30 Νοεμβρίου 2007

Hubert Pernot - Εξερευνώντας την Ελλάδα (1870-1946)










Το βραδάκι της Τετάρτης περπατούσα την Πανεπιστημίου κάνοντας απλά μια βόλτα και χαζεύοντας. Την ματιά μου την κέντρισε στην βιτρίνα του Ελευθερουδάκη ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε μόλις αυτή την εβδομάδα, το «Εξερευνώντας την Ελλάδα, Φωτογραφίες 1898-1913» με την αφήγηση των ταξιδιών του γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot (1870-1946).
Μπήκα μέσα και του έριξα μια ματιά!.. Με καταγοητεύουν οι φωτογραφίες από το παρελθόν! Τις κοιτάζω και προσπαθώ να φανταστώ πως θα ήταν τότε οι ζωές των ανθρώπων.. Συγκρίνω τις τότε μέρες με το σήμερα.. Αναγνωρίζω τη πρόοδο, αλλά και τις τότε δύσκολες εποχές. Όμως διακρίνω στα βλέμματα των ανθρώπων μια μοναδική αγνότητα, να τολμήσω να το πω μια δύναμη, μια φλόγα, που παρ’ όλες τις δεδομένες δυσκολίες της εποχής ζούσανε με υπερηφάνεια, με αξιοπρέπεια, με μοναδική αγάπη προς την πατρίδα.. και τους συνανθρώπους τους.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 300 σπάνιες φωτογραφίες από την αδημοσίευτη Συλλογή του Γάλλου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος καθηγητής που διορίστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών της Σορβόννης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να ενισχύσει την προσέγγιση και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Περιλαμβάνει φωτογραφίες από την Αθήνα, το Πειραιά, τη Πελοπόννησο, τα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και τη Κρήτη.
Προσωπικά το βρήκα ενδιαφέρον, αλλά δεν μπόρεσα να το αγοράσω! Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα κάποιες φωτογραφίες.. σας τις παραθέτω.

Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από την Αικατερίνη Κουμαριανού, καθηγήτρια Ιστορίας στη Σορβόννη, οι φωτογραφικές στερεοτυπίες επιλέχθηκαν από τη Φανή Κωνσταντίνου, διευθύντρια των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από τον καθηγητή Henri Tonnet, διευθυντή του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.

100 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο ποστάκι.. .:)

Alexis B είπε...

Πολύ ωραίο.
Θα τό κοιτάξω και εγώ.
Μου αρέσουν πάρα πολύ οι παλιές φωτογραφίες, να σκεφτείς, ότι ένα από τα αγαπημένα μου περίπτερα στίς εκθέσεις βιβλίου είναι αυτό πού πουλάει ανατυπώσεις από παλιές φωτογραφίες της Ελλαδος.
Περνώ ώρες εκεί θαυμάζοντας΄τίς εικόνες μιάς άλλης εποχής που πέρασε, πέρνοντας μαζι και την ομορφιά που την χαρακτηριζε, δυστιχώς

Adonios GK είπε...

Πολύ όμορφο... είναι σαν λεύκωμα!
Μου άρεσε πολύ η φωτογραφία στο πηγάδι!
Όλες όμως εξαιρετικές...
Καλή σου μέρα!

roadartist είπε...

@ doremi: Ευχαριστώ πολύ, καλώς ορίσατε στη παρεούλα! :))

@ Alexis B: Και εμένα μου αρέσουν πολύ οι παλιές φωτογραφίες έχουνε μια γοητεία, κάτι απο το μακρινό παρελθόν..Είναι αναπόφευκτη και η σύγκριση!..Σε βάζει σε σκέψεις η παρατήρηση τους..Καλημέρα Αλέξη!

roadartist είπε...

@ Adonios: Αντώνιε καλή σου μέρα! Φωτογραφικό λεύκωμα ειναι. Αν σκεφτείς και την ιδιότητα του ανθρώπου που τις τράβηξε..και οτι δεν ειχε σκοπό ποτέ να της δημοσιεύσει αλλά το έκανε απλά απο πάθος για τη φωτογραφία..Και η δεδομένη ιστορική περίοδος έχει αξία!..

moukelis είπε...

Καλημέρα!Αν σου αρέσουν αυτού του είδους και εποχής οι φωτογραφίες,θα σου πρότεινα το λέυκωμα του Robert McCabe "Στο δρόμο για την Ελλάδα" (αγγλικός τίτλος:"On the Road with a Rollei in the '50s").Το έπιασε το μάτι μου μια μέρα καθώς χάζευα στον τομέα φωτογραφίας και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.Εκεί να δεις βλέμματα και αθωότητα αλλοτινή...Ψάξε το και πίστεψέ με,θα το αγαπήσεις.

