16 Απριλίου 2011

Modern Times, 1936 Charlie Chaplin


Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε σαν σήμερα, 16 Απριλίου του 1889.
Θαυμάζω πολύ τον Τσάρλι Τσάπλιν.. Στο blog έχει παρουσιαστεί ήδη σχετικό αφιέρωμα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ας θυμηθούμε μια αριστουργηματική ταινία του. Τη Modern Times (1936), με τόσο επίκαιρα μηνύματα, όσο ποτέ!

Η δεύτερη ηχητική ταινία του Chaplin, σε μια εποχή όπου έχει ολοκληρώσει μία περιοδεία του σε όλον τον κόσμο, έχει αποκτήσει συνείδηση των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την βιομηχανοποιημένη Δύση και αποφασίζει ν' αφήσει τον χαρακτήρα του γνωστού Αλήτη που δημιούργησε το 1914 και τον κατέστησε διάσημο και αγαπητό απ' όλους, για να επιδοθεί σε μια ιδιοφυή και απολαυστική κριτική του σύγχρονου αστικού μηχανοποιημένου κόσμου. 

Ένθερμος υποστηρικτής της Αριστεράς, στάση που του στοίχισε, στρέφοντας για δεκαετίες το βλέμμα του FBI πάνω του, συνδυάζει σε αυτή την ταινία-σταθμό την καλλιτεχνική έκφραση με ένα δριμύτατο, σαρκαστικό πολιτικό κατηγορώ.


Η εναρκτήρια σκηνή με την εικόνα των εργαζομένων σε αντιπαραβολή με ένα κοπάδι προβάτων... (πραγματικά ευφυέστατη),



και της πτώσης του στο εσωτερικό της μηχανής με τα γιγάντια γρανάζια, προδίδουν το υποκριτικό και σκηνοθετικό του μεγαλείο, παράλληλα με τις ιδεολογικές του ανησυχίες, όπως αυτές εμποτίστηκαν βαθιά από τη μαρξιστική σκέψη.

Η ταινία αγγίζει θέματα που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα: φτώχεια, ανεργία, απεργίες και απεργοσπάστες, πολιτική αδιαλλαξία, οικονομικές ανισότητες, τυραννία των μηχανών, ναρκωτικά.

Έχοντας υποστεί την απάνθρωπη μεταχείριση των εργοδοτών στις μεγάλες βιομηχανίες, ο ήρωας καταλήγει να περιπλανιέται άνεργος και πεινασμένος.



Στο δρόμο συναντά μία φτωχή κοπέλα, την τελευταία του παρτενέρ επί της οθόνης, την οποία ερμηνεύει η σύντροφός του και στη ζωή, εκείνη την περίοδο, Paulette Goddard. Μαζί προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν και να ζήσουν την δική τους ρομαντική πλάνη, μακριά από έναν κόσμο δυστυχίας και αναταραχών. 

Η περιπλάνηση τους μέσα στην πόλη και οι απόπειρές τους να βρουν δουλειά, οδηγούν και τους δύο σε μία σειρά ξεκαρδιστικών, ωστόσο γλυκόπικρων περιπετειών. Η ένταση με την οποία ο Chaplin καταφέρνει να επικοινωνήσει σε συνεχή εναλλαγή, συναισθήματα χαράς αλλά και μελαγχολίας, σχετίζονται άμεσα με την επιδίωξή του να παρουσιαστεί στο κοινό περισσότερο «ώριμος».


Σταθμός στη καριέρα του ίδιου του Chaplin είναι η σκηνή, στην οποία εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά να μιλά και συγκεκριμένα να τραγουδά. Αμετανόητος πολέμιος του ομιλούντος σινεμά, ο Chaplin δίσταζε να εισάγει την αγαπημένη του περσόνα στη νέα αυτή εποχή του ηχητικά ενισχυμένου κινηματογράφου. Οι «Μοντέρνοι Καιροί» είναι μία ηχητική ταινία, αλλά όχι μία ταινία διαλόγων.

Συνέθεσε ένα ακουστικό κολάζ από τους ήχους της πόλης και των εργοστασίων, με ελάχιστες ηχογραφημένες ομιλίες και τηρώντας την χρήση των επεξηγηματικών καρτών ανάμεσα στις σκηνές.  

