13 Ιουνίου 2013

ert no signal



Είχα ετοιμάσει να ανεβάσω άλλη ανάρτηση, όμως με όλα όσα συνέβησαν εχτές το βράδυ, προφανώς αναβλήθηκε. Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μόνο κάποιες σκέψεις. Να εκφράσω και από εδώ την αντίθεση μου για το χτεσινό φασιστικό, αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Για να είμαι ειλικρινής δε μπορώ να πιστέψω ότι αποφάσισαν έτσι ξαφνικά και σε λίγες ώρες να σταματήσουν κάποιες εκπομπές που ήταν από τις λίγες που άξιζαν στην τηλεόραση (Κεραίες της εποχής μας, Στα άκρα,  Εξάντας, Σημείο art, Η εποχή των εικόνων, Κόσμο της Μουσικής, Ανιχνεύσεις, το Ριμέηκ, το Μονόγραμμα κ.α.), το κλείσιμο των Μουσικών Συνόλων, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα, την εμβέλεια του δικτύου. Τυχαίνει να ήμουν ακροάτρια για χρόνια του Β’ και του Γ’ Προγράμματος…

Επίσης δε μπορώ να καταλάβω γιατί αποφασίστηκε η απαγόρευση της πρόσβασης στο ψηφιακό αρχείο (πραγματικό θησαυρό) της ΕΡΤ. Όλα αυτά θυμίζουν πρακτικές άλλων εποχών, που η Ελλάδα δεν πρέπει να ζήσει ξανά.  Εύχομαι και ελπίζω άμεσα να επιτραπεί η πρόσβαση στο αρχείο των εκπομπών, όπως και να ξαναρχίσει η μετάδοση. Πρόκειται για ένα ανόητο, επικίνδυνο λάθος. Η εξυγίανση ενός οργανισμού δεν γίνεται με το θάνατο του. Δυστυχώς ως κοινωνία κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, το οποίο έχουμε υψωμένο ανά πάσα στιγμή προς τον απέναντι μας για να προσάψουμε ευθύνες, δίχως να κάνουμε εμείς πρώτοι την αυτοκριτική μας. Όσον αφορά την τηλεόραση, κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει ήδη πεθάνει. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ απλώς την αποτελείωσαν.

Αισθάνομαι πως σταδιακά λιγοστεύουν οι επιλογές μας, ότι πλέον μας απομένει μονάχα το ίντερνετ. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον αυτό το μέσο, όπως μπορεί ο καθένας, για να παραχθούν αξιόλογα πράγματα και να διαδοθεί ότι αξίζει. Πρέπει να στραφεί περισσότερος κόσμος για την ενημέρωση του πλέον στο διαδίκτυο. Ας αντισταθεί ο καθένας μας με όποιον τρόπο μπορεί στο σκοταδισμό που επιβάλλεται, με στροφή σε όλα όσα προσπαθούν να μας στερήσουν.

Ας ενδυναμώσουμε οτιδήποτε αξίζει να υπάρχει. Ας συνειδητοποιήσουμε το δυναμικό ρόλο που πρέπει να αντιπροβάλλει πλέον το διαδίκτυο. Υπάρχει ένα κενό που συνεχώς μεγαλώνει. Ελπίζω η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να γίνει μια ευκαιρία και για τους ανθρώπους των ΜΜΕ, ν’ αναλογιστούν τα λάθη τους και να πράξουν όπως πρέπει για να αλλάξουν κάποιες καταστάσεις. 

41 σχόλια:

mahler76 είπε...

Μαίρη μου ακούγοντας την μετάδοση της ΕΡΤ ψηφιακά πριν λίγες ώρες έλεγαν οι άνθρωποι πως τους είχαν κόψει τα τηλέφωνα και το ίντερνετ. Απαράδεκτες πρακτικές ενός χουντικού καθεστώτος.

treno fantasma είπε...

Pragmatika exei xathei kathe logiki apo auti ti xwra. Etsi!

ξωτικό είπε...

