.
ριτς

roadartist είπε...

@ ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ : Και μόνο που υπήρξε ο πρώτος που είχε το θάρρος να είναι αληθινός και να αγωνιστεί για τα πιστεύω του..τον καθιστούν σίγουρα έναν ακτιβιστή που έχει μείνει στην ιστορία..
Δολοφονήθηκε, 11 μήνες μετά την εκλογή του, από τον πολιτικό του αντίπαλο, Νταν Χουάιτ.. Προφανώς λόγο φθόνου..για την ήττα του..

ΥΓ 1 Οκ θα συνεχίσω :)

ΥΓ 2 Ναι αυτό σίγουρα.. Δεν είμαστε , αλλά.. αυτό το αλλά.. πάντα μπαίνει στη μέση..

Σε ευχαριστώ!

roadartist είπε...

@ ritsmas : Ακριβώς έτσι.. σε εποχές που η ελπίδα φαντάζει τόσο δύσκολη και τόσο μακρινή..
Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου..ο σεβασμός τείνει να εκλείψει, αντί να γίνει τρόπος ζωής. Τα πιο αυτονόητα πράγματα έχουνε γίνει πλέον τόσο δύσκολα.. Καλή σου μέρα..

Flora είπε...

Με ενδιαφέρει η ταινία. Άκουγα προχτές τον Πέτρο Κουμπλή που την παρουσίαζε στον Δίεση και είπα μέσα μου: Θα τη δω. Μπαίνω (μετά από χίλια χρόνια... χιχι) στο ιστολόγιό σου και βλέπω τσουπ πάλι αυτή την ταινία. Ε, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να πάω. Αφού το προτείνει η ROAD... εννοείται πως θα πάω...

Είναι η πρώτη μέρα σήμερα που μπαίνω στο δίκτυο από το σπίτι μου!!! Ελπίζω να γίνει καλά το υπολογιστάκι μου... να τα λέμε.
Χάρηκα, όμως, πολύ που πέρασα από δω έστω και για λίγο.

Καλή χρονιά, δεν είπαμε, ε;
Πολλές ευχές λοιπόν, φίλη μου!

mahler76 είπε...

είναι στο πρόγραμμα να την δώ. Επιτέλους και κάτι καλό απο το Χόλιγουντ.
Πολύ καλό βράδυ.

kostasst είπε...

Φοβάμαι ότι θα είμαι εκτός κλίματος... Είδα το τρέιλερ, διάβασα για την ταινία και δεν θέλω να τη δω! Βαρέθηκα όλες αυτές τις "αμερικανιές" με τους υποψήφιους που παλεύουν για κάθε ζήτημα, προσωποποιώντας τους κοινωνικούς αγώνες και τελικά αφαιρώντας την ουσία τους. Θυμηθείτε πόσες ταινίες "based on a true story" ή καθαρής μυθοπλασίας έχουν κυκλοφορήσει με υποψήφιους βουλευτές, κυβερνήτες, γερουσιαστές κλπ...
Και μετά σκεφτείτε με πόσο διαφορετικό τρόπο προσεγγίζει όλα αυτά τα θέματα ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Η πολιτική του αμερικανικού κινηματογράφου μου θυμίζει την "πολιτική" των ελληνικών free press, όπου όλα γίνονται μια σαλάτα κι όλοι δικοί μας είναι... Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που έχουν μιλήσει για τον κοινωνικό αποκλαισμό με πιο ουσιαστικό τρόπο...
Το μήνυμα της κάθε "αμερικανιάς" είναι σαφές: Αυτό που μετράει είναι το ξεχωριστό πρόσωπο που θα βγει μπροστά και στο οποίο αποδίδονται μυθικές ιδιότητες. Εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να βλέπουμε την επανάσταση από τον ...καναπέ μας!
Αν είδατε το "Κύμα" ή το "Σύνδρομο Μπάαντερ Μαϊνχοφ" θα καταλάβετε ποιό κοινωνικό μήνυμα και ποιά στάση περιμένω από τον κινηματογράφο...

Roadartist είπε...

@ Flora : Καλημέρα Φλώρα, ελπίζω να βάλεις σύντομα ίντερνετ γιατί μου έλειψες!!! Η ταινία έχει μηνύματα να μεταδώσει που απ'ότι φαίνεται ακόμη και σήμερα κάποιους τους σοκάρουν.. Για ιστορικούς λόγους κ για την ερμηνεία του Σον Πεν αξίζει να τη δεις. Φιλάκια και να μη χάνεσαι οκ?? Καλή χρονιά!

Roadartist είπε...

@ mahler76 : Είναι μια από τις πολύ καλές ταινίες της χρονιάς, κ ας είναι από το Χόλιγουντ! Καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

@ kostasst : Καταρχήν δεν σε ανάγκασε κανένας να τη δεις, όπως σε κάθε μορφή τέχνης, έτσι και στον κινηματογράφο, ο καθένας μπορεί να έχει διαφωνίες. Δεν γίνεται να έχουμε ίδιες απόψεις όλοι μας.

