pollution
police
media
sale ends today
camera & girl
queen_bloody
Οι διοργανωτές της έκθεσης τοποθετούν τα έργα στο ιστορικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό και αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (περ. 1880-αρχές 20ου αιώνα).
Ο βασικός στόχος της έκθεσης είναι να επισημάνει την επίδραση της Γαλλικής Belle Epoque στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο.
Άνδρας Έφιππος με φόντο την Ακρόπολη, Αθήνα, c.1900, Αρχείο Μπενάκη
Στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης συνεισφέρουν με σπάνιο αρχειακό υλικό φορείς όπως το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, η συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank, την ιδιωτική συλλογή του κ. Π. Βέργου και άλλοι συλλέκτες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Μουσείο Ηρακλειδών υπάρχει μια εξαιρετική μόνιμη συλλογή με αντιπροσωπευτικά χαρακτικά του Ολλανδού καλλιτέχνη M. C. Escher, την οποία αξίζει επίσης να δείτε…
Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζονται κάποια έργα του Henri de Toulouse-Lautrec :
Αξίζουν την επίσκεψη σας:
Η ζωή του Toulouse-Lautrec
Ιστοσελίδα του Toulouse-Lautrec
Μουσείο Ηρακλειδών
HERAKLEIDON - EXPERIENCE IN VISUAL ARTS
Ηρακλειδών 16, Θησείο, 210-3461981. Μόνιμη συλλογή με αντιπροσωπευτικά χαρακτικά του Ολλανδού καλλιτέχνη M. C. Escher και του ηγέτη της op art V. Vasarely.
Μέχρι 4/5 περιοδική έκθεση με τίτλο "Ο Toulouse-Lautrec και η Belle Epoque στο Παρίσι και την Αθήνα". Τρ.-Σάβ. 1-9 μ.μ. Κυρ. 11 π.μ.-7 μ.μ. Εισιτ. € 6, μαθητές-φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών € 4, παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.
Σαν σήμερα πέθανε η Μελίνα Μερκούρη.
Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν αναλυτικά στοιχεία για τη ζωή, τη φιλμογραφία και τη δισκογραφία της, ας κάνουνε κλικ εδώ .
Η διεθνής ακτινοβολία της Μελίνας και οι επαφές που είχε αναπτύξει με κορυφαίους παράγοντες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής, έγιναν αφορμή για να βγει η Ελλάδα από το περιθώριο. Η Μελίνα υπήρξε πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού.
Η θητεία της ως υπουργός Πολιτισμού, της έδωσε το έναυσμα για να κάνει μια σειρά σημαντικών κινήσεων στο τομέα αυτό. Ξεκίνησε εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία σήμερα βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου, δημιούργησε το θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (γνωστά ως ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία, αλλά καταβεβλημένη από τη πολύχρονη μάχη με το καρκίνο άφησε τη τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1994.
Σε προηγούμενη ανάρτηση του blog, έχει γίνει αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων. Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο που παρατίθεται με τη συνομιλία της Μελίνας με το Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Δείτε το πάθος της. Νομίζω οτι σήμερα αυτός ο δυναμισμός λείπει περισσότερο απο ποτέ.
Τα λόγια της ακόμα σε συγκλονίζουν...
«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ.»
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ??»
Μετά το θάνατό της, συνεχιστής του έργου της υπήρξε ο σύζυγος της Ζυλ Ντασέν, ο οποίος ίδρυσε το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με σκοπό μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών την προβολή των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την αποπεράτωση του Μουσείου της Ακρόπολης και ο συντονισμός κινήσεων για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σήμερα, όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες, με επικεφαλής τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, πιέζουν για την απόδοσή τους.
Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα κρατηθεί κενός χώρος για τη μέρα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο σπίτι τους.
Η Μελίνα έλεγε: «…ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».
"Τα παιδιά του Πειραιά" (Μερκούρη Μελίνα, Μουσική/Στίχοι: Χατζιδάκις Μάνος)
Aξίζει και μια περιήγηση στο site του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη":
http://www.melinamercourifoundation.org.gr/