Roadartist είπε...

@ moukelis: Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση! Με τη πρώτη ευκαιρία θα πάω να το ψάξω..Μου αρέσει πολύ ότι έχει να κάνει με φωτογραφία! Καλό ΣΚ!

nikiplos είπε...

Καλημέρα... Και εμένα μου αρέσουν οι φωτογραφίες από το αστικό παρελθόν της χώρας μας, γιατί μεταξύ άλλων δεν είχε συντελεστεί ο πολεοδομικός βιασμός της αντιπαροχής και οι πόλεις μας ήταν φτωχές μεν, όμορφες δε... Επειδή κατάγομαι από επαρχία και λόγω ηλικίας, πρόλαβα την πόλη μου πριν την βιάσουν οι εργολάβοι, με δίπατα σπίτια με κεραμίδια, νεοκλασσικά και μπαξέδες που τα μαρτιάτικα σούρουπα μαγευόσουν από τα αρώματα της φύσης... Σήμερα ούτε να πηγαίνω δεν θέλω...

Όσοι πάντως θέλουν να γευτούν κάτι από εκείνη την Ελλάδα, η Ιταλία δίπλα τα έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον, κι έτσι σε οποιαδήποτε πόλη να πάτε θα γνωρίσετε τον τότε τόπο μας...

gerasimos είπε...

Σα να ζούσαν πιο ανθρώπινα τότε ή μου φαίνεται;

Ανώνυμος είπε...

σε μαγεύουν οι φωτογραφιές. είδικά αν πέσεις σε μέρη που έχεις και εσύ περπατήσει. καταλαβαίνεις αυτή την διαχρωνικότητα του χώρου.

τόσοι άνθρωποι, με τα όνειρα και τις ζωές τους, που γέρασαν πέθαναν, και ο κύκλος συνεχίζεται.

Roadartist είπε...

@ nikiplos: Kαλημέρα. Πολύ δυσάρεστη η άναρχη οικοδόμηση, σου προκαλεί σφίξημο στη καρδιά. Χάνεται ένα κομμάτι της πόλης, αλλά και του παρελθόντος. Η περιγραφή σου ήταν άψογη.
Σκέψου οτι σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν και τα νεοκλασσικά στην Δ.Αρεοπαγίτου...

Roadartist είπε...

@gerasimos: Γεράσιμε καλημέρα, είμαι σίγουρη οτι τότε ζουσαν πιο ανθρώπινα. Παρόλες τις δυσκολίες, τους πολέμους ... ήταν ενωμένοι. Υπήρχαν αξίες που σήμερα αποτελούν παρελθόν..χαμένες και αυτές μέσα στις φωτογραφίες!

@ ammos sta malia mou: Καλώς τον!! Που χάθηκες εσυ? Μπαίνω στο blog σου..αλλά άφαντος! Ελπίζω όλα να ειναι καλά! Συμφωνώ απόλυτα με τη προσέγγιση σου..Ιδιαίτερα συγκινητικές όσες φωτογραφίες δείχνουνε μέρη που ζεις και περπατάς και εσύ εκεί. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη!

kat. είπε...

εξαιρετικό λεύκωμα..
αγοράζω και εγώ συχνά τέτοια!
ένα από τα καλύτερα δώρα που μου έκαναν ποτέ ήταν ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της αθήνας και της ελλάδας γενικότερα από ψηλά..
φανταστικό!

Ανώνυμος είπε...

@ Roadartist

Πολύ ωραίες φωτογραφίες :)
Εγώ έχω ένα βιβλίο του Bresson που είχα βρει πέρσυ στου Παπασωτηρίου, μια μέρα θα κάνω σχετικό αφιέρωμα.
Αν σου αρέσει η φωτογραφία με τοποδήλατο που έβαλα εγώ ευχαρίστως να σου τη στείλω μ' ένα e - mail. Το λέω γιατί θα τη βγάλω,θα την κρατήσω στα πρόχειρα δηλαδή, μου φαίνεται ξενική ύστερα από το φαράγγι της Σαμαριάς. Θα βάλω λοιπόν ελιές !!!
Καλημέρα :)

Roadartist είπε...