Από την άλλη, διαφωνώ ότι μια εμπορική ταινία δεν μπορεί να είναι και αρκετά καλή, και με καλές ερμηνείες, αλλά και με μηνύματα!
Αυτό το ισοπέδωμα ποτέ δεν το ακολούθησα και δεν με εκφράζει προσωπικά.
Επίσης αυτό φυσικά δεν αναιρεί ότι λατρεύω τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το Κύμα σίγουρα ήταν από μια από τις πολύ καλές ταινίες της χρονιάς, τη λάτρεψα..
Όπως όμως έχω δει και ευρωπαϊκές ταινίες βραβευμένες, όπως πρόσφατα το βοσνιακό "Χιόνι", που προσωπικά δεν νομίζω πως πρόκειται για αριστούργημα..
Καλό είναι να είμαστε ανοικτοί προς όλα και να μην βάζουμε ταμπέλες.
Αρκετά μου άρεσε και το "The Curious Case of Benjamin Button", δεν πρέπει να το αναφέρω?
Ο κινηματογράφος είναι ένας και τα μηνύματα του ενιαία. Μόνο καλό μας κάνει να είμαστε ανοικτοί. Και μονάχα τότε έχουμε σωστή κρίση. Απορρίπτοντας ταινίες απλά από το trailer δεν είναι ότι καλύτερο.

kostasst είπε...

Εννοείται πως δεν απορρίπτω το σύνολο του αμερικανικού κινηματογράφου (λατρεύω πολλούς αμερικανούς σκηνοθέτες) ούτε θεωρώ κάθε τι ευρωπαϊκό καλό (έχω δει απελπιστικά κακές ταινίες).
Η κρίτικη μου είναι απέναντι σε αυτό που αποκαλώ "αμερικανιά" και σε μια "σχολή" ή σειρά ταινιών με ήρωες που συνήθως στο τέλος:
α.Τους δολοφονούν
β.Συμβιβάζονται και γίνονται αγνώριστοι
γ.Βγάζουν ένα λόγο διάρκειας 5' λεπτών για τα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας.
Τη συγκεκριμένη ταινία δεν έχω τη διάθεση να τη δω γιατί με βάση τα όσα διάβασα (και όχι μόνον από το τρέιλερ) θεωρώ πως δεν έχει αν μου τίποτα καινούργιο.
Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα γούστου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάζεις για το το τι αρέσει στον καθένα.
Απλώς με βάση τα όσα έχω δει στο blog σου θα περιμένα μια λιγότερο συμβατική θεώρηση...
(Τα όσα γράφεις έρχονται σε σαφή αντίθεση με όλο αυτό το αμερικανικό "Κιτς", που στοχεύει στη συγκίνησ και όχι στην κριτική σκέψη)

Roadartist είπε...

@ kostasst : Κώστα το "milk" ήδη παίζεται στον Δαναό, ο οποίος υποτίθεται ότι ξεχωρίζει για τις επιλογές του, αν κάτι σου λέει αυτό..
Φυσικά και θα συνεχίσω να γράφω για ότι μου αρέσει και με εκφράζει δίχως ειλικρινά να με αποθαρρύνει η άποψη καθενός. Ούτε ποτέ έγραψα κάτι τόσο για θέατρο ή για το σινεμά που δε μου άρεσε.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως πρόκειται για μια καλή ταινία, που ξεχωρίζει σε σχέση με όσες έχουνε βγει τούτη τη περίοδο. Φυσικά όλα είναι θέμα γούστου. Αυτή η ταινία στοχεύει κατά τη ταπεινή μου άποψη όχι μόνο στο συναίσθημα (σημαντικό κ αυτό) αλλά και κυρίως στη κριτική σκέψη.

geokalp είπε...

λοιπόν, πριν λίγη ώρα τη στάμπαρα κι εγώ αυτή τη ταινία!
επίσης, και την άλλη με τον Πιτ που ανέβασες!
μάλλον μας αρέσουν τα ίδια πράγματα ;)

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα κλέψεις τη δουλειά από τους σινε-κριτικούς!!

Roadartist είπε...

@ geokalp : Αντε δες τες να μας πεις και εσύ τη γνώμη σου!!!! Για να δούμε αν όντως μας αρέσουν τα ίδια!! λες?? :)

Κώστας είπε...

Αυτό το έργο με συγκλόνισε. Δεν μπορώ να του βρω κανένα ψεγάδι, το συνιστώ σε κάθε άνθρωπο που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και σκεπτόμενο.

roadartist είπε...

@ Κώστας : Καλησπέρα, σκεπτόμενο σίγουρα Κώστα! Να είσαι καλά!

Related Posts with Thumbnails