Η σεκάνς κατά την οποία ο Chaplin προσλαμβάνεται για να σφίγγει βίδες στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου, μπλέκεται στα γρανάζια ενός τεράστιου μηχανήματος και τελικά χάνει τόσο πολύ την ανθρώπινη υπόστασή του από τη δουλειά, ώστε τριγυρίζει στο εργοστάσιο, σφίγγοντας τις μύτες και τα κουμπιά όσων συναντά, είναι μια σκηνή ανθολογίας.


Πηγές :
the100bestmovies.blogspot

36 σχόλια:

treno fantasma είπε...

Ena aristourgima tis 7hs texnhs. O monadikos Charlie Chaplin. Ti idiofiia pragmatika!

Oi "mondernoi kairoi" einai MIA apisteuti tainia! Kai ti thliphi apo to 1936 mexri simera ousiastika tipota den allaxe. Kai simera ta idia problimata.. Ara to sistima de mas afinei na zisoume eleutheroi..

RIP Charlie.. Ti tha dimiourgouse an zouse simera auti i dianoia tou kinimatografou.. Makari na eixame kai simera toso empneusmenous kai euaisthitopoihmenous dimiourgous..

Protinw osoi theloun na doun ta videakia na kleisoun to player me ti mousiki.. Ta apospasmata apo ti tainia einai EKPLIKTIKA.

Roadartist είπε...

@ treno fantasma : Ναι όποιος θέλει να δει τα αποσπάσματα από την συγκεκριμένα ταινία, βιντεάκια του post, εννοείται να κλείσει τη μουσική από το πλάι!

Ιδιοφυία και απίστευτα αγαπημένος!!

H.Constantinos είπε...

Ηταν μοναδικός...

Πολύ ωραία ανάρτηση, κλασσική ροανταρτιστική!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" ΤΟΥ GEORGES SADOUL, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ:
... ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΜΙΝΙ", ΥΨΩΝΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΣΤΕΤ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΑΠΡΕΠΟ ΚΙ ΟΙ ΠΟΛΤΙΚΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
... ΟΜΩΣ Ο ΣΑΡΛΩ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΒΑΖΕ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ Μ' ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ Η ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ.
(συνεχιζεται)

b|a|s|n\i/a είπε...

μοιάζει τόσο απίστευτο πώς μερικές μορφές μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου!
πολύ καλό σου σουκού! φιλιά πολλά!

Hfaistiwnas είπε...

Πέρασε πολλά μηνύματα, που μάλλον εκείνη την εποχή δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τους κυβερνόντες..
Καλό ΣΚ!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

... ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΤΙΒΕΡΤΙΜΕΝΤΑ ΣΕ ΣΤΥΛ ΜΠΑΛΛΕΤΟΥ ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ. Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΑΣΧΗΜΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΠΤΥΣΑΝ:ΕΚΕΙΝΕΣ
ΟΠΟΥ Ο ΣΑΡΛΩ ΤΡΕΛΑΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΥΣΣΙΔΑΣ, ΟΠΟΥ Ο ΣΑΡΛΩ ΕΜΠΑΙΝΕ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ' ΟΠΟΥ Η ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑ'Ι'ΣΜΑ ΧΑΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΣΚΑΜΠΙΛΙΖΕ ΤΟ ΞΕΤΡΕΛΑΜΕΝΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΤΣΑΠΛΙΝ, ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΔΕΡΝΕ ΤΟΤΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.
(συνεχιζεται)

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΠΡΟΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ, ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΙ Η ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΥΤΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟΝ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ", ΟΠΟΥ Ο ΤΣΑΠΛΙΝ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡΙΣΜΟ.

ΤΟ ΕΡΓΟ roadartist ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΑΠΛΑ, ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ! ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!

ΝΑ 'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!

lourdi lourdaki είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!..
ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!
ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΜΟΥ!!
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

Ξενικός είπε...

Θα ήμουνα δεν θα ήμουνα 5 χρονών όταν είδα την ταινία. Μέχρι σήμερα μου έμεινε η σκηνή με τους οδοντωτούς τροχούς...
Ξενικός
http://xenikos.blogspot.com

Roadartist είπε...

@ H.Constantinos : Σε ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνε. Όσο θα υπάρχει το blog, θα συνεχίζονται τα αφιερώματα. Άλλωστε οι αφορμές ποτέ δεν τελειώνουν...

Roadartist είπε...