Η δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι πολύ περισσότερα απο απλώς 2.656 εργαζόμενοι γι αυτό και υπάρχει σε όλες τις χώρες ....
Στην ζυγαριά με τα λάθη και τα κέρδη απο την λειτουργία της ο πολιτισμός έχει "ειδικό βάρος" καθώς και η εμβέλεια για τις απομακρυσμένες περιοχές που κάνει απαράδεκτη την σιωπή επ'αόριστον με τόσο συνοπτικές διαδικασίες.....
Δυστυχώς μάλλον μόνο αυτού του είδους η τηλεόραση πεθαίνει ,τα δήθεν "εμπορικά" σκουπίδια καλά κρατούν....

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

Καλημέρα roadartist μου!
Είμαι στεναχωρημένος μ'όλη αυτή την ιστορία. Μα και περίεργος για το πού θα καταλήξει...

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές.

Hfaistiwnas είπε...

Άσε και ακόμη να το πιστέψω!
Είναι αδιανόητο!
Καλημέρα...

Μ είπε...

Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας...
Όσοι ενδιαφέρονται για παραστάσεις από το θέατρο της Δευτέρας, ας περάσουν από το blog μου:
http://theatrofili.blogspot.gr

BLUEPRINTS είπε...

πρακτικές και τακτικές άλλων εποχών, πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη κίνηση θα αφορά και στον έλεγχο και λογοκρισία και του διαδικτύου, τίποτα δεν θα μου κάνει εντύπωση πλέον, πρέπει να παραμείνουμε σε συνεχή επαγρύπνηση, είναι επικύνδινοι

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Απαράδεκτα πράγματα. Η ΕΡΤ με τους θησαυρούς της είναι πηγή ζωής.

logia είπε...

καθ' οδον για την ΕΡΤ όλοι...

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.
ΑΠΑΞΙΩΣΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ / ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.
ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ, ΑΠΛΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑΙ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ...

theatre είπε...

Το αρχείο της ΕΡΤ = όλος ο πολιτισμός μας!!!!

Με ποιο δικαίωμα μας το απαγορευουν;;;;;;

thinks είπε...

Το κοινωνιολογικό φαινόμενο του διαδικτύου που ξεκίνησε τα τέλη του εικοστού αιώνα θα ακολουθήσει τον δρόμο του και θα αλλάξει τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει το αίσθημα ταυτότητας που έδινε ένας Εθνικός οργανισμός επικοινωνίας. Και όταν επιστρέψει κάποιος "άλλος" οργανισμός, το γεγονός ότι πέρασε στιγμή που τον σιώπησαν και τον έσβησαν τόσο φασιστικά θα παραμείνει κηλίδα και φόβος.

Ίσως διαβλέπεις σωστά και το μέλλον να θέλει μια ταυτότητα όχι τόσο Εθνική όσο δι-ανθρώπινη, στο απρόσωπο και επιφανειακά ανεξέλεγκτο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι δικτατορικές μέθοδοι, τις οποίες επιτρέπουμε στους δικτάτορες να περάσουν, δίνουν στο διαδίκτυο το πρόσωπο κρησφύγετου αντί ενός νέου κόσμου.

koulpa είπε...

εχουν ξεφύγει roadartistaki μου.. η ατιμωρησία εκατονταετιών.. οι ασκήσεις πειραμάτων του δόγματος του σοκ.. τους έχει πίσει πιά.. ότι μπορούν να την γλυττώσουν με όλα.. και πολύ φοβάμαι πως έχουν δίκιο.. μετά από κάθε μεγάλη συμφορά.. τα σκουλίκια πάντα αναλαμβάνουν τα πράγματα.. ίσως έιναι φυσικό δε ξέρω..
κι εμένα μόνο της ερτ ήταν οι αγαπημενες μου εκπομπές.. αλλά δεν έφτασα να τις μνημονεύσω.. ίσως σε επόμενο ποστ..
την καλησπέρα μου.. κράτα γερά.. :) :)

Roadartist είπε...

@ mahler76 : και όλα αυτά δίχως καμία ενημερώση. Μα τι έχει αλλάξει πλέον σε αυτή τη χώρα; Από τις χειρότερες μορφές λογοκρισίας mahler!

Roadartist είπε...

@ Treno fantasma : δυστυχώς και είμαστε μόνο στην αρχή.