@ kat.: Καλημέρα Κατερίνα! Νομίζω οτι ξέρω για ποιο λεύκωμα μιλάς!..Λατρεύω τις φωτογραφίες απο χώρες .. πόσο μάλλον απο παλαιότερες εποχές! Καλό σκ!

Roadartist είπε...

@ Sea: Καλημέρα σας και καλώς ορίσατε!! Αγαπημένος ο Bresson! Θα με ενδιέφερε να δω το αφιέρωμα οταν το κανετε! Ως καινούργια δεν εχω προλάβει να 'εξερευνήσω' αρκετά blogs, σας υπόσχομαι οτι θα περνάω συχνά και θα σας παρακολουθώ! Αν δεν σας κάνει κόπο θα την ήθελα τη φωτο! Μου άρεσε!
Καταπληκτικές οι φωτό με ελιές!! Πραγματικά το λέω, ειναι οι ανέκαθεν ελληνικές .. σου φέρνουν κατευθείαν στο μυαλό ελληνική φύση! Δεν πειράζει όμως που δεν 'κόλλαγε' η φωτο σας με τις φωτο απο το φαράγγι της Σαμαριάς.. Ειναι ωραία να υπάρχει και εναλλαγή! Προσωπικά μου άρεσε. Καλημέρα και καλό σκ!!

Angel Vs Life είπε...

exo arxisei na trogomai gia to ti douleia kaneis :o)

Ατθάνα είπε...

καλημέρα ζουζούνα :)
φο βε ρεεεες φωτογραφίες!
σε κάνουν και νοσταλγείς χωρίς να ξέρεις το γιατί...
φιλούνια χειμωνιάτικα :p

red rose είπε...

καλά... μιλάμε φοβερές φωτογραφίες!! σε γυρίζουν πίσω και χωρίς να χεις ζήσει σ'εκείνες τις εποχές, νιώθεις ότι αναγνωρίζεις τα βλέμματα που κοιτάς.
Υπέροχο road! καλά να περνάς:))

Ανώνυμος είπε...

ΟΜΟΡΦΟ !!!!!

Ra Ma είπε...

Όμορφο ταξίδι στο παρελθόν!

Καλό Σαββατοκύριακο.

Axis Mundi είπε...

Ax Ellada!!! Tha mou arese poly na thn eixa zhsei ekeinh thn epoxh. Panemorfes eikones pragmatika.

roadartist είπε...

@ Angel Vs Life: Μάλλον θα σας αφήσω να συνεχίσετε να τρώγεστε χε χε χε .. πλάκα σου κάνω! Φιλιά καλό σκ!!

@ karyatida: Ωραία τα χειμωνιάτικα φιλιά, καλοδεχούμενα, στα ανταποδίδω :))

roadartist είπε...

@ red rose: Όντως red rose νιώθεις σε μερικές φωτογραφίες σαν να αναγνωρίζεις τα βλέμματα που κοιτάς...και σαν να έχουνε κάτι να σου πουν.. καλό σκ!!

@ Βιργινία: Ευχαριστώ :))

roadartist είπε...

@ Radio Marconi: Καλό σκ και σε σένα Radio Marconi!!

@ S: Τι είμαστε εμείς οι Έλληνες? Λείπουμε λίγες μέρες απο την Ελλάδα, πίνουμε καφέ σε ένα πανέμορφο καφέ στο Παρίσι και νοσταλγούμε την επιστροφή?.. Πλάκα σου κάνω! Φιλιά πολλά, περιμένω τις φωτογραφίες σου!! :)))

Aντώνης είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο... και πολλές βόλτες σε βιτρίνες που σε ταξιδεύουν έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Παρα πολυ καλες φωτογραφιες Roadartist.Σιγουρα προκειται για βιβλιο κοσμημα.Ωραια προταση.Την καλησπερα μου.

Βάσσια είπε...

Road, από το δείγμα που παρουσιάζεις εδώ, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον Λεύκωμα.
Εν των μεταξύ, όλο με εικόνες τόπων ασχολούμαστε τελευταία, και έχω τάσεις φυγής.
:-)

doctor είπε...

Ταξίδι στο παρελθόν.

Φυσικά το παρελθόν αυτό ήταν πολύ δύσκολο με μεγάλη φτώχεια και ανέχεια και ίσως πρέπει να χαλιναγωγούμε την τάση μας να εξιδανικεύουμε το παρελθόν, όσο δύσκολο κι αν μας είναι...

doctor

CsLaKoNaS είπε...

Εγώ πάλι βλέποντας τα πρόσωπα αυτά, περισσότερο με τουρκο-αλβανο-βουλγαρους της σημερινής εποχής τους κάνω παρά με νεο-έλληνες.