@ παντοτινος ταξιδευτης : Πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα και σε ευχαριστώ πολύ που μας το παρέθεσες εδώ σήμερα. Η πολιτική πάντα φοβάται την τέχνη, γιατί οι αληθινοί καλλιτέχνες πρέπει πάντα να είναι απέναντι στην εξουσία, με την έννοια της κριτικής, και κοντά στους αδύναμους. Στο "Δικτάτορα" είχε γίνει αναφορά σε ένα παλιότερο αφιέρωμα για τον Τ. Τσάπλιν στο blog. Απίστευτη ιδιοφυία!

Roadartist είπε...

@ b|a|s|n\i/a : Πραγματικά. Είναι τόσο απίστευτο, δεν ξέρω και αν ο ίδιος ο Chaplin θα είχε επίγνωση του ταλέντου του, της διαχρονικότητας του. Ακόμη και σήμερα οι ταινίες του αγγίζουν, προβληματίζουν. Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ Hfaistiwnas : Ποτέ δεν είναι ότι καλύτερο για τους εκάστοτε κυβερνώντες το να υπάρχει μια διαφορετική, και τόσο κριτική, άποψη! Φιλιάαα :)

Roadartist είπε...

@ lourdi : Επίσης! Να περάσεις υπέροχα το Πάσχα, με τους αγαπημένους σου, φιλιά!

Roadartist είπε...

@ Ξενικός : Ο Τσάπλιν των παιδικών μας χρόνων.. Ναι αυτή η σκηνή είναι από τις πιο κλασσικές στην ιστορία του κινηματογράφου..Καλώς όρισες στο blog..

BLUEPRINTS είπε...

πραγματικά αξέχαστη ταινία και αξεπεραστος δημιουργός... σε ευχαριστούμε που μας τον θύμισες και βέβαια τον ίδιο όπου κι αν βρίσκεται για τη συμβολή του στην τέχνη

ELvA είπε...

Παντα επικαιρος και τωρα ισως περισσοτερο απο ποτε με τα ερωτηματα που θετει στις ταιναιες του για τον ανθρωπο, την εργασια, την ελευθερια, τη ζωη και τα ονειρα που πανε να μας τα στερησουν οι ιδιες δυναμεις που ευθυνονται για πολεμους και πυρηνικες καταστροφες κοντα μας και μακρια μας!

Ας ειμαστε συνειδητοποιημενοι οπως ο Chaplin

Φιλια Road μου!

Χαρ. Αλβερτος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
thinks είπε...

Υπέροχο αφιέρωμα, και καλή εκλογή η αντιπροσώπευση της προσωπικότητάς του και πολιτικής του από τους Μοντέρνους Καιρούς. Μια θαυμάσια βιογραφία του Τσάρλι Τσάπλιν ήταν η Ταινία Chaplin, 1992, του Richard Attenborough, που την βλέπω ξανά και ξανά, όπου ο Robert Downey Jr., προτάθηκε για όσκαρ.

ο κύριος "αμ" είπε...

Στα χρόνια της χούντας , όντας μαθητής σε κάποιο από τα πέτρινα σχολεία της νέας ιωνίας , μια φορά τον μήνα , είχαμε την τύχη να παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες , από συνεργείο της τότε "υενεδ" . Οι περιπέτειες του Σαρλώ , ήταν το μόνιμο θέμα καθώς και οι κλασσικοί χοντρός και λιγνός . Φυσικά , τους "μοντέρνους καιρούς" δεν τους είδα τότε , αλλά πολλά χρόνια μετά , σε κάποια κινηματογραφική λέσχη και τότε μου έκανε μεγάλη εντύπωση , γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή , είχα άλλη εικόνα για τον C.C.
Όπως και νάχει , πολύ όμορφη η ανάρτηση σου ...
θέλω όμως να σημειώσω για τους φίλους αναγνώστες , το εξής : Οι συνθήκες στην διαδικασία της παραγωγής στα σημερινά εργοστάσια (!) , δεν έχουν αλλάξει καθόλου μα καθόλου . Ασε που εκείνο το ρημαδορολόι παρουσίας , όταν κι άμα πάρω σύνταξη , θα το σπάσω μαζί με εκείνο το ελεινό μου το ξυπνητήρι :)))))
Καλό σαββατοκύριακο σε όλους :)

Θεία Λένα είπε...

Καλησπέρα. Πολύ χαίρομαι που διαβάζω για τον αγαπημένο ήρωα της ζωής μου, το Σαρλώ. Μεγάλωσα με τις ταινίες του και γέλασα και έκλαψα με τις αναπαραστάσεις της καθημερινότητας.

Σε ευχαριστώ για την όμορφη αφιέρωση.

Margo είπε...