Roadartist είπε...

@ habilis : Σωστές απόψεις.

Roadartist είπε...

@ ξωτικό : Δεν τους νοιάζουν οι κάτοικοι της χώρας. To ότι θα μείνουν δίχως πρόσβαση στην ενημέρωση στα ακριτικά μέρη, είναι απλώς απολίτιστοι. Πίσω από όλο αυτό κρύβεται είτε απίστευτη βλακεία, είτε σκοπιμότητα.

Roadartist είπε...

@ Σεβάχ ο Θαλασσινός : Φοβάμαι πως πλέον έχουν πάψει να εκπλήσσουν την περιέργεια μου, τόσο αναμενόμενα βλακώδεις κινήσεις. Είναι ευθεία βολή στην μνήμη ενός λαού.

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : ακριβώς!

Roadartist είπε...

@ Μαργαρίτα : Δυστυχώς δεν γίνεται να μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Με καμία κίνηση πλέον. Έτσι φαίνεται. Αψυχολόγητες κινήσεις, σε ευχαριστούμε!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Μόνο ένας τυφλός δε το βλέπει αυτό blueprints, και δυστυχώς ακόμη υπάρχουν αρκετοί τυφλοί ΑΚΟΜΑ γύρω μας.

Roadartist είπε...

@ Ρουμπάκης Γιάννης : για να κατανοήσει κάποιος αυτή τη φράση που έγραψες, πέρα από τις ταμπέλες που έχει στο μυαλό του, πρέπει να έχει παιδεία. Πράγμα σπάνιο στον ελληνάρα.

Roadartist είπε...

@ logia : Την καλησπέρα μου.

Roadartist είπε...

@ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ : τεράστια λάθη. Ακούω τώρα την Κατερίνα Ζαχαροπούλου (παρουσιάστρια της Εποχής των Εικόνων) σωστή και εύστοχη.

Roadartist είπε...

@ theatre : Κανένα άλλο κανάλι δεν δείχνει πολιτιστικά προγράμματα. Και ποιος θα το κάνει, ιδιωτικά κανάλια;

Roadartist είπε...

@ thinks : Εξαιρετικό το σχόλιο και η σκέψη σου. Συμφωνώ απόλυτα. Σίγουρα ναι, το ίντερνετ δεν μπορεί
αντικαταστήσει το αίσθημα ταυτότητας που έδινε ένας Εθνικός οργανισμός επικοινωνίας. Aς σκεφτούμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι κάτοικοι των ακριτικών τόπων της χώρας έχουν μείνει με μαύρο στις οθόνες τους και δίχως καμία εκπομπή στο ράδιο, προφανώς θα ακούνε από Τουρκία / Αλβανία, από δίκτυα γειτονικών χωρών.

Πολύ κρίμα, η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Σαφέστατα πρόκειται για μια δικτατορική μέθοδο, και ίσως είναι μια εικόνα από το μέλλον.

Roadartist είπε...

@ koulpa : μόνο μια ενδεικτική αναφορά έκανα σε εκπομπές. Με τα όσα προβλήματα της, - που έπρεπε σίγουρα να διορθωνούν και γιατί δεν έγινε άραγε τόσα χρόνια; - είχε μερικές από τις καλύτερες, ενδιαφέροντες εκπομπές στην τηλεόραση και μια μεγάλη ιστορία. Έχουνε ξεφύγει.

koulpa είπε...

ax roadartistaki μου.. σκεφτόμουν τον τελευταίο μήνα να κανω ένα αφιαίρομα στις αγαπημένες μου εκπομπές.. διαχρονικά.. χρησιμοποιόντας τα λινκ και το αρχίο της ερτ.. αλλά ήθελε πολύ δουλειά.. και μια και δε νομίζω να ανδιέφερε κανέναν αλλο από μένα.. δεν έκατσα να το κάνω.. τώρα μάλλον είναι αργά.. :(
καλησπέρες :) :)

Roadartist είπε...