Είναι άξιο λόγου το πως οι κακουχίες και οι στερήσεις παραμορφώνουν τα χαρακτηριστικά ενός λαού. Πρόσωπα πιο τραχιά, πιο σκυθρωπά ίσως...

Έτσι είναι ή κάνω λάθος ;

roadartist είπε...

@ Aντώνης: Καλησπέρα σου, σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη ευχή σου! Και εσύ το ίδιο :)

@ Donald: Γειά σου! Και εμένα μου άρεσαν πολύ οι φωτο!..Πέρασα σήμερα ξανά εξω απο τον Ελευθερουδάκη (χωρίς χρόνο και για δουλειά αυτη τη φορά) και είδα οτι αλλάξανε τη βιτρίνα τους..και την έχουνε γεμίσει με βιβλία απο του Μικρό Νικόλα, έλεος!! Κάθε μέρα αυτό κάνουν?! Άσχετο.. Καλό σκ!!

@ Vassia: Άσε Βάσσια μεγάλες τάσεις φυγής.... :(

roadartist είπε...

@ doctor: Καλησπέρα doctor! Δεν έχεις και άδικο..μας έχει πιάσει όλους ο ρομαντισμός μας και κάνουμε όνειρα...χειμερινής νυχτός! :)

@ CsLaKoNaS: Δεν κάνεις λάθος. Τα πρόσωπα 'φωνάζουν'. Τα βλέμματα είναι πολύ εκφραστικά. Οι κακουχίες έχουνε σχηματιστεί πάνω τους. Πρόσεξε όμως και κάτι ακόμα. Το ντύσιμο τους. Παρόλη τη φτώχια, κοίτα τι αξιοπρέπεια έχουνε και τι προσεγμένη ενδυμασία όλοι τους! Υπολόγισε εκτός απο τη φτώχια και τους πολέμους τότε..

tuco είπε...

τι μου θύμησες τώρα...πάω να πιω το τσαγάκι μου...καλώς σε βρήκα...

roadartist είπε...

@ tuco: Καλώς όρισες :)

Rynoventoux είπε...

Το είδα κι εγώ το βιβλίο και το ξεφύλλισα..Έχει κάποιες φανταστικές φωτογραφίες από τις Κυκλάδες, όταν όλα ήταν πιο αυθεντικά, όταν δεν υπήρχαν (πολλοί) στύλοι και καλώδια να αλλοιώνουν το τοπίο..

roadartist είπε...

@ ΝΜ: χαίρομαι που το ξεφύλισσες κ εσύ και σου άρεσαν κάποιες φωτο. Που να ήξερε ο Pernot όταν τις τραβούσε οτι μετά απο μισό αιώνα σχεδόν, κάποιοι θα το συζητούσαν μέσω του ίντερνετ..σε ενα blog!

vasikos metoxos είπε...

Είναι πράγματι εξαιρετικό λεύκωμα. Ο φακός συνέλαβε μοναδικές στιγμές.

Ανώνυμος είπε...

ωραιες φωτο αλλα και μια εποχη τελειως διαφορετικη αλλα και αθωα...ηξερα για το λευκωμα το ειχα διαβασει σε μια αναζητηση που εκανα στο in.gr αλλα δεν ειχα δει τοτε τις φωτογραφιες..besitos..

roadartist είπε...

@ vasikos metoxos
+
@ argentina:_hellas: Καλησπέρα σας!! :)) Όντως νομίζω οτι αξίζει.

Σοφία είπε...

Κοίτα, αυτό που λες για την ενδυμασία και τα βλέμματα κ.λπ. μάλλον έχει περισσότερη σχέση με το γεγονός ότι τα χρόνια εκείνα το να βγεις φωτογραφία ήταν μεγάλη υπόθεση - ντυνόσουν ειδικά και στεκόσουν πολύ ώρα με το καλύτερό σου χαμόγελο και το βλέμμα στον φωτογράφο. Κανονική πόζα δηλαδή. Φυσικό είναι να βγαίνεις μες την καλή χαρά ;-)

Κατά τ' άλλα συμφωνώ. Το λεύκωμα φαίνεται ενδιαφέρον και με την πρώτη ευκαιρία θα το αναζητήσω να του ρίξω τουλάχιστον μια ματιά.

Μετεωρίτης είπε...

μα κάτι παθαίνω με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες...!