Παλαιότερα τον βλέπαμε στην τηλεόραση που και που. Σήμερα τίποτα, πολύ κρίμα!
Οι ταινίες του είναι ανεπανάληπτες και διαχρονικές.
Πολύ όμορφο αφιέρωμα και μια ευκαιρία να θυμηθούμε μία από τις καλύτερες ταινίες του!
Καλή Κυριακή Road:)

Διονύσης είπε...

Ταινιάρα όντως.

Από τις πιο αγαπημένες μου! Να μην ξεχνάμε όλα όσα αξίζουν και ότι και να γίνει θα αξίζουν..

και θα αξίζουν!

Θέλω να συνεχίσεις.

Δίνεις πολλά. Ίσως δεν ξέρεις καν πόσα.. Σε διαβάζουν πολλοί..

fvasileiou είπε...

Εξαιρετική ταινία. Πέρα απο τον σαφή κοινωνικό σχολιασμό έχει και ζεστά συναισθήματα -όπως όλες οι ταινίες του- κι είναι ακριβώς αυτό που κάνει τις ταινίες του διασκεδαστικές ακόμα και για τους σημερινούς θεατές.

leondokardos είπε...

Μοναδικός! Έκανε το κόσμο να γελάει, αλλά και να κλαίει.

Roadartist είπε...

Συγνώμη σε όλους σας για τις αργοπορημένες απαντήσεις στα σχόλια!
Δώστε μου λίγο χρόνο..και θα σας απαντήσω αύριο. Καληνύχτα!

Roadartist είπε...

@ BLUEPRINTS : Να είσαι καλά blueprints, καλή Ανάσταση σε σένα και στους αγαπημένους σου, φιλάκια:)

Roadartist είπε...

@ Elva : Το χειρότερο Έλβα μου.. δεν νομίζω να πάψουν ποτέ να είναι επίκαιρες αυτές οι ταινίες.. με τα θέματα που διαπραγματεύονται..

Roadartist είπε...

@ thinks : Δεν την έχω δει αυτή την ταινία.. Και όμως! Η συγκεκριμένη ταινία μου έχει διαφύγει.. Εννοείται πως θα την ψάξω και θα τη δώ σύντομα, ίσως στις διακοπές του Πάσχα. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη! Καλό απόγευμα!

Roadartist είπε...

@ ο κύριος "αμ" : Στεναχωριέμαι όταν αργώ να απαντήσω σε τέτοια σχόλια, αλλά τις τελευταίες μέρες τρέχω λίγο σαν τον Βέγγο :) και το μυαλό έχει λίγο 'ξεφύγει'. Δεν έζησα τα χρόνια της χούντας, οπότε αν μη τι άλλο πάντα με ενδιαφέρει να ακούω (-διαβάζω) τέτοιους είδους αναμνήσεις, αφηγήσεις..

Δύσκολα φαντάζομαι...Όχι μόνο δεν θα έχει αλλάξει, αλλά φοβάμαι ότι προς το χειρότερο πάμε, αντί να γίνονται κινήσεις για βελτίωση... Αυτό το ρημαδορολόι κάποιος να το σπάσει!!!!!!!! Καλό Πάσχα κύριε αμ :) καλή ξεκούραση!

Roadartist είπε...

@ Θεία Λένα : Καλώς όρισες στο Blog, και εμένα ο Σαρλώ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες. Μακάρι να παίζονταν όλες οι ταινίες του στην τηλεόραση και σήμερα, έχουνε μια "ανθρωπιά" και μια οπτική που απουσιάζει σήμερα!

Roadartist είπε...

@ Margo : συμφωνώ! Κρίμα που δεν παίζονται. Ειδικά η συγκεκριμένη είναι ένα αριστούργημα! Σε φιλώ margo, καλές γιορτές, να περάσεις όμορφα :)

Roadartist είπε...

@ Διονύσης : Αν ξεχάσουμε και αυτά, τίποτε δε θα μας μείνει!

Roadartist είπε...

@ fvasileiou : Συμφωνώ απόλυτα. Κυριαρχούν συναισθήματα που μιλάνε στην ψυχή. Και σχεδόν πάντα για αυτά, τα λόγια δεν είναι τόσο απαραίτητα... Απόδειξη το τι κατάφερε να δημιουργήσει!

Roadartist είπε...

@ leondokardos : το πιο δύσκολο ήταν πολύ εύκολο για τον Τσάπλιν! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση lionheart :)

Related Posts with Thumbnails