@ koulpa : σίγουρα θα ήθελα πολύ δουλειά, ειλικρινά δε ξέρω όμως αν θα ενδιέφερε λίγους ή πολλούς. Δεν πίστευα ποτέ τα μηχανηματάκια της agb και την πλασαρισμένη "τηλεθέαση" που μας σέρβιραν. Αν και όντως τους περισσότερους - δυστυχώς υποτίθεται και "μορφωμένους" ανθρώπους - τους έχουνε αποβλακώσει πλήρως.

Unknown είπε...

Καιρός να αλλάξουν όλα και πρώτα πρώτα
εμείς, όλοι μας.
Καλή συνέχεια στη ζωή.

Roadartist είπε...

@ Sailor : το θέμα είναι να αλλάξουμε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. Καλή συνέχεια.

Margo είπε...

Αυτό με το αρχείο δεν το κατάλαβα. Τι τους πείραζε να μείνει; Πόσο το κοστολογούν;;;;;
Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως μπορεί να χαθεί :-(

υ.γ. αν εξαιρέσω το διαδίκτυο όπου έχω πρόσβαση όπως όλοι μας σε κάποιες ειδήσεις δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Οι γονείς μου δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει και είναι φοβισμένοι. Από την άλλη στο αυτοκίνητο ακούω μια χαρά τρεις κρατικούς τούρκικους σταθμούς!!!!

Roadartist είπε...

@ Margo : πραγματικά και εμένα με ξεπερνάει. Το αρχείο της ΕΡΤ είναι ολόκληρη η ιστορική μας μνήμη. Κόστισε και μια περιουσία. Είναι απίστευτης πολιτιστικής αξίας. Και ανείκει στην ΕΡΤ.

Έχεις δίκιο στο υστερόγραφο. Δυστυχώς μια μικρή μερίδα του κόσμου ενημερώνεται από το διαδίκτυο. Οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα του τι συμβαίνει.
Τουρκικούς σταθμούς ε; Ωραία!!! :)

Αγγελικη Ν είπε...

Διδακτικό: πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι!
Παράλληλα η λάσπη έτοιμη... Τι μεθόδευση! Μάθημα δημοκρατίας!

Για μένα είναι πλήγμα, γιατί άκουγα ιντερνετικό ραδιόφωνο Κόσμος. Να ακούω λίγα Ελληνικά... Πάει και αυτό!

Να δούμε πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία...

To love life for what it is είπε...

Χμ... κάνουμε ένα λάθος. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πώς δηλαδή θα εξελιχθούν τα πράγματα χωρίς τη συμμετοχή μας. Και ξεχνάμε ότι όλοι εμείς, η δική μας πρωτοβουλία και δράση, διαμορφώνει το τι λαμβάνει χώρα. Ή, όπως συμβαίνει στη χώρα αυτή, η δική μας αδράνεια. Ας μην αναρωτιόμαστε τι θα γίνει. Η σωστή στάση είναι, θεωρώ: "Και τώρα τι κάνουμε;" ; Προτάσεις, κανείς;

Panos Konstantinidis είπε...

Οι ίδιοι που υποβάθμιζαν την ΕΡΤ τόσα χρόνια τώρα την κλείνουν δήθεν για "εξυγίανση". Αυτή είναι η κατάντια του νεοελληνικού κράτους. Και η νέα ραδιοτηλεόραση που λένε ότι θα ιδρύσουν θα έχει μέσα όλα τα λαμόγια της ΕΡΤ, όχι τους σκληρώς εργαζόμενους (αυτοί θα μείνουν στο δρόμο). Δυστυχώς έχει χαθεί κάθε ελπίδα να πάμε μπροστά. Δυστυχώς...

Roadartist είπε...

@ Αγγελικη Ν : Ακριβώς αυτό : Μάθημα δημοκρατίας! Ναι δεν έβαλα το Κόσμος, εννοείται. Πολύ καλός ξεχωριστός σταθμός... Θα τον προσθέσω. Τι να πρωτογράψεις τελικά, ήταν πολλά τα καλά, κ ας τα σνομπάρουν κάποιοι. Νομίζω πως δε θα τελειώσει καλά, αν συνεχίσουν με τέτοιες τακτικές.

Roadartist είπε...