Πάρα πολύ όμορφες, μπράβο ρε συ.
Ανοιξε το μάτι μου.
Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία και έχω συλλογή από ασπρόμαυρες.
Μαζεύω μανιωδώς!

Παλιά η λήψη φωτογραφίας ήταν ιεροτελεστία...

roadartist είπε...

@ Σοφία: Καλώς την! Καλό βράδυ Σοφία και καλό ΣΚ!!

roadartist είπε...

@ Μετεωρίτης: Μ'αρέσει που...σου αρέσει .. η ασπρόμαυρη φωτογραφία! Και εγώ αν τύχει και βρω κάπου να πουλάνε ωραίες ασπρόμαυρες φωτό.. τις αγοράζω!..Να'σαι καλά μετεωριτάκο, καλή ξεκούραση το σκ να έχεις! :-)

Unknown είπε...

Καλημέρα

Μπράβο
Πολύ όμορφο ποστ

Η Αθήνα μας ήταν πανέμορφη

Τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή

Εδώ ήταν το κέντρο του κόσμου
και το λέω εγώ που είμαι
επαγγελματίας ταξιδευτής

Καλό πρωινό
Καλό μήνα

Όλες οι φωτογραφίες έχουν την
δικιά τους αξία και σημασία
και οι τότε και οι παλαιότερες
μα και οι σημερινές
Καλό είναι να τις βρίσκουν
οι νεώτεροι για να γνωρίζουν
πως ήταν η Αθήνα παλαιότερα

roadartist είπε...

@ Sailor: Καπέτανιε είστε σίγουρα ένας έμπειρος ταξιδευτής και έχετε δει πολλά στη ζωή σας. Τις ιστορίες σας τις διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον!! Ίσως έχετε δίκιο για εμάς που είμαστε πιο νέοι, μας φαντάζουν ακόμα πιο μαγικές αυτές οι φωτογραφίες..!! Καλό μήνα!

Λακων είπε...

Ωραίο θέμα και χρήσιμο.
Ετοιμάζω και εγώ κάτι ανάλογο.

Roadartist είπε...

@ Λακων: Καλημέρα σε ευχαριστώ πολύ. Να το ετοιμάσεις, ανυπομονώ να το δω, καλό μήνα!

Sophie's eyes είπε...

το εχω προμηθευτει και είναι τέλειο... καλη σου μερα!!!!

Roadartist είπε...

@ Sophie's eyes: Πότε πρόλαβες??? Καλή μέρα Σοφάκι και καλό μήνα!!

House for rent είπε...

Βρήκα τυχαία αυτό το ποστ και με τράβηξαν οι φωτό. Ναι είναι ένας άλλος κόσμος.
Τώρα αν ήταν πιο ανθρώπινος, θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω. Αυτή η εξωραϊστική σου άποψη, μου θυμίζει τα μάρμαρα των αρχαίων . Όλος ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα να δει το απέριττο λευκό των μαρμάρων...το οποίο οφείλεται στον αποχρωματισμό που τους επέβαλα ο χρόνος. Μέχρι και τα νησιά μας βάψαμε άσπρα "ακολουθώντας" τ' αχνάρια των προγόνων μας...μόνο που πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι μάλλον αυτοί απαιχθάνονταν το λευκό.

Να τι λέω: οι παλιές φωτό αντικατοπτρίζουν τα δικά μας θέλω, και ναι, θα ήθελα να πιστέψω ότι κάποτε ήταν όλα τόσο ανθρώπινα αλλά... έστω κι έτσι παρασύρομαι στον κόσμο τους.

Roadartist είπε...

@ dim: Καλημέρα σου και καλώς όρισες! Οι διαφορετικές απόψεις εδώ ειναι σεβαστές και απόλυτα αποδεκτές. Μη σου πω οτι για αυτό αποκτά ενδιαφέρον και μια συζήτηση. Όντως ίσως να έχω μια εξωραϊστική άποψη, μπορεί να μην έχεις άδικο. Υποθέσεις κάνω. Και μέσα μου αυτό πιστεύω. Οτι τότε υπήρχε περισσότερη ανθρωπιά, ίσως λόγω των δυσκολιών της εποχής. Όταν ζεις σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο, κρατιέσαι μάλλον απο την δίπλα σου .. και τον κρατάς.. Δεν ξέρω και προφανώς ποτέ δεν θα το μάθω. Αλλά συμφωνώ με τη τελευταία φράση σου οτι "θέλω" να πιστεύω οτι τότε ήταν πιο ανθρώπινα και πως με αυτό το τρόπο παρασύρομαι στον κόσμο τους. Αν παρατηρήσεις τις φωτογραφίες ίσως δεις ενα άλλο κόσμο, μέσα σε αυτή την άλλη εποχή. Υποκειμενικά πάντα τα συμπεράσματα! :)

zero είπε...

