14 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τρίτος Άνθρωπος // The Third Man


O "Τρίτος άνθρωπος" σε σκηνοθεσία Κάρολ Ριντ, σενάριο Γκράχαμ Γκριν...
Μια πραγματικά αριστουργηματική ταινία...


Θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά (και μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες του βρετανικού μεταπολεμικού κινηματογράφου), που μπόρεσε να μεταφέρει υποδειγματικά στην οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν.  
Ευρηματική σκηνοθεσία, υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία και παραδειγματική αξιοποίηση των φυσικών ντεκόρ, για τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Ακόμη μια ανάλυση για την ταινία σίγουρα περισσεύει, αναζητήστε την και αφεθείτε να σας ταξιδέψει στο μυστήριο της...


Ερμηνείες καθηλωτικές, ονειρικό σύνολο...


Στιγμές καθώς έβλεπα την ταινία, έβγαζα το κινητό και φωτογράφιζα τις εικόνες της...
Είναι πραγματικά υποδειγματικές... Ένα υπέροχο φιλμ νουάρ...


Συναίσθημα


Μυστήριο


Αγωνία


Ομορφιά... Μελαγχολία... Νοσταλγία...

Με την εξαιρετική μουσική του Anton Karas


«Μην είσαι τόσο κατσούφης. Τελικά δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα. ‘Όπως λένε, στην Ιταλία για 30 χρόνια με τους Βοργίες είχαν πόλεμο, τρόμο, αιματοκύλισμα, αλλά έφτιαξαν τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, και την Αναγέννηση. Στην Ελβετία είχαν αδελφική αγάπη – είχαν 500 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης, και τι έφτιαξαν; Το ρολόι που κάνει κου-κου»



Υπόθεση: Ένας άνεργος συγγραφέας, φτάνει στη μεταπολεμική Βιέννη και τη βρίσκει χωρισμένη στα δύο από τους νικητές συμμάχους και πεινασμένη, καθώς υπάρχουν λίγες προμήθειες και η μαύρη αγορά ανθίζει. Φτάνει μετά την πρόσκληση ενός πρώην συμμαθητή και φίλου που του προσέφερε δουλειά. Μόλις φτάνει μαθαίνει πως εκείνος σκοτώθηκε σε ένα παράξενο τροχαίο. Μιλώντας, λοιπόν, με τους φίλους και τους συνεργάτες του παρατηρεί πως οι ιστορίες τους αντιφάσκουν. Κι αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια...

Παραγωγή: Βρετανική
Σκηνοθεσία: Κάρολ Ριντ
Πρωταγωνιστούν: Αλίντα Βάλι, Ορσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Τρέβορ Χάουαρντ

7 σχόλια:

Roadartist είπε...

Μια ανάρτηση για αυτή την καταπληκτική ταινία, και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αναρτήσεις για τις καλοκαιρινές ταξιδιωτικές εξορμήσεις. Καλή σας ημέρα :)))

To love life for what it is είπε...

Ω! Φαίνεται πολύ ωραία ταινία! Θα την ψάξω σήμερα κιόλας! Χαίρομαι που ενημέρωσες για αυτήν!

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα σου. Η Παρουσία σου είναι ανάλογη της υψηλής αισθητικής σου. Την χάρηκα. Ως ΣΙΝΕΦΙΛ λατρεύω το film noir μπορείς να το δεις. Υπέροχη η ταινία και την κρατάω ως πρόταση.
Καλή σου συνέχεια.

thinks είπε...

Τον Τρίτο άνθρωπο τον βλέπω επί 40 χρόνια. Συχνά. Καταπληκτική ταινία, και από τις καλύτερες δουλειές και του Τζόζεφ Κόττεν και του Όρσον Ουέλλες. Καταπληκτική φωτογραφία και η μουσική επένδυση με το όργανο zither συμπληρώνει το DNA της εμπειρίας. Μια φορά στην Βιέννη με ένα φίλο μου για επαγγελματικές συναντήσεις τον κουβάλησα και τον έβαλα στο Πράτερ (τον μύλο με τις καμπίνες) και μείναμε μ΄’εσα μέχρι να του διηγηθώ όλη την ταινία.

Χάρρυ Λάιμ: «Μην είσαι τόσο κατσούφης. Τελικά δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα. ‘Όπως λένε, στην Ιταλία για 30 χρόνια με τους Βοργίες είχαν πόλεμο, τρόμο, αιματοκύλισμα, αλλά έφτιαξαν τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, και την Αναγέννηση. Στην Ελβετία είχαν αδελφική αγάπη – είχαν 500 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης, και τι έφτιαξαν; Το ρολόι που κάνει κου-κου».

Roadartist είπε...

@ To love life for what it is : Aξίζει. Θα θυμηθείς ξανά τι σημαίνει "κινηματογράφος". Η τέχνη του κινηματογράφου, νομίζω θα σε καθηλώσει :)

Roadartist είπε...

@ Giannis Pit : Καλησπέρα Γιάννη. Αν είσαι λάτρης τέτοιων ταινιών τότε επιβάλλεται να τη δεις. Νομίζω ότι θα σου αρέσει πολύ, να τη δεις την ταινία.

Roadartist είπε...

@ thinks : Ήμουν βέβαιη ότι θα έγραφες ένα παρόμοιο σχόλιο. Καλύτερη η μετάφραση που ανέβασες στο σχόλιο, από την δική μου, θα επιλέξω να τη βάλω στην ανάρτηση. Ναι υπέροχη!!!! Αυτό ναι είναι "κινηματογράφος"...

Related Posts with Thumbnails