@ To love life for what it is : Αυτό είναι το θέμα ότι αντί να κοιτάξουν πως να αλλάξει η ΕΡΤ και πως να διορθωθούν τα στραβά, την κλείσανε.
Μακάρι να είχανε την θέληση να την αναμορφώσουν με αξιοκρατία. Τόση ιστορία δεν την καταργείς τόσο απλά.
Νομίζω πως πρέπει ο καθένας να κάνει ότι μπορεί, ότι περνάει από το χέρι του.
Προσωπικά το προσπαθώ, ακόμη κ από αυτό εδώ το μικρό βήμα, εδώ και 6 συνεχόμενα χρόνια, μα πολύ πάθος, δίχως σταματητό.

Roadartist είπε...

@ Panos Konstantinidis : Συμφωνώ απολύτως! Είναι οφθαλμοφανές. Με αυτό τον τρόπο χάνεται "κάθε ελπίδα να πάμε μπροστά."

H.Constantinos είπε...

Το πιστεύω πραγματικά ότι το internet είναι ότι έχει απομείνει, και ευτυχώς είναι αρκετό.

Η τηλεόραση δεν μου είναι τόσο θέμα, στο ραδιόφωνο όμως ο Kosmos 93.6 μου λείπει. Βέβαια πολύ λιγότερο απ'ότι θα έλειπε στο παρελθόν.
Τώρα τελευταία η κατάσταση ο Κολλητός του Κολλητού, Ω! Κολλητέ είχε παραγίνει. 20λεπτες τηλεφωνικές συνεντεύξεις θεατράνθρωπων και μουσικών που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους και μάλιστα σε ένα μουσικό ραδιόφωνο, που το μόνο που κατάφερνε ήταν να στέλνει κόσμο στον Εν Λευκώ 8.77.
Συνεχόμενα σποτάκια γιά παραστάσεις που ο συνολικός τζίρος τους δεν θα έφθανε ούτε γιά 20sec διαφήμισης.
Ελεος...

Είναι δυστυχώς πολύ λεπτή η γραμμή που χωρίζει την προώθηση της ποιότητας και του πολιτισμού από την προώθηση του κολλητού.

Αυτή είναι η ΕΡΤ όμως, και λέω είναι γιατί οπωσδήποτε θα επανέλθει, και θα είναι και πάλι όπως ήταν. Με τα λεφτά μας.

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Kωνσταντίνε μου το ίντερνετ είναι αρκετό για σένα και για μένα, για όσους ενημερώνονται από αυτό (και για όσο ακόμη πλέον).

Προσωπικά έχω βγάλει ήδη την πρίζα από την τηλεόραση στο σπίτι μου πάνω από ένα χρόνο. Δεν μπορείς όμως να μη σκεφτείς τη μητέρα σου, τη μητέρα μου, τη γιαγιά, τον κάτοικο ενός ακριτικού νησιού κλπ, για αυτούς η τηλεόραση είναι το μόνο μέσο από το οποίο ενημερώνονται. Επίσης, κακά τα ψέματα όσες φορές ξεχώριζα κάποια εκπομπή / συζήτηση για να παρακολουθήσω ήταν από την ΕΡΤ και την έψαχνα και την έβλεπα online.
Με τα όποια προβλήματα του Δευτέρου, του Τρίτου, του Kosmos ήταν από τις πιο καλές επιλογές. Ήδη μου λείπουν εκπομπές και φωνές. Μόνο εκεί θα άκουγες συνεντεύξεις συγγραφέων, ανθρώπους των γραμμάτων κ των τεχνών. Στην ΕΡΤ έχω ακούσει τις πιο αξιόλογες συζητήσεις στην τηλεόραση.

Επίσης μην παραβλέπουμε ότι θίγεται η δημοκρατία μας από το τρόπο του αυταρχικού κλεισίματος της ΕΡΤ. Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο όλων.

Ως προς το τελευταίο, φοβάμαι ότι και κλειστή θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε!!! Τα λόγια περί του χαρατσιού στη ΔΕΗ (...εδώ γελάμε!) ήταν για όσους τρώνε κουτόχορτο. Φοβάμαι ότι είναι ακόμη αρκετοί δυστυχώς.

Related Posts with Thumbnails