Σε εκεινη την εποχη επρεπε να ζουσαμε.
Παρα πολυ καλο το ποστ.

αντωνης είπε...

ισως να ηταν πιο αγνη η εποχη εκεινη και πιο ανθρωπινη, αλλα ειχε και πολλη φτωχεια και αρκετα άλλα πραγματα που δεν ηταν καλα. Σαν να τα εξωραιζουμε λιγακι, μου φαινεται. Εγω δεν θα ηθελα ας πουμε να ζησω πολεμο. Και η εποχη εκεινη ηταν ολο πολεμους.

Ανώνυμος είπε...

ειναι πολυ σημαντικο να γνωριζεις για μια εποχη και μεσα απο φωτογραφιες...

καλο μηνα!

: )

Locus Publicus είπε...

Σπουδαίες φωτογραφίες. Αναδύουν την αισθητική μιάς άλλης εποχής. Αλλη αρχιτεκτονική, άλλη αίσθηση. Προσέξατε το μικτό ντύσιμο, ευρωπαικό και φουστανέλα; Μπράβο roadartist. Άπολαυστικό.

Crazy Tourists είπε...

Από τα αγαπήμενα μου θέματα για Λεύκωμα!Θα το έχω υπόψη μου όταν θα έρθει η ώρα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια!
Καλο ΣΚ και καλό μήνα!
CrazyTourist1

fpboy είπε...

Πρώτη φορά ακούω για αυτό το λέυκωμα. θα το ''τσεκάρω'' με την πρώτη ευκαιρία. Το ''Η Έλλάδα του μόχθου'' είναι όλα τα λεφτά !!!

roadartist είπε...

@ zero: Σε ευχαριστώ για το πέρασμα και τα καλά λόγια. Καλό σου μήνα!

@ a.g: Καλημέρα Αντώνη, καμία εποχή δεν ήταν και δεν θα είναι τέλεια ποτέ. Κάθε εποχή έχει τα θετικά & τα αρνητικά της. Ο πόλεμος ως γεγονός..δεν το συζητώ, καλύτερα να μη το ζήσει κανένας, σε καμία εποχή και σε καμία χώρα. Ας ευχόμαστε να μη ξαναζήσει κ η Ελλάδα τέτοια κατάσταση.. Καλό σου μήνα!

αντωνης είπε...

καλο μηνα καλλιτεχνιδα :)))

roadartist είπε...

@ una mama και οχι μονο: Όντως una mama μέσω των φωτογραφιών γνωρίζεις τις εποχές..και ταξιδεύεις στο χρόνο!

@ LocusPublicus: Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. Ακριβώς αυτό και εγώ εκλαμβάνω..την αισθητική μιάς άλλης εποχής! Σήμερα το πρωί έκανα μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και σκεφτόμουν αυτό ακριβώς! Την διαφορετική αρχιτεκτονική.. Κακά τα ψέματα, την καταστρέψανε την Αθήνα όλοι οι αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ελλάδας! Εγκληματίσανε πάνω της!...

alima είπε...

Κορυφαίες όλες οι φωτογραφίες! Τέλεια η περιγραφή σου! Θα το πάρω κι εγώ! (πολύ ωραίο και το άλμπουμ οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας του Δ. Λέτσιου)

roadartist είπε...

@ Crazy Tourists: Ρίξτου μια ματιά!! Νομίζω οτι θα σου αρέσει.. αχ αυτά τα χριστουγεννιάτικα ψώνια... Καλό μήνα κ σε σένα!!

roadartist είπε...

@ fpboy: Καλησπέρα ftboy, είναι καινούργιο για αυτό προφανώς δεν το ξέρεις..εκδώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Ρίξτου μια ματιά νομίζω πως θα σου αρέσει! Ευχαριστώ για τη δική σου πρόταση.

roadartist είπε...

@ orlando: Καλησπέρα orlando, καλό σου μήνα, σε ευχαριστώ για το βιβλίο που προτείνεις :)

Natalia είπε...

συγκινητικό να βλεπουμε κατι από το παρελθόν της χωρας μας μεσα από τα ματια ξένων ελληνιστών όπως ο Pernot..

καλησπέρα

roadartist είπε...

@ Natalia: Καλησπέρα, ναι και εμένα κάτι μου κάνει..όλο αυτό. Καλό μήνα! :-)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Νοσταλγία σε απρό-μαυρο φόντο...
Τελικά αυτές οι φωτό μόνο σε ασπρόμαυρο
'δίνουν" την αίσθηση .γνήσιου, αυθεντικού.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Εξερευνώντας το μέσα μας…

Βιργινία είπε...

Ωραίο πόοοοοοοοοοοοοοοοοστ :-)

piece de resistance είπε...

oreo post kai poli endiaferon eimaste tyxeroi telika pou zoume!? se afti ti xora kai syxna mas to ypenthymizoun alloi episkeptes..

giant13 είπε...

Πολύ όμορφο λεύκωμα.

Η ζωή ήταν αρκετά διαφορετική από το τώρα.
Οι άνθρωποι θέλαν πρώτον να επιβιώσουν και κατόπιν να δημιουργήσουν.
Σήμερα αγωνιούμε το πως θα καταναλώσουμε.
Εξ ου και o όρος "shopping therapy".

Οι πόλεις μικρότερες, οι γειτονιές μικρότερες, οι αποστάσεις μικρότερες.
Οι άνθρωποι περισσότερο κοντά.
Δεν χρειαζόνταν ραντεβού γιά να δείς κάποιον.
Οι φιλίες ήταν και οι παρέες, όλοι επεδίωκαν την συντροφικότητα.
Χωρίς ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, οι ανθρώποι προσέγγιζαν μεταξύ τους.
Σήμερα και μέσα στην ίδια οικογένεια, ο καθένας αποβλακώνεται στα δικά του.
Φθάσαμε στο σημείο να μιλούμε μεταξύ μας περιστασιακά.

Crazy Chef είπε...

πω πω χτυπησες νευρο)))

roadartist είπε...

@ Σπίθας: Καλησπέρα, όντως οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουνε μια αυθεντικότητα!..

@ VITA MI BAROUAK: Καλώς όρισες και σε ευχαριστώ για το comment. Έτσι λες? Κοιτώντας αυτές τις φωτογραφίες 'εξερευνούμε το μέσα μας…"?? Ωραία σκέψη :)

roadartist είπε...

@ Βιργινία: Ευχαριστώωωωω... Θέλεις εξορκισμό??? :)))

@ piece de resistance: Καλησπέρα σου..Λες να είμαστε τυχεροί? Δεν ξερω να σου πω!.. Καλό σου μήνα!

roadartist είπε...

@ giant13: Καλησπέρα Γίγαντα :) Συμφωνώ. Σήμερα τα πάντα περιστρέφονται γύρω απο την καταναλώση. Δεν υπάρχουν πρότυπα, δεν υπάρχουν ιδεολογίες, όλοι κηνυγάμε μια καλή δουλειά, χρήματα και στο τέλος .. μένει το κενό..

@ Crazy Chef: Καλώς όρισες στη παρέα! Χαίρομαι που σου άρεσε, καλό σου μήνα!

αντωνης είπε...

όλοι κηνυγάμε μια καλή δουλειά, χρήματα και στο τέλος .. μένει το κενό..

αφου ξερεις οτι δεν το κανουμε ολοι αυτο :)))

Roadartist είπε...

@ a.g.: Eννοούσα οι περισσότεροι. Πάω βόλτα, καλό βράδυ..

αντωνης είπε...

καλα να περασεις :)))

Λωτοφάγος είπε...

Εξαιρετικό! Αλλά ας μην εξιδανικεύουμε το παρελθόν! Είχαν ελαττώματα που στις μέρες μας ευτυχώς έχουν ξεπεραστεί! Καλό μήνα

freemer είπε...

αχ πατρίδα μου γλυκιά
καλήμέρα
κα καλά χριστούγεννα

ολα θα πανε καλα... είπε...

Καλημέρα!
Όντως,πολύ ωραίο το λεύκωμα.
Τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά τον κύριο Henri Tonnet - σπουδαίος επιστήμονας και ταυτόχρονα απλός άνθρωπος.

roadartist είπε...

@ Λωτοφάγος: Καλό μήνα, λωτοφάγε! Και μερικά απο αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Ενώ άλλα έχουνε δημιουργηθεί, που τότε δεν υπήρχαν :) Καλησπέρα!

roadartist είπε...

@ seadreamer: Καλώς όρισες και σε ευχαριστώ για το comment!! "καλά χριστούγεννα?"....απο τώρα???

@ όλα θα πάνε καλά...: Αναφέρεσαι στον διευθυντή του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.. Ναι φαίνεται να είναι καλό το λεύκωμα και απο τους συντελεστές του. Καλό σου μήνα και καλώς όρισες κ εσύ!!

spy είπε...

ΒΡΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ!!!
Κ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ!!
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΛΗΤΕΧΝΙΔΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ!!

ZouZouna είπε...

Οι φωτογραφίες μένουν μόνο για να μας θυμίζουν όσα δεν είδαμε. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές. Εξοχη δουλειά και όχι μόνο! φιλιά πολλά

Dr_MAD είπε...

Τι καλά!
Χαίρομαι όταν βλέπω παλιές φωτογραφίες. Ειδικά χαζεύω εκείνες τις εποχές που έβλεπες ανθρώπους μαζί χωρίς να τους συνδέει κάτι το ιδιαίτερο. Σήμερα ούτε καλημέρα δε λέμε του διπλανού μας.

PS: Time Machine παίζει? Θέλω!

Βιργινία είπε...

Οτι έχει κανείς πρόχειρο..Και εξορκισμό άμα λάχει

roadartist είπε...

@ spy: Καλησπέρα spy... Ναί όμορφη ήταν..το τώρα..άστο..!! Ειδικά μετά απο τις καλοκαιρινές πυρκαγιές δεν θέλω να σκέφτομαι την εικόνα..... :(

@ Αγριο ΚερασοΖouzouna: Οι φωτογραφίες συντελούν στη γνώση! .. Αν δεν υπήρχαν σίγουρα η φαντασία μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί έτσι .. τις παλιότερες εποχές.. Φιλιά και σε σένα!

roadartist είπε...

@ MAD: Mad doc χαίρομαι που σου αρέσει τόσο να χαζεύεις τις φωτό! Η αποξένωση στην εποχή μας είναι όντως μεγάλη :(
Θα έλεγε πάρα πολύ ένα ταξίδι με μια μηχανή του χρόνου. Αλλά θα ήθελα να επέλεγα την εποχή...και μετά...αν δεν μου άρεσε..να γύριζα πάλι πίσω :))

@ βιργινία: Απο τη μια φτιάχνεις δεντράκι..και απο την άλλη θες εξορκισμό!!...Ωραία καλά είναι :))

ξανθίππη είπε...

Εντυπωσιακές φωτογραφίες. Ακόμη κι εγώ που δεν έχω κανένα κόλλημα με το παρελθόν στάθηκα με μεγάλο ενδιαφέρον...
Dim, συμφωνώ με τα γραφόμενά σου...

roadartist είπε...

@ Ξανθίππη: Καλησπέρα Ξανθίππη ακόμα κ αν δεν εχεις, οι φωτογραφίες σε παρασέρνουν στο ταξίδι!.. καλό μήνα..

Iliaxtida είπε...

einai apisteyta yperoxh h ellada kai mporei na empneysei ton kathena,einai-den einai kallitexnhs...

Dr_MAD είπε...

Πίσω?
Τσούκου...

roadartist είπε...

@ Iliaxtida: Καλημέρα!! Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα η Ελλάδα μπορεί να σε εμνεύσει οπωσδήποτε! :)

@ mad: ε, ναι..αν δε μου αρέσει τι θα κάνω????... you never know.. :)

Σπύρος είπε...

Πανέμορφες φώτος τις αποθήκευσα :)...ομορφες στιγμές ρετρο με ασπόμαυρο φόντο:)

roadartist είπε...

@ LOCKHEART: Χαίρομαι που σου άρεσαν Σπύρο, καλή εβδομάδα!!

seizeTHEsky είπε...

Πρέπει να είναι πολύ καλό το βιβλίο...
Έτσι κι αλλιώς τα ταξίδια στο παρελθόν πάντα μου άρεσαν!

roadartist είπε...

@ seizeTHEday: Καλησπέρα, τότε να μια καλή ευκαιρία! Το συγκεκριμένο θα σε ταξιδέψει σίγουρα πάντως..

dyosmaraki είπε...

Φαίνεται υπέροχο λεύκωμα. Θα ψάξω να το προμηθευτώ.
Την καλημέρα μου!

roadartist είπε...

@ dyosmaraki: Καλημέρα dyosmaraki και καλώς όρισες στη παρέα! :)) Θα σε περιμένουνε όμως να ξαναέρθεις και να μείνεις :)) χε χε Καλό μήνα!

Related Posts with Thumbnails